Потеклото на Албанците

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Читај го тој над тебе :) Ко прво гегите и тоските ги поставува исто на север, ко второ нема врска што е Гег, а што Тоск, а ко трето ја потврдува мојата теорија зашто постојат вакви теми...

Јас комплексиран? Не би рекол. Комплексиран е битушанецот кој што на секоја тема отворена има некој историски податок против албанците од незнам ти каде, како што би рекол Пикасо, Бериша се македонец дека БЕРИ на македонски значело берење...или нешто слично.

Темава нема врска и не е основана врз ништо друго освен врз измишљотини.

Тргнувај од тоа дека Качаник го сместува во Македонија во првиот параграв, па се до тоа дека во Кичевскиот крај немало албанци..

на вашиот јазик вие сте Shqiptar не сте Арбан или Албан :vozbud:.
Пикасо пишува Малешево било од Мал-Планина корен имало од албанскиот збор значи сам со камен си се удри од глава:vozbud:
Бериша-Бери тоа е логика само на Пикасо :vozbud:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Веднаш се ќе падне во вода, еве сега имам при рака фрагменти од Турски Тефтери од 1467-1468 година, на имиња од области во Прилепско, и сето тоа гласи вака...

Арбанаси - пасиште во високо место во коридор на селото ДУПЈАЧАН.
Арбанаси - локалитет близу селото Небрегово Прилепско, тука се наоѓа "Латинска Црква" , која Блаже Конески ја врзува со етничкиот елемент на албанците. Земено од МАКЕДОНСКИ МЕСТА И ИМИЊА на Блаже Конески
Браќата Миладиновци во зборникот нивни во страна 242,373,445 (1881-1961), наоѓаат АРНАУДСКА ЗЕМЈА на страна на Прилеп, и го проценува дека датира од време на средовековие.

И уште многу... Да не постирам, во прилеп имало и има многу места поврзани со именката Арбан кои датираат пред постираните дати и датуми од страна на авторот на постот.

Инаку некој ја спомна Радолишта иако се вика ЛАДОРИШТА, никад не живееле Македонци туку Албанци, и не живеат ГЕГИ како што Поповиќ сака да го наметне тоа туку живеат ТОСКИ и секој што знае албански ќе знае да ги препознае и разликува.

ИНАКУ коа сме веќе кај тој регион да кажеме дека...

Поповски греши и за некои работи и ми е мака да куцам, ама овоа е битно дека ЕТНОЛОГОТ Балгарски со име и презиме ВАСИЛ К'НЧОВ, ја посетуе Македонија, испитуе и бара низ Струшко и Охридско... Иде у Вевчани и што наоѓа!?
1158 души, од кои власи и Бугари, 500 од нив биле ГЕГИ, значи албанци православни.

Стварно ми е мака а и касно е утре, ќе потпостирам нешто повеќе. Доста е.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
За да не ми прелевате во нови теми една иста дискусија ги споив темите на Битушанец со оваа општа тема за потеклото на Албанците.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
За да не ми прелевате во нови теми една иста дискусија ги споив темите на Битушанец со оваа општа тема за потеклото на Албанците.
Можеше да ги оставиш како посебни теми, особено онаа за Матија, која го опфаќа само периодот на Средовековието, и не поголем и поширок појас од тоа.

Сепак твоја работа.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.503
Поени од реакции
1.894
Да де староседелци на Матија која е со словенски топоними:nesvest:

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Инаку некој ја спомна Радолишта иако се вика ЛАДОРИШТА, никад не живееле Македонци туку Албанци, и не живеат ГЕГИ како што Поповиќ сака да го наметне тоа туку живеат ТОСКИ и секој што знае албански ќе знае да ги препознае и разликува.
Tocno bas i mene mi dojde Cudno citam Ladorishta i gegi hehehe vo Ladorista lugeto se Toski 100% na prsti moze da gi nabrois gegite.

inace sto se karame neli dosega 100 strani se postirani i so Istoriski fakti i genetski deka nisto ne ne povrzuva so nikoja druga zemja osven so balkanskite zemji mislam genetikata dokazuva dosta ako idete nekloi 10 stani po nazad da citate toa sto sme diskutirale, Advisor ti predlagase genetsko ispituvanje na albancite molimte idi tie 10 strani pinazat ek vidis i toa citaj gi moite postovi :).

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Хмм.. и јас постирав историски аргументи, меѓутоа умешно се правите наудрени.

Кога ви велам дека дошло до вештачка замена на термините, вие терате по свое и си противречите.

Дека Турците донеле свои наемници на Балканот и дека тие денес се инкорпорирани во Албанскиот етнос, никој од вас неможе да негира.

Можете да бидете и домородни жители на Балканот, меѓутоа не и вашето име.

Доколку трагате во антиката или пред средниот век, вие ќе ги најдете Албанците, Арнаудите, Арберите единствено на Кавказ.

Доколку под ова име/имиња, ставате некои историски теории за вашето Илирско потекло, тогаш не ми останува ништо појќе отколку да ви порачам - СРЕЌНО

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Хмм.. и јас постирав историски аргументи, меѓутоа умешно се правите наудрени.

Кога ви велам дека дошло до вештачка замена на термините, вие терате по свое и си противречите.

Дека Турците донеле свои наемници на Балканот и дека тие денес се инкорпорирани во Албанскиот етнос, никој од вас неможе да негира.

Можете да бидете и домородни жители на Балканот, меѓутоа не и вашето име.

Доколку трагате во антиката или пред средниот век, вие ќе ги најдете Албанците, Арнаудите, Арберите единствено на Кавказ.

Доколку под ова име/имиња, ставате некои историски теории за вашето Илирско потекло, тогаш не ми останува ништо појќе отколку да ви порачам - СРЕЌНО
Ајде бе пиле кажини како тоа Арберите во Среден век живееле на кафказ а се регистрираат тука.

Ај кажини и покрај тоа што се дојдени ништо не може да се види и да се спореди со тамошните мештани, луѓе кои живеат во тоа поднебје.

Ајде да видиме јазикот, за кого се пука на големо, а баш МАКЕДОНЕЦ постира за јазикот на кафказ до пред 5 векови кој нема ама баш ниедна допирна точка со АЛБАНСКИОТ денешен јазик!

И не се евидентираат Арбани на кафказ туку Албани, и која е поентата на луѓето во средниот век коа АРВАНИЈА ја нарекуваат Илирија и потомци на Илирите?

Јазикот на Удите не е јазик на Албанците.

Како тоа албанците го наследуваат цел етнос на трако-илирите, а биле од кафказ, додека кај македонците се евидентираат повеќе елементи кои не се антички по својата суштина, рецимо Ерменските и Славјанските, ОП МАКЕДОНЦИТЕ БЕЛА РАСА, СТАРТ НЕЈЗИН ИТН.

Што се инкорпорирало, 100-тина души?

Тоа ли се кафказците кај албанците?

Што се инкорпорирало во АЛБАНСКИОТ етнос, времето ти истекува СЕГА.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Ладоришта го прекрстија Албанците бидејки не можат да изговорат Радолишта тоа е случај со многу македонски топоними.Радолишта е чисто Македонско село кое е населено од Албанците кој дојдоа од преку планина.
citat:
Ispituvanjata na ovaa bazilika, koja se nao|a na eden kilometar zapadno od Struga se odvivaa vo tekot na 1951 godina, no tie ne se zavrseniid o den-denes. Po svojata forma, ovaa crkva e trikorabna, so apsida na istok. Po svojata arhitektonska kompozicija e slicna so bazilikata vo Studencista. Podovite na narteksot i na centralniot korab se pokrieni so mozaik, a dekoracijata e ispolneta so stilizirani cetvorolisti, so dvojna pletenka na raboivte, so kruzni medaljoni izvedeni vo dvojna pletenica, a vo medaljonite se nao|aat stilizirani drvja so najrazlicni plodovi i `zivotni, a prostorite pomegju kruznite polinja se ispolneti so motivot na Solomonov jazol. Prostorot megju istocnite i severnite pilastri vo narteksot e ispolnet so motiv na ribini luspi.
Centralniot korab na naosot e ukrasen so ednodelen kilim, formiran od poliwa so poligonalen i kruzen oblik, vo koisto se pretstaveni najzarlicni vidovi ribi, jaguli, rakovi i ptici. Ovaa bazilika e od krajot na 5-ti vek.

Ovde ne ziveele Albanci tie se javuvaat od pocetok na 19vek

Архимандрит Дионисиј Попоски
Се родил во Струга 1850 година. Неговата баба по татко Крста била сестра на браќата Миладиновци а неговиот дедо, свештеникот Поп Јанче, во сеќавањето на стружани ќе остане запаметен како последен православен свештеник кој богослужел во селото Радолишта. Отец Дионисиј долги години бил свештеник во струшката црква Свети Ѓорѓија. По Илинденското востание бил осуден од турската власт на 101 година робија заедно со радожданката Дола Бамбалова. По неуспешниот атентат, кога на него било стрелано од огнено оружје додека влегувал во дворот на црквата, тој ја напуштил Струга заминувајќи за Бугарија. Престојувал во Рилскиот манастир, а бил игумен на манастирот во Драгалевци. Се упокоил 1944 година на станицата Курило.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Живееле да, Православни Албанци!

Како во Вевчани и сите околни места.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
ОООО сурло глупава, рудиментирана, сурло не ми мрси муда мене, К'нчов во своите дела за Струга и Струшко КНИГА ИМАМ ЗА ОВОА, не интернет прдешки, КНИГА издадена во БАЛГАРИЈА годините пеесетти, каде во Вевчани пронаоѓа 500 АЉБАНЦИ, ПРАВОСЛАВНИ, ГЕГИ...

Ај ум негов најде да ми пушта вода под ругузина.

Оди бре албанофобче суручко, оди таму, ако ти тртел некој албанец поблизок член од семејството, не сум јас крив, а ни цела моја нација...

Сакаш да го станиме од гроб кнчев да кажи?

Да го станиш Кнчов од гроб и Албанци во Вевчани нема да ги најде .
Твоите фрустрации немаат крај.Свесен си ти за своето потекло и тоа те боли

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Толку имаш во мозокот Власи имало во Вевчани но тие се интернирани протерани од некои Вевчански лидери и Бугарите окупатори.Но се вратиле назад и се населиле во Струга.

Врска немаш ти а се правиш некој историчар појма немаш.Власи ке најдеш во Вевчани а Албанци НЕ

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Види сега, гледам се буниш а овде провоцираш на големо.

Немој со идиотски глупости!

Власи ќе сум нашол, а албанци не, а она што тој сурат ми го постира исклучува и ВЛАСИ исклучува и АЛБАНЦИ!

Бугарите си ебале задниот за тој проблем, ама сама си се негира офцата само за едно мало ситно доживување.

Бегај, не си историчар ти, немаш знаење, ум, моќ на критика. Ти си албанофобче, поради некои причини, да не спекулирам и тоа нека си остане така, оди во политика лечи комплекси, тука во историја, ја еба цела тема ти и таквите како тебе!

ТВОЈОТ ВУЛГАРИЗАМ НЕМА КРАЈ ТАКВИ ГАДОСТИ САМО ТИ МОЖЕШ ДА НАПИШЕШ АМА НЕ ЗНАМ ЗОШТО ТЕ ТОЛЕРИРААТ.ОВДЕ СИ СЛОБОДЕН ЗАТОА ШТО ОВДЕ НЕМАЛО САМО "СЛАВЈАНИ ИДИОТИ МОДЕРАТОРИ"-КАКО ШТО ТИ ГИ НАРЕКУВАШ МАКЕДОНЦИТЕ МОДЕРАТОРИ НА ФОРУМОВ (НОРМАЛНО ВО ПП) .ТВОЈАТА КУЛТУРА И ВОСПИТАНИЕ КАЖУВААТ КОЈ СИ И ШТО СИ

E

emission

Гостин
ОООО сурло глупава, рудиментирана, сурло не ми мрси муда мене, К'нчов во своите дела за Струга и Струшко КНИГА ИМАМ ЗА ОВОА, не интернет прдешки, КНИГА издадена во БАЛГАРИЈА годините пеесетти, каде во Вевчани пронаоѓа 500 АЉБАНЦИ, ПРАВОСЛАВНИ, ГЕГИ...

Ај ум негов најде да ми пушта вода под ругузина.

Оди бре албанофобче суручко, оди таму, ако ти тртел некој албанец поблизок член од семејството, не сум јас крив, а ни цела моја нација...

Сакаш да го станиме од гроб кнчев да кажи?
Еве ги делата на К'нчов , тој никаде не наоѓа Албанци во Вевчани.
Тоа е од [SIZE=-1] негова книга од 1891 година. [/SIZE]

Значи населението било само христијани. [SIZE=-1]Понатаму вели - [/SIZE] от мохамеданските села ни са известни 2 като арнаутски, именно Калишча и Велешча, 2 като помашки, именно Лин и Раица, а другите са турски. . В двете арнаутски села има 933 души и ако има в Охрид и Струга около 1200, ште имаме около 2133 арнаути. Ете таму кажува за Арнаутите (Албанци). Ни трага во Вевчани.

Еве од другата негова книга издадена 1900 година повторно ниту еден Албанец во Вевчани.

Вехчани 2590 - само една националност повторно .

Не знам како се повикуваш на К'нчов , па и да велиш си имал книга од него . Дали лажеш или си се збунил или тераш инает треба да објасниш.

Kajgana Shop

На врв Bottom