Потеклото на Албанците

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Се слагам со тоа,има голема разлика,но за генетика читајте малку повеќе од иГЕНЕА

Eпа да прочиташе ти самиот од Игенеа? Дека албанците потекнуваат од Илирите со ист процент колку што и македонците потекнуваат од античките македонци. И ? Шо праиме сега?

F

FilipMacedon

Гостин
Eпа да прочиташе ти самиот од Игенеа? Дека албанците потекнуваат од Илирите со ист процент колку што и македонците потекнуваат од античките македонци. И ? Шо праиме сега?

3а Албанците еден прашува:
Колку се Илирски Албанците навистина?

Одговор од iGENEA:
Тоа така не може да се каже. Илирите се помалку застапени во Албанија одколку што во Босна и Хрватска, кај нив делот е околу 40%. Додека кај албанците може да се каже дека имаат 20% Илириски корени

Незнам дали има уште еден институт кој се вика Игенеа,но оваа иГЕНЕА вели дека Албанците имаат 20%Илирски корени.
Но авторката убаво вели,Илирските корени се помалку застапени во Албанија,што значи неможе таа да го присвои Илирското наследство,туку повеќе право на тоа имаат Хрватите и Бошњаците.
И сега што праиме,украде цели 10%

Што значи состојбата не е иста со Македонските корени,Македонските најголем процент има кај Македонскиот народ,со тоа има потполно право на наследството на Македонците кои живееле во Античкиот период
:toe:Жал ми е ,јас навистина сакав Илири да имам за соседи

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Игенеа е компанија ,а не научна институција.Не мешајте,таму има само добар маркетинг.Резултатите што се добиваат се преку Американска компанија која има само генетичари.За да се тврди некаква поврзаност со Антички народ на определена хаплогрупа треба да има интердисциплинарно испитување во кое покрај генетичари треба да има историчари,археолози,лингвисти.Такви интердисциплинарни испитувања веќе ги постирав на овој форум.
Кај Албанците има мешавина на хаплогрупи при што најмногу кај Гегите се има издиференцирано една хаплогрупа Е.А што е поважно и не се дискутира има и прецизна анализа веќе на Албанците од Македонија.
Овде е анализата=
http://www.unipv.eu/on-line/Home/AreaStampa/documento2986.html
Албанците во Македонија не се само од хаплогрупа Е,туку има и други хаплогрупи.
E1b1b1a2= 34.4%
E1b1b1c= 3.1%
R1b1b2= 18.8%
J2b2= 14.1%
J1*= 6.3%
I2a1*= 9.4%
I1*= 4.7%

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
3а Албанците еден прашува:
Колку се Илирски Албанците навистина?

Одговор од iGENEA:
Тоа така не може да се каже. Илирите се помалку застапени во Албанија одколку што во Босна и Хрватска, кај нив делот е околу 40%. Додека кај албанците може да се каже дека имаат 20% Илириски корени

Незнам дали има уште еден институт кој се вика Игенеа,но оваа иГЕНЕА вели дека Албанците имаат 20%Илирски корени.
Но авторката убаво вели,Илирските корени се помалку застапени во Албанија,што значи неможе таа да го присвои Илирското наследство,туку повеќе право на тоа имаат Хрватите и Бошњаците.
И сега што праиме,украде цели 10%

Што значи состојбата не е иста со Македонските корени,Македонските најголем процент има кај Македонскиот народ,со тоа има потполно право на наследството на Македонците кои живееле во Античкиот период
:toe:Жал ми е ,јас навистина сакав Илири да имам за соседи

a sto prajme deka (edit od mod: vnimavaj na recnikot) i ne znaes kako da ides na igenea.com i da proveris sto navistina kazuva tamu???????

aj proveri evo i slika ke ti stam

http://igenea.com/index.php?content=49&id=46

igenea222.JPG

http://www.unipv.eu/on-line/Home/AreaStampa/documento2986.html
Албанците во Македонија не се само од хаплогрупа Е,туку има и други хаплогрупи.
E1b1b1a2= 34.4%
E1b1b1c= 3.1%
R1b1b2= 18.8%
J2b2= 14.1%
J1*= 6.3%
I2a1*= 9.4%
I1*= 4.7%
i sto sakas da kazes so toa?????

za toa E1b1b1c ne znam kolku e tocno ali i da e 3% ne e nisto

Inace ne znam sto sakas da kazes posto E1b1b1a2 = E - V13

inace site ovje Haplogruti sto si gi naredil se PRE-INDO EUROPEAN vo Evropa. ne znam sto sakas da kazes so ova???

Mnogu interesen PDF dokument i te sovetuvam da citas presmetanata starost na populaciite vo balkanot kade sto najmladata populacija e 3500 Godini sto znaci 1500BC :)

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Sturmgewehr не само што не разбираш туку и погрешно толкуваш.Сите луѓе на светов се со иста старост.Во прашање е толкувања за миграционата историја на одделни популации во време.
Хаплогрупите што ги кажав се однесуваат на Албанците во Македонија ,и разноликоста значи дека нема нација па ниту Албанската која има некаква ариевска чиста крв па потекнува само од една античка популација.Такво нешто нема во Европа.
Хаплогрупата Е ја има една третина но види ги другите кој се всушност горе долу по 20% и тоа хаплогрупите Р,Ј и И.Од Европските мега хаплогрупи се гледа дека Албанците не стапиле во контакт со хаплогрупата Р1а која на Балканот е најсконцентрирана од Војводина до Загорје и северна Босна.А тоа е всушност хаплогрупата која ги опфаќа мнозинството на Словени.Всушност со помош на овие други хаплогрупи може да се покаже етногенетскиот процес и миграционите движења што ја креирале Албанската популација во Македонија.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Sturmgewehr не само што не разбираш туку и погрешно толкуваш.Сите луѓе на светов се со иста старост.Во прашање е толкувања за миграционата историја на одделни популации во време.
Хаплогрупите што ги кажав се однесуваат на Албанците во Македонија ,и разноликоста значи дека нема нација па ниту Албанската која има некаква ариевска чиста крв па потекнува само од една античка популација.Такво нешто нема во Европа.
Хаплогрупата Е ја има една третина но види ги другите кој се всушност горе долу по 20% и тоа хаплогрупите Р,Ј и И.Од Европските мега хаплогрупи се гледа дека Албанците не стапиле во контакт со хаплогрупата Р1а која на Балканот е најсконцентрирана од Војводина до Загорје и северна Босна.А тоа е всушност хаплогрупата која ги опфаќа мнозинството на Словени.Всушност со помош на овие други хаплогрупи може да се покаже етногенетскиот процес и миграционите движења што ја креирале Албанската популација во Македонија.
za Crvenoto: ZNAM

za plavoto: i toa znam, ali sto sakav da ti kazam e deka ako go procitas toj PDF dokumentot ke vidis deka haplogrupot E- V13 se klasificira kako NEOLITSKI i ako odis malku po daleku ne znam dali mozes da najdes Battalgia kazuva deka E - V13 e 11 000 godini star vo Bulgaria drugo E - V13 vo se smeta istotaka stara i vo Centralna evropa samo sto tamu pod vlijanije na drugite haplogrupi sega ne e tolku prisurna inace vo Welsh Isles ima mesta kadesto E - V13 e do nad 40% prisutnop vo Galicija e 17% Prisutno.

The most frequent Y-Dna haplogroups in Galicia is R1b (particularly R1b3) covering about 57% of the Y chromosomal lineages. The high frequency of this haplogroup is typical in all West European populations, reflecting a cline and likely continuity of the Paleolithic gene pool in Europe. Haplogroups I and G, also characteristic markers for many different West European populations, were found in Galicia at frequencies of respectively 10% and 6%. Together with R1b, I and G, E1b1b (17%) and J (8%) haplogroups comprise about 98% of the Y-chromosomal gene pool of Galician individuals. Haplogroups J and E1b1b consist of lineages with differential distribution within Middle East, North Africa and Europe.
Capelli et al. (2009)

Inace vo Balkanot E1b1b e najmalku Staro 5000 godini od sega.

za Crnoto boldirano: pak gresis malku posto spored taa iGenea haplogrupot R1a e 29% prisutno pomegu Albancite vo Albanija.

Sega toa sto go kaza za Albancite vo makedonija ke se zainteresiram malku pojke i ke se vratam pak.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Еве што кажуваат Battaglija и Semino, испитувањето на албанците во Македонија и Албанија.

Месолитик место неолитик?

Башка сега видов дека истиот линк го стаил и f91, нејсе не е на одмет и од мене...

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Ако се погледнат само антрополошките црти на Шчипетари-те, ќе се види дека тие не се европски, туку кавкаски, со исклучок на пошќиптарените Македонци, Власи, Срби и Црногорци.
Најслични се Шчипетарите со чеченците и дагестанците:helou:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ако се погледнат само антрополошките црти на Шчипетари-те, ќе се види дека тие не се европски, туку кавкаски, со исклучок на пошќиптарените Македонци, Власи, Срби и Црногорци.
Најслични се Шчипетарите со чеченците и дагестанците:helou:
Момак, албанците се пример како изгледа еден ДИНАРИК, каде носат 75% чисто динарски, а 5 НОРИК или НОРДИК, која е подгрупа на ДИНАРИК!

Албанците се често земани како пример, за тоа што значи европјанин!

Фаци? Што ли беа тоа? На фаци ја базирате историјата бе шмуглевци едни!

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Момак, албанците се пример како изгледа еден ДИНАРИК, каде носат 75% чисто динарски, а 5 НОРИК или НОРДИК, која е подгрупа на ДИНАРИК!

75% dinarik :uvo:, a ova crveno ne mozam da se donacudam:nesvest:.Prvo albancite se edna mesavina megju Iliri , Grci , Makedonci podocna Vlasi .Arvanitite vrska nemaat so Albancite(Shqiptar). A ako ne vi se dopagja potekloto od Kavkaz koe e nesomneno prisutno togas vikajte se Албанци i vo angliska transkripcija:pipi:

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814

Фацата е експресија на генетскиот материјал. Албанците (правите) имаат оштри црти на лицето, кои не се европски, туку кавкаски.

Ако ги споредиш Дакестанците со Шчипетарите, антрополошки се исти.

Дагестанци
http://www.rferl.org/content/Daghestan_Islamic_Fighters_Hone_Military_PR_Skills/1375350.html

Дагестанци...

Dagestanki а ла Shqiptarki

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
75% dinarik :uvo:, a ova crveno ne mozam da se donacudam:nesvest:.Prvo albancite se edna mesavina megju Iliri , Grci , Makedonci podocna Vlasi .Arvanitite vrska nemaat so Albancite(Shqiptar). A ako ne vi se dopagja potekloto od Kavkaz koe e nesomneno prisutno togas vikajte se Албанци i vo angliska transkripcija:pipi:
Ехее, каша попара напраи, ова биле, она не биле, вакви биле, такви не биле.

75 динарик јас не го пишував тоа, туку други момчади!

И не се инаети, оди на фан клуб, толкав капацитет имаш, колку на еден навијач, не на интелектуалец.

Фацата е експресија на генетскиот материјал. Албанците (правите) имаат оштри црти на лицето, кои не се европски, туку кавкаски.

Ако ги споредиш Дакестанците со Шчипетарите, антрополошки се исти.

Дагестанци
http://www.rferl.org/content/Daghestan_Islamic_Fighters_Hone_Military_PR_Skills/1375350.html

Дагестанци...

Dagestanki а ла Shqiptarki
Абе момчуле, за овоа има една цела наука која се нарекува антропологија, и која се бави со пресметување на карактеристиките на старите најдени мошти, мерење на глава, коска, нос, чело, кур(ако најдат), газенце(исто ако најдат)...

Тоа јас не го велам, а ако и кафказците се динарци онда, супер, мило ќе ми биде, ама не се вклопуваат со генетиката, која исто така говори дека албанците носат многу многу, премногу, старо во нив...
А ништо дојденско.. :nenene:

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Аман бе покарактеристицни носеви од Албанците нема ала Кавказ

i plus karakteristicna vilica

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Носеви... па тој нос МОРА ДА ГО НОСИ ДИНАРИКОТ БРЕ!!!

Без овој НОС, нема ни антика бре...
Земиги скулптурите од антиката, 80% како што опишуе и Ферид Мухиќ во Неуменологија на телото, носеле вакви носеви, кој според него означува центар на душата и карактер на напад, на сила, на умешност, на интелегенција...
90% од Европските, научници, философи, МУЗИЧАРИ, уметници, носеле овакви носеви пиле, а не без грпка како оној славјанскиот, кој очито не е ДИНАРИК.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Абе момчуле, за овоа има една цела наука која се нарекува антропологија, и која се бави со пресметување на карактеристиките на старите најдени мошти, мерење на глава, коска, нос, чело, кур(ако најдат), газенце(исто ако најдат)...

Тоа јас не го велам, а ако и кафказците се динарци онда, супер, мило ќе ми биде, ама не се вклопуваат со генетиката, која исто така говори дека албанците носат многу многу, премногу, старо во нив...
А ништо дојденско.. :nenene:
Па и антропологијата тоа го докажува. Не сте европјани, кавкази сте, азијати :toe: Друга е работата што некои се торбеши, а се праат на албанци :toe:

Vidni Daghestanci...

Kajgana Shop

На врв Bottom