Прво на погрешна тема пишуваш, овде е за економските последици.@Bafra со оглед дека бајги шириш незнаеење по темиве еве еден линк како функционираат вирусиве.
![]()
Coronavirus mutations: Much ado about nothing | CNN
A recent scientific article suggested that the novel coronavirus responsible for the Covid-19 epidemic has mutated into a more "aggressive" form. Is this something we need to worry about? No, and here's why.edition.cnn.com
Клучно ако те мрзи да читаш:
The genetic material of the virus is RNA, not DNA like in humans. Unlike with human DNA, when viruses copy their genetic material, it does not proofread its work.
Because RNA viruses essentially operate without a spell-check, they often make mistakes. These "mistakes" are mutations, and viruses mutate rapidly compared to other organisms. While this might sound frightening, mistakes during replication usually produce changes that are neutral or even harmful to the newly generated virus. Neutral mutations, which neither improve nor hinder viruses' survival, may continue to circulate without any noticeable change in the people they infect. Mutations that are harmful to the viruses are less likely to survive and are eliminated through natural selection.
To be sure, some virus mutations are actually quite important. There was likely a series of mutations throughout the evolutionary history of the epidemic coronavirus that allowed a virus that infected bats to make the jump into humans. Likewise, specific mutations in a key HIV protein are believed to have allowed the virus to spread from chimpanzees into humans. During the recent Ebola epidemic in West Africa, a mutation may have helped the virus better infect human cells.
И она што не го пишува во текстот, вирусот сега оди низ еволуциски процес да се прилагоди на нашето тело, т.е. да дојди до мутација во која ќе се размножува ама нема да претставува опсност за заразениот. Таа кохабитација ќе му овозможи да продолжи да живее уште многу години. Баш како што имаме кохабитација со нормалниот грип и веќе 10 години со свинскиот грип.
Второ што е тоа што ја ширам не знаење... Јас прашувам логички работи, ти ако немаш одговор, не сум јас виновен.
Трето за да ми објаснуваш за вируси, те молам најди ми информација дали има изолиран целосен примерок од вирус, како што има на пример од бактерија, габа и сл.
Четврто ако вирусот сега си се прилагодува на телото наше како обичен грип, да ми извиниш на речник што кој к*р дигате паники... плус како се прилагодува воопшто, зашто не те покори целосно, која е причината да се прилагоди, како од опасен, станува неопасен?
Петто, кохабитација со сезонскиот грип, што сакаш со тоа да кажеш... Дека вирусот ете секоја година тоа време си го одбира за размножување ли !!! Како кај некои со години, а кај некој еднаш во 20год ?
Свинскиот, птичјиот, сарс-марс, сида што ги снема нешто, нели за сите нив прогнозираа милиони, милијарди ќе се заболат ?
АIDS/ СИДА не ми е јасно на што мислат, оти ти имаш претстава дека тоа е една посебна болест, а прочитав дека во нејзе влегуваат неколку други болести, така да тој ХИВ-от заебано е*ачиште е...
И се гледа твоето знаење, живееш во социјалистички систем, а обвинуваш капитализам кој одамна е уништен и покорен.
При крај на годината, кога ќе плачеме ради економската криза, не заборавајте дека НИЕ самите си дозволивме да ни се сјебе.
За да се "спаселе" тешко болни 100годишњаци (на нив и така толку им бил векот) ќе страдаат од новороденчиња до 100г, ама здрава популација, покрај нели болните.
Фала за линкот, интересно напишано, ама ете прашања пак имам, па те молам одговори бидејќи сепак си повозрасен и повеќе знаеш .