Последиците од коронавирусот (COVID-19) врз економијата

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
@Bafra со оглед дека бајги шириш незнаеење по темиве еве еден линк како функционираат вирусиве.

Клучно ако те мрзи да читаш:

The genetic material of the virus is RNA, not DNA like in humans. Unlike with human DNA, when viruses copy their genetic material, it does not proofread its work.

Because RNA viruses essentially operate without a spell-check, they often make mistakes. These "mistakes" are mutations, and viruses mutate rapidly compared to other organisms. While this might sound frightening, mistakes during replication usually produce changes that are neutral or even harmful to the newly generated virus. Neutral mutations, which neither improve nor hinder viruses' survival, may continue to circulate without any noticeable change in the people they infect. Mutations that are harmful to the viruses are less likely to survive and are eliminated through natural selection.

To be sure, some virus mutations are actually quite important. There was likely a series of mutations throughout the evolutionary history of the epidemic coronavirus that allowed a virus that infected bats to make the jump into humans. Likewise, specific mutations in a key HIV protein are believed to have allowed the virus to spread from chimpanzees into humans. During the recent Ebola epidemic in West Africa, a mutation may have helped the virus better infect human cells.

И она што не го пишува во текстот, вирусот сега оди низ еволуциски процес да се прилагоди на нашето тело, т.е. да дојди до мутација во која ќе се размножува ама нема да претставува опсност за заразениот. Таа кохабитација ќе му овозможи да продолжи да живее уште многу години. Баш како што имаме кохабитација со нормалниот грип и веќе 10 години со свинскиот грип.
Прво на погрешна тема пишуваш, овде е за економските последици.

Второ што е тоа што ја ширам не знаење... Јас прашувам логички работи, ти ако немаш одговор, не сум јас виновен.

Трето за да ми објаснуваш за вируси, те молам најди ми информација дали има изолиран целосен примерок од вирус, како што има на пример од бактерија, габа и сл.

Четврто ако вирусот сега си се прилагодува на телото наше како обичен грип, да ми извиниш на речник што кој к*р дигате паники... плус како се прилагодува воопшто, зашто не те покори целосно, која е причината да се прилагоди, како од опасен, станува неопасен?

Петто, кохабитација со сезонскиот грип, што сакаш со тоа да кажеш... Дека вирусот ете секоја година тоа време си го одбира за размножување ли !!! Како кај некои со години, а кај некој еднаш во 20год ?
Свинскиот, птичјиот, сарс-марс, сида што ги снема нешто, нели за сите нив прогнозираа милиони, милијарди ќе се заболат ?
АIDS/ СИДА не ми е јасно на што мислат, оти ти имаш претстава дека тоа е една посебна болест, а прочитав дека во нејзе влегуваат неколку други болести, така да тој ХИВ-от заебано е*ачиште е...

И се гледа твоето знаење, живееш во социјалистички систем, а обвинуваш капитализам кој одамна е уништен и покорен.
При крај на годината, кога ќе плачеме ради економската криза, не заборавајте дека НИЕ самите си дозволивме да ни се сјебе.
За да се "спаселе" тешко болни 100годишњаци (на нив и така толку им бил векот) ќе страдаат од новороденчиња до 100г, ама здрава популација, покрај нели болните.

Фала за линкот, интересно напишано, ама ете прашања пак имам, па те молам одговори бидејќи сепак си повозрасен и повеќе знаеш .

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Прво на погрешна тема пишуваш, овде е за економските последици.

Второ што е тоа што ја ширам не знаење... Јас прашувам логички работи, ти ако немаш одговор, не сум јас виновен.

Трето за да ми објаснуваш за вируси, те молам најди ми информација дали има изолиран целосен примерок од вирус, како што има на пример од бактерија, габа и сл.

Четврто ако вирусот сега си се прилагодува на телото наше како обичен грип, да ми извиниш на речник што кој к*р дигате паники... плус како се прилагодува воопшто, зашто не те покори целосно, која е причината да се прилагоди, како од опасен, станува неопасен?

Петто, кохабитација со сезонскиот грип, што сакаш со тоа да кажеш... Дека вирусот ете секоја година тоа време си го одбира за размножување ли !!! Како кај некои со години, а кај некој еднаш во 20год ?
Свинскиот, птичјиот, сарс-марс, сида што ги снема нешто, нели за сите нив прогнозираа милиони, милијарди ќе се заболат ?
АIDS/ СИДА не ми е јасно на што мислат, оти ти имаш претстава дека тоа е една посебна болест, а прочитав дека во нејзе влегуваат неколку други болести, така да тој ХИВ-от заебано е*ачиште е...

И се гледа твоето знаење, живееш во социјалистички систем, а обвинуваш капитализам кој одамна е уништен и покорен.
При крај на годината, кога ќе плачеме ради економската криза, не заборавајте дека НИЕ самите си дозволивме да ни се сјебе.
За да се "спаселе" тешко болни 100годишњаци (на нив и така толку им бил векот) ќе страдаат од новороденчиња до 100г, ама здрава популација, покрај нели болните.

Фала за линкот, интересно напишано, ама ете прашања пак имам, па те молам одговори бидејќи сепак си повозрасен и повеќе знаеш .
Абе да можев да ти турам во главата лесно ќе беше, вака како да ти кажам, ќе си го губам времето :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
Абе да можев да ти турам во главата лесно ќе беше, вака како да ти кажам, ќе си го губам времето :)
Штета, а баш очекував дека ќе кажеш нешто паметно, а да не е само хихи хаха.
Не знам зашто бегаш после моите прашања... :toe: не е срамота ако и ти неразбираш, еве јас додека прашувам чекај некој попаметен ќе одговори.

Среќа си прекинал со антибиотици, па еве имам надеж во тебе. :ајнапиво:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Штета, а баш очекував дека ќе кажеш нешто паметно, а да не е само хихи хаха.
Не знам зашто бегаш после моите прашања... :toe: не е срамота ако и ти неразбираш, еве јас додека прашувам чекај некој попаметен ќе одговори.

Среќа си прекинал со антибиотици, па еве имам надеж во тебе. :ајнапиво:
Добро досега не ти стана чудно што никој не сака да ти одговори :D

Иначе ај за третото, не те разбирам за ова изолиран, претпоставувам прашуваш дали е генетски секвенциран, затоа што кинезиве веќе имаат две верзии од него изолирано, и Коронава е веќе генетски секвенциран, затоа што РНК е многу попроста од ДНК, што би се рекло една црта.

Другото што си го напишал ако си го препрочиташ сам по втор пат ќе видиш дека нема логика, затоа што ние обичниот грип го имаме цело време, свинскиот е веќе одомаќинет кај нас, секоја година овде во Македонија умира по некој од компликации, понекогаш ќе кажат дека е Свински, понекогаш не ни се замараат.

Можеби имаш психопатска природа, можеби ти фали емоционална интелегенција, но глупаво е ова што го пишуваш за стариве да умрат.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
Добро досега не ти стана чудно што никој не сака да ти одговори :D
Е тука си во право :ајнапиво:
Само ме интересира причината да не ја знаеш, дали до толку врска немаат, сакаат ли да си останам глуп, или па едноставно ги мрзи и полесно им е хихи хаха.

И не е никој, има 2-3, кои ми имаат дадено одговор (на економските теми) и тоа солидни, со бројки, со размислувања, и си ги ценам.
Само напоменав дека тоа што им е напишано е точно, но доколку ја гледаш само едната страна, односно изолирано. Замисли таквите ем спротивно мислење од моето, ем се согласија дека најверојатно е така, ама времето ќе покажело.

Еве на пример тебе времето ќе ти покаже дека УК, ниту ЕУ вирусот ниту Ковид нема да ги клекне на колена

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Еве го Вучиќ, нема место за паника по 4 дена
А шубај беа преопраките да одат србинкиве во Венеција за 8 март оти беше ефтино.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Проценките на авторитетни институции колку случаии ќе имаат САД.

Еве една конзервативна проценка.

Dr. Lawler recently presented his own “best guess” projections to American hospital and health system executives at a private webinar convened by the American Hospital Association. He estimated that some 96 million people in the U.S. would be infected. Five out of every hundred would need hospitalization, which would mean close to five million hospital admissions, nearly two million of those patients requiring intensive care and about half of those needing the support of ventilators.
Dr. Lawler’s calculations suggested 480,000 deaths, which he said was conservative. By contrast, about 20,000 to 50,000 people have died from flu-related illnesses this season, according to the C.D.C. Unlike with seasonal influenza, the entire population is thought to be susceptible to the new coronavirus.
Еве една екстремна проценка worst case scenario.

Between 160 million and 214 million people in the U.S. could be infected over the course of the epidemic, according to one projection. That could last months or even over a year, with infections concentrated in shorter periods, staggered across time in different communities, experts said. As many as 200,000 to 1.7 million people could die.
And, the calculations based on the C.D.C.’s scenarios suggested, 2.4 million to 21 million people in the U.S. could require hospitalization, potentially crushing the nation’s medical system, which has only about 925,000 staffed hospital beds. Fewer than a tenth of those are for people who are critically ill.
Економски последици ?

mark-hamil.jpg
Автоматски споено мислење:

Ова ме изненадува за Шведска, многу очајни. Прилепската болница е во подобра ситуација.

SWEDEN: “There is no PPE equipment left. There's no masks left. We only use gloves, soap and hand sanitizer. Some hospitals is even forced to buy masks from construction companies" says a swedish nurse to Aftonbladet.

Италија денска

Проценка на Италјанците
Максимумот ќе достигне 92 000 заболени и 3000 мртви.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
Проценките на авторитетни институции колку случаии ќе имаат САД.

Еве една конзервативна проценка.

Еве една екстремна проценка worst case scenario.

Економски последици ?

Прегледај го приврзокот 238024

Ова ме изненадува за Шведска, многу очајни. Прилепската болница е во подобра ситуација.

SWEDEN: “There is no PPE equipment left. There's no masks left. We only use gloves, soap and hand sanitizer. Some hospitals is even forced to buy masks from construction companies" says a swedish nurse to Aftonbladet.

Италија денска

Проценка на Италјанците
Максимумот ќе достигне 92 000 заболени и 3000 мртви.
Абе сезнајко, те молам да споделиш информации графикони и за обичен сезонски грип. Дај да споредиме, вака само еднострано кога гледаш страв да те фати.

Еве јас ќе ти помогнам, сепак ти многу си испаничен

А за бетменчо 150.000 го имаат, пола излечени, 70+ годишни починале, како божем претходно не умирале или дека не им бил одбројан векот на овие.

Еве дај потруди се овој пат да не останеш на хихи хаха, малку посериозно.

Со каматните стапки како... Почнува и тоа да се исполнува што го пренесував од аналитичари со реално искуство. Ова е само почеток, вие продолжете слепо да верувате во луѓето од системот.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.489
Поени од реакции
18.517
Абе сезнајко, те молам да споделиш информации графикони и за обичен сезонски грип. Дај да споредиме, вака само еднострано кога гледаш страв да те фати.

А за бетменчо 150.000 го имаат, пола излечени, 70+ годишни починале, како божем претходно не умирале или дека не им бил одбројан векот на овие.

Со каматните стапки како... Почнува и тоа да се исполнува што го пренесував од аналитичари со реално искуство. Ова е само почеток, вие продолжете слепо да верувате во луѓето од системот.
Супер што постираше бројки, само оти не напрај споредба?

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.746
Поени од реакции
8.469
Сосема си во право, се е точно. Приватниот сектор има веќе сериозен дисбаланс и последиците ќе бидат прилично видливи.
Какво ќе биде влијанието на овие 2-3 недели на тој дисбаланс, кој е стваран речиси 50 години? Единствено глобалното влијание, а ние овде работеле ,неработеле, паселе, не паселе исто ти се фаќа!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
Супер што постираше бројки, само оти не напрај споредба?
Па ти падавичиш, не јас. Најнормална сезона на грип, ја направивте полошо од инвазија на марсовци, без никакви реални бројки.
Можело да го имаш, ама ништо да не ти е, ама можело и да умреш. Многу ама, многу можеби и многубројни глупости.
Сега следна можна фаза е, парите да се преносители, па да се укинат, само безготовинско.
Ти верувам одма тоа би го прифатил.

B

Beginner

Гостин

Се читаш што пишуваш или? Имаш ли баба/дедо или мајка/татко може за момент да помислиш на нив а не само за себе да мислиш. Па не ми се верува ова е на ист левел како мајките од фб со коментари вистина ли е ова со вирусот...

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.443
Поени од реакции
7.816
Се читаш што пишуваш или? Имаш ли баба/дедо или мајка/татко може за момент да помислиш на нив а не само за себе да мислиш. Па не ми се верува ова е на ист левел како мајките од фб со коментари вистина ли е ова со вирусот...

Бегај бе од тука падавичар, нели гледаш дека е економија темата, ај иш таму кај другите.

B

Beginner

Гостин
Бегај бе од тука падавичар, нели гледаш дека е економија темата, ај иш таму кај другите.
Кога го прочитав ова морав да реагирам и сеуште не ми одговори имаш ли некој постар член од семејството?

Kajgana Shop

На врв Bottom