Помош - сакам да градам!

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.096
Поени од реакции
3.291
Прва работа е дали покривот е стандарден (да штрчи) или скриен (со ѕидче околу него), потоа дали да го правиш со лим, со сендвич панели или можеби ќерамиди, во сите варијанти си треба олуци, со ќерамиди и лим се троши повеќе граѓа, мора гредите да бидат погусто и одозгора пак да биде покриено со даски и се става изолација, а некој ставаат и вуна на плочата за подобра изолација, кај сендвич панелот гредите се поретки и трошиш даски само на линијата каде ги шрафиш панелите, поретко ставаат вуна оти во панелот имаш некаква изолација.

Кај скриениот покрив дали ќе биде со лим или сендвич мора со плех/лим да се покрие и ѕидчето, ќерамиди никој не става на скриен покрив, кај стандардниот покрив пак мора да се стави и ветробран (или како и да се викаше заборавив), односно од работ на покривот до ѕидот на куќата мора да биде затворено за да не мораш да се сеќираш дали ќе ти летне покривот, ако не влегува ветер одоздола нема шанси да летне ако се е затворено.

Опциите отприлика се тие, цените, дигитронот и сметај што ти е поисплатливо, но сметај и што ти е поубаво и кое полесно ќе се направи, ако ти го прави мајстор сметај дека секако ќе те одере која и варијанта да ја одбереш, толку многу е исчистена конкуренцијата во тој сектор што изборот ти е да немаш избор, многу избегаа во странство, а и многу се откажаа и работат ако ептен мораат (некој како мене).
 
Член од
24 декември 2007
Мислења
4
Поени од реакции
1
Здраво,
сакам да го израмнам дворот и на едниот крај мора да се направи потпорен зид. Дали е потребна некаква дозвола за истото, се работи за плац во маврово. И дали некој знае колку чини рамнење на плац, како пресметуваат по метар квадратен или кубен…
 
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.538
Поени од реакции
5.761
Здраво,
сакам да го израмнам дворот и на едниот крај мора да се направи потпорен зид. Дали е потребна некаква дозвола за истото, се работи за плац во маврово. И дали некој знае колку чини рамнење на плац, како пресметуваат по метар квадратен или кубен…
Ne veruvam deka nekoj moze da ti dade cena bez da vidi na lice mesto. Obicno za rabota na bager naplakaat od cas. Jas pred 4-5 godini, ako pamtam dobro, plativ 2500 denari/saat
 
Член од
14 август 2018
Мислења
4.628
Поени од реакции
10.297
Здраво,
сакам да го израмнам дворот и на едниот крај мора да се направи потпорен зид. Дали е потребна некаква дозвола за истото, се работи за плац во маврово. И дали некој знае колку чини рамнење на плац, како пресметуваат по метар квадратен или кубен…
За потпорен ѕид не треба дозвола, тоа сигурно!
За пополнување и рамнење не сум сигурен, но мислам дека не треба и за тоа…

Е сега колку кошта рамнење, на лице место ќе ти направат предрачун. Ама багер/комбинирка испод 80€ саат нема! На ова рачунај и одвоз на материјал.
Тоа сам ќе си видиш..
 
Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.015
Поени од реакции
1.947
Здраво ми треба една информација, сигурно е некој запознаен,
Имам плац во близина на Охрид и ме интересира како се движат цениве моментално за изградба на куќа 9 на 9 на еден спрат со една плоча клуч на рака ?
фала
Шо напрај,најде изведувач?
 
Член од
8 февруари 2019
Мислења
38
Поени од реакции
39
Сакам да градам куќа спрат со тавански соби. Околу 100 квадрати по спрат (значи вкупно 200).

Колку би чинела до карабина фаза, а колку до клуч на врата? Има некој искуство што градел последните година до две (од војната во Украина до денес)? Или да ме поврзе со некоја градежна фирма уште подобро.
 
Член од
21 септември 2011
Мислења
665
Поени од реакции
1.875
Сакам да градам куќа спрат со тавански соби. Околу 100 квадрати по спрат (значи вкупно 200).

Колку би чинела до карабина фаза, а колку до клуч на врата? Има некој искуство што градел последните година до две (од војната во Украина до денес)? Или да ме поврзе со некоја градежна фирма уште подобро.
HOME PARTNER-Лиценцирани со лиценца за градба

П О Н У Д А
За изградба на станбен објект од темел до клуч
ОПИС НА КАРАБИНA

1. Армирачки работи:
- 6 до 8 Φ12 или 6Φ14– столбови и носачи
- Φ10 – тераси и скали

2. Ѕидарски работи:
- Надворешни ѕидови со термо блок 25/20/33 цм
- Преградни ѕидови со блок 12/25/40 цм

3. Плафонска плоча:
- Ферт греди
- Блок монта
- Мрежа Q=131
- Бетон 5 цм МБ30

4. Кровопокривачки работи
- Греди (кадрони) 10x10/12
- Даски
- Два реда летви (хоризонтални и вертикални)
- Паропропусна фолија
- Ќерамиди Младост

НАДВОРЕШНИ ПОЗИЦИИ ЗА ОБЈЕКТОТ
1. Фасада со пластифициран фаседекс термофасада демит d=8cm
2. Цокла со пластифициран фаседекс термофасада демит d=5cm
3. Хоризонтални и вертикални олуци од пластифициран лим
4. Тротоари околу објектот 70 cm. ширина
5. Тераси во затворен тип (ѕидани), со една цевка горе или отворен тип (ограда)
6. Влезна партија за објектот со бетон од 5 m2
7. Обработка на подови за тераси со гранитни плочки (до 10 ЕУ)
8. Изведба на шахта за водомер
9. Надворешна PVC столарија за врати и прозори
10. Поставување на термопан стакла зсо 4 сезони и аргон исполна

ВНАТРЕШНИ ПОЗИЦИИ ЗА ОБЈЕКТОТ
1. Поставување на елекроинсталација со стански табли, автоматски
осигурувачи, телевезиски и компјутерски кабли
2. Поставување за водовод и одвод комплет со ладна и топла вода со
излез од 1 метар надвор од објектот
3. Внатрешно малтерисување во продолжен малтер на ѕидови и
плафони (грубо и фино)
4. Собни врати медијапански со (вредност до 175 ЕУ)
5. Поставување на керамички плочки на ходници, WC, купатила и кујна
по избор на инвеститорот (вредност до 10 ЕУ)
6. Поставување на хидро изолација за сите мокри места во купатила
7. Санитарни елементи комплет за купатила: WC шоља, казанче,
умивалник, туш кабина, бојлер, чешми (вредност до 400 ЕУ)
8. Порамнителен слој на патос со термо изолација (кошулка)
9. Подови од ламинат (вредност до 10 ЕУ)
10. Молерисување на ѕидови со поликолор

Цената на клуч на рака со изградба на карабина изнесува
420 ЕУ за 1 метар квадратен по бруто површина

ИЗРАБОТКА НА ФУНДАМЕНТ (ТЕМЕЛИ СО ПОДНА ПЛОЧА)

1. Земјани и бетонски работи
- 100x100 темелни стопи или 50x50 темелни ленти насипани со бетон МБ30

2. Армирачки работи:
- Φ12 - 15/15 – решетка во стопи
- 6Φ12 – темели и темелни затеги
- Φ8 узенгии на 20 цм во темелни затеги
- 6 до 8 Φ12 или 6Φ14– анкери за столбови
- Φ6 - 15/15 мрежа за цокле и подна плоча

7. Цокла:
- Оплатирање и бетонирање со МБ30 - висина 50 цм и дебелина 20 цм

3. Плоча подна:
- Полнеж земја со набивање 30 цм
- Полнеж шљунак 20 цм
- Мршав бетон 5 цм
- Хидроизолација со кондор траки со заварување
- Мрежа Φ6 - 15/15
- Бетон 10 цм МБ30

Цената за изградба на фундамент (темели со подна плоча) изнесува
100 ЕУ за 1 метар квадратен по бруто површина

Работиме само во Скопје и околинава.


Фирмава ниту е моја ниту нешто имам со нив.
Цениве се од минатото лето, би требало да се исти и сега или тука негде. Ако ништо друго да ти послужат онака ориентационо да споредуваш со други цени.
 
Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.015
Поени од реакции
1.947
Сакам да градам куќа спрат со тавански соби. Околу 100 квадрати по спрат (значи вкупно 200).

Колку би чинела до карабина фаза, а колку до клуч на врата? Има некој искуство што градел последните година до две (од војната во Украина до денес)? Или да ме поврзе со некоја градежна фирма уште подобро.
Карабина ке те коштат од 55 до 80 иљадарчиња зависит каков покрив сакаш лим или ѓерамиди... а до мах цената шо ја пишав е и водоинсталатерство и струјата.Гледај да разговараш со најмалку 6 фирми.....имат многу НАВОДНИЧАРИ бегај од нив....во кој град ке градиш...никогаш поскапо не било да градиш
со среќа
 
Член од
8 февруари 2019
Мислења
38
Поени од реакции
39
HOME PARTNER-Лиценцирани со лиценца за градба

П О Н У Д А
За изградба на станбен објект од темел до клуч
ОПИС НА КАРАБИНA

1. Армирачки работи:
- 6 до 8 Φ12 или 6Φ14– столбови и носачи
- Φ10 – тераси и скали

2. Ѕидарски работи:
- Надворешни ѕидови со термо блок 25/20/33 цм
- Преградни ѕидови со блок 12/25/40 цм

3. Плафонска плоча:
- Ферт греди
- Блок монта
- Мрежа Q=131
- Бетон 5 цм МБ30

4. Кровопокривачки работи
- Греди (кадрони) 10x10/12
- Даски
- Два реда летви (хоризонтални и вертикални)
- Паропропусна фолија
- Ќерамиди Младост

НАДВОРЕШНИ ПОЗИЦИИ ЗА ОБЈЕКТОТ
1. Фасада со пластифициран фаседекс термофасада демит d=8cm
2. Цокла со пластифициран фаседекс термофасада демит d=5cm
3. Хоризонтални и вертикални олуци од пластифициран лим
4. Тротоари околу објектот 70 cm. ширина
5. Тераси во затворен тип (ѕидани), со една цевка горе или отворен тип (ограда)
6. Влезна партија за објектот со бетон од 5 m2
7. Обработка на подови за тераси со гранитни плочки (до 10 ЕУ)
8. Изведба на шахта за водомер
9. Надворешна PVC столарија за врати и прозори
10. Поставување на термопан стакла зсо 4 сезони и аргон исполна

ВНАТРЕШНИ ПОЗИЦИИ ЗА ОБЈЕКТОТ
1. Поставување на елекроинсталација со стански табли, автоматски
осигурувачи, телевезиски и компјутерски кабли
2. Поставување за водовод и одвод комплет со ладна и топла вода со
излез од 1 метар надвор од објектот
3. Внатрешно малтерисување во продолжен малтер на ѕидови и
плафони (грубо и фино)
4. Собни врати медијапански со (вредност до 175 ЕУ)
5. Поставување на керамички плочки на ходници, WC, купатила и кујна
по избор на инвеститорот (вредност до 10 ЕУ)
6. Поставување на хидро изолација за сите мокри места во купатила
7. Санитарни елементи комплет за купатила: WC шоља, казанче,
умивалник, туш кабина, бојлер, чешми (вредност до 400 ЕУ)
8. Порамнителен слој на патос со термо изолација (кошулка)
9. Подови од ламинат (вредност до 10 ЕУ)
10. Молерисување на ѕидови со поликолор

Цената на клуч на рака со изградба на карабина изнесува
420 ЕУ за 1 метар квадратен по бруто површина

ИЗРАБОТКА НА ФУНДАМЕНТ (ТЕМЕЛИ СО ПОДНА ПЛОЧА)

1. Земјани и бетонски работи
- 100x100 темелни стопи или 50x50 темелни ленти насипани со бетон МБ30

2. Армирачки работи:
- Φ12 - 15/15 – решетка во стопи
- 6Φ12 – темели и темелни затеги
- Φ8 узенгии на 20 цм во темелни затеги
- 6 до 8 Φ12 или 6Φ14– анкери за столбови
- Φ6 - 15/15 мрежа за цокле и подна плоча

7. Цокла:
- Оплатирање и бетонирање со МБ30 - висина 50 цм и дебелина 20 цм

3. Плоча подна:
- Полнеж земја со набивање 30 цм
- Полнеж шљунак 20 цм
- Мршав бетон 5 цм
- Хидроизолација со кондор траки со заварување
- Мрежа Φ6 - 15/15
- Бетон 10 цм МБ30

Цената за изградба на фундамент (темели со подна плоча) изнесува
100 ЕУ за 1 метар квадратен по бруто површина

Работиме само во Скопје и околинава.


Фирмава ниту е моја ниту нешто имам со нив.
Цениве се од минатото лето, би требало да се исти и сега или тука негде. Ако ништо друго да ти послужат онака ориентационо да споредуваш со други цени.
Значи за 200 квадрати некои 80-90к ќе ме кошта од ова што разбрав?
 

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Цена на арматура некој да не знае како е????
Моментална цена !
 
Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.015
Поени од реакции
1.947
Цена на арматура некој да не знае како е????
Моментална цена !

 

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Сакаш да кажеш еден тон 3000 евра дека е или поинаку. Не ја разбирам табелава воопшто.
 
Член од
2 април 2024
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво екипа
Нуб сум на форумов, глеам споделувате инфо за градење, па да ве прашам:

Сакам да дигам спрат, колку би ме коштала квалитетна карабина од околу 130m2 (се околу изградбата, без дозволи и такви чуда) ?

Фала на сите
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom