Помош за конфигурирање мрежа?

АнГеЛ

I will change the world
Член од
2 август 2006
Мислења
381
Поени од реакции
2
Имам лаптоп и на него имам wifi ама имам и десктоп компјутер. Овие два компјутери ми се врзани во мрежа со конфигурирани IP адреси. Мрежата си функционира како што треба и јас имам пристап до лаптопот и обратно.
ПРАШАЊЕ: Дали можам да го делам wifi-то на десктоп комјутерот без рутер хуб или слично, односно дали може да се конфигурура мрежата така да имаат и двата компјутери интернет. И ако може пратете како да ја конфигурирам мрежата

Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
Колку што се скавам на XP не можеш да ја делиш една мрежа према друга, али можеш со програмчиња (пример Kerio WinRoute)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Конфигурираш Internet Connection Sharing на десктопот и нема проблем да делиш интернет.
Не те разбрав, имаш WiFI мрежа на двата компјутери или преку УТП кабел.

Член од
8 мај 2007
Мислења
250
Поени од реакции
1
Teneke - фала за потсетувањето, тоа што го кажав беше за Win2k , значи одиш во Control Panel па во Network и таму идеш на Properties на конекцијата која има интернет. Одиш во последниот таб (Advanced) и таму бараш Internet Connection Sharing , ако имаш повеќе од 2 мрежи под ова ќе треба да ја одбереш мрежата која ти е помеѓу двата компјутера. При ова ќе ти ги ресетира IP-ата а на другиот компјутер треба да ги ставиш на автоматски затоа што ќе добие од компјутерот кој има интернет.
Се надевам дека ти помогновме.

АнГеЛ

I will change the world
Член од
2 август 2006
Мислења
381
Поени од реакции
2
Имам wifi интернет на лап-топот и сакам преку кабел да имам и на десктопот, тоа е се...
Се пробав и никако не фаќа

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
абе дуде...мислам дека без рутер не може...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
WADSL може, за wifi незнам.

Пробај, ќе подесиш Internet Connection Sharing на тој компјутер што имаш интернет и ако работи арно. На тој што зема треба да му одесиш IP, Gateway, DNS од Онет. И ако имаш firewall како Zone мора да подесш и таму, ќе го подесиш дека таа и таа ИП адреса може да добие интернет пристап, и да ја декларираш конекцијата дека е ICS конекција, ова на тој што ќе дели интернет.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Treba da imas dve lan kartici edna za internet edna za lan Na taa sto ti e konekcijata i davas ics sharing na drugite dve im davas ip adresi od ist subnet,gateway(ce ti bide taa sto iskaca na internet) i normalno dns na on.net i treba da ti raboti se dodeka lap topot e uklucen ce ima internet
Izgasi sekakvi fireewall i toj sto e od samiot windows
Poprosto treba da gi vrzes dvata kom u mreza a na int konekcijatra da i dades sharing

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
АнГеЛ напиша:
Имам лаптоп и на него имам wifi ама имам и десктоп компјутер. Овие два компјутери ми се врзани во мрежа со конфигурирани IP адреси. Мрежата си функционира како што треба и јас имам пристап до лаптопот и обратно.
ПРАШАЊЕ: Дали можам да го делам wifi-то на десктоп комјутерот без рутер хуб или слично, односно дали може да се конфигурура мрежата така да имаат и двата компјутери интернет. И ако може пратете како да ја конфигурирам мрежата
Можеш, шерувај ја конекцијата за интернет, автоматски ти доделува приватна IP адреса на нетворк картицата (192.198.0.1) на лаптопот конфигурирај ја мрежната што те поврзува со десктоп ПЦ то на следниов начин:
Код:
IP: 192.168.0.2
SM: 255.255.255.0
DG: 192.168.0.1

DNS: 192.168.0.1
И ќе треба да работи интернетот.

ПС: не заборавај да шеруваш интернет конекција!

Ако има проблеми, пиши :helou:

Член од
28 август 2007
Мислења
36
Поени од реакции
0
Ako na laptopot imas pristap na internet, a sakas da imas pristap i na desktop-ot toagas setiras manuelno mreza, dns serveri i takvi gluposti i so UTP kabel (UTP ti e dobar za vnatresna upotreba) napraven za konekcija kompjuter-kompjuter gi vrzuvas dvata kompjutera i na laptopot pravis share na konekcijata, za da imas net na deskopot mora da ti bide uklucen i laptopot, ama izvorot na internet ti e slab, WiFi. Jas koristeb edna godina super idese i brzo bese, ama sea go usraa. a inace najbolje varijanta ti e so router, najveke ke ti zavrsi rabota LinkSys WRT54GL so DD-WRT frimware, e togas nemas gajle. pozdrav i se nadevam deka ti pomognav!

Член од
11 јуни 2007
Мислења
34
Поени од реакции
0
treba da napravis bridge connections megu bezicnata(za wifi) na laptopot i lan(megu laptopot i pc-to).

Член од
9 август 2006
Мислења
15
Поени од реакции
0
Здраво, сакам да умрежам два компјутера на една конекција, не им се јавувам на подршка зошто мислам дека воопшто нема да ме поддржат во намерата.
Како што разбрав погоре можам да добијам конекција „модем~свич~2компјутера“, пробав нешто да конфигурирам како што е наведено на постовите горе, но нешто испуштам или не сум разбрал добро или не е разбирливо објаснето плус и сликава го демантира тоа дека може директно преку свич...
http://www.gyre.co.uk/help/broadband/connection_sharing.php#fig_4
...имам само свич но не и рутер, па сакам да знам можам ли само преку свичот да ги умрежам двата комп. да добијам две адреси и да немора едниот компјутер да е он за другиот да работи.

Поздрав
:tapp:

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Здраво, сакам да умрежам два компјутера на една конекција, не им се јавувам на подршка зошто мислам дека воопшто нема да ме поддржат во намерата.
Како што разбрав погоре можам да добијам конекција „модем~свич~2компјутера“, пробав нешто да конфигурирам како што е наведено на постовите горе, но нешто испуштам или не сум разбрал добро или не е разбирливо објаснето плус и сликава го демантира тоа дека може директно преку свич...
http://www.gyre.co.uk/help/broadband/connection_sharing.php#fig_4
...имам само свич но не и рутер, па сакам да знам можам ли само преку свичот да ги умрежам двата комп. да добијам две адреси и да немора едниот компјутер да е он за другиот да работи.

Поздрав
:tapp:
Ако користиш адсл се што треба да направиш е
да креираш Броадбанд ДИАЛ УП конекција во XP на двата компјутери со истата лозинка и пасворд и ќе добиваш две различни ИП адреси на двата компјутери односно ќе излегуваш на интернет!

А двата компјутери че си имаат посебни ИП адреси на пр. 192.168.x.x за да си се гледаат во LAN!Нив самиот ќе ги ставиш во network connections>local area connection>properties>general во TCP/IP!

Член од
9 август 2006
Мислења
15
Поени од реакции
0
Ако користиш адсл се што треба да направиш е
да креираш Броадбанд ДИАЛ УП конекција во XP на двата компјутери со истата лозинка и пасворд и ќе добиваш две различни ИП адреси на двата компјутери односно ќе излегуваш на интернет!

А двата компјутери че си имаат посебни ИП адреси на пр. 192.168.x.x за да си се гледаат во LAN!Нив самиот ќе ги ставиш во network connections>local area connection>properties>general во TCP/IP!
:icon_ques
Јас сум на офнет
Ако не се лажам од пред извесно време офнет ги имаат ограничено сесиите, може само со една, ако пробаш да направиш уште една пппое конекција истата ке паѓа-дисконектира на многу краток интервал (5-10сек.).
Значи фората со свичот отпаѓа...
(преземено од www.it.com.mk/forum/archive/index.php?t-614.html )

Е сега што понатака незнам!
Изгледа сиромавиот плаќа двапати, прво за свич, сетне за рутер...
Поздрав

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
:icon_ques
Јас сум на офнет
Ако не се лажам од пред извесно време офнет ги имаат ограничено сесиите, може само со една, ако пробаш да направиш уште една пппое конекција истата ке паѓа-дисконектира на многу краток интервал (5-10сек.).
Значи фората со свичот отпаѓа...
(преземено од www.it.com.mk/forum/archive/index.php?t-614.html )

Е сега што понатака незнам!
Изгледа сиромавиот плаќа двапати, прво за свич, сетне за рутер...
Поздрав
Стандардна лузерска финта на провајдерите. Овие лимитираат на сесии, другиве пак од мт-њет ти даваат модем на кој што не можеш да ги чепнеш конфигурациите.
Сепак, рутер му е мајката ама со добар firmware. Барај некој кој може самиот да си го води ппп линкот а кон тебе само да рута. Пред некое време поставив кај еден колега едно асус машинче, и прилично беше добро. даваше повеќе модови +клон на макот.

Kajgana Shop

На врв Bottom