Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако ти треба во Deplhi може да ти пратам.
Мене ми треба програма во Delphi со графика.
Момци, да не случајно му се наоѓа на некој некое скриптиче или слично за претварање латиница -> кирилица -> латиница ?
Имам гледано низ нетов некаде, ама неможам да го најдам, па ако некој има и ако е љубезен да хелпне... програмскиот јазик не е битен, а исто така имаше и еден алгоритам, пример ASCII кодот на латиничниот карактер - 64 (или незнам точно колку беше) = ASCII кодот на кириличниот карактер... Можда и не беше баш вака, не ме фаќајте за збор, али ако некој го знае тој алгоритам би му бил благодарен ако го сподели.![]()
if(n%2==0) {
печати бројот е парен
} else {
печати бројот е непарен
}
Се надевам дека ке ми помогнешАко имаш нешто нејасно прашуј.![]()
Да да јасна ми е логиката,само ја незнаев како да ја поставам истата...Може само да ми пообјасниш што означува % ? тоа е модул така? Јасно ми е за m како е добиено,нели остатокот се глеа и тоа добро...али n и t ,нели за n ако поделиш со 10 и после пак со 10 се добива 2 цифри како остаток??? се е у ред со задачава само мене не ми е јасно ова за n i t... :kesa:Можеш вака да ај решиш.
#include <iostream>
using namespace std;
int main ()
{
int m;
int n;
int t;
int k;
cout << "Vnesi trocifren broj: ";
cin >>k
m=k%10;
n=(k/10)%10;
t=k/100;
cout << "Prvata cifra e:"<<t<<endl;
cout << "Vtorata cifra e:"<<n<<endl;
cout << "Tretata cifra e:"<<m<<endl;
}
Инаку кај тебе грешка е во тоа што при внес треба да ги оделиш броевите со space пример треба да внесеш 3 2 1 за да добие кои се цифрите. АКо внесеш 321 ти всушност си внел само m и затоа чека уште два броја. Се надевам дека ме разбра.
Да да јасна ми е логиката,само ја незнаев како да ја поставам истата...Може само да ми пообјасниш што означува % ? тоа е модул така? Јасно ми е за m како е добиено,нели остатокот се глеа и тоа добро...али n и t ,нели за n ако поделиш со 10 и после пак со 10 се добива 2 цифри како остаток??? се е у ред со задачава само мене не ми е јасно ова за n i t... :kesa:
int n = 357; // n = int (цел број).
n % 10 = 7; (последната цифра од „n“).
(n / 10) % 10 = 35 % 10 = 5; // значи сп n / 10 не добиваш 35.7 туку ќе добиеш 35 зашто „n“ е цел број и 35 % 10 = 5 (последната цифра од 35).