ај прецизирај околу графиката.. иам ја програми у делфи готови цели ... иам и проект шо го презентирав пред некој ден.. 90% готов замо да досредиш багови.. П.С не те сваќам со графиката... ова ја шо имам е со база..Ако ти треба во Deplhi може да ти пратам.
Мене ми треба програма во Delphi со графика.
Главната идеја е имаш една дводимензионална низа 62x2 (за македонски). Во првата колона ти се сместени латиничните, во втората кириличните и сега за да претвориш од латинично во кирилично го бараш латиничниот знак од првата колона и методот го враќа кириличниот.Момци, да не случајно му се наоѓа на некој некое скриптиче или слично за претварање латиница -> кирилица -> латиница ?
Имам гледано низ нетов некаде, ама неможам да го најдам, па ако некој има и ако е љубезен да хелпне... програмскиот јазик не е битен, а исто така имаше и еден алгоритам, пример ASCII кодот на латиничниот карактер - 64 (или незнам точно колку беше) = ASCII кодот на кириличниот карактер... Можда и не беше баш вака, не ме фаќајте за збор, али ако некој го знае тој алгоритам би му бил благодарен ако го сподели.
if(n%2==0) {
печати бројот е парен
} else {
печати бројот е непарен
}
Се надевам дека ке ми помогнеш Треба да направам програма за троцифрен број,и да му ги испише цифрите на пр:Ако имаш нешто нејасно прашуј.
Да да јасна ми е логиката,само ја незнаев како да ја поставам истата...Може само да ми пообјасниш што означува % ? тоа е модул така? Јасно ми е за m како е добиено,нели остатокот се глеа и тоа добро...али n и t ,нели за n ако поделиш со 10 и после пак со 10 се добива 2 цифри како остаток??? се е у ред со задачава само мене не ми е јасно ова за n i t... :kesa:Можеш вака да ај решиш.
#include <iostream>
using namespace std;
int main ()
{
int m;
int n;
int t;
int k;
cout << "Vnesi trocifren broj: ";
cin >>k
m=k%10;
n=(k/10)%10;
t=k/100;
cout << "Prvata cifra e:"<<t<<endl;
cout << "Vtorata cifra e:"<<n<<endl;
cout << "Tretata cifra e:"<<m<<endl;
}
Инаку кај тебе грешка е во тоа што при внес треба да ги оделиш броевите со space пример треба да внесеш 3 2 1 за да добие кои се цифрите. АКо внесеш 321 ти всушност си внел само m и затоа чека уште два броја. Се надевам дека ме разбра.
За болдираниот дел... бидејки „k“ е цел број при делење со било кој број ти пак добиваш цел број што значи дека кога го делиш со 10 му ја кратиш последната цифра, а со модуло ја извлекуваш последната цифра од бројот, еве и „сликовито“.Да да јасна ми е логиката,само ја незнаев како да ја поставам истата...Може само да ми пообјасниш што означува % ? тоа е модул така? Јасно ми е за m како е добиено,нели остатокот се глеа и тоа добро...али n и t ,нели за n ако поделиш со 10 и после пак со 10 се добива 2 цифри како остаток??? се е у ред со задачава само мене не ми е јасно ова за n i t... :kesa:
int n = 357; // n = int (цел број).
n % 10 = 7; (последната цифра од „n“).
(n / 10) % 10 = 35 % 10 = 5; // значи сп n / 10 не добиваш 35.7 туку ќе добиеш 35 зашто „n“ е цел број и 35 % 10 = 5 (последната цифра од 35).