Полицистични јајници

B

black angel

Гостин
POLICISTICNI JAJNICI:
Definicija
Sindrom policisticnih jajnika je najcesca hormonska bolest u zena i najcesci uzrok izostanka ovulacije. Temeljna promjena kod ove bolesti su cisticni folikuli u kori jajnika, menstrualni ciklus bez ovulacije, rijetke menstruacije, neplodnost, pojacana dlakavost, pretilost, opadanje kose, akne. Naziv dolazi od izgleda jajnika na kojem se nalaze brojne ciste.
Ucestalost
Na temelju danasnjih dijagnostickih kriterija procjenjuje se kako 5-10% zena u plodnom razdoblju boluje od ove bolesti. Ultrazvucno se brojne ciste na jajniku nadju i cesce, u cak 22 do 25% zena, ali zene nemaju uvijek ostale simptome koje prate ovaj sindrom pa se u tih preostalih 15% slucajeva govori o jajnicima nalik na policisticne.
Rizici
Zene s policisticnim jajnicima trebaju se pratiti, istrazivati i lijeciti cijeli zivot jer je oba bolest povezana s nizom rizika:
- kasnija menopauza
- razlicita krvarenja iz maternice
- spontani pobacaji su dva do tri puta cesci
- anemija
- pretilost
- poremecaj razine masnoca u krvi
- bolesti srca i krvnih zila su 7 puta cesce
- rizik od obolijevanja od secerne bolesti je 16% veci
- poviseni krvni tlak se javlja kod 40% pacijentica
- 2-3 puta je veci rizik za obolijevanje od raka endometrija i jajnika
- cesce je potrebno odstranjenje maternice (histerektomija)
Simptomi
Sindrom policisticnih jajnika osim promjenama na jajniku ocituje se poremecajima menstrualnog ciklusa i povisenom razinom muskih spolnih hormona - androgena. Zene su pogodjene neredovitim menstruacijama ili njihovim potpunim izostankom, javlja se neplodnost, pretilost u 50-70% bolesnica, nakupljanje masnog tkiva u trbusnoj regiji (muski tip debljine), pojacana dlakavost, akne, otpadanje kose, masna koza, povisen libido, povecanje klitorisa. Klinicka slika moze biti raznolika.
Sindrom je usko povezan s neosjetljivoscu na inzulin, hormon gusterace, zbog cega je ucestalije obolijevanje od secerne bolesti. Pretilost udruzena s ovim sindromom uvecava rizik od obolijevanja od bolesti srca i krvnih zila, secerne bolesti, povisenog tlaka, raka endometrija (unutarnjeg sloja maternice) i dojki.
Izgled jajnika
Jajnici su obicno dvostruko veci od normalnih, napete sivobijele povrsine ispod koje se u kori nalaze cistice velicine 5 do 15 mm. Bijela tijela se ne nalaze , a stroma je hipercelularna.
Dijagnoza
Nalaz moze biti vrlo sarolik i bolest se razlikuje kod pojedinih zena. Dijagnoza se postavlja kombinacijom klinickih, ultrazvucnih i laboratorijskih nalaza hormona.
Klinicki nalazi obuhvacaju informacije o simptomima zene, njenim prijasnjim bolestima i obiteljskim bolestima te pregledom pacijentice.
Na veliku vjerojatnost da se radi o bolesti policisticnih jajnika ukazuje:
- pocetak bolesti oko puberteta
- poremecaj menstruacijskog ciklusa - smanjen broj menstruacija ili njihov izostanak
- policisticni jajnici (jajnici s brojnim cistama) na ultrazvuku
- povisena razina muskih spolnih hormona (androgena)
- pojacana dlakavost
- povisena razina LH (luteotropnog hormona) koji se izlucuje iz hipofize
- povisena razina inzulina, hormona koji izlucuje gusteraca
- neosjetljivost tkiva na inzulin
- pretilost
- povisena razina masnoca u krvi (lipoproteina i triglicerida)
- bolesti srca i krvnih zila

Za postavljanje dijagnoze policisticnih jajnika danas se zlatnim standardom smatra ultrazvucni pregled. Transvaginalnim ultrazvukom (ultrazvucni pregled pri kojem se sonda ultrazvuka uvlaci u rodnicu) vrlo se pouzdano mogu mjeriti i analizirati detalji u jajniku. Kriteriji za ovaj sidrom su:
- volumen jajnika 2 do 3 puta veci nego normalno
- tunika (gusti vezivni sloj ispod kore jajnika) deblja za 50%
- ispod kore jajnika poput ogrlice rasporedjene ciste, ima ih 8-10 ili vise
- debela stroma (unutarnje tkivo jajnika u koji su ukopani folikuli iz kojih se razvijaju jajasca), 2 do 5 puta deblja
- stroma zauzima vise od 30% jajnika
Jajnici nalik na policisticne
Posebnu pozornost zasluzuju zene kod kojih je na ultrazvuku nadjen znak policisticnih jajnika, ali one nemaju drugih simptoma ove bolesti. Za njih (20-25% zdravih zena) se rabi naziv - jajnici nalik na policisticne, odnosno polyscystic appearing ovaries (PAO). Trecina zena s takvim nalazom ima barem jedan muski spolni hormon povisen. Iako zdrave, ove zene cesce imaju neuredna krvarenja iz maternice i smanjenu plodnost.
Bolesti koje oponasaju sindrom policisticnih jajnika
Svakako treba misliti i na druge bolesti koje mogu oponasati ovo stanje, a to su:
- hipertekoza
- kasni pocetak kongenitalne adrenalne hiperplazije
- Cushingov sindrom
- akromegalija
- hiperprolaktinemija
- anorexia nervosa
- ijatrogeni uzroci - nastali lijecenjem
- hormonski aktivni tumori
iako sve ove bolesti mogu imati slican nalaz na ultrazvuku, dijagnosticka obrada koja ukljuci hormonske pretrage, dijagnosticka testiranja i informacije o simptomima relativno ce lako dovesti do prave dijagnoze.
Lijecenje
Pristupi lijecenju su razliciti jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih zena. Velikoj vecini zena je potreban stalni lijecnicki nadzor jer bolest policisticnih jajnika narusava zdravlje i izgled zene. Lijecenje ovisi o simptomima, nalazima i zelji bolesnice za djecom.
Glavne mjere lijecenja su:
- smanjenje tjelesne tezine
- povecanje fizicke aktivnosti
- prestanak pusenja
- prestanak uzimanja alkohola
- uzimanje lijekova
- kirurski zahvat
Smanjenje tjelesne tezine je iznimno vazno jer je dokazano kako smanjenje mase od 5% moze dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa, ponovne uspostave ovulacije, povecanja plodnosti i normalizacije poremecenih nalaza hormonalnih testova.
U lijecenju lijekovima postoji velik izbor koji ovisi o simptomima i nalazima:
- hormonske kontracepcijske tablete
- ciproteron acetat
- analozi GnRH, hormona koji se oslobadja u mozgu (iz hipotalamusa) i djeluje na izlucivanje hormona hipofize
- lijekovi za kontrolu povecane tjelesne mase
- hormonsko nadomjesno lijecenje
- diazoksid
- kortikosteroidi
- lijekovi koji potiskuju djelovanje muskih spolnih hormona - ciprotron aceteat, spironolakton, flutamid, finasterid
- lijekovi koji pojacavaju osjetljivost mna inzulin
Kirurske mogucnosti lijecenja sindroma policisticnih jajnika su:
- odstranjenje dijela jajnika
- odstranjenje cijelog jajnika
- elektrokauterizacija jajnika - postupak gdje se elektrodom spaljuje tkivo jajnika
Od svih nabrojanih metoda samo kirursko lijecenje daje zadovoljavajuce rezultate.
Primjena lijekova daje kratkotrajne rezultate.
Mjere za smanjenje tjelesne mase kojima bi se dugorocno odrzavala pozeljna tjelesna masa najkvalitetnije su rjesenje jer se njima dokazano smanjuju simptomi i normaliziraju nalazi.

ова хормонско боледување станува се поцесто меѓу младите девојки.Сте имале некое вакво искуство?Јас да,го имам ова и прилично е тешко па сакам да споделам мислења со некој другите со искуство од ваков случај
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Синдромот на полицистични јајници е многу честа појава кај жените во репродуктивна возраст и се карактеризира со нерегуларен менструален циклус, зголемена влакнетост и прекумерна телесна тежина, но може да се појават и други симптоми.

Синдромот на полицистични јајници е честа појава од која страдаат 5% од жените во светот.
Името полицистични јајници доаѓа од изгледот на јајниците кај некои жени кои го имаат овој синдром – големи или нормални јајници со многу мали цисти. Точната причина за појавата на полицистичните јајници не е позната, но се знае дека овој синдром е една од најчестите причини за неплодност кај жените.

Околу 5% од жените во светот го имаат синдромот на полицистични јајници. Раното откривање и лекувањето на симптомите, може да го намалат ризикот од појава на други компликации како дијабетес и заболувања на срцето.

СИМПТОМИ

Кај жените кои го имаат овој синдром најчесто се појавуваат неколку од многуте симптоми и знаци.

Нередовна менструација. Тоа е најчестата карактеристика. Нередовна менструација значи менструален циклус кој се појавува на интервали подолги од 35 дена или се појавува само неколку пати во годината. Овој симптом може да се појави уште во пубертетот, но и подоцна по нагло зголемување на телесната тежина.
Последици од зголемено присуство на андрогени. Зголеменото ниво на машки хормони, резултира со физички видливи знаци како:
зголемена влакнетост на лицето, градите, стомакот, грбот, горниот дел на рацете и нозете;
акни;
проретчување на косата.
Дебелина. Проценето е дека околу половината од жените кои го имаат синдромот на полицистични јајници, имаат и прекумерна телесна тежина.
Неплодност. Синдромот на полицистични јајници е една од најчестите, ако не и најчестата причина за неплодноста кај жените.
Кожни израстоци. Жените кои го имаат овој синдром, многу често имаат мали кожни израстоци (со иста боја како кожата) на вратот или под мишките.
Други последици кои можат да се појават кај жените со синдром на полицистични јајници се:
висок крвен притисок;
високо ниво на холестерол;
кардиоваскуларни проблеми;
депресија.
ПРИЧИНИ ЗА ПОЈАВАТА

Јајниците ги лачат женските хормони естроген и прогестерон и некои андрогени т.е. машки хормони. Кога во телото е присутен синдромот на полицистични јајници, нивото на андрогени се зголемува, овулацијата се случува поретко од нормалното или воопшто не се случува и менструалниот циклус станува нередовен.

Експертите сè уште не ја знаат точната причина која ги предизвикува овие проблеми, но истражувањата покажуваат дека високото ниво на инсулин, може да го забрза производството на андрогени од јајниците.

Истражувањата покажуваат уште и дека оваа појава кај жените може да биде наследна. Синдромот на полицистични јајници не е заразен.

ДИЈАГНОЗА

Раната дијагноза и лекување на синдромот на полицистични јајници може да ви помогне да го намалите ризикот од развивање на дополнителни компликации како дијабетес и срцеви болести.

Консултирајте се со вашиот доктор ако имате нередовна менструација, зголемена влакнетост на лицето, зголемена тежина и акни. Најверојатно ќе бидете упатени кон специјалист за хормонско нарушување – ендокринолог.

Не постои одреден тест кој можете да го направите и кој да ви даде позитивен или негативен одговор дали го имате овој синдром. Докторот специјалист ја прави дијагнозата откако ќе ги земе во предвид сите симптоми и резултатите од ултразвукот и тестовите на крвта. Со тестовите за крвта се измеруваат нивоата на хормоните, а со ултразвукот може да се видат јајниците и образуваните по нив цисти.

ЛЕКУВАЊЕ И СОВЕТИ

Лекувањето на синдромот на полицистични јајници главно треба да се фокусира кон елиминирање на оние симптоми, кои се најголем проблем за жената – неплодноста, влакнетоста, анките или дебелината.

Ако не се обидувате да останете бремена, вашиот доктор може да ви припише контрацептивни таблети кои се комбинација од синтетички естроген и прогестерон. Тие го намалуваат нивото на андрогени во телото. Исто така можно е вашиот доктор да ви препише Метформин, лек за дијабетес тип 2, кој го намалува нивото на инсулин во крвта.

Ако сакате да забременеете, вашето лекување треба да биде насочено кон предизвикување на овулација. Вашиот доктор може да ве насочи кон терапија со Кломифен или Метформин. Истражување публикувано во „New England Journal of Medicine“ покажува дека Кломифенот е поефективен и им помага повеќе на жените да забременат отколку Метформинот. Во рамките на ова истражување околу 80% од жените кои примале Кломифен успеале да забременат.

Многу важно е и да ја одржувате вашата телесна тежина. Дебелината влијае лошо на вашето здравје на многу начини, дури и на вашата способност да останете бремена.

Проблемот со зголемената влакнетост можете да го решите на различен начин – бричење; депилација со крем, восок или депилатор или отстранување на влакната со помош на ласер и сл.

Многу е важно да не започнувате лекување на своја рака. Ако забележите неколку од посочените симптоми, консултирајте се со доктор, кој ќе го избере најдобриот метод за лекување за вас.
 
Член од
5 декември 2013
Мислења
32
Поени од реакции
8
Овој проблем го има една моја блиска пријателка... беше многу исплашена од симптомите, бидејќи не можеше да забремени долго време :( почна да оди во Плодност и сега си е мајка на едно прекрасно бебуле :) не е страшно ако се бара решение, бидејќи постои ;)
 

Semiramida

A prayer for the wild at heart kept in cages
Член од
27 јули 2013
Мислења
97
Поени од реакции
120
Нема потреба од стравови и очајувања.Токму така за се постои решение.Најбитно е мислам да се смени коренито начинот на исхрана, и да се пијат природни чаеви како ајдучка трева,сладок корен и коприва.Верувајте дека ова во повеќето случаи може да направи да се повлечат цистите-не мора да се оди одма на хормонална терапија и ласерки операции.
 
Член од
1 април 2014
Мислења
19
Поени од реакции
3
Братучетка моја која има полицистични јајници и многу се плашеше дека нема да можи да забремени, остана бремена после само една контрола и добар совет да не се оптеретува од др. Бато во Плодност. Некогаш и советот ако се успее да се послуша надминува здравстевен проблем.
 
Член од
16 јуни 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
Јас го имам овој синдром :) Прв пат кога дознав дека го имам бев во фаза на забременување :) И нормално исплашена веднаш отворив на нет и ми се сврте во глава кога ги читав симптомите и последиците:eek: Од сите симптоми само косата многу малку ми оретче, друго се е супер еве веќе 7 години… Инаку си родив прекрасна ќеркичка без никакви проблеми ;)
 
Член од
7 јуни 2021
Мислења
4
Поени од реакции
0
Некој да сподели искуство со оргаметрил ? Ми доцни 15 дена, вчера бев на преглед ми најде циста ми препиша оргаметрил, ми е страв да ги земам дека се хормонски да не остават некакви последици.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom