Џери Спрингер Шоу им е политикава. 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ма све е тоа у главите на небањатитеА кои воук срања ги имало на секој чекор што сега ги нема?
Druze, ti mislis Big Beautiful Bill e dobra za SAD ili losa? I dali e dobra za tebe licno ili ne?Доста добри 6 месеци како не. Русија - Украина беше разочарувачки, ама премногу политичка штета ќе направеше на Републиканците ако го скинеше оружјето. Ама затоа ќе ги дупи со административни пречки, како "проверуваме уљето" на патриотите, не можиме да ви пуштиме екстра.
Таман за празникот помина Big Beautiful Bill, нема такси за overtime, бакшиш и пензии. Данокот се намали за неколку проценти, цените се стабилизираат, нема воук срања на секој чекор. Коли што се направени во Америка, може да ја одбијаш каматата од федералните даноци, итн.
За мене персонално е добра. Добивам 2% помал данок, 4 пати повеќе лимит на SALT cap (данокот локален можеш да го одбиеш од федералните даноци) што е огромна помош, колите произведени во Америка може да ги купиш и да ја одбиеш каматата од федералните даноци и многу други работи. Tip и overtime нема да бидат даночени, што е доста добро, персонално не ме афектира тоа.Druze, ti mislis Big Beautiful Bill e dobra za SAD ili losa? I dali e dobra za tebe licno ili ne?
Fala na odgovorot. Sekako deka sekoj individualno e zasegnat od posledicite. Sto ja gledam, pokraj ogromniot deficit e namaluvanje na socijalnite beneficii za obicniot narod odnosno posiromasniot narod. Toa dava pogolem efekt nego malite olesnuvanja. Od druga strana bogatite skoro i da nemaat negativni posledici od merkite. Ocigledno e transferot na pari od dolu na gore vo globala.За мене персонално е добра. Добивам 2% помал данок, 4 пати повеќе лимит на SALT cap (данокот локален можеш да го одбиеш од федералните даноци) што е огромна помош, колите произведени во Америка може да ги купиш и да ја одбиеш каматата од федералните даноци и многу други работи. Tip и overtime нема да бидат даночени, што е доста добро, персонално не ме афектира тоа.
За САД на државно ниво е лоша за почеток затоа што додава 3-5 трилиони на долгот. На подолг период може да биде доста добра, треба да се продолжи со кинење на федерални пари што се расфрлени насекаде.
Веќе обемно го објаснив ова на постот подолу.Се мислам дали Јузе е еден од оние што мислат дека парите за тарифите доаѓаат од извозникот. Ќе да е.
Знаеш што значи во кратки црти? Немав време да ви нацртам како работи извоз и увоз во Америка. Сега имам.
Импортерите ја плаќаат тарифата, и тоа однапред, ако стоката треба да биде 1.000.000 импортерот треба да покрие 330.000 ако тарифата е 33%. Е сега, голем дел од импортерите се странски компании што креираат subsidies во Америка па си прават импорт на робата и вршат дистрибуција на стоките.
Практичен пример од реалниот живот еве, братучед ми работеше како комерциалист за Бугарска компанија што отвори дистрибуција во New York. Тие креираа LLC во Америка, и си увезуваа стока што ја произведуваат во Бугарија. Во овој случај кога импортерот ги плаќа тарифите, парите идат од:
a) Бугарската компанија
б) Перо Шкаф
в) Глуперда Џонсон
Чекам одговор, оди прашај го ChatGPT.
Потоа стоката ќе биде со зголемена цена (не многу затоа што треба да се натпреварува со производи направени во Америка, на пример за чоколада треба да се натпреварува со Hershey, Mars, Snickers etc, примери и цени имаш подоле) за да акомодира производство, логистика и импорт, ама тие пари што ќе ги плати странската компанија во федерален буџет, ќе биде намалена од парите што треба да ги платат граѓаните. На крајниот есап, на обичниот американец ќе му биде исто.
На предходниот му објаснив за еден вид импортери. 30% од целосната импортација на производи во САД е странски компании што имаат subsidies и си импортираат самите во Америка и самите ќе си ги платат тарифите.
Втор вид на импортери се Американски компании што имаат погони во странство, дали Мексико, Канада, Кина, Индија, Бангладеш. Бројката на овие е одприлика ~50% од целосниот импорт во Америка. Тие ќе си ги платат импорт цените, ова е повеќе incentive за да си ги вратат погоните назад во Америка. За колку и да ги зголемат цените на продуктите, федералниот данок ќе се намали. Пак сума сумарум ќе биде исто за корисникот.
Пример за чоколади да земиме, обично
- Hershey, Mars, Snickers големи чоколади (100 грама) се од прилика 1.5$ - 2 $ (овие се произведени во Америка)
- Sigma, Krash, Milka, Најлепше Жеље големи чоколади (100 грама) се од прилика 1.5$ - 2 $ (овие се произведени на Балкан, во Македонија се 40 денари, тука ги продаваат за 1.5$ до 2$)
Ако ги качат цените, тогаш повеќе ќе се трошат Американските производи. Ако се исти цените би зел Sigma, Krash наместо Hershey, ама ако се поскапи Sigma i Krash, тогаш ќе купам Hershey.
Кога спомнувам данок, во Америка имаш:
- Федерален прогресивен данок на заработка 10%-37%
- Државен прогресивен данок на заработка 1.4%-10.75% за New Jersey.
- Пензиско и Пензиско медицинско 12.5%
Куповен данок, како Македонскиот ДДВ е 6.625% за New Jersey.
Трамп има само моќ над Федералниот прогресивен данок на заработка. Неговиот план е да се креира ERS и да работи како IRS. IRS е Internal Revenue Service, a ERS e External Revenue Service. Значи планот негов е да ги употребува парите од тарифите за да им намали федерален данок на заработка на американските фамилии.
И Епстин и воук ти се плодови на левица, тоа манипулацијата на друг ќе му ја пласираш. Тоа што Pam Dumby се закопа неколку пати со обетување документи па после тоа рикверц, беше доста лоша оптика. Демократите веќе имаа прочистено се за нивниот мил Епстин, ама Пам како идиот се направи резил.Опас и Бенон кај Епстин на дрканац. Ама еј, нема woke веќе на секој чекор, добро е.