Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.469
Поени од реакции
958
ИЛИРИ СНЕ ЗАЕДНО СО СРБИТЕ . :)ALBANCITE SE OD KAVKAZ :) .
PRAEV TEST :)

1726234433611.png

ОД МИКЕНЦИ ПА ИЛИРИ ПА МАКЕДОНЦИ ХЕЛЕНИ ПА РИМИЈАНИ ПОТОА КРАТКО БУГАРИ СО СЛОВЕНИ КО БЕГАЈА ОД АВАРИТЕ 7 СЛОВЕНСКИ ПЛЕМИЊА Е СЕА КАКО СЕ ИЗМЕШАЛЕ СО БУГАРИТЕ ТАТРИТЕ И КАКО ДЕНЕС ЗБОРАМЕ СЛОВЕНСКИ ТО ТРЕБА НАУКАТА ДА ИСПИТА.AMA TUKA BILE I ДАЧЈАНИ ДАРДАНЦИ ПАНЈОНЦИ ,ТРАКИЦИ МАЏАРИ ДРАКУЛА :) GOTI OSTROGOTI

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.720
Поени од реакции
5.648
Абе не се брукај, оти толку балконски ограничено размислуваш?
Генетски не сме ништо повеќе словени од бугарите, тоа што ти мислиш дека генетиката е ограничена на државни граници кои по 100 пати се менувале низ историјата, тоа си е твој проблем.

Бетер сте од германциве, ариевци се направивте мамето ваше.
Како може некој што ги напаѓал и убивал словените денес да се нарече словен?

Член од
2 април 2023
Мислења
225
Поени од реакции
471
Тревата е зелена, водата е мокра, а небото е сино...

Секако дека немаме историја како наука, како форма на колективно сеќавање, која е непосредно поврзана со постоење на своја држава во историско-временски континуитет, со сите нејзини артибути, институции и установи. Тоа (основањето национална држава) ни се случува со АСНОМ, па оттогаш можеме научно да потврдиме кои сме и што сме.

Пишуваш произволни ставови, ама кога ти би сакал, би ги нашол одговорите на твоиве прашња.

Апла е познато под чија окупација (ропство) сме биле 5 векови, и дека во тој период немавме држава па автоматски нема(в)е ниту историја, во облик од хронолошки записи, изработени од соодветно квалификувани лица.

И секако дека нашата подалечна/средновековна историја е поврзана со Самоила, со источното Римски Царство, не со Аспарух.

Се чини дека преродбениците од XIX век имале повеќе свесност за својата македонштина од тебе...
Ајде ќе ти излезам во сусрет, иако не се сложувам со твоите ставови, одземи ги тие 5 века, пред тоа што имаме?
А тогаш сме биле под србија,бугарија,византија, итн.

Не гледаш каква банализација на историјата правиш? Сме биле окупирани па сме немале историја, какви глупости, па ваљда ќе имало бар историски личности од тој период.
Како бе Србите/Бугарите/Румуните/Грците сите имаат историски личности и за време на Отоманското владеење, само ние немаме?
Бреј каква коинциденција.

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.469
Поени од реакции
958
Не, денешните Македонци немаат никаква врска со античките, но затоа имаат врска со туркојазичните монголоидни Бугари на Аспарух, по потекло од Семиречие, кое се наоѓа на територијата на денешен Источен Казахстан, нели?

Кога си исклучиво Словен, oткај во Македонија Y-DNA хаплогрупи I2a, Е1b1 или Ј2? Од небо ли паднале? Јас колку што знам, ниту Словените затекнале овде потполна пустелија, ниту го убиле домицилното население, ниту практикувале ендогамија.

Прегледај го приврзокот 429092
Прегледај го приврзокот 429093
Можеш дури и да видиш дека речиси и да не постои некоја разлика во генофондот на Македонија, Бугарија и Северна Грција, како и дел од Србија и Романија. Случајно е тоа, нели?

Прегледај го приврзокот 429094
Прегледај го приврзокот 429095

Прегледај го приврзокот 429096
Прегледај го приврзокот 429097

Дури и во руската Енциклопедија на народи и религии во светот го имаш ова:

Прегледај го приврзокот 429111

Прегледај го приврзокот 429105

Прегледај го приврзокот 429106
Прегледај го приврзокот 429107

Прегледај го приврзокот 429108
Што се однесува до античкиот македонски јазик, еве каде се наоѓа во однос на грчкиот и останатите хеленски јазици:

Прегледај го приврзокот 429109
SO ZNACI OVA
1726235257159.png

Член од
2 април 2023
Мислења
225
Поени од реакции
471
Како може некој што ги напаѓал и убивал словените денес да се нарече словен?
Значи по твојава логика, Русите не се Словени дека ги напаѓаат Украинците, Србите не се Словени дека војувале против Хрватите, Бугарите, итн.
Не ти држи ова вода.

Член од
2 април 2023
Мислења
225
Поени од реакции
471
@Nikola Knez ова си ти на коњот качен.
А ти си коњот па те јавам :pos: :pos: :pos:
Јебига кога ме тераш да се спуштам на твое ниво.
Дај аргумент дебата, порази ме со знаење и факти, со навреди не ме дираш.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.864
Поени од реакции
4.994
Ајде ќе ти излезам во сусрет, иако не се сложувам со твоите ставови, одземи ги тие 5 века, пред тоа што имаме?
А тогаш сме биле под србија,бугарија,византија, итн.

Не гледаш каква банализација на историјата правиш? Сме биле окупирани па сме немале историја, какви глупости, па ваљда ќе имало бар историски личности од тој период.
Како бе Србите/Бугарите/Румуните/Грците сите имаат историски личности и за време на Отоманското владеење, само ние немаме?
Бреј каква коинциденција.
Ако не се согласуваш со моите ставови, тоа не е мој проблем, но како веќе ти напишав, да сакаш да најдеш одговори на твоите прашања, до сега ќе ги најдеше, а меѓу нив ќе најдеше и ликови кои се дел од нашата подалечна историја.

Наведените народи (Срби, Бугари, Романци...) на нивна среќа, имаа(т) држави во контунуитет (за разлика од нас...) па имаат и колективни сеќавања во облик од историски записи за своите историски настани и ликови.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.720
Поени од реакции
5.648
А ти си коњот па те јавам :pos: :pos: :pos:
Јебига кога ме тераш да се спуштам на твое ниво.
Дај аргумент дебата, порази ме со знаење и факти, со навреди не ме дираш.
Аргументот ти го пуштив, ти кажа дека бугарите биле словени.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.720
Поени од реакции
5.648
Навреда му било да биде спореден со Аспарух, па каков бугар си ти?
Нели тој ви е сенпај деди.

Член од
2 април 2023
Мислења
225
Поени од реакции
471
Наведените народи (Срби, Бугари, Романци...) на нивна среќа, имаа(т) држави во контунуитет (за разлика од нас...) па имаат и колективни сеќавања во облик од историски записи за своите историски настани и ликови.
Не е тоа никаква “среќа“ туку тие народи имале колективна свест за своја посебност и биле спремни да гинат за неа, тоа се факти и историја, нешто што ние во тоа време немаме.

Аргументот ти го пуштив, ти кажа дека бугарите биле словени.
Па словени се, исто како што сме и ние и сите екс ју републики , ако мислиш дека генетски си повеќе словен од просечниот бугарин , во тешка заблуда живееш.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.720
Поени од реакции
5.648
Не е тоа никаква “среќа“ туку тие народи имале колективна свест за своја посебност и биле спремни да гинат за неа, тоа се факти и историја, нешто што ние во тоа време немаме.

Па словени се, исто како што сме и ние и сите екс ју републики , ако мислиш дека генетски си повеќе словен од просечниот бугарин , во тешка заблуда живееш.
Димитар Благоев во бугарски парламент кажа дека словените се зачувани во Македонија од налетот на коњите.

Член од
2 април 2023
Мислења
225
Поени од реакции
471
Навреда му било да биде според со Аспарух, па каков бугар си ти?
Нели тој ви е сенпај деди.
Колку си глуп, твоите гинеле за бугарија, јас сум бил бугар.
Автоматски споено мислење:

Toa ima poveke smisla za covek sto e roden vo Bugarija, otkolku drzavata da nosi ime na nekoi tatarski atamani i kanovi.
А нашава како носи грчки назив Македонија, па тоа не ви смета?
1726236834203.png

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.720
Поени од реакции
5.648

Гинеле за слобода да не бидат робје.

Прегледај го приврзокот 429119
Ќе се вика Македонија затоа што земјата е наша, не сме скитници.

Kajgana Shop

На врв Bottom