Политички случувања во Израел

Член од
23 ноември 2011
Мислења
1.639
Поени од реакции
4.243
По кажувања на луѓе што биле живи додека имало еврејско присуство низ Македонија, животот покрај нив бил далеку од идилата што ја продаваше оној курождер Митревски со Трето Полувреме, во мизерниот обид да се додвори на Холивуд со тоа лајно од филм.
Скопјани биле индиферентни накај радосни за депортацијата, и нормално, како прави Скопјани им ја опљачкале покуќнината откако заминале. :icon_lol:
За Штип знам податок дека толку биле штипјани заглавени под лихва кај евреите, што Чернопеев од каса на организицајата ги одглавувал и бркал нов аранжман под блага присила.
Муабетот ми е,не биди толку сигурен дека баш биле помало зло. Има зашто никој тука(па и нигде, освен на филмови од Спилберг)не се потресол нешто многу за нив.
Баба ми многу блиску до Еврејско маало е порасната. Ми има кажувано колку многу Евреите се држеле настрана од сите други и дека старите нивни често им кажувале приказни/митови налик на денешниве за илуминати и рептили што го контролираат светот :icon_lol:. Една приказна што ја памтам е дека ставале бебиња во буриња со шајки од внатрешна страна и ги пуштале бурињата така низ калдрма да се тркалаат и после да им ја пијат крвта за вечна младост. Ама скроз истата приказна години подоцна на History каналон ја начекав да ја раскажува Украинец. Ретко каде добиле сочуство Евреите во тие години, во тие источни земји ко Украина, Полска, Балтик дури и полош однос добиле од домородното население него ли од германските војници.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.436
Поени од реакции
17.801
Od ljubomora sve, Evreite se prekrasni likovi inace.

Inaku, sporedbata megu Mizrahi i Grubi, pa poloso si pominuva nekoj random Palestinec vo Gaza ili Zapaden breg- koj ni kriv ni duzen se rodil ko Musliman, tolku mu bila srekata, otkolku nie tuka so kacacite, koi se isto taka krvnici golemi. Edinstvena razlika e sto Evreite se kade kade ponapredni, poobrazovani, finansiski pomokni, tehnoloski porazvieni, ama toa ne gi pravi posakuvan sosed vo moite oci. Duri imame sreka sto ne znaeme kako e da se zivee so niv kako malcinstvo, nedajboze pa mnozinstvo da se.

Toa sto se dvojat, separiraat, mislat deka se izbrani i nad drugite, sto mrazat se sto ne e od nivnoto stado, sto propagiraat deka zemjata im e od pamtivek dadena a drugite se doseleni, na koj drug toa ve potseka? Isto gomno vo malku poubava opakovka.

Vlasite neka bidat spokojni, nikoj ne gi stava na isto ramniste so Evreite, zasto gledam oni edino se potreseni od odnosot koj si go zasluzile od sekoe domicilno naselenie.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.663
Поени од реакции
42.233
Многу бистри луѓе имаат, но идеологијата ги прави негативци насекаде низ светот. Таа желба да се контролираат парите им се удира нон стоп од глава.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.436
Поени од реакции
17.801
Nemaat nisto pobistri luge od na primer, zapadniot covek, no, kako sto pisav prethodno, imaat stari znaenja so koi dobivaat mnogu raboti vo realniot svet i imaat prednost, i imaat pristap do nekoi povisoki nesta koi nam tuka ni se nerazbirlivi, na mnogumina i smesni, no toa e fakt deka postojat. No kako i sve na svetot, i nivnoto si ima cena koja ja plakale, ja plakaat i taka i ke bide vo idnina.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.663
Поени од реакции
42.233
Nemaat nisto pobistri luge od na primer, zapadniot covek, no, kako sto pisav prethodno, imaat stari znaenja so koi dobivaat mnogu raboti vo realniot svet i imaat prednost, i imaat pristap do nekoi povisoki nesta koi nam tuka ni se nerazbirlivi, na mnogumina i smesni, no toa e fakt deka postojat. No kako i sve na svetot, i nivnoto si ima cena koja ja plakale, ja plakaat i taka i ke bide vo idnina.
Стварта е они што се помагаат, западниот човек гледа да ги гази своите, а овие си се држат и местат на највисоките места. Дали по банки, ит индустрија или ентертејнмент.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.267
Поени од реакции
8.637
Каури, вие дур да се одлучите како ќе терате, универзумот ќе дојде во фаза на топлинска смрт, па после џабе ќе биде... Добри биле Шипоите, па не биле, па со Евреи ќе ги трампале, па ни тие не биле толку добри, ама малку подобри биле, по другине теми размена на територии, па ни тоа не било едноставно, па со ЕУ и НАТО сме, па не чекај со Русија, па со Кина... Крај нема вашево... :icon_lol:

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.441
Поени од реакции
7.725
@jamajka @Human види за вас гојимите што викал талмудот
Јакото е што се ова е извадено од контекст, и 90 посто погрешен превод. Ова се претежно дебати и изјави на различни раби. На пример тоа што вика сите Гоим и нивните деца се животни, во правилниот превод е дека дебатираат како треба да се зачува бракот помеѓу евреите, да не се мешаат со луѓе од други вери (како што викаат и Христојаните), и дава споредба дека Египќаните не бирале со кого ќе прават деца односно се пареле како животните.

И така натаму да не објаснувам, ама е ова како да дебатираат попови и нивните искази да се запишани.

Инаку во новиот Завет нормално Евреите се исто лошо опишани така да не се ни Христијаните цвеќе за мирисање. Мартин Лутер таткото на Протестантизмот има напишано цела книга против Евреите и како не заслужуваат да живеат.

Впрочем Еверјството, Христијанството и Исламот се една религија и се поврзани со Египетската, проблемот е во луѓето што не ја разбираат религијата.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.707
Поени од реакции
33.934
Автоматски споено мислење:

Јакото е што се ова е извадено од контекст, и 90 посто погрешен превод. Ова се претежно дебати и изјави на различни раби. На пример тоа што вика сите Гоим и нивните деца се животни, во правилниот превод е дека дебатираат како треба да се зачува бракот помеѓу евреите, да не се мешаат со луѓе од други вери (како што викаат и Христојаните), и дава споредба дека Египќаните не бирале со кого ќе прават деца односно се пареле како животните.
- значи без разлика на контекстот сепак кажува: „сите Гоим и нивните деца се животни“ а ти дебатираш дека има и „прифатлив контекст“ за да кажеш „сите Гоим и нивните деца се животни“
- промовира расизам, истовремено додека во Европа за Европјаните промовираат мешање или т.н. мултикултурализм

И така натаму да не објаснувам, ама е ова како да дебатираат попови и нивните искази да се запишани.
- апсолутно валидно би било, само прво најди каде попови зборат дека „сите нехристијани и нивните деца се животни“, плус другите гадотии

Инаку во новиот Завет нормално Евреите се исто лошо опишани така да не се ни Христијаните цвеќе за мирисање.
- некои пред 2024 години биле елитистички мф-ери, страшно... но овде зборуваме за сегашноста

Последно уредено:
Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.349
Поени од реакции
6.429
Рајан иам ментални проблеми и вучам бело ко кирби Гарсија. Браво Ронка знаеш да одбереш.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.441
Поени од реакции
7.725
Автоматски споено мислење:

- значи без разлика на контекстот сепак кажува: „сите Гоим и нивните деца се животни“ а ти дебатираш дека има и „прифатлив контекст“ за да кажеш „сите Гоим и нивните деца се животни“
- промовира расизам, истовремено додека во Европа за Европјаните промовираат мешање или т.н. мултикултурализм

- апсолутно валидно би било, само прво најди каде попови зборат дека „сите нехристијани и нивните деца се животни“, плус другите гадотии

- некои пред 2024 години биле елитистички мф-ери, страшно... но овде зборуваме за сегашноста
Не вика дека се животни туку дава пример.

Доволно е да видиш што се пишува на мрежите за Евреите па да ќе разбереш...

Инаку еве ти ја книгата на Мартин Лутер, денес има преку 1 милијарда следбеници на неговата нова гранка. Значи 1 милијарда луѓе што потенцијално мразат евреи кои се едвај 30 милиони. https://en.m.wikipedia.org/wiki/On_the_Jews_and_Their_Lies

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.431
Баба ми многу блиску до Еврејско маало е порасната. Ми има кажувано колку многу Евреите се држеле настрана од сите други и дека старите нивни често им кажувале приказни/митови налик на денешниве за илуминати и рептили што го контролираат светот :icon_lol:. Една приказна што ја памтам е дека ставале бебиња во буриња со шајки од внатрешна страна и ги пуштале бурињата така низ калдрма да се тркалаат и после да им ја пијат крвта за вечна младост.
Сестра на баба ми, кога бев многу мал, ми ја раскажа потполно истава приказна, кога ја прашав што се тоа Евреи. До збор.
До сега верував дека им го испрале мозокот кога биле мали, во сиротиште во Скопје, каде што претстојувале за време на Втора Светска Војна.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.663
Поени од реакции
42.233
Рајан иам ментални проблеми и вучам бело ко кирби Гарсија. Браво Ронка знаеш да одбереш.
абе сите што идат против наративот се нешто наркомани или луѓе со ментални проблеми. Сликата вика друго, ти ко гоим може да те излажат како циганче со лепак и да ти го цвикнат. Тогаш ќе треба бар мицва да ти правиме.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.707
Поени од реакции
33.934

Доволно е да видиш што се пишува на мрежите за Евреите па да ќе разбереш...

Инаку еве ти ја книгата на Мартин Лутер, денес има преку 1 милијарда следбеници на неговата нова гранка. Значи 1 милијарда луѓе што потенцијално мразат евреи кои се едвај 30 милиони. https://en.m.wikipedia.org/wiki/On_the_Jews_and_Their_Lies
Mилијарда Лутаранци?
Да не претеруваш... И ок каде може да се види они како зборуваат онака за различните од нив? Денес, од свештеници кажано.

Замисли белец Гојим да даде пример со сличноста на однесувањето на црнците со однесувањето на горилите... Aвтоматски тоа е: говор на омраза, расизам, навреди, итн.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.441
Поени од реакции
7.725
Mилијарда Лутаранци?
Да не претеруваш... И ок каде може да се види они како зборуваат онака за различните од нив? Денес, од свештеници кажано.

Замисли белец Гојим да даде пример со сличноста на однесувањето на црнците со однесувањето на горилите... Aвтоматски тоа е: говор на омраза, расизам, навреди, итн.
Чекај, чекај, ти мислиш Талмудот е денес напишан? Треба да гледаш и од перспектива на временските прилики и социо-политичките случувања во минатото. 99 посто од браковите во било која вера биле договорени, се мажеле, женеле со малолетни на 10-12 години итн. Луди времиња биле тоа.

Во светите книги друго било, плус многу си додадвале своја филозофија па во новиот завет имаш учења од Исус како робовите да се однесуваат према своите газди и обратно. Јас верувам дека голем дел е напишано со помош на светиот дух ама има и добар дел кој си дополнувале самите свештеници.

Мислиш Исус поддржувал робство?

Евреите имале непријатели и пишувале пд таа перспектива, ти како пишуваш денес за твоите непријатели?

Kajgana Shop

На врв Bottom