Познати филозофски изреки од големите мислители

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Charles Chaplin.jpg
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 10:01 ---
Би го сменил ова малку... Мозокот гледа само она што умот може да го разбере... или Умот гледа само она што свеста може да го разбере... Бидејки очите не гледаат тие се само прозори и ја допуштаат светлината да влезе и да ги внесе информациите за мозокот да ги регистрира и преработи а умот да ги организира и распореди според она што му е наложено од свеста дека му е битно да го примети...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Моралот и човечноста немаат никаква врска со религијата ... религијата не само што не служи како основа на моралот, но е и понекогаш непријателска кон него. Вистинскиот морал треба да биде заснован на природата на човекот; религиозниот морал секогаш е закотвен во волјата на оние луѓе кои го величат единствено јазикот на богот, често спротивни и на природата и на човечкиот разум.
- Пол Холбах.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.908
Поени од реакции
8.487
Чудно звучи кога ќе ја каже некој иначе се согласувам дека е едноставна и точна.А иначе сега ми текна не е Арапска од Конфучије е.:)
Сигурно е на Конфучие, арапот не може да биде толку паметен да смисли вакво нешто.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Man's ....

Се исцица интелигенцијата од темава ...:facepalm:
Conjunction

mens
  1. while (during the same time that)
  2. while (although)
  3. whereas
Третото.........

Politics is by nature whereas animal......

Гео, парафраза е од?? Погоди, ај, пополни празнината _______________
и
потоа, пошо си мЛого умен, нАли, кажи од каде е изведена, од кого, и посторај го делот од текстот од каде евентуално може да се изведе таква реченица.
Нормално, за оние кои учеле такИва тектоВе.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Conjunction

mens
  1. while (during the same time that)
  2. while (although)
  3. whereas
Третото.........

Politics is by nature whereas animal......

Гео, парафраза е од?? Погоди, ај, пополни празнината _______________
и
потоа, пошо си мЛого умен, нАли, кажи од каде е изведена, од кого, и посторај го делот од текстот од каде евентуално може да се изведе таква реченица.
Нормално, за оние кои учеле такИва тектоВе.
en.wiktionary.org/wiki/mens

Најди го сам дериватот.

Од изведениот пример на кој го лупна бисеров твој.

W

Werther

Гостин
Сигурно е на Конфучие, арапот не може да биде толку паметен да смисли вакво нешто.
Да ти кажам право и јас сакав истава работа да му ја пишам на членот со кој дискутиравме за тоа кој ја кажал мудроста само си реков ај да не привлечам некоја негативна реакција...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Да ти кажам право и јас сакав истава работа да му ја пишам на членот со кој дискутиравме за тоа кој ја кажал мудроста само си реков ај да не привлечам некоја негативна реакција...
Таман работа...(y) Кажи си што ти лежи на срце...:)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Immortal and indestructible, surrounds all and directs all.
Anaximandros. Fragment. 610—546 BCE.

(To that they return when they are destroyed) of necessity; for he says that they suffer punishment and give satisfaction to one another for injustice.'
Anaximandros. Fragment. 610—546 BCE.

Kajgana Shop

На врв Bottom