Познати филозофски изреки од големите мислители

Член од
10 јануари 2010
Мислења
56
Поени од реакции
0
Славата е нешто што треба да се стекне; честа е нешто што не смее да се изгуби. (Артур Шопенхауер)
Кога човек знае зошто љуби, тогаш не љуби. (Јесенски)
Само она што го правиме од љубов, го правиме слободно, без оглед колку страдања ќе произлезат од тоа... (Тагоре)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.992
Поени од реакции
12.637
Со добар збор и со пиштол можеш да оствариш многу повеќе отколку само со добар збор - Ал Капоне :)

Член од
1 април 2010
Мислења
14
Поени од реакции
0
убиј го времето посто премето те убива тебе

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Мудреците говорат, бидејќи имаат што да кажат, будалите говорат, бидејќи нешто мораат да кажат.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.480
Поени од реакции
5.179
Луѓето никогаш нема да се слободни се додека последниот крал не биде задавен со цревата на последниот свештеник. (Дени Дидро)
Дени Дидро бил доста паметен човек. :)

Член од
26 март 2010
Мислења
132
Поени од реакции
24
Koj misli za sebe deka e srekjen, toj e navistina srekjen .

Jovan Ducic

T

theTinule

Гостин
Dancing is a perpendicular expression of a horizontal desire.
George Bernard Shaw

First love is only a little foolishness and a lot of curiosity.
George Bernard Shaw

I never resist temptation, because I have found that things that are bad for me do not tempt me.
George Bernard Shaw

I often quote myself. It adds spice to my conversation.
George Bernard Shaw

I want to be thoroughly used up when I die, for the harder I work the more I live. I rejoice in life for its own sake.
George Bernard Shaw

I would like to take you seriously, but to do so would be an affront to your intelligence.
George Bernard Shaw

Шо деновиве ми е во глава -.-
И не само деновиве...
Досаден -.-

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Борбата ја создала природата, човекот ја пронашол омразата - Карел Чапек

Член од
10 јануари 2010
Мислења
56
Поени од реакции
0
Гревот во твојата душа на почеток е странец, потоа гостин, а кога ќе се навикнеш на него, тој е веќе како домаќин во својот дом. (Л.Н.Толстој)

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
You can only be a master when no one is a slave to you.

T

theTinule

Гостин
When you remember me, it means that you have carried something of who I am with you, that I have left some mark of who I am on who you are. It means that you can summon me back to your mind even though countless years and miles may stand between us. It means that if we meet again, you will know me. It means that even after I die, you can still see my face and hear my voice and speak to me in your heart.
For as long as you remember me, I am never entirely lost. When I'm feeling most ghost-like, it is your remembering me that helps remind me that I actually exist. When I'm feeling sad, it's my consolation. When I'm feeling happy, it's part of why I feel that way.
If you forget me, one of the ways I remember who I am will be gone. If you forget, part of who I am will be gone. "Jesus, remember me when you come into your kingdom." the good thief said from his cross (Luke 23:42). There are perhaps no more human words in all of Scripture, no prayer we can pray so well.
~ Frederick Buechner

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
ако лупиш кромид - ќе плачеш :)

Kajgana Shop

На врв Bottom