Подемот на вештачката интелигенција

Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.724
Поени од реакции
18.261
Па тоа постои со години, за Excel го имаш Kutools, ти ги упростува работите драстично и со опаѓачко мени имаш на располагање функционалности со комплексни формули. PowerBi e исто прилично straightforward за едноставни визуелизации.

Инаку ако дојде до тој степен, да биде толку ефтино за интеграција, ќе го имаш вклучено и на самите берзи на кои тргуваш како дел Reporting, и тешко дека ќе може да направиш пари од аналитика.

Веб дизајн исто постои со години, наместо да плаќаш девелопер, за мали корисници имаш брзи страни на Wix, Squarespace, Weebly, GoDaddy, Site123 и тн. Имаш дури и опции за е-комерс страни со интеграција за платежните сервиси за соодветната држава, но пак имаш работа за програмери.
Chat-GPT може да афектира скриптирање, џуниор програмери (и ова е дискутабилно затоа што цело време фирмите мора да обучуваат кадар кој еден ден ќе стане мид или сениор), пишувачи на контент и слични.
Јас искрено и не сум видел некој некого да обучува да стане сениор. Мислам секогаш постои некој кој доволно време поминал на проектот и кој ги дава насоките, ама него го прашуваат и луѓе кои имаат и 10 год искуство и 1 год искуство, затоа што во api девелопмент секој проект си е приказна за себе и не постои некое универзално знаење кое те прави сениор, особено ако работиш на код/рамка развиена во самата фирма. Може да си имал искуство со повеќе технологии и целиот тој процес да го поминеш поглатко. Обично интервјуата се такви што во суштина опипуваат дали имаш сет од вештини кој е доволен за да почнеш да работиш на нивниот проект. За понатаму имаат 3 - 6 месеци пробен период да те тестираат како се покажуваш на вистински тикети.
Автоматски споено мислење:

Кога? Следна година или наредни 40?
Елон ми е малце драматичен


Ај да видиме ChatGPT што вика

Screenshot from 2023-03-24 10-04-22.png

Screenshot from 2023-03-24 10-00-01.png
 
Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.760
Поени од реакции
35.354
Јас искрено и не сум видел некој некого да обучува да стане сениор. Мислам секогаш постои некој кој доволно време поминал на проектот и кој ги дава насоките, ама него го прашуваат и луѓе кои имаат и 10 год искуство и 1 год искуство, затоа што во api девелопмент секој проект си е приказна за себе и не постои некое универзално знаење кое те прави сениор, особено ако работиш на код/рамка развиена во самата фирма. Може да си имал искуство со повеќе технологии и целиот тој процес да го поминеш поглатко. Обично интервјуата се такви што во суштина опипуваат дали имаш сет од вештини кој е доволен за да почнеш да работиш на нивниот проект. За понатаму имаат 3 - 6 месеци пробен период да те тестираат како се покажуваш на вистински тикети.
Автоматски споено мислење:
Зависи како го гледаш обучување, и самото давање на поедноставни задачи на почеток, и постепено воведување во покомплексни проекти, или задачи е дел од самата обука.
Тие 10 години искуство ќе мора да се поминат некаде, што значи пак ќе мора да се земаат луѓе и истите да се користат по проектите за да стигнат до искуство, инаку би се создал недостаток.
Тешко е да се направи предвидување како ќе одат работите, може да се зголеми обемот да требаат и повеќе ИТ лица, а може и драстично да се намали. Ако биде второто, клучно ќе биде да се најдат систем салите каде ќе биде инсталирано АИ-то, и да му се влезе брутфорс со ќускија :D
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.724
Поени од реакции
18.261
Зависи како го гледаш обучување, и самото давање на поедноставни задачи на почеток, и постепено воведување во покомплексни проекти, или задачи е дел од самата обука.
Тие 10 години искуство ќе мора да се поминат некаде, што значи пак ќе мора да се земаат луѓе и истите да се користат по проектите за да стигнат до искуство, инаку би се создал недостаток.
Тешко е да се направи предвидување како ќе одат работите, може да се зголеми обемот да требаат и повеќе ИТ лица, а може и драстично да се намали. Ако биде второто, клучно ќе биде да се најдат систем салите каде ќе биде инсталирано АИ-то, и да му се влезе брутфорс со ќускија :D
Еве јас имам скоро 10 години искуство. На проектот на кој што работам се работи со graphql, не со rest апи. Тотално ми беше непознато, ко на апла почетник. Тоа со полесни тикети може да ти бидат првиот и вториот тикет, после си добиваш нормален тикет со тоа што лидот е отворен да ти одговори на прашањата, ти само зјапаш у код и вадиш заклучоци. Тоа ти е обуката.

Освен Елон Маск, кој малце е и драматичен пошто Мајкрософт имале доминантен удел на акции во OpenAI а со тоа и пристап до кодот, а не тој, па еве го цело време твита како аи то било во рацете на злобна корпорација и дека ни се ближи крајот. А исто и тој во исто време има влог во компанијата, па и развива аи софтвер во тесла самиот.

Има разлика меѓу АИ то што сега го знаеме и AGI. Ако се стигне до второто, не само програмерите, човекот целосно ќе биде заменет од софтвер и роботи. И логично е да се размисли ако AGI е супериорно во секој смисол во однос на човекот, како човекот би го контролирал?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.760
Поени од реакции
35.354
Еве јас имам скоро 10 години искуство. На проектот на кој што работам се работи со graphql, не со rest апи. Тотално ми беше непознато, ко на апла почетник. Тоа со полесни тикети може да ти бидат првиот и вториот тикет, после си добиваш нормален тикет со тоа што лидот е отворен да ти одговори на прашањата, ти само зјапаш у код и вадиш заклучоци. Тоа ти е обуката.

Освен Елон Маск, кој малце е и драматичен пошто Мајкрософт имале доминантен удел на акции во OpenAI а со тоа и пристап до кодот, а не тој, па еве го цело време твита како аи то било во рацете на злобна корпорација и дека ни се ближи крајот. А исто и тој во исто време има влог во компанијата, па и развива аи софтвер во тесла самиот.

Има разлика меѓу АИ то што сега го знаеме и AGI. Ако се стигне до второто, не само програмерите, човекот целосно ќе биде заменет од софтвер и роботи. И логично е да се размисли ако AGI е супериорно во секој смисол во однос на човекот, како човекот би го контролирал?
Друже сениор не значи дека ќе ја знаеш секоја технологија, туку дека веќе имаш разбирање на концептите, и искуство од претходни проекти како да стигнеш до решението. И ти сигурно не си бил фрлен да решаваш комплексни проблеми на вториот тикет кога си ја добил првата работа.

Инаку не ги следам премногу препукувањата на Илон и Бил, мене ме интересира да ги пробам алатките што излегуваат и врз основа на тоа искуство да носам заклучоци. Засега сме уште далеку од целосна замена, но од друга страна ќе има пад на цената на услугите со тоа што ќе се зголеми конкуренцијата и брзината на девелопмент (или пак намалување на кадарот). Copilot X ми изгледа доста подобрена верзија на Copilot и нешто што вреди да се земе за помош и убрзување на работата, и имам намера да го користиме активно.
Не сум стигнал да видам дали имаме Copilot на лиценците за Office 365 и дали е излезен, но од тоа што погледнав на видеото, ми личи дека ќе ни спаси малку време за презентации и документација.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.724
Поени од реакции
18.261
Друже сениор не значи дека ќе ја знаеш секоја технологија, туку дека веќе имаш разбирање на концептите, и искуство од претходни проекти како да стигнеш до решението. И ти сигурно не си бил фрлен да решаваш комплексни проблеми на вториот тикет кога си ја добил првата работа.

Инаку не ги следам премногу препукувањата на Илон и Бил, мене ме интересира да ги пробам алатките што излегуваат и врз основа на тоа искуство да носам заклучоци. Засега сме уште далеку од целосна замена, но од друга страна ќе има пад на цената на услугите со тоа што ќе се зголеми конкуренцијата и брзината на девелопмент (или пак намалување на кадарот). Copilot X ми изгледа доста подобрена верзија на Copilot и нешто што вреди да се земе за помош и убрзување на работата, и имам намера да го користиме активно.
Не сум стигнал да видам дали имаме Copilot на лиценците за Office 365 и дали е излезен, но од тоа што погледнав на видеото, ми личи дека ќе ни спаси малку време за презентации и документација.
Хахах во првата фирма бев сосема сам - one man show, имаше еден лик што им напуштил али неќеше да го остави газдата на цедило и после работно време/навечер ми одговараше на прашањата. Газдата поима немаше што е тикет за почетник, туку имаше барања, а работев на erp систем.

Али ај тоа не го рачунам пошто беше класична македонска фирма. Во втората фирма, демек пуно програмери, ме шибнаа на вордпрес проект, ја за вордпрес имав само слушнато, а themes немав поима што е, не знаев како изгледа структурата на еден wordpress проект, со мене имав само дизајнерка. Докер тогаш беше само што излезена технологија, поима немав ни што се контејнери, а искрено ни виртуелна машина, ни nginx, пошто претходно искуството ми беше wamp/xamp/mamp односно lamp stack, ако знаеш што е тоа. Па за неколку дена морав да научам што е (далеку од тоа дека научив што е) и да го сетирам проектот. Тој што требаше да ми помага, беше ставен на друг проект и ми кажа прочитај си. Ја разбирање на концептите на јазикот и на објектно ориентирано програмирање имав уште пред да почнам да работам, и што тоа ми помогна на вордпрес проект на кој требаше на бекендот апи да развијам? А и со апиња немав искуство тогаш.

Исто е и сега, за graphql имав само слушнато, морав да ја научам синтаксата во рок од неколку дена и како сето тоа се вклопува со di контејнер на симфони. Значи работиш со .graphql и .yml фајлови претежно иако технологијата е php.

Од моето искуство со copilot, ми изгенерира синтаксички неточна класа во која ниту еден psr(стандарди за coding style) стандард не беше запазен, а кодот беше ко да е пишуван во 2004 та. А ако збориме за boilerplate код и секоја посаглам рамка има команда да ти изгенерира некој тип на класа, т.е самиот јазик односно објектно ориентираната верзија на јазикот ти помага да не се замараш со репетитивен код пошто имаш dependency injection, имаш inheritance, имаш traits. Мислам самото ide е толку напредно што ми дава suggestions за све и свашта. Ако го користиш за самата бизнис логика односно алгоритмите тогаш кодот ти е генерички и тебе реално не ти требаат програмери, можеш сам да си куцаш со прилагодување на твоите потреби. Мене искрено copilot ми нема помогнато со тоа, мислам знам со што може да ми помогне, со генерирање на regex и, пошто за тоа сум тапа.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.760
Поени од реакции
35.354
Хахах во првата фирма бев сосема сам - one man show, имаше еден лик што им напуштил али неќеше да го остави газдата на цедило и после работно време/навечер ми одговараше на прашањата. Газдата поима немаше што е тикет за почетник, туку имаше барања, а работев на erp систем.

Али ај тоа не го рачунам пошто беше класична македонска фирма. Во втората фирма, демек пуно програмери, ме шибнаа на вордпрес проект, ја за вордпрес имав само слушнато, а themes немав поима што е, не знаев како изгледа структурата на еден wordpress проект, со мене имав само дизајнерка. Докер тогаш беше само што излезена технологија, поима немав ни што се контејнери, а искрено ни виртуелна машина, ни nginx, пошто претходно искуството ми беше wamp/xamp/mamp односно lamp stack, ако знаеш што е тоа. Па за неколку дена морав да научам што е (далеку од тоа дека научив што е) и да го сетирам проектот. Тој што требаше да ми помага, беше ставен на друг проект и ми кажа прочитај си. Ја разбирање на концептите на јазикот и на објектно ориентирано програмирање имав уште пред да почнам да работам, и што тоа ми помогна на вордпрес проект на кој требаше на бекендот апи да развијам? А и со апиња немав искуство тогаш.

Исто е и сега, за graphql имав само слушнато, морав да ја научам синтаксата во рок од неколку дена и како сето тоа се вклопува со di контејнер на симфони. Значи работиш со .graphql и .yml фајлови претежно иако технологијата е php.

Од моето искуство со copilot, ми изгенерира синтаксички неточна класа во која ниту еден psr(стандарди за coding style) стандард не беше запазен, а кодот беше ко да е пишуван во 2004 та. А ако збориме за boilerplate код и секоја посаглам рамка има команда да ти изгенерира некој тип на класа, т.е самиот јазик односно објектно ориентираната верзија на јазикот ти помага да не се замараш со репетитивен код пошто имаш dependency injection, имаш inheritance, имаш traits. Мислам самото ide е толку напредно што ми дава suggestions за све и свашта. Ако го користиш за самата бизнис логика односно алгоритмите тогаш кодот ти е генерички и тебе реално не ти требаат програмери, можеш сам да си куцаш со прилагодување на твоите потреби. Мене искрено copilot ми нема помогнато со тоа, мислам знам со што може да ми помогне, со генерирање на regex и, пошто за тоа сум тапа.
Секој има различна приказна како прогресирал во кариерата, а за технологиите е стандард, секој проект различна приказна, и на неколку месеци нова синтакса, особено ако менуваш фирми/проекти.

Во врска со копилотот, Х верзијата што ја најавија пред неколку денови, не стандардната. Таа претходната ја пробав откако некој имаше пишано дека ја користи од форумов, не ми се допадна.

Инаку од досегашното искуство со chat gpt добар е за коментирање на кодот, за документација, пишување на бизнис мејлови, јас го користам и за праќање на мејлови и бркање на лидови.
 
Член од
10 март 2022
Мислења
164
Поени од реакции
262
Хахах во првата фирма бев сосема сам - one man show, имаше еден лик што им напуштил али неќеше да го остави газдата на цедило и после работно време/навечер ми одговараше на прашањата. Газдата поима немаше што е тикет за почетник, туку имаше барања, а работев на erp систем.

Али ај тоа не го рачунам пошто беше класична македонска фирма. Во втората фирма, демек пуно програмери, ме шибнаа на вордпрес проект, ја за вордпрес имав само слушнато, а themes немав поима што е, не знаев како изгледа структурата на еден wordpress проект, со мене имав само дизајнерка. Докер тогаш беше само што излезена технологија, поима немав ни што се контејнери, а искрено ни виртуелна машина, ни nginx, пошто претходно искуството ми беше wamp/xamp/mamp односно lamp stack, ако знаеш што е тоа. Па за неколку дена морав да научам што е (далеку од тоа дека научив што е) и да го сетирам проектот. Тој што требаше да ми помага, беше ставен на друг проект и ми кажа прочитај си. Ја разбирање на концептите на јазикот и на објектно ориентирано програмирање имав уште пред да почнам да работам, и што тоа ми помогна на вордпрес проект на кој требаше на бекендот апи да развијам? А и со апиња немав искуство тогаш.

Исто е и сега, за graphql имав само слушнато, морав да ја научам синтаксата во рок од неколку дена и како сето тоа се вклопува со di контејнер на симфони. Значи работиш со .graphql и .yml фајлови претежно иако технологијата е php.

Од моето искуство со copilot, ми изгенерира синтаксички неточна класа во која ниту еден psr(стандарди за coding style) стандард не беше запазен, а кодот беше ко да е пишуван во 2004 та. А ако збориме за boilerplate код и секоја посаглам рамка има команда да ти изгенерира некој тип на класа, т.е самиот јазик односно објектно ориентираната верзија на јазикот ти помага да не се замараш со репетитивен код пошто имаш dependency injection, имаш inheritance, имаш traits. Мислам самото ide е толку напредно што ми дава suggestions за све и свашта. Ако го користиш за самата бизнис логика односно алгоритмите тогаш кодот ти е генерички и тебе реално не ти требаат програмери, можеш сам да си куцаш со прилагодување на твоите потреби. Мене искрено copilot ми нема помогнато со тоа, мислам знам со што може да ми помогне, со генерирање на regex и, пошто за тоа сум тапа.
Реално си поминал низ хаос и само ти знаеш како си излегол од него. Да си со овој памет на почетокот и со моменталната состојба(закана) на AI кај би се насочил? Web, game или микроконтролери или пак нешто четврто?
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.724
Поени од реакции
18.261
Реално си поминал низ хаос и само ти знаеш како си излегол од него. Да си со овој памет на почетокот и со моменталната состојба(закана) на AI кај би се насочил? Web, game или микроконтролери или пак нешто четврто?
Не верувам дека би сменил без разлика на технологијата која би ја користел. Можеби би размислил нешто за big data/data science. Game development во Unity и микроконтролери односно ардуино програмирање ми се неостварена желба, особено второто, веќе и навлегов во Ц и Ц++ али често мењам работни места и морам и приватен живот да имам, па сега е на стендбај, ама не значи дека така ќе остане.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.817
Поени од реакции
17.616
Реално си поминал низ хаос и само ти знаеш како си излегол од него. Да си со овој памет на почетокот и со моменталната состојба(закана) на AI кај би се насочил? Web, game или микроконтролери или пак нешто четврто?
Web за живеење. Гаме или мокроконтролери, со чест на искчучоци, ти се за хоби.

Глеам многу прашуваш, еве ти искуство од човек во неколку различни инженерски бранши. Работите што ги работат останатите white colar инженери, се одамна автоматизирани а инженерството e во пар research центри. 99% од работата е know how things work, за кога нешто да се заебе, да не треба да чекаат 2 години некој да го најде проблемот. Тоа и многу бирократска работа. Програмирањето е сеуште далеку од тој степен на автоматизација, меѓутоа со тек ќе дојде и тоа. Тоа не значи дека ќе бидат луѓето без работа, туку дека ќе работат многу поедноставна и релативно помалку платена работа од сега.

Како човек во Македонија, тоа апсолутно не ти мења ништо. Тука има високи плати не ради комплексноста на струката, туку зашто таа струка најлесно се аутсорснува.Има луѓе диспечинг што работат па зимаат 2000 евра кај нас. Се дур ИТ во Америка е надпросечно платено, ти што земаш 5% од нивната плата си далеку во редот.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.760
Поени од реакции
35.354
Реално си поминал низ хаос и само ти знаеш како си излегол од него. Да си со овој памет на почетокот и со моменталната состојба(закана) на AI кај би се насочил? Web, game или микроконтролери или пак нешто четврто?
AI :D
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.760
Поени од реакции
35.354
Generative AI
Generative AIGenerative AI522,179 followers522,179 followers
13m • 13m •

Elon Musk, Yoshua Bengio, Steve Wozniak, Yuval Harari, Andrew Yng, Emad Mostaque, and other AI leaders sign open letter to 'Pause Giant AI Experiments'

"immediately pause for at least 6 months the training of AI systems more powerful than GPT-4 ... This pause should be public and verifiable"

✅AI systems pose profound risks to society and humanity.
✅Asilomar AI Principles emphasize careful planning and management.
✅Current AI development is fast and unpredictable.
✅Decisions about AI should not be delegated to unelected tech leaders.
✅Call for a 6-month pause on training AI systems more powerful than GPT4.
✅Develop shared safety protocols during the pause.
✅Refocus AI research on improving accuracy, safety, and transparency.
✅Work with policymakers to develop robust AI governance systems.
✅Aim for a flourishing future with AI by allowing society to adapt.

More here: https://lnkd.in/ge6tQnuF
But is it possible? who will benefit from this? can we do it globally?

Yann LeCun and Andrew Ng are on the opposite side!
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.972
Поени од реакции
39.560
Италија го блокира Чат-ГПТ, проминентни луѓе прават петиции да се блокира развојот. Изгледа на апликацијава деновите и се одброени. И тужбите према овие аи компании да не ги заборавиме ради пиратеријата што ја прават.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom