Повторно Нагорно Карабах ?

Член од
31 мај 2019
Мислења
163
Поени од реакции
468
Водството на Арцах рекло дека 120,000 Ерменци сакаат да го напуштат НГ и преселат во Ерменија, веќе започнале подготовки.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
20.024
Поени од реакции
26.571
Отишле под земја.
Да, отишле под земја.
(контекст за другите овде)
Затоа царска Русија e oдговорна? Или случувањата се последица од ујдурмите кои Британија/Франција/западните ги направиле на Блискиот Исток?

Да да британците и французите биле лоши, а Руската империја била добра се грижела ептен за народите што ги поробила, дај не трескај зелени, во право си дека единствено што постои денеска Ерменија е благодарејки на тогашните граници, ама и октомвриската револуција и појавата на СССР (братство и единство во поголем обем), Руската империја како победник во првата светска војна ќе ја лапнала пола Турција, ерменците ако не биле послушни ќе биле пратени во централна Азија или Сибир, а на нивно место ќе се доселеле руси.
Повеќе од сигурно е дека немало да им се деси геноцид.
Не знам за тебе, ама во реалноста ова е те така релативно значајно.

Во централна Азија биле праќани цели етнички групи ама од тие кои без престан правеле зулуми, како Татарите. И пак дури и таквите како Татарите во Русија не биле систематски уништувани, како што им се случувало на Ерменците во западно доминираните територии.


Пишав и преска, СССР ако толку се грижел за да биде како што треба немало да го создаде Нагорно Карабах како автономна покраина/република во состав на Азерската ССР.
СССР =/= Русија
Погледај кој бил во раководството на СССР, кој ги носел сите такви важни одлуки, и врати се со истиве мислења/тврдења. Хинт... Евреи.грешката на ерменците е што не сакаа сериозно да се реши проблемот што го имаа, туку им одговараше статус-квото и си мислеа вечно Русија ќе го сопира Азербеџан, имаше понуда пред некоја година Ерменија да го добие Нагорно Карабах плус Лачин, ама ерменците одбија и разговорите не ни отидоа во посериозна фаза.
Ова да не се деси во времето кога САД (преку Сорош, уште еден Евреин) им направи обоена револуција во Ерменија, го инсталираше Пашанјан, и се деси што се деси... НЗС нешто?
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.000
Поени од реакции
3.089
Да, отишле под земја.
(контекст за другите овде)
Затоа царска Русија e oдговорна? Или случувањата се последица од ујдурмите кои Британија/Франција/западните ги направиле на Блискиот Исток?


Повеќе од сигурно е дека немало да им се деси геноцид.
Не знам за тебе, ама во реалноста ова е те така релативно значајно.

Во централна Азија биле праќани цели етнички групи ама од тие кои без престан правеле зулуми, како Татарите. И пак дури и таквите како Татарите во Русија не биле систематски уништувани, како што им се случувало на Ерменците во западно доминираните територии.СССР =/= Русија
Погледај кој бил во раководството на СССР, кој ги носел сите такви важни одлуки, и врати се со истиве мислења/тврдења. Хинт... Евреи.
Ова да не се деси во времето кога САД (преку Сорош, уште еден Евреин) им направи обоена револуција во Ерменија, го инсталираше Пашанјан, и се деси што се деси... НЗС нешто?
За геноцидот одговорни се сите што ја почнале првата светска војна и нормално највеќе османлиската импарија која била на раб на пропаст, ама па донекаде и Царска Русија која имала успешен пробив на истокот на Турција и по октомвриската револуција се повлекла и ерменците си направиле република, мора да се напомене дека етничките ерменци биле најбројни од војската на Русија во тој дел, и потоа орките кој биле помокни ги решаваат ерменците, а па се разбира ни Британија ни Франција мрднале со прст оти побитни им се териториите што ги лапнале отколку нова војна.

И одлично знам дека СССР не е исто со Царска Русија ни па сегашната Русија не е иста со тогашната Русија, ама поентата е дека си работеле како и секоја империја.

Незнам што сакаш да ти каам за Пашанјан, продадена дужасигурно не мисли за доброто на својот народ, тој е таму да ги искара интересите на својот господар, барем ние убаво знаеме како е да имаш такви типови на луѓе.
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.497
Поени од реакции
5.160
Ерменците на своја кожа ја почувствуваа бруталноста и ладнокрвноста на светските велесили на свој грб. Уште еднаш се докажа онаа старата народна: „Не дај Господ, Америка да те брани, Русија да те рани“....
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
20.024
Поени од реакции
26.571
За геноцидот одговорни се сите што ја почнале првата светска војна и нормално највеќе османлиската импарија која била на раб на пропаст, ама па донекаде и Царска Русија која имала успешен пробив на истокот на Турција и по октомвриската револуција се повлекла и ерменците си направиле република, мора да се напомене дека етничките ерменци биле најбројни од војската на Русија во тој дел, и потоа орките кој биле помокни ги решаваат ерменците, а па се разбира ни Британија ни Франција мрднале со прст оти побитни им се териториите што ги лапнале отколку нова војна.

И одлично знам дека СССР не е исто со Царска Русија ни па сегашната Русија не е иста со тогашната Русија, ама поентата е дека си работеле како и секоја империја.
Целата таа раздели и владеј шема масовно ја употребуваат западните, не царска Русија. Нивниот пристап бил поинаков, досели доволно Руси и понуди им на локалците доволно економска инцентива да соработуваат со доселениците и со трговците, остави ги да си го зборуваат јазикот и да си ја практикуваат локалната култура иако засилено ја промовирале и руската. Денес гледаме дека таквиот пристап има одличен резултат, сите зборуваат Руски јазик без разлика на националноста, сите националности или се одзиваат на мобилизација или се припадници во професионална војска. Настрана од однадвор испровоцираните кавкаски нереди (Чеченија) после распадот на СССР, во Русија нема никакви вооружени востанија/бунтови. Луѓето се чуствуваат како припадници на една држава. Бурјатите види ги, фенотипот им е - скроз косооки азијати ама бројни се во армијата. Чинам оној лудиот тенкист Аљоша бил Бурјат (оној лудиот сам што среди дузина противнички оклопни возила/тенкви, ваљда си го гледал епското видео).

Настрана ерменската судбина за кој Русија никако не е одговорно - дали западниот пристап имал таков успех. Ете следиш историја, какво е твоето мислење?
Автоматски споено мислење:

Незнам што сакаш да ти каам за Пашанјан, продадена дужасигурно не мисли за доброто на својот народ, тој е таму да ги искара интересите на својот господар, барем ние убаво знаеме како е да имаш такви типови на луѓе.
Но кој го донел тој Пашанјан. Кој ја направи обоената револуција во Ерменија?
Настрана што прашањето е реторичко, но еј - секако не Русија.
 
Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.000
Поени од реакции
3.089
Ерменците на своја кожа ја почувствуваа бруталноста и ладнокрвноста на светските велесили на свој грб. Уште еднаш се докажа онаа старата народна: „Не дај Господ, Америка да те брани, Русија да те рани“....
Геноцидот на ерменците се случил кон крајот на 1914 и 1915 година, во тој момент никој не бил во состојба да помогне, одговорноста на Британија и Франција е отпосле кога си ги лапнале договорените територии, а планираната ерменска држава ја заборавиле иако имале доволно моќ да ја направат.
Целата таа раздели и владеј шема масовно ја употребуваат западните, не царска Русија. Нивниот пристап бил поинаков, досели доволно Руси и понуди им на локалците доволно економска инцентива да соработуваат со доселениците и со трговците, остави ги да си го зборуваат јазикот и да си ја практикуваат локалната култура иако засилено ја промовирале и руската. Денес гледаме дека таквиот пристап има одличен резултат, сите зборуваат Руски јазик без разлика на националноста, сите националности или се одзиваат на мобилизација или се припадници во професионална војска. Настрана од однадвор испровоцираните кавкаски нереди (Чеченија) после распадот на СССР, во Русија нема никакви вооружени востанија/бунтови. Луѓето се чуствуваат како припадници на една држава. Бурјатите види ги, фенотипот им е - скроз косооки азијати ама бројни се во армијата. Чинам оној лудиот тенкист Аљоша бил Бурјат (оној лудиот сам што среди дузина противнички оклопни возила/тенкви, ваљда си го гледал епското видео).

Настрана ерменската судбина за кој Русија никако не е одговорно - дали западниот пристап имал таков успех. Ете следиш историја, какво е твоето мислење?
Автоматски споено мислење:


Но кој го донел тој Пашанјан. Кој ја направи обоената револуција во Ерменија?
Настрана што прашањето е реторичко, но еј - секако не Русија.
Русија имала таков пристап оти била во состојба да го прави тоа, имала големо руско население најголемо во Европа и трета држава во светот по Кина и Индија која била под Британија.

Сега не е дека Русија немала никаква улога во тоа време, нема директна одговорност, ама има индиректна одговорност за се што се случувало тој период, турците се почуствувале загрозени дека кога ќе потпаднат под Русија со мнозинството христијанско население ќе бидат истребени и затоа они први реагирале, како да немале 5 века да ги средат, па баш сега на крајот од империјата го прават тоа.

Дај барем ти не се прај глуп како да незнаеш кој го донел на власт и за кого работи, од денешна гледан точка можеме да видеме дека сакаа да направат револуција и во Белорусија, сакаа и во Казакстан, ама ете успејаа во Ерменија и сега владата на Пашијан прави се за да го намали влијанието на Русија, а не да ги заштити интересите на ерменскиот народ.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
20.024
Поени од реакции
26.571
На крај пак се враќаме на мојата теза.
Без да навлегуваме во релативизации кој бил или не бил во состојба за ова или за она. Фактите се дека западните имаат пристап на divide et impera, Русија имала пристап со интеграција. Има разлика, не е сеедно - посебно ако ги прашаме Ерменците, не би се согласиле дека нема разлика западниот и рускиот пристап.

Дај барем ти не се прај глуп како да незнаеш кој го донел на власт и за кого работи, од денешна гледан точка можеме да видеме дека сакаа да направат револуција и во Белорусија, сакаа и во Казакстан, ама ете успејаа во Ерменија и сега владата на Пашијан прави се за да го намали влијанието на Русија, а не да ги заштити интересите на ерменскиот народ.
Едноставно сакам сам да дојдеш до логичниот заклучок. Ако Пашанјан очигледно западна марионета, тогаш кој стои позади сегашните ерменски страдања... Русија?
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.000
Поени од реакции
3.089
Едноставно сакам сам да дојдеш до логичниот заклучок. Ако Пашанјан очигледно западна марионета, тогаш кој стои позади сегашните ерменски страдања... Русија?
Секако дека Русија е крива за се, дури инуклеарките врз Јапонија ја фрлиле поради Русија, да не сакала да ја земе пола Јапонија, америте немало да ги фрлат :свиркам:

Аааа даааа да не заборавам и за нас, да не се мешала тогаш во балканските работи Македонија ќе била најмокна на светот, а сега да не ширеа руско влијание, америте немаше да фрлат милиони во пропаганда и купување политичари кој мора да работат против македонските интереси само за инат на Русија.

Сума сумарум Русија е крива баш за се, да не биле русите (тогаш се викале со друго име) кој ги буцнале хуните да се селат и Римската империја ќе постоела денес.
 
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.092
Поени од реакции
4.193
Водството на Арцах рекло дека 120,000 Ерменци сакаат да го напуштат НГ и преселат во Ерменија, веќе започнале подготовки.
Ова ќе испадне како Македонците од Егејска Македонија...
Автоматски споено мислење:

❗As of 22:00, 1050 people entered Armenia from Artsakh (Nagorno-Karabakh).

Data from 770 people were summarized. 410 people wanted to move to their designated residences, and 360 were allocated residences proposed by the government.

Барем нема да ги гибаат Азерите, тука се на безбедно во нивната матична држава.
 
Член од
14 август 2019
Мислења
22
Поени од реакции
27
Какви се овие планови на Алиев за интеграција на Ерменците од Карабах коа се утепаа од колење едни со други претходниве 30 години, буквално едни со други очи нејќат да си видат, не па да живеат едни со други. Патем, што испадна со реформите во Карабах? Се вратија тие милион бегалци во таа пуста пустелија? Се изградија облакодери како во Баку, автопати, трговски центри итн.?
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.497
Поени од реакции
5.160
Геноцидот на ерменците се случил кон крајот на 1914 и 1915 година, во тој момент никој не бил во состојба да помогне, одговорноста на Британија и Франција е отпосле кога си ги лапнале договорените територии, а планираната ерменска држава ја заборавиле иако имале доволно моќ да ја направат.
Јас не мислев на геноцидот. Мислам на денешните случувања во Ерменија. Големите сили со прст не мрднаа, гледајќи си ги сопствените интереси: Западот не застана зад Ерменија за да му угоди на чичо Ердоган, а русите не интервенираа пошто Ерменија се повеќе дишеше западна демократија. Така да, ерменците покрај украинците се уште една колатерална штета на бруталноста на геополитичките игри меѓу УСА и РФ.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.000
Поени од реакции
3.089
Јас не мислев на геноцидот. Мислам на денешните случувања во Ерменија. Големите сили со прст не мрднаа, гледајќи си ги сопствените интереси: Западот не застана зад Ерменија за да му угоди на чичо Ердоган, а русите не интервенираа пошто Ерменија се повеќе дишеше западна демократија. Така да, ерменците покрај украинците се уште една колатерална штета на бруталноста на геополитичките игри меѓу УСА и РФ.
Така е секаде и од секаде, големите сили си ги гледаат само своите интереси и гледат максимално да ги искористат останатите за да му направат штета на другиот.

Ерменија не може да очекува ништо добро ако ја смени страната и ја изгуби скроз подршката на Русија, русите беа најзагреани да има мирно решавање нудеа Ерменија да го добие Нагорно Карабах (само тоа парче во средина), ама ерменците сакаа да си имаат 20% од Азербеџан, суратот не беше ни во состојба да одбие оти овие ништо не прифаќаа, во ситуација кога би ја тргнале Русија, Ерменија ќе наебе убаво, видевме колку американците се бореа за нивните вазали курдите кога влезе Турција во Сирија, курдите се многу позначаен сојузник многу повеќе народ, полесни за перење мозок, со нивното придобивање правиш проблеми во 4 држави.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
20.024
Поени од реакции
26.571
ерменците сакаа да си имаат 20% од Азербеџан...
Реално Ерменците никој не ги праша. Одлучија глаучите како Пашанјан (поставени од САД за да ја завршат баш таа работа).
 
Член од
3 јуни 2023
Мислења
424
Поени од реакции
1.487
125 загинати цивили и неколку стотина повредени во денешната експлозија на склад со гориво. Доста и починале во болница затоа што немаат со што да ги лекуваат. Со хеликоптери ги пренасаат во Ерменија.
Суратот си ги купи западните политичари пре 10тина години со добар дел од парите што ги извади од Азербејџан заедно со ресто соработниц. Се ова го открија во ЕУ и си лега некој затвор ама повеќето не. Економијата им стагнира, го достигнаа врвот економски и сега беше моментот. Толку е капацитетот на нив и среќа имаат нафта. Ерменците имаат добар замав економски, но демографски мора да стигнат за опстанат од тие муслимански сурати.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
17.818
Поени од реакции
24.912
Сега не е дека Русија немала никаква улога во тоа време, нема директна одговорност, ама има индиректна одговорност за се што се случувало тој период, турците се почуствувале загрозени дека кога ќе потпаднат под Русија со мнозинството христијанско население ќе бидат истребени и затоа они први реагирале, како да немале 5 века да ги средат, па баш сега на крајот од империјата го прават тоа.
Многу интересна работа е што насилните потурчувања и геноциди, зборам за организираните во Османлиската Империја, почнале да се случуваат на залезот на империјата. Мала Азија (денешна Турција) при крајот на 19 век имала над 50% православно население. Не се само Ерменците во прашање.. Понтијците, Асирците, Одринците.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom