Пиштолџии, да ве видам сега...

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Еве ви и еден ако не ви се живее више
Ова е правото оружје за сите обожаватели на оружјето и моќта.
Мене ми се ружни сите оружја, поради нивната намена.

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Јас се распрашував сега скоро, и еден доста упатен човек ме предупреди да не си фрлам пари за џабе, ми рече, цитирам, шанса нема да добиеш дозвола.
Абе зависи кој ќе ти кажува и зависи од искуството што го имал. Јас па баш слушнав дека сега давале периодов. Никој таа информација не може да ти ја каже прецизно.
Ако си сериозен размисли си, сепак не се малку пари. Tоа што ќе го полагаш ќе ти остане, а парите за поднесување на барање се минимални. Така да можеби ако со голем љубител вреди и да се проба, нели? Задоволствата не се бесплатни. :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Обожавател сум на секакви оружја, иако досега не имам испукано ни куршум.
Ех, да живеев во Америка... :)

VaZzilL

Сантино Џеновезе
Член од
23 април 2007
Мислења
921
Поени од реакции
39
Стварно не ја сфаќам потребата од чување оружје... Човек што чува оружје... значи дека не е сигурен, очекува да биде нападнат... да се брани... живее во грч. Иначе ова не важи за колекционерите, пошто едно е да имаш пиштол што го чуваш у најдолна фиока, а друго е да имаш цел арсенал на раритетни примероци кои имаат некакво значење.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
ист калибар имаат Desert Eagle 45 и Colt 45 (како горе што е на слика). уствари Desert Eagle e 44.

D

dystopian

Гостин
Стварно не ја сфаќам потребата од чување оружје... Човек што чува оружје... значи дека не е сигурен, очекува да биде нападнат... да се брани... живее во грч. Иначе ова не важи за колекционерите, пошто едно е да имаш пиштол што го чуваш у најдолна фиока, а друго е да имаш цел арсенал на раритетни примероци кои имаат некакво значење.
Не живее во грч, има пиштол за секој случај. Исто така пукањето може да биде голема забава. :D

Член од
19 февруари 2010
Мислења
536
Поени од реакции
1.720
Не живее во грч, има пиштол за секој случај. Исто така пукањето може да биде голема забава. :D
.. точно, само е потребно еден револвер и една тиква ....
тоа ми е спортскиот револвер ZHR .22 cal, CCI Stinger, 20 метри растојание

А тоа е револверот на еден мој пријател Ruger Alaskan .454 Casull

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Југословенскиот тетејац е исто така добро оружје, и евтин е.
Збориме за М57, југословенска верзија на руски пиштол (Токаров), за кој многумина мислат дека е непрецизен и непоуздан бидејќи често се закочува.

Може ли некој да сподели какво искуство имал со тетеецот?

D

dystopian

Гостин
Знае да заглави зошто сепак се работи за стар пиштол, понекогаш кога го репетираш не влегува куршумот во цевка (ете најверојатно зошто викаат непоуздан) од првпат, има голем отскок (recoil) ако не знаеш како да го контролираш или имаш мека рака, па затоа изгледа викаат непрецизен. Но со оглед на цената би рекол дека се работи за добар пиштол, за наши стандарди. Има доста поголема моќ од обичните деветки зошто куршумите се од поголем калибар. :D

Член од
30 август 2011
Мислења
1.106
Поени од реакции
1.364
Збориме за М57, југословенска верзија на руски пиштол (Токаров), за кој многумина мислат дека е непрецизен и непоуздан бидејќи често се закочува.

Пиштолот е петка,може за денешни стандарди доста застарен ама на стрелиште прави голем ќеф.Јас многу го сакам пиштолчево зошто 7.62ка та како калибар многу го почитувам.Одличен калибар,ама голема пробојна моќ има,и не би го препорачал за оружје за самоодбрана.Малце не безбеден бидеќи нема никаква кочница и мора да се носи или не репетиран или со куршум в цевка и спуштено петле.
Еве интересен ,,југо,, ттец custom односно изменуван од власникот,хромиран со бронирано петле и ороз.

Abrako дали си во Македонија или некаде на страна?
--- надополнето: Oct 25, 2011 12:47 PM ---
Баш тој што чува оружје е по сигурен,јас би бил во грч доколку немав оружје дома.Кога го имаш сигурен си од скоро сите физички закани по тебе и семејството.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Пиштолот е петка,може за денешни стандарди доста застарен ама на стрелиште прави голем ќеф.Јас многу го сакам пиштолчево зошто 7.62ка та како калибар многу го почитувам.Одличен калибар,ама голема пробојна моќ има,и не би го препорачал за оружје за самоодбрана.Малце не безбеден бидеќи нема никаква кочница и мора да се носи или не репетиран или со куршум в цевка и спуштено петле.
Калибарот е за почитување и не се сомневам воопшто дека пиштолот прави ќеф,:) но тука зборуваме за квалитетот на контрукцијата. Според тоа што сум го видел, никако не би се сложил дека е за петка. Можеби тројка.;)

Интересно, никој не дискутира за видот и за квалитетот на муницијата?! Дали е тоа бидејќи на Балканот нема разнобразност? Мислам дека дури и немаме адекватен превод за англиските изрази како "hollow point" итн.

Многумина мислат дека 9mm не е доволно за самоодбрана. Јас мислам дека е доволен калибар, 9mm +P+ е речиси еднаков со .357 Magnum. Има многу поголем, притисок и пиштолот трпи поголема амортизација, но "појако" ја удара целта.

http://www.cheaperthandirt.com/AMM406-5.html#Reviews

Еве како се чисти Glock: :P

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
Зависи во која продавница го бараш, и колкава килажа на оптегнување има. Јас кога бирав (пред 5 години), имаше 2 типа, 35 кг и 70 кг. Послабиот беше 4000 денари (помал и во телото и во стрелите) и има сила доволна за да пробуши иверица дебела 12 милиметри, а стрелата ќе ја најдиш на 5 метри потаму. Посилниот беше 5500 денари, а можиш да замислиш колкава сила на удар има (рачунај дека е дупло посилен).

Јас мислам дека се заебав, го зедов посилниот... Да ти доловам ефект (на кутијата има напишано дека до 300 метра има убиствена моќ). Имам пробано да пукам неколку пати на безбедно место, чоече опасно е она чудо. 4 стрели воопшто не ги најдов кај паднаа, а годев на 20-30 метра. Сосема случајно начекав надворешна гума од кола, истушена... и ја погодив, странично низ двата ѕидови стрелата ја проби од двете страни и заглави на средина. Никако неможев да ја извадам, потрошив 1 сат да ја сечам гумата со бонсек наоколу за да ја ослободам стрелата. Затегањето на конецот е малку заебано, (70 кг значи како од 0 да ги крениш на висина 50 цм, а држиш со по 2 прсти од рака), на предниот дел има ногалка, го газиш со едната нога и го тегниш со двете раце (послаб човек нема да може да го прави гарантирано). Помалиот е подобар за ќеф правење.

Стрелите за големиот се алуминиумски со челичен врв. Има опција да се постави и ловен врв,

a една стрела беше 2 евра. Најзабрането е да се пука без стрела.
Марка... не гледај марка, најчесто сите се композитни (пластика зајакната со влакна), битна е килажата и начинот на затегање.

А да ќе заборавев, гледам дека има нови, со двојни конци (со лагери) за полесно затегање. Од нив има и посилни од мојот.
да не случајно го продаваш твојот? :)

инаку погоре што спомнаа за муниција.... кај нас порано имаше релативно квалитетна муниција од сувенир и нормално кој пукал со ППУ знае што е добра ловна муниција(пр. 8х57 е топ, правеа и со различен тип на зрна за разлишен дивеч), сега муниција немам купувано и баш незнам кој квалитет го има по продавнциве но предпоставувам колку платиш толку добиваш....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
да не случајно го продаваш твојот? :)
Ретко се одлучувам да продадам било што што сум купил... со 100 евра (карикирам, толку го купив одприлика) нема нити да решам нешто битно, нити ќе бидам побогат.

Сума сумарум, не :)

Kajgana Shop

На врв Bottom