Пелазгите

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
TaleStory напиша:
А како уште се нарекуваат Власите? И од каде им потекнува името? Па што е уште чудно тоа што го имаат сонцето? За кој друг е карактеристичено да го има за свој симбол?

П.С Многу од Романците ги сметаат Власите за Македонци, зашто јазикот им е елем-мелем, и мислат дека тој се зборува во Македонија!
Vlasite poteknuvaat antickite Makedonci i taka se narekuvaat, no poentata bese deka "drugite" Makedonci, znaci mnozinstvoto koi tezneat da se sluzat so "slovenski" jazik namesto latinski, gi narekuvaat pogrdno "Vlasi". Ako prasas nekoj postar Vlav kje ti rece deka toa e navreda za nego, neli oficijalno se Arumani.


НеThe Athenians deemed themselves "true Greeks", а другите што се, "fake Greeks" ?
...the language of the Pelasgians was a "barbaric" (or unsophisticated) form of Greek as opposed to it being non-Greek., или прочуената теза дека Александар зборувал „грчки дијалект”, односно Fake Greek (вулгарес)

Mистеријата за катастрофите и преселбите, јас сигурно нема да ја решам. Но факт е дека од островот Крит до реката Дунав имало постојано движење на маси, кои успеале да стигнат и на тлото на Ирска. Од минојската култура, произлегува микенската, а колку што знам таква иста е најдена неодамна и на тлото на Охрид. Минојската култура егзистира до 17 в.п.н.е. и се препишува линеарното писмо, а Винчанското писмо датира 4000 п.н.е. Меѓу Крит и Дунав се наоѓа Македонија.
Pred da prejdes na analiza na pismata, najdobro e da se ima realna potpora koj e koj i koj e kade. A pomagaat i novi otkritija kako Kokino na primer. ;-)
 
Член од
25 ноември 2005
Мислења
28
Поени од реакции
0
Ова е извадок од Џагфар Тарихи, том трети.
(Иначе за појаснување, нашите соседи малце се оптоварени со комплексот на дојденци, иако не се осеќаат како такви, па развиваат една пра-психологија изразена преку родослов, која своите корени ќе треба да им ги најде во Рамајама и Махабхарата, сметајки дека ќе ја добијат посакуваната сина крв, дури од времето на древна Индија.)
За несреќа, промашиле малце и отишле на друга страна, но поентава тука е друга.

Б'ЛГАРСКИ ЦАРЕ
в периода 808 г. пр. н. е. – 150 г. от н. е.
Според "Б'ЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ - ДЖАГФАР ТАРИХИ”, Том ІІІ, стр. 84-89.

БОјаР
ІV в.пр.н.е.
Изв'ршил нашествие в Македонија и разгромил столицата Бал Бал (Пела), но при завр'штането, в един проход отрјад'т на неговија брат Етеј попаднал в за-сада и Етеј загинал. Преди похода Етеј с'нувал алп В'лк, којто му казал : ”Ако отидеш в този поход, ште загинеш, но б'лгарите ште получат голјама придобивка. Ако не отидеш, ште останеш жив и ште живееш д'лго, но б'лгарите ште прет'рпјат поражение. Етеј тр'гнал в поход, за да победи неговија народ. В памет на това геројство, б'лгарите нарекли този планински проход ”Кам”.

ЕТЕј, АТ, АТИ
380-339 пр. н. е.
ПОТОМ'К НА УФА
Внук на Кам-Етеј. Не повјарвал на предсказанието на кама (шамана), че ште загине като дјадо си, ако нападне владенијата на Балбала (Македонија). Загинал в 339г. в бој с цар Балиду Балбалам (Филип Македонски). В памет на неговото геројство (а с'што и геројството на дјадо му) б'лгарите дали на Склан (б'лгар-ската д'ржава) второ име Атил, а самијат Балиду оженил син на Етеј, Баламир, за својата приемна д'штерја Уран-Бика.

СИН НА ЕТЕј
Помогнал на Александ'р Македонски да покори Персија. (В историјата на Квинт Курциј Руф е отразен с името Балак'р, което веројатно означава Б'лгар).

Го приметивте ли името за Македонија – БАЛА БАЛА? А Филип Македонски Балиду Балбалам, а ПЕЛА е Бал Бал.
Што е најинтересното во сето ова?

Дека зборот Пела (Бал Бал), се содржи во имињата на Филип Македонски, и на Александар, и дека соодветно во преносна смисла можат слободно и да се наречат како Филип и Александар Пеласки!?

И по таа логика името Македонија не би се изговарала поинаку од Пеласка, која како топоним се претвара во БАЛСкан (државата на Пеласките).

А понатаму читаме дека својата држава ја викале и Склан.
Од каде пак сега СКЛАН за држава? Можеби дека потекнуваат од некаков Клан? Што до некаде е логично пошто нели се „мрсни татари”. Ама и државата на Самиол се викала Склавиниа, а сите знаеме дека Самоил е од благородничко потекло, каква врска има тој со кланови?

А и Скланд – ланд = земја, немаат врска ништо со онаа Скана -Тоскана.
Нити пак Москава на дедо Ное, со сите овие.
А и Скити, немаат врска со Баскити (Paes Basque).

А зборот СКИТ означува и Светилиште (Скитот на Св.Илија).
Па нели рековме дека Пеласките се белите – светлите.
И што се случува со таа јазична форма за земја, –ска.

Возможно ли е сите тие да се произведени од еден ист нуклеус? И кој е тој нуклеус?

Се сеќавете ли на оние Пеласки што пребегале од Атика на Лемнос, па од таму се упатиле накај Умбрија? Епа Атика се распространува и на полуостровот на кој се наоѓа и Микена, од каде потекнува Микенската култура, во наследство од минојската, а името на тој полуостров е ПЕЛОПОНЕЗ.

А оној Орфеј кој го создавал писмото во родното село на Родопите, во близината на врвот Перелик, се најдени плочи испишани со ленеарното писмо кои се проценуваат на 3000-4000гпне.

Се сеќавате уште и на оние двајцата етрурците Ромул и Рем кои го основале Рим во подножјето на еден од неговите ридови? Епа, името на тој рид е Палатинум.

Се сеќавате на оној народ В’лхора(Хора), кои Грците го именувале со Вулгарес.
Епа, на латински именката за народ е VULGUS.
 
Член од
25 ноември 2005
Мислења
28
Поени од реакции
0
ОТКРИЕН ГРАДОТ ПЕЛАГОНИЈА

Археологот, професор д-р Виктор Лилчиќ ја открил локацијата на античкиот град Пелагонија според кој е наречена целата денешна област во југозападната Македонија. Лилчиќ за јавноста не ја открива точната локација за овој град за да не стане плен на дивите копачи. Според првичните археолошки истражувања кои професорот Лилчиќ ги направи ова лето градот Пелагонија е поголем од Стоби.

Се работи за епохално откритие по кое трагале многу археолози до сега. Според античките извори, овој град се спомнува уште во 4 век пред нашата ера и егзистирал сe до средниот век. Како исчезнал од површината на земјата останало тајна.

Во античките извори се спомнува дека кралот на пелагонците во 365/4 година пред нашата ера добил проксенија и енергесија (документ за гостопримство) од градот Атина, а во 363/2 година Менелај Пелагонас му дал воена и финасисска помош на Атинскиот стратег Тимотеј кој војувал против Халкида и Амфиполис.

"Тргнувајќи од овие податоци нема дилема дека таков град постоел, а според подвижниот материјал и монетите што ги најдовме на теренот заклучивме дека ако го именуваат како крал на Пелагонците тој морал од некаде да владеа. Изворите зборуваат дека таков град постоел и во почетокот на римското владеење на Македонија кога во 168 година е поделена на четири дела. Центар на Македонија Секунда бил во градот Пелагонија" вели професор Лилчиќ.

Досегашното мислење дека градот Пелагонија е всушност Хераклеа, односно денешна Битола е погрешно бидејки и Битола и Хераклеа, според римската поделба, припаѓале во Македонија Прима.

"На римските надгробни плочи кои ги откривме испишано е името на градот Пелагонија. Слични потврди имаме и на монетите кои ги најдовме. Се надеваме", вели Вилчиќ, "дека до пролет ќе успееме да обезбедиме средства за интензивни археолошки истражувања."
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Tele, ti pak si izmeshal babi i zhabi! :))) Dzagfar Tarihi zbiruva za Bugari-Tatari i Chuvashi, a toa so Pelagnija ima vrska kako ..........


Бахши Иман
ДЖАГФАР ТАРИХЫ
(ЛЕТОПИСИ ДЖАГФАРА)
ГАЗИ-БАРАДЖ ТАРИХЫ
(ЛЕТОПИСЬ ГАЗИ-БАРАДЖА)
1229 - 1246 годы
Глава 11. О Хорыс-јулы и о разбојах, случавшихсја на этом пути

А после Борын-Инеша остановки на Хорыс-јулы были в Сарык-Куне, где устраивались јармарки и продавались прекрасные овцы и овечьи шкуры, Сыгыр на переправе через Шир, Чыршы и Балын на реке Саз-Лдель. За Балыном встречались уже анчијские раз'езды из бывшего кара-булгарского города Хурса. Станција Балын была выстроена джурој Караджаром и названа им так в памјать о месте его рожденија... А Хорыс-јулы считалсја третьеј по значенију дорогој Булгарии]сле Нукратској и Бухарској, поэтому на нарушенија ее безопасности булгарские каны реагировали быстро и всеми силами,.. Караван-сараи в Болгаре, Нур-Суваре и Кермеке были государственными, в Арбуге, Сојам-Аке и Рабате - арбугинскими, в Шарыке, Буртасе, Рази-Субе, Хорысдане или Кубаре, Буртас-Симбире, јозеке, Ышне, Леубате и јаучы - мардан-буртасскими и обслуживались булгарами. А вот станции Сарык-Кун, Сыгыр, Чыршы и Балын содержались буртасами, платившими за это десјатују часть своих доходов беллакској казне. При этом ширские буртасы отлично знали своју родственность с марданскими булгарами буртасского происхожденија и вполне ладили также с балынскими и русскими своими родственниками - мурдасскими ульчијцами и анчијцами...

Эта часть Хорыс-јулы считалась наиболее опасној и ујазвимој длја нападениј тјурков и балынцев, однако на открытыј разбој решались немногие из них. Наиболее крупныј разбој был во времја Борын сугышы, происходившего в 111О - 1111 годах...

В 1107 году Шарыхан, сын Кур-Батыра, опоздал с набегом на Балын и был об'јавлен каком виновником неудачи балынского похода и мјатежником... Кур-Батыр возглавлјал при Балуке наемное куманское војско, Ашрафа в Саксине, а затем был катавылом (главој гарнизона) марданского города Шарыка. Здесь у него в 1041 году родилсја сын Шарыхан, которыј, по одним сведенијам, получил имја города, а по другим - имја капа Шарафа. Он унаследовал высокиј рост, бесстрашие и необычајнују силу отца... В 1040 году, когда к кану јавилась новаја толпа тјуркмен, он велел еј вместе с братом Гали Курмыша Рахманом и Кур-Батыром подчинить Бурджан. В течение года они без особых трудностеј подчинили Джураш, Саклан, Кашэк и Тамьја-Тархан, выбив из Тамьја-Тархана румских наместников. Урусскиј бек Ар-Аслап признал эти области булгарскими, но после его смерти в 1054 году его сын Бат-Аслап вместе с румцами атаковал Тамьја-Тархан и выбил не ожидавшего нападенија Рахмана вон из города. Разгневанныј кан перевел Рахмана из Хин-Калы начальником заставы в јаучы, и его потомки получили это прозвиште. Ободренные поражением бурджанского тархана тјуркмены внезапно поднјали мјатеж и напали на Хин-Калу. Несколько месјацев наши сидели в неј в осаде, потерјали Кур-Батыра, и только сыну Гиласа Балусу удалось разбить их. Тјуркмены бежали и укрылись в урусском городе Бури-Аслап, населенном ба~ лынцами. Балус хотел смести эту крепость с лица земли, но брат Бат-Аслапа Сып-Булат смјагчил его сердце выплатој огромној дани, сообштением о бегстве тјуркмен в Джалду и обештанием покончить с ними в случае их возвраштенија. В 1060 году тјуркмены возвратились, но были разбиты Сып-Булатом и в большинстве своем вернулись на булгарскују службу в Саксин. Однако вскоре вскрылось, что Сып-Булат тајком нанјал часть тјуркмен на службу, и за это Балус и молодој Шарыхан разорили его область. Но в том же году сами куманы решили занјать бывшују тјуркменскују область и, поставив над собој ханом бывшего раба Шарыхана Асана, ушли из Саксина. Шарыхан поневоле ушел с ними, ибо в противном случае куманы угрожали ему истреблением его родичеј. Но вскоре Шарыхан попал в плен к анчијцам, был выкуплен из него Ахадом и вновь стал служить Державе. Опала Адама вновь заставила его стать тјурком, но ненадолго. В 1107 году анчијцы, балынцы во главе с Бат-Балыком и сын Асана Ајјубај разбили Бунека, к которому примкнул было Шарыхан, и хан бежал к Ширу. Урусы преследовали его и в 1109 году - у Сыгыра - отнјали последних верблјудов, арбы и јурты с семьјами. С одној дружиној Шарыхан едва успел укрытьсја на станции Сыгыр. Балынцы предлагали взјать мензель приступом, но бережно относившиесја к Хорыс-јулы анчијцы отказались и тем самым спасли хана......


http://sophistikatedkids.com/turkic/10 History/Djagfar Tarihi/DjagfarTarihi11-15Ru.htm
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
A toa e povrzano so ovaa "Skazna za kjerkata na Shan" (tnr. crni Bugari;)

Сказание за д'штерјата на Шан

Повече от единадесет столетија са минали, откакто секретарјат на балтавара (владеталја) на черните б'лгари e написал поемата "Шан кизи дастани"("Сказание за д'штерјата на Шан"). Поет'т се наричал Микаил Башту ибн-Шамс Тебир, а литературнијат му псевдоним е бил Шамси-Башту. В'преки че легендарните с'битија са пречупени през ислјамскија мироглед на волгокамските б'лгари от краја на IX век, с'дбата на поемата, както и с'дбата на нејнија автор, са неразривно св'рзани с'с с'дбата на б'лгарскија народ.

Поемата "Сказание за д'штерјата на Шан" е достигнала до нас на руски език, записана в гр.Петропавловск /бившата Казахска ССР/ от Ибрахим Мохамед-Каримович Нигматулин /188? -1941 г./

Племенник'т на Нигматулин - Фаргат Габдул-Хамитович Нурутдинов открива поемата сред архива на чичо си. Поемата е част от свод средновековни документи на волгокамските б'лгари, којто е известен под името "Джакфар тарихи".

През 1991 г. сказанието е издадено на турски в Турција, а през 1992 г. се публикува на украински в киевското списание "Хронiка 2000".

Б'лгарскијат журналист Георги Костов открива "Шан кизи дастани" за б'лгарската обштественост и превежда сказанието на б'лгарски.

Издателство "Агато" издаде поемата като билингва - рускија текст заедно с б'лгарскија превод на Георги Костов.




АТ И ТАРВИЛЬ СТАНОВјаТСја ДРУЗЬјаМИ И НАЗЫВАјуТ СЕБја БУЛГАР

Пештера была
На дне большој јамы.
Выход из нее в јаму
Заложили штитами.

Војско ушло -
А оба эльбира
Приготовились к смерти,
Крепко сжимаја оружие.

Пештера была влажној.
Со стен ее
Непрерывно сочилась
Чернаја жижа.

Эльбиры лежали
В этој жиже
И через неделју
Почувствовали себја здоровыми.

"Видно землја
Исцелила нас," -
Решили выздоровевшие,
Вылезли на землју и омылись в ручье.

Их кони
Паслись рјадом.
Эльбиры сели на них -
И сердца их наполнились радостьју.

"Будем братьјами!
Ведь мы - дети одној могилы,
Котороја нас исцелила!" -
Сказал Ат.

"Мы и так родные, -
Заметил Тарвиль. -
Вспомни: наши предки Иджик и Лаиш
От одного отца".

Братьја обнјались,
И Аудан сказал:
"Нет в мире ничего прочнее
Родственных уз".

" Это не так, -
Возразил Тарвиль
И заплакал от того,
Что это было правдој, -

Иджик и Лаиш
Были братьјами -
Сыновьјами мудрого
Алпа Бојан-Имэна.

Но главное -
Они были друзьјами,
И это помогало им
Жить в согласии.

А вот их брат Тјурк
Стал их худшим врагом,
Стал убијцеј Джилки -
Не помогла родственность.

Один род -
Потомков Иджика -
Вырезал другој -
Возглавлјаемыј Тјурком.

Едва унесла
Река Дулосу в котле
Грудного сына Джилки,
Названного Газаном.

Отнеслась река к принцу,
Как к своему сыну -
Вынесла его из тьмы
Междоусобној резни.

Не в хонској јурте -
В гнезде журавлеј
Вырос Газан
В благословенном Семиречье.

Сам цар' Семиречьја
Выдал за него дочь.
Прозвал за это Газан семиреченцев
"Баджанаками" - сватами.

Сына Газана,
Возобновившего хонскиј род,
Изгнали на чужбину
Его братьја и дјадьја.

Ушел изгнанник - Булјумар
Вслед за солнцем
В степи Башкорт
Близ Хины.

Много воевал,
Покорил немало тамошних киргизов,
Но вражда его потомков
Свела на нет плоды его усилиј.

А не твој ли дјадја Авар
Убил своего брата -
Твоего отца -
Богатырја Алвара?

Родственник - убијца -
Не роднја
Потомкам
Убитого родича.

Рветсја аркан
Родственној свјази,
Если нет в нем
Нити дружбы.

Дружба человеку -
Как корни дереву.
Пусть будет
Дерево до неба -

Но если лишить
Его корнеј -
Падет оно,
Как тонкаја травинка.

Иној богатырь поклјанетсја,
Что сам победит всех:
Возможно, и победит многих
В одиночку.

Но, скажем, перед оком Барыса
Остановитсја,
Как провинившијсја ребенок
Перед рассерженным отцом.

Огонь глаза Барыса
Отнимет его силу,
Прожгет его грудь,
Превратит в камень.

А будет другом
Того богатырја
Добрыј Бат-Терек -
Не погибнет он.

Закроет глаз
Алпа Барыса
Ветвь Бат-Терека -
И лишитсја див своеј силы.

Не подниму ја
Руку на родственника,
Но будет моим врагом
Родственник - Убијца.

Будут врагами мне
Те урмијцы,
Которые јавлјајутсја
Воплоштением зла.

Нет ничего в мире
Крепче дружбы.
Даже братьја - братьја,
Если дружны.

Нет ничего в мире
Сильнее дружбы-единства.
Единство приносит победу,
Рознь - поражение."

Так сказал Тарвиль -
Ат задумалсја.
"Ты прав, брат, -
Вымолвил по размышленију.-

Будем друзьјами -
И настојаштими братьјами.
Сегоднја ты поможешь мне -
Завтра ја - тебе.

И пусть нас
И наших лјудеј и потомков знајут
Под именем
Места нашего спасенија - Булгар".

"Согласен ја, -
Обрадовалсја Арбуга, -
А теперь едем
В мој аул.

Давно ја не был в нем.
Не знају, живы ли
Мои родители.
Истосковалсја ја по дому.

Хочу повидать
И своју невесту -
Ведь оставил ее
Маленькој девочкој.

Будешь моим
Самым дорогим гостем,
Мои отец и мать
Будут твоими родителјами".


http://tribal.abv.bg/volga/0204.html


:))))

Kazi nesto izdrzano ili zaklucuvam tema! ;-)
 
Член од
25 ноември 2005
Мислења
28
Поени од реакции
0
Tи изгледа воопште не читаш што пишувм!

Што ми ги вадиш ти тие нешта?

Што е со имињата тупа главо една, што е со топонимите? Случајност ли се тие?

Кои се тие Грци, и од каде се дојдени? Каде живееле пред тоа и од каде им потекнува јазикот?

Зашто јазикот не се губи, тој е жива форма, па било како да се појавува тој преоѓа од една во друга форма и остава свои траги.

Што мислел Херодот под тоа “changed language”?

Што е тоа ГЕМЕТРИЈА?

Што говори Ајнштајновата теорија за релативноста, времето и брзината на светлината?


Како е можно зборот СВЕТЛИНА, Белина, Свет, Свест да е повразно со Времето, како зборот време-невреме, да е поврзан со Громот.
А зборот ГРОМ, (според В. Илјоски тр,тор) - со СТОРМ, а зборот Сторм со СТОРИА.

А од зборот СТОРИА, да добиеме големи ИСТОРИЧАРИ, кои ги имаме насекаде, на семинари, на симпозиуми, кои дебатираат и докажуваат за тоа што е овој свет, кој каде е разместен и наместен, трудејки се да ја одгатнат историјата 450000 билиони години од создавењето на светот.

Од диносауруси, преку историчари до големи форумџии, кој ќе го откријат G45097 генскиот алел на Александар Македонски кои ни впишан на сите во генскиот локус.

А виситината им останува на мудрите и простите. Се помеѓу е ПРЕЛЕСТ.

Зашто нема мозок на овој свет што може да ја свати тајната на овој свет, тајната на животот. И целата наука денес што постои е ништо друго освен ФАКТОГРАФИЈА на се она што постои, КОД на законистости што некој некогаш ги задал и ги создал.

Сте запнале со таа генетика, со бројки и проценти, се расфрлате на сите страни ко вие да сте ја правеле и не гледате дека на сите сајтови различни бројки и податоци се наоѓаат, секој секого негира и секој нешто некого го плаќа.

А никој не запнал да види и да разбере што е ДНК, да го види целиот тој процес на репликација и да се праша која е таа сила што ја диригира да создава.

И никој не се прашува кои биле тајните на АЛЕКСАНДРИСКАТА БИБЛИОТЕКА, науките и достигнувањата на таа цивилизација, после која настанува темно доба на тлото на Европа? Науки чии достигнувања сеуште не му се јасни на човештвото! Зошто таа изгорела?

Дотогаш само ќе раскажуваме "бајки", претворени во "историски факти“ !
А дали некој ќе бара „теле под вола“ или „мисирка под кокошка“ само за да докаже кој е постар кокошката или јајцето, е „филозофијата“ која ќе треба да ја извадите низ вашата КЛОАКА.

СВАСТИКАТА и нејзиното значење е повеќе одколку воопште можете да ја разберете, со тие ваши "пачи од мозоци" измиени низ процесот матриксот!

L A T E I N O S

H E L A T I N A E B A S I L E I A

I T A L I K A E K K L E S I A

Тоа е кодот на вечниот хаос во положбата на Сатурн.
Тоа вие пораката на KUBRICK "EYES WIDE SHUT" !
Тоа ви е вистината за вечната борба меѓу Истокот (Извор на животот) и Западот. На изгревот и на залезот.
На ИЗРАИЛОТ и одпаднатиот од него.

Тоа ви е виситната за проклетиот код на Да Винчи.



 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
брат, многу си читал на времето М Експрес:)
 
Член од
25 ноември 2005
Мислења
28
Поени од реакции
0
Ili jas citam mnogu, ili celiot ovoj svet e M-ekspres.

Ke citate za Zagovorot na MASONITE i koi se tie voopste. Sto pretstavuvaat slobodnite zidari.
Koj e toj Nov svetski poredok i zosto se sozdava, NOVUS ORDUM SECOLORUM? Sto e EKUMENIZMOT i koja e negovata uloga?

Sto treba da pretstavuva Solomonoviot hram, koj pred nekolku godini pocnaa povtorno da go gradat.

Kako cel svet go oplakuva hlokaustot za 4 milion evrei, a 60 milioni samo vo Rusija se izbrisani za vreme na komunizmot? Zosto Hitler panicno gi unistuva Evreite i po cena na se se vrti kon Komunisticka Rusija! Kolku Rusi ginat za osvojuvanjeto na Berlin, po naredba na Stalin!

Sto e komunizmot i zosto se javuva na tloto na Pravoslavieto?
Zosto samo Grcija e postedena i sto e toa masonska loza!

Koj bil Ataturk i so kolkav rang vo taa loza i zosto vo negovo vreme povtorno na udar se Paravoslavnite, ovoj pat Ermencite?

I sto znaci doagjanjeto na Ataturk za ponatamosnata sudbina na Makedonija.
Zosto samo taa e rasparcena na tri dela, i do den denes dusata nejzina e negirana.

Zosto prviot i posledniot vselenski sobor se na tloto na Makedonija i zosto Vizantija za vremeto na Sv. Konstantin i Elena stanuva prvata pravoslavna zemja vo svetot!

Koja e kralskata loza koja prodolzuva vo Rusija i ja sozdava Rusija toa sto e denes?

Zosto pravoslavieto mu frla anatema na Vatikan i gi proglasuva za eres. Zosto se javuva inkvizicijata i zosto Krstonoscite so ogromni zrtvi go branat Erusalim, a patem i go pljackaat i palat Konstantinopol.

Zosto Protestantie se odeluvaat od Vatikan, go proglasuvaat za eres, no namesto da se povikaat na pravoslavieto na onaa apostolska crkva, trgnuvaat po nov pat i se drobat parce po parce.

Koj rang vo taa loza go ima denesniot Vselenski Patrijarh Vartolomej i vo koja funkcija kalendarot na pravoslavnite se menuva?

Natamu ke kopate, pa togas ke ja citate istorijata..
Obicniot narod nisto ne znae, i toj e vo istiot jazol vo koj sme i nie.

Od mene tolku, drugoto e na vas.
 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
ова е Тест по историја или......?
Ај да дискутираме на секое прашање посебно, а не само да се нафрлуваат прашања и мислете!
Што со прашањата, можам да си претпоставам на што алудираш, но нема да реагирам, додека не почнеш да објаснуваш, и тоа ќе те молам едно по едно.....
Оти многу се префрлуваш од една работа на друга и се губи суштината...
Па ако си спремен, би сакал да дискутираме.
Поздрав
 
Член од
25 ноември 2005
Мислења
28
Поени од реакции
0
Nemam vreme za tolkavi temi da diskutiram. Uste poveke sto mnogu tesko se razbiraat, a uste potesko se veruvaat... treba vreme.
Dole ima nekoi sajtovi nabrzina sto gi najdov, no ima nekoi pogresni podatoci za niv ili bar pogresno interpretirani. Problemot vo demistifikacijata so masonite e sto tie imaat blagorodnicka uloga, i izvrsuvaat i takvi dela, gi hranat gladnite na primer, se dodeka ne se stigne vo pogornite sloevi i togas se zapoznavaat so vistinskata uloga na taa orgnizacija. Masonite ne znacat evrei, iako vo sustina e evrejska organizacija, tie se regrutiraat od sekade i najcesto izvorot na mokta e vistinskiot magnet. Vo Makedonija bea prisutni preku Rotari i Lion klubovite, a neodamna se formira i Makedonskata masonska lozja.
Inace protokolite po koj se vodat se otkrieni od strana na Tajnata policija na Carska Rusija. A podocna raspletot na nastanite prodolzuva so Oktomvriskata revolucija. Protokolite se spodeleni i so germanskata tajna policija, a Hitler vo svojata patopsihologija gi koristi istite za eliminirnje na Evreite, iako nevin narod strada. Mislam deka ruskata dinastija na Romanovi e edinstvenata kralska dinastija koja e egzekutirana, a grobovite ne im se znaat kade se, nekade se naveduva deka se pod nekoj od avtopatistata vo Rusija. Za vremeto na Stalin od 22 sovetnika vo negoviot kabinet 17 se Evrei.
Ako najdes na terminot Goji, so toa se oznacuvaat site neevrei. Kaj niv lugjeto se podeleni na Evrei i Goji (svinji).



.. ima tamu podatok, se smeta deka datiraat od drevna Grcka ili Egipet!
http://www.voa.gov/miscl/croatia/premas.html

http://www.beotel.yu/~ninic/komentar%20protokola/
..selektivno tuka, kako i sekade so site podatoci. Pretstaven e i Aleksandar Makedonski i Hristos kako mason (sto e cista ludost, pak masonska palvstina, ili pak ne poznavanje od strana na avtorot), a i dosta neutralno na nekoi raboti se gleda, koi bi trebalo da bidat kritikuvani.. (iako Aleksandar e kontroverzna licnost)
Hristos pogresno go interpretiraat za kamenot koj ke bide otfrlen i ke stane kamen telnik na drugite narodi. Tie nego go otfrlija, Fariseite go predadoa, narodot go osudi, a rimjanite go raspnaa. Oni do den denes ne go prizanvaat za svoj i seuste go ocekuvaat doagjanjeto na nivniot Mesija (Spasitel), koj ke go promovira Cetvrtoto carstvo i ke gi napravi Gospodari na Svetot, pa i rabotat na toa. Se smeta deka trite carstva koi bi ostanale na zemjata bi bile Zapadot na celo so Amerika (toa ne vklucuva i nas), Kina i Indija. Cetvrtoto ke bide svetskoto carstvo, so sediste vo Erusalim, kako mesto kade ke zavladee vecniot mir, ili potocno Solomonoviot hram.
So pravoslavieto se zavrseni, islamot e na red. (Iako vo Rusija na Teoloskite fakulteti se razraboruvaat doktorski desertacii za sozdavanjeo na Islamot od strana na evreite, ima i nasi tamu, se spomnuva velikiot Rabin od Kairo e samiot Muhamed, pak celta se pravoslavnite(hristijanite), islamot kako ideologija go negira isto Hristos, zapocnuva preku nasilstvo i kolezi na krvta na pravoslavnite. I po se izgleda ne procenile ili ne mozele da procenat kako ke im se vrati.
Teska e temava, ima mnogu za zboruvanje, se si ima svoja logika... izvadeno iseceno moze bez vrska da ispadne.
Zatoa pogore selektivno!

Inace temava trebase da e za Pelaskite, pa poentata do koja ne dojdovme trebase da bide za demistifikacijata na potekloto na Grcite, koi doagjaat od jug, genetski ete se subsahariski narod i uste pointeresnoto deka Grckata azbuka e ekvivalent na Evrejskata.
 
Член од
25 ноември 2005
Мислења
28
Поени од реакции
0
Пишува ли тука Филип ГОЈ (неевреин)=???
(некој да не знае што би можело друго да е)

 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Tele nesto ni se naluti deka Bugarite na Dzagfar Tarihi mu ja raznisaa teorijata. ;-)

Kade nastanuva kurslus? Vo faktot deka letopisite na Dzafgar Tarihi se edni od primarnite izvori za istorijata na dravniot Rus. Vsusnost vo niv e opishana istoirjata ne samo na Bugarite od dravno vreme do 17 vek, tuku na Rusite i Hazarite. Zatoa se spomenuvaat bugarski vladeteli (carovi) i ruski knezovi. Od bugarskite "carovi"


А.«ДЖАГФАР ТАРИХЫ». РОД ДУЛО.

Начнем с Атилле Ајбата, по прозвишту «Аудан Дуло». У него было и другое имја – Мышдаулы. С его сына Бел-Кермека начинаетсја род Булгарских цареј. Его праправнук – Тубджак, у которого были правнуки – Бат-Бојан и Аспарух . Младшиј брат Бат-Бојана - Атилькэсэ (Аспарух), его территорија - Бурджан, он дружил с дјадеј Шамбатом, которыј возвел город Башту (Киев) и отделилсја. Шамбат назвал свое государство - Дулоба. С 619 г. Булгаром правит Курбат (сын Албури). Затем правит - Бат-Бојан (сын Курбата). Правнук Бат-Бојана - Авар правит Булгаром с 727 г. по 759 г. Его сыновьја: старшиј - Тат-Утјак, по прозвишту Сарачин, младшиј - Тат-Угек, по прозвишту Белермеј.

Сын Тат-Угека - Тамьјан, хазарскиј военачальник, отец Ильјаса – хазарского военачальника, посадившего на Хазарскиј трон Исхака Аксак-Тимера.

С 759г. по 787г Булгаром правит Тат-Утјак. Его дочь от урусски выдана за хазарского хакана Аскала и родила сына – Уруса, сменившего на Хазарском троне Аксак-Тимера.

С 787 во главе государства стоит сын Тат-Утјака - Кан-Караджар, далее – сын Кан-Караджара – Угыр Ајдар, которыј правит до 855 г. [ДТ, с.11-20]. Все эти, несколько утомительные подробности, нужны нам, чтобы разобратьсја в родственных свјазјах Русских кнјазеј, Булгарских и Болгарских цареј, правителеј Хазарии и Татаро-монгольских ханов.

9-ј век - начинаетсја времја Рјурика, Аскольда, Дира, Олега «официальној» русској истории. Представим часть родословној, описанној в «ДТ» в виде схемы (Рис.1).
 
Член од
6 август 2005
Мислења
103
Поени од реакции
2
http://www.catalhoyuk.com/
http://ltc.smm.org/visualize/node/31
http://www.smm.org/visualize/media/files/node1_rooftop.mov
http://en.wikipedia.org/wiki/Çatalhöyük
http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/282/5393/1442
se linkovi od rekonstrukcijata na,i informacii za 9000 godini starata neolitska naselba na Pelazgite otkriena vo Turcija vo Chatalhojuk.Toa e mozhebi prviot grad na svetov od nekade okolu 10000 zhiteli i senzacionalno naogjalishte koe godishno go istrazhuvaat nekade okolu stotina arheolozi.
 
A

anaveno

Гостин
PELAZGISKATA GLOSOLOGIJA:
KON ARHETIPSKATA SVEST I KOLEKTIVNO NESVESNOTO

Antonije Škokljev i Ivan Škokljev

Evropski centar za mir i razvoj (ECPD), Belgrad

Elektrotehnički fakultet, p.fah 816, Belgrad

Rezime

Neolitskiot narod Pelazgi ja sočinuval edna od najstarite covecki zaednici na južnoBalkanskata praistorijska epoha.
Pelazgite pripagaat na narodite koi ja stvorile Egejskata kultura i gi postavile temelite na prvata evropska civilizacija.
Izvorite za nivno izučavanje se od arheološkite otkritija, istorijskite, mitološkite, religijskite i lingvističkite podaci.
Glosološkite elementi na drevniot jazik na Pelazgite go činat supstratot na sovremenata nomenklatura na humanitarnite i tehničkite nauki.
Toa go pokazuvaat sporedbenite simasiološki I fonološki analizi na toponimite, geonimite, antroponimite i mitološkiot fond na južniot Balkan.
Ovie fakti pružaat dobra osnova za ponatamosn naučni istražuvanja na fenomenot na Pelazgite, no i kako paradigma za arhetipski model na oblikuvanje na svesta.

повеќе..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom