Патување во времето...

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
teorijata za vremensko ogledalo e moja,a ne na bozino,toa mozes da go proveris ako procitas nekolku strani nanazad.Toa za vremenskoto ogledalo e prosta fizika,nema za sto da se dobiva nobelova nagrada,toa im e poznato na site fizicari.Spored mojata teorija,patuvanjeto niz vremeto e vozmozno,i nema da se sluci haoz,poradi toa sto 3d unioverzumot e granica od nekoj 4d,t.e. od nekoja hiper svera,a hipersverata e del od nekoj 5d univerzum.Spored ova,vo prostorot postojat beskonecen broj an univerzumi koi se vo razlicno vreme,t.t. ako patuvas niz vremeto,fakticki patuvas niz univerzumite.

treba da dokazam deka e vozmozno?
3D univerzumot e granica na nekoj 4D? Aj podobro objasni go ova, ke te zamolam. A koj vika deka postojat 3D?

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
3D univerzumot e granica na nekoj 4D? Aj podobro objasni go ova, ke te zamolam. A koj vika deka postojat 3D?
Glava boli od vakvi raboti,a pred 1h mi prestana glavobolkata,pa nesakam da ja dobijam pak...najdi nesto za "hologravski univerzum" ili slicni temi pa procitaj.....pretpostavkata deka 3D univerzumot e holografska granica na nekoj 4D,mislam bese povrzana i so termodinamickata entropeja,i entropejata na crnite dupki,planktovata edinica za plostina i sicno......najdi si sam objasnuvanje.....

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
Glava boli od vakvi raboti,a pred 1h mi prestana glavobolkata,pa nesakam da ja dobijam pak...najdi nesto za "hologravski univerzum" ili slicni temi pa procitaj.....pretpostavkata deka 3D univerzumot e holografska granica na nekoj 4D,mislam bese povrzana i so termodinamickata entropeja,i entropejata na crnite dupki,planktovata edinica za plostina i sicno......najdi si sam objasnuvanje.....
Ne e nishto lichno, no mene mi e jasno.. izmesha iljada poimi, pa zatoa ti vikam objasni podobro toa shto go kazhuvash. Max Planck edinicija za dolzhina e nadvor od temata patuvanje vo vremeto. Nema vrska, forget it;)

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
Za mene ne postoi patuvanja vo minatoto. Samo pod eden uslov pri sto ne e toa bukvalno patuvanje vo vremeto ako ima ko sto nekoi dokazuvaat duplicati od nasiot uneverzum tie mora da se staveni vo edna vremenska linia pri sto prefrlanje na eden uneverzum vo drug bi bilo patuvanje vo vremeto. Inace drugo patuvanje na vremeto ne postoi zatoa sto vo uneverzumot posto i energia za da ti vratis vreme treba seta energija koja celo vreme se dvizi i menuva da ja vratis vo ista polozba i vid ko sto bila pred nekoe vreme :) A toa sto koj pobrzo se dvizi posporo mu izminuva vremeto toa ok go prifakam deka e taka ama nema nikakva vrska so patuvanje na vremeto samo ti se usporuvas ednostavno go usporuvas vremeto ne go vrakas nanazad a i ne e logicno da go vrakas nanazad vremeto ako vozis mnogu brzo :)

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Za mene ne postoi patuvanja vo minatoto. Samo pod eden uslov pri sto ne e toa bukvalno patuvanje vo vremeto ako ima ko sto nekoi dokazuvaat duplicati od nasiot uneverzum tie mora da se staveni vo edna vremenska linia pri sto prefrlanje na eden uneverzum vo drug bi bilo patuvanje vo vremeto. Inace drugo patuvanje na vremeto ne postoi zatoa sto vo uneverzumot posto i energia za da ti vratis vreme treba seta energija koja celo vreme se dvizi i menuva da ja vratis vo ista polozba i vid ko sto bila pred nekoe vreme :) A toa sto koj pobrzo se dvizi posporo mu izminuva vremeto toa ok go prifakam deka e taka ama nema nikakva vrska so patuvanje na vremeto samo ti se usporuvas ednostavno go usporuvas vremeto ne go vrakas nanazad a i ne e logicno da go vrakas nanazad vremeto ako vozis mnogu brzo :)
od koga fudbalerite pocnaa da se zanimavaat so temi za naucnicite i filozofite?hehehe
Spored mene,vo eden 4d univerzum,postojat beskonecen broj na 3d univerzumi,za sekoe delce od vremeto (najmal del od vremeto),si postoi po eden univerzum,sto znaci deka so toa sto vremeto tece,nie patuvame od univerzum do univerzum,t.e. patuvame niz vremeto_Ova patuvanje se odviva spored nekoja logika ili algoritam.Ako nekoj uspee da go smeni algoritamot,togas so toa sto toj ke patuva niz 3d univerzumite,t.e. patuvanjeto niz 3d univerzumite se odviva spored algoritamot koj toj go napravil,patuva od eden 4d univerzum kon drug 4d univerzum.
SFATI?

Ne e nishto lichno, no mene mi e jasno.. izmesha iljada poimi, pa zatoa ti vikam objasni podobro toa shto go kazhuvash. Max Planck edinicija za dolzhina e nadvor od temata patuvanje vo vremeto. Nema vrska, forget it;)
siguren si deka planktovata edinica za plostina e nadvot od temata?ako sakas da patuvas niz vremeto treba da zemes vo predvid bukvalno se',t.e. se sto postoi ili postoelo nekogas,sega,ili vo idnina,na koj bilo 3d ili 4d univerzum.....

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
od koga fudbalerite pocnaa da se zanimavaat so temi za naucnicite i filozofite?hehehe
Spored mene,vo eden 4d univerzum,postojat beskonecen broj na 3d univerzumi,za sekoe delce od vremeto (najmal del od vremeto),si postoi po eden univerzum,sto znaci deka so toa sto vremeto tece,nie patuvame od univerzum do univerzum,t.e. patuvame niz vremeto_Ova patuvanje se odviva spored nekoja logika ili algoritam.Ako nekoj uspee da go smeni algoritamot,togas so toa sto toj ke patuva niz 3d univerzumite,t.e. patuvanjeto niz 3d univerzumite se odviva spored algoritamot koj toj go napravil,patuva od eden 4d univerzum kon drug 4d univerzum.
SFATI?

siguren si deka planktovata edinica za plostina e nadvot od temata?ako sakas da patuvas niz vremeto treba da zemes vo predvid bukvalno se',t.e. se sto postoi ili postoelo nekogas,sega,ili vo idnina,na koj bilo 3d ili 4d univerzum.....
Abe nebojsha, da ne ne' ti se jasni bash dimenziive? Nemoj da ostanesh Chital, ne dochital, toa e najlosho. Planckova edicina za DOLZHINA, ne za ploshtina, toa e seriozna greshka shto go kazhuvash. Kako potochno ima vrska taa constanta so "patuvanje niz univerzumi"? Znaesh koja e osnovnata definicija za univerzum? Hm, kako da mi se bunish so mislenjava, malce, nekako..

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Abe nebojsha, da ne ne' ti se jasni bash dimenziive? Nemoj da ostanesh Chital, ne dochital, toa e najlosho. Planckova edicina za DOLZHINA, ne za ploshtina, toa e seriozna greshka shto go kazhuvash. Kako potochno ima vrska taa constanta so "patuvanje niz univerzumi"? Znaesh koja e osnovnata definicija za univerzum? Hm, kako da mi se bunish so mislenjava, malce, nekako..
ne rekov planckova,tuku planktova edinica za plostina.Nea e vovele naucnicite koi rabotele na entropejata na crnite dupki,so koi dokazale deka entropejata na crnata dupka zavisi od plostinata a ne od volumenot na crnata dupka...mislam deka nesto se spomnuvase i za informaciska entropeja....mislam deka edna planktova edinica za plostina e edna seesettina od milimetar kvadraten.....

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
ne rekov planckova,tuku planktova edinica za plostina.Nea e vovele naucnicite koi rabotele na entropejata na crnite dupki,so koi dokazale deka entropejata na crnata dupka zavisi od plostinata a ne od volumenot na crnata dupka...mislam deka nesto se spomnuvase i za informaciska entropeja....mislam deka edna planktova edinica za plostina e edna seesettina od milimetar kvadraten.....
Koja e taa plankTova edicina? Znaesh shto e entropeja ? Merka za vrshenje na rabota na daden sistem... ah, aj zaebi.

BountyHunter

нинџа и пол
Член од
29 јануари 2007
Мислења
202
Поени од реакции
10
ако се погледне во небото, се гледаат звездите. тие емитуваат некоја светлина. за светлината да стигне од нив до нас треба да помине неколку години. значи ако ги гледаме звездите тогаш гледаме што се случило со нив во минатото. На пример ако погледнеме во сонцето ние го гледаме како што било 8 минути порано. А за да се виде моменталната слика на сонцето ние треба да сме премногу блиску.

За да се пропатува низ времето треба да се патува до точен момент. Ако при патување низ просторот (3 димензија) треба да се стигне до дестинацијата за одредено време (4 димензија), тогаш за да се патува низ времето (4 димензија), треба да се стигне до одреден момент(5 димензија). А не е најдено како да се користи 5 димензија. Затоа патување низ времето сеуште не е возможно. Не велам дека во иднина нема да се најде начин за да се користи 5 димензија и со тоа да се патува низ времето.

Член од
23 јули 2007
Мислења
115
Поени од реакции
0
јас мислам дека не е можно ова, а пред се и не изводлива, зошто и да може ние ако се вратиме на пример во минатото, може да измениме нешто, а така ќе се измени и сегашноста, некако нема лоѓика.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
еј БОЖИНО твојата теорија за временско огледало или ќе земе НОБЕлова награда или ќе те прогласат за лудак ! без навреда.:pos2: баш подобјасни, како би требало да се видиме во минатото ако погледнеме во огледалото?

а како мислите дека некој ќе дојде од иднината. во иднината сигурно ќе може да се патува низ времето, но кој би бил толку ГЛУП да се врати сега и да им каже на луѓето од каде доаѓа. Со тоа тој би ја изменил својата иднина во која тој живее и си го загрозува својот живот. Тоа е теорија на хаосот или како што се нарекува The butterfly effect. ПОбарајте на Википедија има. Или ако го имате гледано филмот Д батерфлај ефект. Нешто слично е и ова. Сфаќате?
a ако не друго да дочитуваш до крај ... тоа не е моја теорија туку на небо666 кој рече дека може доколку има огледало свртено кон нашата планета оддалечено на извесно растојание можиме да гледаме во минатото и јас само дополнив ако е тоа точно можиме да ставиме на месечината ништо повеќе ок ?:toe:

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
Не ќе да има потреба од анализа на долунапишаната песна?
Ако некој има контракоментар го молам нека си го зачува за себе или нека пиши порака; За оние што го поставуваат прашањето „што сака да каже писателот?“ еве им го директниот одговор: временска машина не можи да се направи.

Циркулација на бесконечноста

Направив временска машина
кога ја приклучив проработи:
сама од себе се распадна

не знам што (ќе) се случи
секоја мисла што ми била врежана,
некаде и некогаш, излезе и остана
не ја памтам иднината
почнав пак да работам...

BountyHunter

нинџа и пол
Член од
29 јануари 2007
Мислења
202
Поени од реакции
10
ако на пример со временска машина патуваме назат во времето логички е дека таа машина таму нема да постои и нема да можеме да се вратиме. така што џабе сме отишле.

NikolaTesla

НАУЧНИК-ГЕНИЈ
Член од
12 август 2007
Мислења
5
Поени од реакции
0
Fintata e da napravis masina koja moze da go menuva minatoto i idninata....
ne sfacas?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Мислам дека невозможно е да се патува низ времето тоа е една поинаква димензија, како што би рекол јас времето е најголема брзина позната за човекот. Тоа ти е изминат пат во едница време :) ама пак ко ке видиш време се спомнува можиш да речиш дека се се врти во круг. И така се без почеток и крај. Никогаш времето нема да застани. А ние никогаш нема да успееме во оваа материја да бидиме назад или напред во времето :)

Kajgana Shop

На врв Bottom