ПМФ

Член од
2 септември 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво!Дали ќе биде некој љубезен да ми објасни убаво во кратки црти што и како е на природно математички факултет.. колку години трае факултетот? кои работни места ми се отворени по завршувањето? .. ве молам за помош иако сум 2ра година средно ,многу ме интресира!!

I

Iblis

Гостин
Здраво!Дали ќе биде некој љубезен да ми објасни убаво во кратки црти што и како е на природно математички факултет.. колку години трае факултетот? кои работни места ми се отворени по завршувањето? .. ве молам за помош иако сум 2ра година средно ,многу ме интресира!!
Која катедра те интересира т.е. кој смер.

Член од
13 ноември 2010
Мислења
242
Поени од реакции
57

Ако си заинтересирана за информатика , да знаеш дека од оваа год ,информатичките катедри на пмф и електро се споија и сега се вика ФИНКИ, еве ја страницата http://www.finki.ukim.mk/mk/home

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.950
Поени од реакции
73.707
математика..
Факултетот ти трае 4 години:) Има три смера наставна математика, применета математика и теориска математика. Притоа применета има три подсмера, математичка економија, програмирање и финасиска математика или така нешто :D
Во првите две години сите групи сте заедно, потоа се делите на смерови, али пола од предметите одново ви се исти, а се разликуваатсамо во постручните. Наставна ти е најлесен смер, али мислам дека нема голема перспектива. Се знае, може да станеш професор во основно или средно. Ако идеш на постдипломски на ПМФ, скоро сигурно те задржуваат за систент. Особено во последниве години не да се дефицитарни во кадарот, тоа е чудо едно:)
Се помалку и помалку студенти има на матемтика. Едвај по 20-тина се запишуваат во година, а и од се откаѓжуваат по неколку уште од одма.
Јас сум на една од насоките на применета математика :)
Имаш таму предмети кои наоѓаат примена на други места, а и со овој смер можеш да бидеш професор во средни и основни ако ги положиш уште два лесни предмети од наставната насока...
Понови се овие смерови, и ептен нема кадри за ниов во Македонија, па наводно честѕо биле барани. Има многу што завршиле на овие смерови и сега растураат низ Америка. Низ странство се бараат смеровиве, за во Македонија незнам баш...
Јас целам на работа во банка...:D
Ако не иде, професорска улога не ми бега хахаха

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Mistery solved:D
http://www.time.mk/read/NONE/6273325153/skopje-tainstvenata-princeza-od-gazi-baba.html
Пред некој ден имаше дојдено и цела Босанска делегација со Босански телевизии и снимаа на местото :D
Со своите складни димензии и убавата обработка, турбето дејствуваше извонредно во амбиентот.
Ова е од пред 2 месеци, иначе сега смрди на канализација зашто кога го откопуваа ја погодија цевката за канализација, па кога се оди по степениците накај хемиски , се гледа како канализацијата си тече и си се влева во тоа базенчето. Дали го снимија тоа босанците, можеби ќе речат и вода извира од тоа место :pos:

Член од
21 ноември 2011
Мислења
6
Поени од реакции
1
Факултетот ти трае 4 години:) Има три смера наставна математика, применета математика и теориска математика. Притоа применета има три подсмера, математичка економија, програмирање и финасиска математика или така нешто :D
Во првите две години сите групи сте заедно, потоа се делите на смерови, али пола од предметите одново ви се исти, а се разликуваатсамо во постручните. Наставна ти е најлесен смер, али мислам дека нема голема перспектива. Се знае, може да станеш професор во основно или средно. Ако идеш на постдипломски на ПМФ, скоро сигурно те задржуваат за систент. Особено во последниве години не да се дефицитарни во кадарот, тоа е чудо едно:)
Се помалку и помалку студенти има на матемтика. Едвај по 20-тина се запишуваат во година, а и од се откаѓжуваат по неколку уште од одма.
Јас сум на една од насоките на применета математика :)
Имаш таму предмети кои наоѓаат примена на други места, а и со овој смер можеш да бидеш професор во средни и основни ако ги положиш уште два лесни предмети од наставната насока...
Понови се овие смерови, и ептен нема кадри за ниов во Македонија, па наводно честѕо биле барани. Има многу што завршиле на овие смерови и сега растураат низ Америка. Низ странство се бараат смеровиве, за во Македонија незнам баш...
Јас целам на работа во банка...:D
Ако не иде, професорска улога не ми бега хахаха
site grupi se zaedno, podrazbiras od primeneta samo ili i nastavna site zaedno?
jas mislam da se zapisam na nastavna, samo poradi faktot od toa sto sega za sega ne znam skoro nisto za programiranje (a sum treta godina), a ova matematicka ekonomija, potesko e mnogu od nastavna ili.... i so toj smer mozis da rabotis na povisoka funkcija na banka a mozis i kako profesor, neli?
a me interesira za odnosot na profesorite konkretno na ovaj smer, zanci sto mozi da se ocekuva? i mene licno odsekogas matematika mi bil eden od omilenite predmeti, imam nekoi uspesi na natprevari i skoro t.e site mi se petki...a navistina najmnogu sakam da se zapisam matematika. mislenje? mislam spored vas bi trebalo ili?

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.950
Поени од реакции
73.707
site grupi se zaedno, podrazbiras od primeneta samo ili i nastavna site zaedno?
jas mislam da se zapisam na nastavna, samo poradi faktot od toa sto sega za sega ne znam skoro nisto za programiranje (a sum treta godina), a ova matematicka ekonomija, potesko e mnogu od nastavna ili.... i so toj smer mozis da rabotis na povisoka funkcija na banka a mozis i kako profesor, neli?
a me interesira za odnosot na profesorite konkretno na ovaj smer, zanci sto mozi da se ocekuva? i mene licno odsekogas matematika mi bil eden od omilenite predmeti, imam nekoi uspesi na natprevari i skoro t.e site mi se petki...a navistina najmnogu sakam da se zapisam matematika. mislenje? mislam spored vas bi trebalo ili?
Вас... веќе се осеќам возрасно :D
Да во првите две години, сите групи слушаат исти предмети, а во трета и четврта бар пола (па и повеќе од предметите) истотака се слушаат заедно. Дел од предметите кои применета математика ги учат во трета година, оние кои се на наставна насока ги учат во четврта година.
Разликата е што во смерот на наставна математика имаш и поопшти предмети во стилот на педагогија, историја на математика, психологија, македонски и сличјно, кои се положуваат без мака со високи оценки, додека кај оние што се на применета се баш примена на метаметиката во различни сектори.
Нека не те плаши тоа што не знаеш ништо за програмирање, нормално е тоа, пошто ниту еден од програмските јазици не се учи во средно, освен паскал кој воопшто и да не се употребува...:D
Ако завршиш на применета, а не се снајдеш најдобро за наоѓање на работа, со положување на неколку предмети (мислам дека се педагогија, Македонски и методика) можеш комотно да бидеш професор во средните школи.
Познато е дека владата со новиот закон за образование скоро и да го уништи ПМФ како факултет...
Несакам да сум песимист ама не им давам уште долго време на математичкиве студии:D
Јас сега го привршувам, а разликата од кога почнав до сега е огромна. Дел од стручните кадри почнаа да бегаат по други факултети, па сега едвај и се наоѓаат асистенти. Ако некој е талентиран и има висок просек, одма штом заврши му се нуди асистентско место...:)
Односот со асистентите е одличен, особено со тие кои што се помлади, а на поновиве генерации им предаваат дури и некои кои завршиле лани или преклани. Па така јасд ако пред две години сум се изнамачил за да добијам бар 8-ца по некој предмет, сега кај помладиве пошарлатански и со многу помалку учење се вадат и 10-ки...:D
Самите асистенти викаат дека доаѓаат се послаби и послаби генерации, па се менуваат програмите се олеснува матријалот, само за полесно да се положува, пошто и оние малку студенти ако не положат ништо, отиде курбан факултетот :)
Ако те бива за математика, слободно избери го овој факс :D

Член од
13 декември 2008
Мислења
125
Поени од реакции
8
Ќе може некој да ми даде поконкретни информации околу институтот за географија односно наскоите (ГИС, Физичка Географија, Демографија и Туризам). Што се можи да се работи со овие насоки и дали има голема конкуренција и колку приемни конкурси има тешко е лесно е ?

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.950
Поени од реакции
73.707
Обезбедувањето на факултетот уште еднаш се покажа во право светло(n)
На денот на прославата на патронатот, од математичкиот амфитеатар е украден проекторот :D
Ајде ќе каже некој океј, го земал некој и никој не го видел.
Ама поентата е што проекторот беше закачен на ѕидот на висина од 4-5 метри :D
Дело на некој што го познавал факултетот. Тркнал до кај биолозите ја земал некојаси огромна скала која они ја поседувале, фино лепо си ги оштрафил каблите и капут :icon_lol:

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Обезбедувањето на факултетот уште еднаш се покажа во право светло(n)
Има обезбедување ? Оној што ми личи на ненормален што еднаш во денот се спушти до хемиски и назад?
Пред 2 недели беше ограбен колега позади Галеб, се враќал од предавње.
Двајца му пришле со куче и му го пуштиле кучето го каснало и му зеле 230 денари и тој.
Албанци се збирале кај тоа свеќи дек палат, пред месец дена правеле проблеми на некои девојчиња и се силеле кога ќе поминувале студенти.
Освен еден мрсулко што побара цигара не сум видел дека се збираат во поголеми групи ама ете колеги се жалат.
Безбедност ни е 0.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.950
Поени од реакции
73.707
Има обезбедување ? Оној што ми личи на ненормален што еднаш во денот се спушти до хемиски и назад?
Пред 2 недели беше ограбен колега позади Галеб, се враќал од предавње.
Двајца му пришле со куче и му го пуштиле кучето го каснало и му зеле 230 денари и тој.
Албанци се збирале кај тоа свеќи дек палат, пред месец дена правеле проблеми на некои девојчиња и се силеле кога ќе поминувале студенти.
Освен еден мрсулко што побара цигара не сум видел дека се збираат во поголеми групи ама ете колеги се жалат.
Безбедност ни е 0.
Па и тој од обезбедување е шконтар мислам :D
Ти ли имаше пишано за грабежот кај Галеб?:D
Им каживам на овие што студираат со мене, и ептен се усраа. И полагаме минатиов петок во 14 часот. И дур завршивме фати 17-18...
Е сега јас завршив бајаги пред другиве и си идев сам. И само слушам кучиња како лаат, и викам ете ги идат овие да ме ограбат :pos:
Се припремив за фајт, и одам како да ќе го растепам цел свет :pos:
Ама ништо не се случи, освен што поминуваа некои сомнителни коли со затемнети стакла. Тоа паркингот е дувло на дилери...
Е сега колешкиве мои се враќале на уште потемно. А знаерш дека од горе до Галеб нема ниту една ебана бандера...
И знаејќи ја приказнава за тој што го ограбиле, уште толку се усрале. Се фатиле четирите за рака, и таман дошле кај тоа со свеќите, виделе некои двајца типови со огромни кучиња:D
Си рекле готови сме, и чекале прво они да си отидат па со трчање отишле до доле...

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Е сега јас завршив бајаги пред другиве и си идев сам. И само слушам кучиња како лаат, и викам ете ги идат овие да ме ограбат :pos:
Се припремив за фајт, и одам како да ќе го растепам цел свет :pos:
Ама ништо не се случи, освен што поминуваа некои сомнителни коли со затемнети стакла. Тоа паркингот е дувло на дилери...
Е сега колешкиве мои се враќале на уште потемно. А знаерш дека од горе до Галеб нема ниту една ебана бандера...
Ризик јак мила душа .....
Во понеделник сум вечерот до 8, горна зграда само 12-13 души на вежби, надоле прст пред око не се гледа, па му рековме на асистентот ако сакаш да доаѓаме во долна зграда . И сега на хемиски имаме. :D
Шансите да те нападнат на ПМФ се скоро исто со шансите да завршиш.

Kajgana Shop

На врв Bottom