Охриѓанец во екипажот на Колумбо!?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.492
По таа логика Брат, еден од наjголемите писатели Михаил Булгаков е Украинец - роден е во Киев, денешна Украина. :pos2:

А Драган може да е само географски македонец, може да е Бугарин, може и да е Србин, вопреки дека професорот тврди дека е Бугарин - Македонски Бугарин (jасно го е напишувал ова). Се друго се шпекулации - неакадемски извори, за внатрешна потреба, без никава надворешна пордршка. На татко ми едениот први братоучед се зове Драган, и како и jас е со македонско потекло (тоj во поголем дел од мен), но е Бугарин - Македонски Бугарин.
Слушај креленце, кој фактор е овој проф. и врз што ги базира своите национални поделби ако не врз шпекулации?

Кој па на тебе ти дава вонвременско право да одиш низ историјата и да кажуваш дека Драган можел да биде етнички се', освен Македонец?

Прва и основна појдовна точка е местото на раѓање. Втора појдовна точка е неговото потекло, односно родителите. Трета појдовна точка е неговото декларирање.

Се подразбира дека Драган може да биде само Македонец, се' додека некој не приложи поинакви валидни докази за втората и третата појдовна точка во неговото определување.

А такви нема ниту проф. ниту вие, дотогаш Драган си е етнички Македонец роден во Охрид, а се останато е шпекулација на узурпаторите и непознавачите.

Исклучоците ( како твојов со Булгаков ) не го прават правилото, ниту можат да се аплицираат по потреба, во случајов ваша, искривена патолошка потреба сите херои и историски личности од Македонија да ги правите Бугари.

Македонците постојат и постоеле, без разлика како сакате да манипулирате со применетата историографија.
 
Член од
20 октомври 2008
Мислења
216
Поени од реакции
6
По твоите критериуми:
1. Место на рагане 15 век - Охрид, Отоманска Империjа. До началото ан 14 век Охрид е дел од Бугариjа:


2. Потекло - има извори да е од Бугарско потекло - академски, од странски историчар со титла "Professor Emeritus" од US универзитет.

3. Декларирање - нема податоци да се е декларирал

Како од овие 3 точки заклучи дека е етнички Македонец? И дали професорот не е барем малку попаметен од теб, за да каже дека е Бугарин?
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.977
Поени од реакции
5.723
Бугаризмот е болест...

1. Охрид е дел од Бугарската империја во тој период (пред отоманската) ОК, но тоа НЕ ГО ПРАВИ АВТОМАТСКИ ДА Е ОД ТАТАРСКА ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ ако знаеме дека МАКЕДОНИЈА ПОТПАЃА ПОД ТАТАРСКА ВЛАСТ а не дека татарската држава е создадена од Македонци или на нашата територија или пак ние сме сакале да сме со вас, СТЕ НЕ ПОРОБИЛЕ. Се знае во кој каде живеел во тоа царсто (од етничка гледна точка) а сигурно немало татари во Охрид, вие сте на север од Источна Румелија, горе таму, погоре...

2. Кои извори бе? Кои фалсификати пак ќе ни сервираш?
Ајде покажи дај линк па да ги видиме да ги прочешламе малку.

3. Декларирање? А каде имаш ти податоци дека се декларирал дека е татар?

Не само за него туку и за пред 14 век каде што другите Македонци се декларирале така.

Џабе ти е се кога етминологијата на Бугар не си ја знаете и ја злоупотребувате ама ако... СССР не постои веќе а сега сте Еурогејци така да нема кој веќе да ви ги покрива лагите.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.492
По твоите критериуми:
1. Место на рагане 15 век - Охрид, Отоманска Империjа. До началото ан 14 век Охрид е дел од Бугариjа:


2. Потекло - има извори да е од Бугарско потекло - академски, од странски историчар со титла "Professor Emeritus" од US универзитет.

3. Декларирање - нема податоци да се е декларирал

Како од овие 3 точки заклучи дека е етнички Македонец? И дали професорот не е барем малку попаметен од теб, за да каже дека е Бугарин?

Ехх татаренце магаренце, до 13 век Македонија е под Византиска власт, во почетокот на 13 е под Бугарска, а веќе во 14 е под Српска власт. Во 15 век е под Отоманската империја.


Дали според твојот пилешки мозок етничката припадност на популацијата на Македонија се изменила 4 пати во распон од 3 века поради различните поробувачи?


Дали ендоетнонимот “Бугарија“ е постар од ендоетнонимот Македонија во рамките на Балканската историја и географија?

- НЕ!

Дали постоеле Македонците пред Бугарите, во рамките на Балканската историја и географија?

- ДА!

“Бугарија“ и “Бугари“ е присвоен егзоним и егзоетноним.

Бугарите не постоеле на Балканот, ниту како ентитет ниту како етноним ниту како ендоетноним, пред 6 век.

Затоа неможе Македонците да бидат Бугари, туку единствено обратно.

Неможе ќерката да биде постара од мајката!


Професор емритус е професор кој оди во пензија односно пензиониран професор со почесен статус на универзитетот каде предавал. Тоа не е никаква титула ниту има улога во дадениов пример, особено доколку своите “извори“ ги базира на Бугарските великопропагандисти, кои НЕМААТ НИТУ ЕДЕН ДОКАЗ за Бугарското потекло на Драган.

Секој роден човек на македонска земја е Македонец, тоа му следува по секое општо прифатено правило, а потоа доколку се утврди неговото различно етничко потекло од утврденото место на раѓање, може да се говори за нешто повеќе, односно двојна националност.

Засега Драган е Македонец.

А терминот “Бугарин“ во рамките на Отоманската империја не означувал етничка припадност.


Case clossed!
 
Член од
20 октомври 2008
Мислења
216
Поени од реакции
6
Ме насмеавте и дваjцата.

Секој роден човек на македонска земја е Македонец
Ова е верно, ама само кога има држава, коjа го носи името Македониjа и кога станува збор за "грагани" на државата. Во таа смисла, да сите родени во РМ се Македонци (односно од 1991 па до ден денешен). Попреди беа Jугословени (односно како грагани).

Секаква друга интерпретациjа води во бурен смев, во лугето со барем 1 оделение завршено (а и при некои луги од детската градинка).

"Професор емритус" за ова сте во право (барем едно правилно нешто кажавте) и означува , дека не е некоj млад "newbie" професор со некакви "нови теории", туку многу уважуван професор - во Универзитетот коj му е дал ова звание. Не сите професори се "emeritus" кон универзитетите во кои преподават кога се пензионират, само каjмакот на професорите. Та вие го обвинуавте професорот во пробугарски ставови? :tv:

Во Универзитетот во коjшто завршив знам само еден "Emeritus Professor" (вероватно има и други, но се дава на неколку години еднаш - за последниве 10 г. не знам друг).
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.492
Твојата бедна, очајна аргументација пак ме става во делириум од солзи и смеа, го испоприма со се јајца на темава, но бидејќи си хондрокефалис уште и самиот отиде во контрадикторности за своето потекло.

Политичката националност не е исто што и етничката припадност, коњу еден недопасен!

Како и да земеш, Бугарите како ендоетноним немаат ниту европски, а уште помалце балкански корен.

Затоа прошетај малце, нека ти се заборави срамот на темава, наместо да го зголемуваш со секој нареден пост.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.254
Бугарското царство (терминот царство е несоодветен, треба да е каганат) од пред повеќе од 1000 години било создадено од страна на Турко-Монголски племиња.

Современото царство (држава) Бугарија е создадена од Македонци кои ете, биле доволно глупави (а гледам дека не се попаметни ни денес) да го земат за свое името на татарските Бугари.

Во времето на Колумбо немало во Охрид (а богами ни подоцна) татарски хорди ни доселеници.

Према тоа, Драган во никој случај не можел да биде татаро-Бугарин, а современата Бугарија тогаш не постоела за да несреќникот Драган има барем политичко Бугарско државјанство (политичка националност).

Према тоа, Стрелчо-Белчо треска невидени глупости . . .
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.254
:pos2:Bravo bre Karies, tva sto si go napisal trebva da se metne vo Makedonskata enciklopedija.
Убаво е кога можеш да си се смееш сам на себе.

Изричито тврдам (а тоа е вистина) дека држава во која носител на националниот идентитет се Бугари - НЕ ПОСТОИ. Во вашата држава Бугарите се национално малцинство!

Вие не сте етнички Бугари! Вие сте Македонци и Тракијци кои што се преправаат дека се Бугари па се обидуваат и остатокот од Македонците да го натераат да се прават Бугари. Не знам дали во вашата тврда, брахиокефална глава има доволно простор за минимум мозок за тоа да го свати, ама барем потрудете се :tapp:.

Не си ти крив... Генетика ти е тоа... Така си роден.

Забеган си ти од умот ама... Кажи ми само колку во Бугарија има етнички Бугари?
 

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
275
Поени од реакции
46
Bugari -6 655 210 ( nad dva miliona potomci na Makedonski bezanci)
Turci - 746 664
Romi - 370 908
Toa e od 2001 godina.:smir:
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.977
Поени од реакции
5.723
2 милиона бежанци Македонци + 2 милиона што си живееле таму = 4 милиона Македонци.

Булгаризирани Романци, Власи и други народи = 1+ милион

Пресметај сега.
 

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Branch од новодојденци стар балкански народ... :uvo:многу паметно звучи нема што. Инаку не се сомневаме дека е бугарска пропаганда, па мајката толку ли немате историја и историски личности таму во Бугарија? Се некако на територија на Македонија ви се сите "бугарски" писатели, револуционери, просветители.:kesa: Абе да си прифатите вие дека сте Македонци и името Македонија за државата и да ја завршиме работата?
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Branch од новодојденци стар балкански народ... :uvo:многу паметно звучи нема што. Инаку не се сомневаме дека е бугарска пропаганда, па мајката толку ли немате историја и историски личности таму во Бугарија? Се некако на територија на Македонија ви се сите "бугарски" писатели, револуционери, просветители.:kesa: Абе да си прифатите вие дека сте Македонци и името Македонија за државата и да ја завршиме работата?
:pos2::pos2:

Исто и јас викам... Македонија директно на Черно Море :) Сички блгаре ште постанат Македонци. :) (се разбира, татарите си ги задржуват сите права).

Ај сеа некој модератор да ни ги избише сите офтопици... (и тие блгарските)
 
Член од
12 октомври 2008
Мислења
1.945
Поени од реакции
88
http://www.statemaster.com/encyclopedia/Alonso-de-Ojeda

He came from an impoverished noble family, but had the good fortune to start his career in the household of the Dukes of Medinaceli Sidonia. His parents were Macedonian nobles from Ohrid (the name Ojeda is an old Spanish translation of Ohrid), which was part of the Byzantine Empire in contemporary Macedonia region. His parents fled to Spain to escape the Ottoman Turks who conquered the Balkans.

:helou:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.492
http://www.statemaster.com/encyclopedia/Alonso-de-Ojeda

He came from an impoverished noble family, but had the good fortune to start his career in the household of the Dukes of Medinaceli Sidonia. His parents were Macedonian nobles from Ohrid (the name Ojeda is an old Spanish translation of Ohrid), which was part of the Byzantine Empire in contemporary Macedonia region. His parents fled to Spain to escape the Ottoman Turks who conquered the Balkans.

:helou:
Рференците се важни:

B. de las Casas, Historia de las Indias (five volumes, Madrid, 1875-76)
Sir Arthur Helps, The Spanish Conquest in America, (new edition, four volumes, New York, 1900-04)

Добра работа Визард!
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.254
Bugari -6 655 210 ( nad dva miliona potomci na Makedonski bezanci)
Turci - 746 664
Romi - 370 908
Toa e od 2001 godina.:smir:
Не колку се декларирани како Бугари. Такви ги има и кај нас. Те прашувам : “колку се од нив вистински Бугари, Бугари со Азиско потекло?
Толку ти е тешко да ме разбереш? Или и за тоа ти треба завршено 4-то одд. од основно образование?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom