life.ugd.edu.mk
nekako premnogu hejterski e tekstov, ne go znam avtorot,
ama ima nekolku raboti koi se apla preuveliceni od nego,
dali namerno ili ne, ne navleguvam vo negovite motivi.
1. "izmami" vo naucni trudovi
izmama e tezok zbor, retko se koristi vo poseriozen kontekts, bidejki treba silni dokazi za toa.
peer-review sistemot e rigorozen, so ne znaci deka e perfekten.
nekogas istrazuvanja so slab kvalitet se objaveni, nekogas dobro istrazuvanje e odbieno.
sistemot e daleku od sovrsen, ama malo morgen deka nekoj od makedonija kje ima preku 100 naucni trudovi
(na relevantni konferencii i journali) bez jako finansiranje, oprema i golem tim za rabota.
na prsti se brojat profesorite od makedonija sto imaat trudovi vo journali so dobar impact factor.
ima ogromna razlika od istrazuvanje da ne e kompletno i da se karakterizira kako izmama.
skoro sekoe istrazuvanje ima odredeni limitacii.
2. Chat GPT
go otvoriv minatata nedela prv pat. iskreno, impresioniran sum od rezultatite.
AMA - malo morgen deka nekogas AI kje pravi trudovi sam od sebe.
deka kje sredi tekst i kje ti zastedi dosta vreme, trud i resursi da.
sustinata na istrazuvackata rabota e definiranje metodologija, sobiranje i analiza na podatoci,
i vadenje zaklucoci na baza na toa. toa e iterativen proces
(prosecen trud za journal tuka se procenuva na 6 - 12 meseci efektivna rabota na nego, pod uslov
da ima dobra osnova (da se rabotelo nesto slicni na toa prethodno), i da ne ispadne nesto apla neplanirano)
3. "Едноставно кажано, можеме уште од сега да кажеме
збогум на вистинската наука и научните вредности во 21 век. "
Naukata (akademija) e uste edna industrija (specificna, ama sepak industrija). Ne e deka Chat GPT samo od sebe go smeni sektorot.
4. "Македонија, каде е тука Македонија? По Кина, Индија, Пакистан, Бангладеш, Бугарија и Брегот на Слоновата Коска, тука при врвот ќе бидеме по научни измами, лаги и видеоленти "
Ne znam so se slucuva vo Banglades i Obala Slonovace, ama za ostanatite zemji na listata e navreda da bidat staveni do Makedonija vo naucen, tehnoloski i industriski kontekts.