Новиот Boeing со ласерско оружје

S

smart ass

Гостин
Не не...Не за мали...туку за Скадови,Шахаб 1 исто така(кој е мод на скад...слично како ракетата Ал Хусеин).

Па тој авионот не е борбен, претставува лесна мета за авиони ловци.
Плус не ми е јасно како ќе знае од каде ќе биде лансирана ракета па веднаш да се нацрта таму и да ја уништи?
Авионот лета на висина од 10-12км. а ракетата таа висина ја достигнува за неколку секунди.
Нема авионот да трча кон ракетата...еве на пример имаме Американска база во Багдад...Иран лансира ракета.

Авионот лета врз багдад,и сега кога боевата глава треба да ја погоди базата...ласерот е тука:)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.431
Поени од реакции
5.127
Не не...Не за мали...туку за Скадови,Шахаб 1 исто така(кој е мод на скад...слично како ракетата Ал Хусеин).
ОК, Шахаб 1 можи преставува лесна мета за ласерот (за се друго и не е баш лесна мета) бидејќи има релативно краток дострел.
Но:
Нема авионот да трча кон ракетата...еве на пример имаме Американска база во Багдад...Иран лансира ракета.

Авионот лета врз багдад,и сега кога боевата глава треба да ја погоди базата...ласерот е тука:)
Како, ќе ја уништува боевата глава?! Како е можно?
Разбирам ракетата да ја соборат уште пред да се оддели од боевата глава, ама само боевата глава?! И тоа тогаш таа ќе има огромна брзина.
Саундс импосабл...

S

smart ass

Гостин
Ласерот е моќен...т.е Хемиски ласер е кој не верувам да може да уништи МИРВ од ТОПОЉ-М...ама Шахабовциве ќе ги среди...инаку има два ласера,еден кој ја маркира метата и потоа следува големата магија,а пак тактичките балистички ракети со среден дострел се ситна риба.

Но сепак сметам дека попрактичен е ТХААД и СМ3.
Во комбинација со Ероу и Патриот 3 како последна надеж...ваква комбинација би дала минимум 40% заштита...инаку нема 100% заштита од ISBM и не верувам наскоро да има..

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
[FONT=verdana,sans-serif]Срушена ракета со ласерот:[/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif][/FONT]
[FONT=verdana,sans-serif].
[/FONT]

S

smart ass

Гостин
Мобилни платформи се многу корисни за мали држави кои се под балистичка закана еве како израел но и за да бранат носачи на авиони.

Сепак би напоменал дека концептот на автодеструкција кој го имаа и САД и СССР очигледно САД го напушти со развојот на антибалистичката технологија и денес дефинитивно е земја способна за одбрана од лимитиран напад со балистичко оружје ова бидејќи има многу нивоа на одбрана покрај стар варс и егзоатмосферските пресретнувачи 10-15 балистички ракети не би биле проблем или во најлош случај само 2 ќе успеат да погодат.

Истото важи и за Русија потенцирам ако нападот е лимитиран но ако се појде на автодеструкција....уствари мали се шансите:)

П.С следно е монтирање на ласерот во вселенатa.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Ласер во вселената веќе има. Кинезите имаат, а не пак САД.

S

smart ass

Гостин
Секако Стар варс е на нтаа основа но сепак не верувам да биде ефективен барем додека ракетата е лансирана(губи моќ) но во вселена може да уништи неколку боеви глави,ама се ми оди системов како да е за уништување сателити-бидејќи еве за одбрана од Балистички Ракети САД го напуштија стариот концепт ма автодеструкција(па и9 падна СССР) па сега развиваат ракетен штит.

B

Black Guard

Гостин
Се рашири низ нетов шпекулација дека наводно Боингов можел да уништува и сателити но по се изгледа дека тоа не е точно бидејќи немаат термален одраз.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ова е толку кул да боли.
А го знаете израелскиот систем за заштита од проектили?
http://youtube.com/watch?v=LThD0FMvTFU
ау браво. ова работи на принцип на следење на ракетата и со ласерот ја грее додека не експлодира претпоставувам (според последните неколку секунди од клипот)

B

Black Guard

Гостин
Не ја грее туку ја топи и притоа имаме игниција на течното гориво што се однесува на ракетите на цврсто гориво можеби ласерот би требало да биде помоќен.

Член од
14 април 2006
Мислења
116
Поени од реакции
43
Да ама многу едноставно може да се урне овој авион поради тоа што е премногу спор о прембогу тежок и треба да произведува преголема енергија за да мозе ласерот да дункционира а да неправам муабет тоа што има премногу начини за заштита од светлосната енергија например сјајна површина како што е стаклото

B

Black Guard

Гостин
Да ама многу едноставно може да се урне овој авион поради тоа што е премногу спор о прембогу тежок
Не ова дефинитивно не држи вода,патем концептот не е еден авион туку минимум 20.

и треба да произведува преголема енергија за да мозе ласерот да дункционира
Станува збор за хемиски ласер.

а да неправам муабет тоа што има премногу начини за заштита од светлосната енергија например сјајна површина како што е стаклото
Зракот не би го нарекол светлина туку directed Energy стои посоодветно-значи енергија и дај не заебавај балистички ракети од стакло:)

Член од
14 април 2006
Мислења
116
Поени од реакции
43
Не ова дефинитивно не држи вода,патем концептот не е еден авион туку минимум 20.
секако авионот мора да биде рангот на голем и спор авион како заради тежината така и заради прецизноста на ласерот

Станува збор за хемиски ласер.
безразлика дали е хемиски или било каков повторно треба многу енергија да се донесе и дали знае некој колку време би можел да работи ласерот до неговото повторно полнење на резервите со инертен гас

Зракот не би го нарекол светлина туку directed Energy стои посоодветно-значи енергија и дај не заебавај балистички ракети од стакло:)
јас како споредба го дадов стаклото колку има легури кој би го заштитиле колку толка а да не зборам за технологиите кој ќе се развиваат за заштите на ракетите од стакло незнам што е тоа directed Energy во превод ми звучи како насочена енергија но ласерот е светлосна и само светлосна енергија и што мислиш на црна или на бела површина ласеров ќе има поголем ефект или безразлика на површината ќе има иста ефикасност ?

B

Black Guard

Гостин
безразлика дали е хемиски или било каков повторно треба многу енергија да се донесе и дали знае некој колку време би можел да работи ласерот до неговото повторно полнење на резервите со инертен гас
Доволно за 15 балистички ракети. Инаку ласерот Користи:

Oxygen Iodine Laser (COIL) on a modified Boeing
747-400F aircraft to support the potential application of directed energy for missile
defense.
јас како споредба го дадов стаклото колку има легури кој би го заштитиле колку толка а да не зборам за технологиите кој ќе се развиваат за заштите на ракетите од стакло [/quote]

Пардон за каква технологија станува збор да не се шалиш?????

незнам што е тоа directed Energy во превод ми звучи како насочена енергија но ласерот е светлосна и само светлосна енергија и што мислиш на црна или на бела површина ласеров ќе има поголем ефект или безразлика на површината ќе има иста ефикасност ?
Не е проблем да не знаеш туку ако не прашаш,човекот учи додека е жив нели:)

Наједноставно ласерот не е само светлина туку зрак кој влијае термално и има јачина од минимум 1 Мегават Еве како и да ќе има површината дали е бела,црвена жолта сепак еден мегават е еден мегават.

Еве како уништува балистички ракети.

According to MDA, the experiment began at 8:44 pm Pacific Standard Time when “a
short-range threat-representative ballistic missile was launched from an at-sea mobile
launch platform. Within seconds, the ALTB used onboard sensors to detect the boosting
missile and used a low-energy laser to track the target. The ALTB then fired a second
low-energy laser to measure and compensate for atmospheric disturbance. Finally, the
ALTB fired its megawatt-class, high-energy laser, heating the boosting ballistic missile to
critical structural failure. The entire engagement occurred within two minutes of the target
missile launch, while its rocket motors were still thrusting.
Значи термално,а има и повеќе успеси.

• The ALTB uses one of its six infrared sensors to detect the exhaust plume of a boosting missile.
      • Next, a kilowatt-class solid state laser, the Track Illuminator, tracks the missile and determines a precise aim point.
      • The Beacon Illuminator, a second kilowatt-class solid state laser, then measures disturbances in the atmosphere, which are corrected by the adaptive optics system to accurately point and focus the High Energy Laser (HEL) at its target.
      • Using a large telescope located in the nose turret, the beam control/fire control system focuses COIL beam onto a pressurized area of the missile, holding it there until the energy compromises the missile’s structure.

Модифициран Боинг 747-400 со специјална намена-заштита од балистички проектили.

• Recent Experiments

• On August 10, 2009, the ALTB successfully engaged an instrumented boosting missile target with its kilowatt class solid state
    • lasers. This test was the first time laser performance data was collected at the target missile.
    • On August 18, 2009, the ALTB’s HEL successfully fired in flight. The laser fired into an onboard calorimeter to measure its
    • performance.
    • On January 10, 2010, the ALTB successfully engaged an instrumented rocket at the lethal demonstration range. This test was
    • the first time the HEL performance data was collected at the target missile.
    • On February 3, 2010, the ALTB successfully engaged and destroyed a boosting solid-fueled Terrier Black Brant (TBB) rocket.
    • On February 11, 2010, the ALTB successfully engaged and destroyed a boosting liquid-fueled Foreign Military Acquisition (FMA)
    • missile. On the same flight, it successfully engaged a boosting Terrier Black Brant rocket meeting all test objectives without
    • negating the rocket.
    • On May 3, 2010, the ALTB successfully engaged an instrumented rocket at twice the range of the first lethal engagement. The
    • results of this experiment verified ALTB’s ability to destroy an FMA at twice the first lethal demonstration range.
    • On September 1, 2010, the ALTB successfully engaged a boosting liquid-fueled FMA missile at twice the range of the first lethal
    • demonstration; however, it failed to achieve the primary mission objective of premature thrust termination when an interrupted
    • data conversion led to an unsafe HEL beam pointing condition and terminated the engagement. The safety system successfully
    • terminated the HEL firing before any damage or off target propagation occurred.
    • On October 20, 2010, the ALTB successfully engaged a boosting solid-fueled TBB rocket. During tracking, the HEL incorrectly
    • reported it was not ready to fire and aborted the engagement. The cause was traced to a single micro-switch on an iodine valve
    • that incorrectly reported a closed-valve condition. The valves were subsequently replaced and new software procedures were
    • implemented to ensure a single fault of this type cannot cause a system abort in the future.
Повели еве тоа како изгледа даунлоадирај тоа е видео..

1. Понатаму треба да се има предвид и атмосферата но проектот сега засега е Успешен но скап.
Ласерот во акција.

Очигледно ракетата губи структурален интегритет и не ја погоди целта.

Повели и видео од првиот тест.

Kajgana Shop

На врв Bottom