Новиот Тесла автомобил почна со дистрбуција на возила без фосилни горива

Член од
21 мај 2009
Мислења
876
Поени од реакции
466
Ако нема мирис на запалена гума смешан со бензин и звук како да си ставил симфониски оркестар у хауба тури му чепот на се останато........

Електрични возила,хахахахахаха кога ке видам Ф1 со дизел мотор.....

Limbo

maybe an alien
Член од
26 декември 2007
Мислења
835
Поени од реакции
1.471
не е битно колку возам а и од каде знаеш можеби и возам.
независноста дефинитвно ја немаш и тоа од проста причина што кога мене ке ми снема бензин нафта или водород на пример јас одам на првата бензиска и завршувам работа за многу кус период, што со батериските коли не е баш така.

На Тесла станиците кои се пространети низ Америка има опција да платиш за замена на батеријата со нова и процесот е релативно краток, минута-две и се извршува автоматски. Што значи има начин и тоа да се среди преку ифраструктурно решение.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
videte ovaa kola e samo preodno resenie ,iako e genijalna znaci spored mene mana nema ,ali sepak e preodno resenie ne i konecno
1 najgolemiot del na el energija se dobiva od termoelektranite sirum svetot ,koi koristat jaglen ,kako vtor snabduvac na el energija se nuklearkite ,duri treti i cetvrti se obnovlivite izvori na el energija odnosno hidroel veternici soncevi kolektori i dr . sto znaci deka povtorno i ovaa kola ke e zavisna od resursi koi koga bi ja snemalo naftata ke podlezat na pogolema eksplotacija a so toa i na zgolemena cena .od tuka gledano znaci ako ovaa kola bukvalno receno go preplavi svetot nie nema da ja plakjame poskapo strujata koja samo taa ja koristi tuku ke ja plakjame poskapo za se sto koristime a izvor e struja .znaci poeftina nema da e toa sigurno ke bide bara bar so gorivata ,i pak eden den ke se potrosi jaglenot i pak eden den ke se potrosi uranot i pak ke nema na sto da odi ovaa kola
2 konecno resenie - edinsvenoto konecno resenie spored mene znaci ne e lupanje pari vo koli koi navodno ne trosat ic nego resenieto e vo lupanje pari vo nesta koi od ic pravat pari toa se hidroelektrani veternici i soncevi kolektori ,po edna moja procenka ako sekoja reka i sekoe brdo i sekoja pustina ima po edna hidroel ima po edna veternica i po edena farma kolektori vo svetov nikogas nema da ima nedostig na el ,znaci otkako svetot ke go dobie ova togas veke ke mozime da pravime muabet za ovie koli koi navistina nema da trosat ic
3 problem i se da e kako sto napisav vo tocka 2 pak imame problem prost primer setete se kolku drzese baterijata na vasiot laptop koga go kupivte i testirajte go sega znaci sigurno baterijata e padnata za 50% znaci ke ni treba litium koj ke go snema za minut i cija cena pak vrtoglavo ke raste i nem nacin kako da se resi .
i sega da kazam posledno resenie koe e najneprifateno no koe e najlogicno i ubedlivo najekolosko i koe nema da trosi ic
toa e javen prevoz ne kakov bil ami super brzi vozovi so magneti zamislete ja vasata opstina da recam ili del od sk kade mesto sobrakjaen metez po ulicite i mesto trokatni avtobusi si pominuvaat beli tivki vozovi so po tri cetiri garnituri gi ima nasekade i se dvizat vo site pravci potoa zamislete ja zeleznickata na koja doagjaat od site gradovi i zaminuvaat kon site gradovi kon sekoe selo ,e ova e resenie spored mene ,zosto ne e prifateno ,prvo poradi slobodata ti ne mozis da odis kaj sakas i koga sakas ,pocetnata investicija e ogromna da recam za makedonija da se napravi so vakvi vozovi sigurno bi kostala eden triljon evra ,so ke recat da receme germancite koi se triljon pati pogolemi od nas ,i drugo ne e profitabilno za golemite bosovi koi sega komandaat so svetov ,megjutoa pak ke napomenam eden den nasite resursi na planetata zemja koi se od neobnovliv karakter eden den ke zavrsat mozebi nie nema da sme zivi da go vidime toa no nasite vnuci ite kako ke go doziveat nie denes mozebi nema da mozime i nema da sakame da daeme triljon e za toa ama tie ke moraat

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ако би имал 50 000 евра сигурно би Купил :) 400 километри е релативно добро и колку што разбрав да се наполни фул кошта околу 5 евра барем во Англија. Да наполниш резервоар на автомобил од истата класа е околу 150 евра. Па сега ти прај си математика :).

Исто гледав дека и SUV модел ќе пуштат.
Исто многу важно е да се спомни дека ова е релативно нова технологија, за 10 тина години би се развила многу повеќе и сигурно би имало можност да се возат и до 800 км со полна батерија.

Kajgana Shop

На врв Bottom