Нејзиното величество - ракијата

Една од поубавите што сум ги пробал ми е Жута Оса, ама ја земав/ми ја носеа од Србија, и е скапичка.

Неможам да се решам која е подобра, Жута Оса или Соколова. Скапички се и двете ама фантастични.
 

Tera voz

Rakijski kompliment.
Odeš negde u goste, zvono, izuvanje, coke-coke-coke, "Jeste stigli?", perjane jakne sve jedna preko druge na krevetu u spavaćoj ili na čiviluku dok ne naprave prav ugao, bubnjara emanira toplotu, "Da posedamo", "Jeste za nešto žestoko?", "Vala može", "Ovo je moja, da vidiš što ide uz pršutu", "Da probamo", plop, klo-klo-klo-klo-klo-klo, klo-klo-klo-klo-klo-klo, klo-klo-klo-klo-klo-klo, zapuš, "Evo izvolte", "Fala", eksiranje...

...rakija klizi do želuca i eksplodira, talas vrućine se diže i udara u čelo iz kog izbija 'ladan znoj, dolazi do kratkog spoja te poremećaja moždanih sinapsi, pa hoćeš da se počešeš a ono prdneš, neko te prekorno pogleda ali to više nije tvoja žena nego četiri Dragane Mirković, mašu prstima na čijim vrhovima u srebrnim odelima plešu valcer Nele Karajlić i Alan Čumak na taktove "Devojke iz grada" Eltona Džona, prostor iza počinje da svetli i eto ga Kraljeviću Marko, nosi miraz od suvoga zlata da ti staru majku gleda koja nailazi oka bistra, važnija je od Glorije Pavković i Nebojše sa njom zajedno. Odozgo doleće zlatomuda vila i svima podari po kačicu sjeničkog kajmaka i vruće proje i zapeva, pa čak i za pojas zadene. I taman da kreneš putem od žute cigle, gde cveta limun žut, u susret Džudi Garland u mrežastoj majici i sa zečjim repom iz dupeta u duginim bojama kad...
..."Jel dobra, a?"
Shvatiš da je delirijum trajao samo delić sekunde.
"Au, tera voz!"
 
За добар хроник лоша брзосмртка нема. Но домашната правена како за своја душа може да му биде сумлива
 
Знае ли некој каде кај нас може да купам апарат за мерење шеќер во течностите?
Оној што се користи за комиње за да се провери дали е изеден шеќерот?
 
Знае ли некој каде кај нас може да купам апарат за мерење шеќер во течностите?
Оној што се користи за комиње за да се провери дали е изеден шеќерот?

тоа е спиртомер, не мери шеќер него процент на алкохол. Иначе би требало да има по земјоделски аптеки.
 
тоа е спиртомер, не мери шеќер него процент на алкохол. Иначе би требало да има по земјоделски аптеки.
Имам мерач за алкохол, за концентрација на шеќер сакав да купам, како овој од алиекспрес, ама некој рече дека и кај нас ги има, ама не можам да најдам. :)
 
Vaka ve citam i me fati nesto merak vgodina slivka da napravam, ili barem da mu se probam.
Ovaa godina mozev da soberam slivi kolku za eden kazan ama iskreno ne mi ni padna na um, edno sto tuka retko koj ja pija , a i nema nekoja tradicija za takva rakija pravenje. Taka ispopagjaja, skapaja da ne recam.
Slivka tuka se pie pretezno kako topla rakija na sabajle vo zima i tolku.
Bas ke vidam sto kazuva google okolu toa.
P.s cudno mi e sto resencani ne pravat rakija od jabolka, barem jas nemam sretnato takva.
 
Vaka ve citam i me fati nesto merak vgodina slivka da napravam, ili barem da mu se probam.
Ovaa godina mozev da soberam slivi kolku za eden kazan ama iskreno ne mi ni padna na um, edno sto tuka retko koj ja pija , a i nema nekoja tradicija za takva rakija pravenje. Taka ispopagjaja, skapaja da ne recam.
Slivka tuka se pie pretezno kako topla rakija na sabajle vo zima i tolku.
Bas ke vidam sto kazuva google okolu toa.
P.s cudno mi e sto resencani ne pravat rakija od jabolka, barem jas nemam sretnato takva.
Сливовата обавезно препечена, инаку не ја бива, ние правиме со децении (само за домашна употреба), ама обавезно ја препекуваме и е малку помека од лозовата. Од сортата ќе и зависи и интензитетот на мирис на сливи (ние правиме и од тие дивите „прзлајци“, а и од Стенли (таа за мармалад)).
Еден роднина пак му најде начин да ги отстранува коските од комињето, правеше некој изум центрифугалната сила да ги исфрли на една страна коските на друга другиот дел од комињето, така не мириса толку многу, ама тоа е за тие со вишок време :)

Пробавме и од круши, не излегува многу (и тоа благата Мариовска круша), и барем јас не бев фасциниран од вкусот, а јаболкова не сум пробал, и не верувам дека ќе излезе ако не и туриш многу шеќер.
 
Пробавме и од круши, не излегува многу (и тоа благата Мариовска круша), и барем јас не бев фасциниран од вкусот, а јаболкова не сум пробал, и не верувам дека ќе излезе ако не и туриш многу шеќер.
Јас сакам за догодина да ставам круши, кајсии, јаболка, дуњи, па да видиме што ќе излезе. Ме збунуваш дека од круши не бил вкусот добар?
А за од јаболка, читав интервју со оној што прави ракии од разни овошки, правел сок прво од јаболката па после од сокот ракија. Може става шеќер и квасец, не кажа во интервјуто, дека само од сокот стоен може оцет да добие. :)
 
Јас сакам за догодина да ставам круши, кајсии, јаболка, дуњи, па да видиме што ќе излезе. Ме збунуваш дека од круши не бил вкусот добар?
А за од јаболка, читав интервју со оној што прави ракии од разни овошки, правел сок прво од јаболката па после од сокот ракија. Може става шеќер и квасец, не кажа во интервјуто, дека само од сокот стоен може оцет да добие. :)
Не викам дека не е добар, туку дека мене не ми се допаѓа :)
Да бидам искрен јас освен кајсиевача и лозова не сум нешто посебно љубител на другите, само во добра атмосфера не одбивам и доточка :D
Автоматски споено мислење:

А за од јаболка, читав интервју со оној што прави ракии од разни овошки, правел сок прво од јаболката па после од сокот ракија. Може става шеќер и квасец, не кажа во интервјуто, дека само од сокот стоен може оцет да добие. :)
Немам појма за од јаболка, ама ракија со шеќер ти е гарантирана утринска главоболка :)
 
ракија со шеќер ти е гарантирана утринска главоболка :)
Ова не знаев, мислев само тој метил алкохол ако остане во некој процент носи главоболки и мамурлук наутро после пиење. :)
 
Сливовата обавезно препечена, инаку не ја бива, ние правиме со децении (само за домашна употреба), ама обавезно ја препекуваме и е малку помека од лозовата. Од сортата ќе и зависи и интензитетот на мирис на сливи (ние правиме и од тие дивите „прзлајци“, а и од Стенли (таа за мармалад)).
Еден роднина пак му најде начин да ги отстранува коските од комињето, правеше некој изум центрифугалната сила да ги исфрли на една страна коските на друга другиот дел од комињето, така не мириса толку многу, ама тоа е за тие со вишок време :)

Пробавме и од круши, не излегува многу (и тоа благата Мариовска круша), и барем јас не бев фасциниран од вкусот, а јаболкова не сум пробал, и не верувам дека ќе излезе ако не и туриш многу шеќер.
Prepecenata ke ja napravis kolku sto sakas, no kolku sto vidov po netot se preporacuva 43 stepeni. Jas nemam iskustvo so rakija od slivi i mozam samo teorija da kazvam, a i kako sto rekov tuka nema nekoja tradicija za konzumiranje na slivka. Vo zimski uslovi na sabajle kako topla rakija i tolku.
I toa masinceto go vidov za vadenje koski, nisto posebno, naprotiv poprilicno ednostavno za diy izvedba no koj ke se zaebava za stotina kila sliva. Ustvari soznam, zavisi kolku ke bidam raspolozen da si igram. Boze zdravje, rano e uste od sega da mu ja mislam okolu toa.
Gledav i za jabolkova, skoro ista procedura plus minus nesto. Nekoj dodavaat seker za povekje rakija, nekoj ne, ali postapkata e vo osnova taa, teoretski barem. Dava pomalce rakija na 100 litri komina vo odnos na slivata, posebno od grozjeto, no od druga strana jabolkata se po denar dva kiloto industriski, barem tolku lani bea, da ne recam bezpari. Nemam svoj kazan, a tukasnite nekako ne se bas raspolozeni da si go zagorat kazanot so komina od jabolka i slivi, taka da ke vidime, rano e uste. Ovie vo Srbija imaat i mesalka vgradeno bas radi toa, nasite nemaat oti retko ke ti zapeci od komina od grozje.
Автоматски споено мислење:

Ова не знаев, мислев само тој метил алкохол ако остане во некој процент носи главоболки и мамурлук наутро после пиење. :)
I sekerot dodadeniot. Ako ima metil i od edna caska zemja vazduh ke bidis, nema da znaes na kaj teras.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom