Нејзиното величество - ракијата

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.485
Поени од реакции
22.103
Низ Кичевиата ретко да се најде сливова која вреди, секој се мисли мајстор и тера 60 и повеќе обврти како да е натпревар некаков. Затоа после три чаши или на лошо те тера или одеднаш задремуваат постарите. Туку познавам 2-3 луѓе од кои дефинитивно може да се купи, до 55 проценти и за мерак, не за пијанчење. Иначе жолтата лозова има многу потенцијал ама треба подобар маркетинг и пласман низ државите. Кому су му дал ЛР од Тиквеш надвор од МК, секој ја пофали. Иначе не ми е прв избор ракија ама некогаш за мерак не е лошо.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Јас редовно по чашка-две пред ручек, со салата разбира се :D
Понекогаш правам и своја, зависи од годината, колку време имам! Строго лозова и ја пијам од втората година па натаму! Овчеполието ја тераат многу јака, 52-54 што е изгор. Макар што јас еднаш на 60+ оставив една да ја мешам со дестилирана вода, кога ја пробав после 2-3 години, не изгледаше страшно јака:pos:
Инаку правам круг, узо, виски па домашна, по циклуси од недела, да биде поинтересно.
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.939
Поени од реакции
9.199
Кога имам шлајм ја мешам со мед и прополис и ми стои до кревет у случај шлајм да ме мачи по некад у спиење. Најбољи варијанта ми била анасонка, само анасон и мед капакот од казанот се мачка. Бела не ја сакам, дива ми е многу, само со црница или багрем две год. минимум стара. Преферирам багрем, ама постара да биде и златно жолта боја да има, да не потемни многу.
Секако ретко пијам, и не ми прави кејф многу....вино и пиво е божја ствар, ма да по некад у друштво може по некој цуг.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Кога имам шлајм ја мешам со мед и прополис и ми стои до кревет у случај шлајм да ме мачи по некад у спиење. Најбољи варијанта ми била анасонка, само анасон и мед капакот од казанот се мачка. Бела не ја сакам, дива ми е многу, само со црница или багрем две год. минимум стара. Преферирам багрем, ама постара да биде и златно жолта боја да има, да не потемни многу.
Секако ретко пијам, и не ми прави кејф многу....вино и пиво е божја ствар, ма да по некад у друштво може по некој цуг.
Варев јас со мед, некако не е тоа тоа! Неферментиран шекер има, не дека е лоша, ама...! Анасонка само Мастика, а она што го прават Велешани и Драчевци само една рака анасон на 100 литра казан не личи на ништо. Исто со фарбањето треба марифет, сува црница е најдобро и да не се претерува со држење на дрвцата во ракијата. Кој има костеново, дабово или багремово буре и живци да ја чека да созрее тоа е најдобра варијанта! Колку луѓе толку табиети и толку ракии, важно е да е од природно комиње и да не е само ракоја да се вика, треба љубоФ и внимание, нема утка тогаш!
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
11.955
Поени од реакции
18.679
Кога имам шлајм ја мешам со мед и прополис и ми стои до кревет у случај шлајм да ме мачи по некад у спиење. Најбољи варијанта ми била анасонка, само анасон и мед капакот од казанот се мачка. Бела не ја сакам, дива ми е многу, само со црница или багрем две год. минимум стара. Преферирам багрем, ама постара да биде и златно жолта боја да има, да не потемни многу.
Секако ретко пијам, и не ми прави кејф многу....вино и пиво е божја ствар, ма да по некад у друштво може по некој цуг.
Ораховка ти е за сува кашлица. Земаш мали зелени оревчиња (околу 40 тина) ги ставаш во шише. Ставаш шеќер 4 - 5 супени лажици ( шеќерот количински можеш и по вкус, ако сакаш поздрава варијанта можеш и мед) и земаш литро лозова и ја додаваш во шишето. Ова го правиш некаде Мај месец и треба ракијата да стои 20 дена на сонце дур не добие темна боја. И на крај прецадуваш во ново шише. Ја користам исклучиво за кашлица, ненормално ми го загрева грлото и инстантно прекинувам да кашлам, инаку е доста блага, а и има доста јод поради оревите.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.339
Поени од реакции
11.185
Јас редовно по чашка-две пред ручек, со салата разбира се :D
Понекогаш правам и своја, зависи од годината, колку време имам! Строго лозова и ја пијам од втората година па натаму! Овчеполието ја тераат многу јака, 52-54 што е изгор. Макар што јас еднаш на 60+ оставив една да ја мешам со дестилирана вода, кога ја пробав после 2-3 години, не изгледаше страшно јака:pos:
Инаку правам круг, узо, виски па домашна, по циклуси од недела, да биде поинтересно.
Метилот го вадиш при варење?
Имам пробано со дестилирана вода измешана ама не ми се допадна а човекот ја уби од фалење, по рецепт од оригиналот тиквешка и од истата боја имал ставено ама џабе тапа не му го откриле до крај рецептот


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Метилот го вадиш при варење?
Имам пробано со дестилирана вода измешана ама не ми се допадна а човекот ја уби од фалење, по рецепт од оригиналот тиквешка и од истата боја имал ставено ама џабе тапа не му го откриле до крај рецептот


Sent from my iPhone using Tapatalk
Не вадев ништо, едноставно ја терав до кај 40 степени првиот пат и после ја препеков втор пат и по совет на " strucnjaci " ја оставив некаде блиску до 70 степени(60+). После ја баталив и се вратив после 3 години да и ја смалам јачината, пробав(ми дестилираа вода специјално) и на мене исто не ми се допадна и за ваше инфо се испи така со 60+ јачина :facepalm:
Да не бев во Русија немаше да пробам така да ја пијам, ама таму тепаа 80+ спирт и ништо, си викам нашата е лек за оваа и така. Наместо 2 чашки си пиеш по една пред ручек со мали голтки, исто ти доѓе:D
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.756
Поени од реакции
8.254
По селски пијалок амин ... ако може да го наречам пијалок воопшто. За мене е тоа еден најобичен напиток

Мене ракијата ме асоцира на село, старци, бајато мезе. Напиток за непросветените народни маси.

Лосион за после бричење

Сељачки лек за забоболка

Старечки иљач за убод од комарци

Провинциски лосион за масажа

Доручек за пензионери со една нога у гроб

Пијаници

Биртии

Пијани смрдежи

И тн. и тн. да не редам уште
Кои комплекси си ги носиш ти човече. Се гледа дека си од село.
 
Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.176
Поени од реакции
2.119
По селски пијалок амин ... ако може да го наречам пијалок воопшто. За мене е тоа еден најобичен напиток

Мене ракијата ме асоцира на село, старци, бајато мезе. Напиток за непросветените народни маси.

Лосион за после бричење

Сељачки лек за забоболка

Старечки иљач за убод од комарци

Провинциски лосион за масажа

Доручек за пензионери со една нога у гроб

Пијаници

Биртии

Пијани смрдежи

И тн. и тн. да не редам уште
Брат си имаш проблем со комплексите ти , подобро со време иди лечи се, добронамерен совет.
ОК назад на темата...
Имаме среќа што живееме на поднебје каде многу луѓе сами си прават домашна ракија (некои подобра некои лоша), па затоа секој од нас за ефтина цена може да дојде оваа волшебна напивка... Ракија набавувам исклучиво преку врски, ако така може да се каже, т.е. преку луѓе што имаат пробано одредена ракија и ми ја имаат препорачано па и јас сум земал од истата, и ретко кога сум грешел т.е. секогаш сум земал пристојна ракија за пиење.
Регуларна цена моментално за пристојна ракија е околу 250ден/Л (ова за Скопје зборам) па ако би направил паралела на пример со виски, за да купиш виски со сличен квалитет и вкус и пивливост како наведената домашна ракија би требало да потрошиш од прилика 1500-2000ден (доколку начекаш на акција добро виски).
П.С. доколку некој има предлог или понуда за добра ракија би прифатил и купил секако.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.756
Поени од реакции
8.254

препечен измет
Овој кретен е прав дека е препечен измет пошто српската ракија е само сливова која е стварно измет.

Да проба лозова ќе знае што е ракија.

Лозова ракија = коњак

Коњак не се прави од слива.
 
Член од
23 октомври 2011
Мислења
887
Поени од реакции
2.207
Кои комплекси си ги носиш ти човече. Се гледа дека си од село.
Јас сум господин човек , градско дете - добро ситуиран бизнисмен .

Вие од село пиете ракија. Се пијанчите со евтин алкохол затоа што подобро во животот тешко дека имате видено.

Ракија е толку сељачки пијалок што на трактор да ја ставиш, тракторот ќе изгледа поградски од нејзе.

Да не почнам да зборам колку смрди. Го нема тој пријатен ароматичен вкус каков што има едно бренди или коњак.

К*рот немиен во казан да го ставам ќе извади подобар вкус од ракија.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom