Нема Нато за Македонија, Албанија, Хрватска...

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Во право си Елемаг.
Јас никогаш не сум подржувал влегување во НАТО.
Како што рече ти:
Од држават членка се очекува ослободување од старото оружје
Купување на ново и тоа само од одредени извори, што значи американско или со потекло од европска унија.
Зголемување на буџетот за одбрана. Ова доведува до автоматско намалувањењ на буџетот наменет за други работи, како култура, земјоделие...
Праќање на свои војници во туѓи земји за кои твојата земја нема никаков стратешки интерес, ниту пак ќе придобие нешто.
И на крај, членарината која богами не е мала.

Македонија испраќа свои војници во Ирак и Авганистан од пуста желба дека така ќе биде поскоро примена.

И сега ја барам разликата...Хрватска беше против војната во Ирак и не ја подржа Америка. Македонија е во коалицијата и во секој поглед и го лиже газот на Америка.
Но ете, Хрватска рече не, Македонија да. И пак сме на исто.

Член од
30 август 2005
Мислења
28
Поени од реакции
0
...незнам какво да ти река Хуманоиде!
...има и хубави и лоши нешта да си член на НАТО. Ама за обикновеннија човек повече са лошите. Аз от НАТО пари не с'м взел ама знам какво беше като пристигнаха ковчезите на убитите б'лгарски војници от Ирак. Г'рција и Турција нали са членове на НАТО. Видја ли какво направиха турците в Кип'р? И какво? НАТО мр'дна ли си г'за да направи нешто да спре турската окупација на Кип'р?
Т'ј, че идејата за колективна сигурност е мираж. За Европа НАТО е по скоро в'трешна жандармерија, којато пази реда а за американците - инструмент да проникват в нови територии и да си продават ор'жието.
Аз казах и по-горе, смјатам че Македонија не получи покана да НАТО, заради проблема с албанците.

Член од
27 август 2005
Мислења
109
Поени од реакции
1
Lavot напиша:
да ама кажи Бугарија колку помош доби од фондовите на ЕУ и на Нато...
сепак ја извлекоја од дупката
Верно е това,не може да се отрече.Ама и политиците се налапаха јако от тези фондове,то това им е кјаро.Ако и на вас вашите политици ви разправјат - прво во НАТО,потоа во ЕУ,требва да знаете : САД ни пуснаха во НАТО,ама после требеше да си вр'штаме вересиите - изпратихме војници в Ирак и подкрепихме Буш.Цела Западна Европа и ЕУ/без Испанија и Италија/ беха против војната в Ирак и тогава Ширак ни каза в очите : Б'лгарија може и да не влезе во ЕУ,штом е против Европа

Член од
15 мај 2005
Мислења
134
Поени од реакции
0
edno neshto zabraviat spored men balgarite v sluchaja - che pokraj kandidaturata za ES, evrofondovete i NATO dojdoha i chuzhdite investicii. I blagodarenie na tjah ikonomikata ni zhivna. A behme zhivi umreli s ikonomika, orientirana 80 % kam SIV i SSSR, koito veche gi nemashe.

Verno e, che dalech ne vsichki sa go usetili po djoba si, no ikonomicheskia rastezh e fakt.

P

Princ

Гостин
Абе што е финтава со бугарскиве поста? навистина почнаа да ми пречат!

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
мене не ми сметаат воопшто

вистината в очи ни ја зборат (околу темава само, да не ме свати некој погрешно...)

малку тешко ми е да ги разбирам понекоаш, пошо „сленг„ пишат, ама нема везе...
-------------------------------------------------------------------------------------

а за то дека ниту Нато ниту ЕУ ни требат, и дека таму ВООПШТО не не сакаат, не само јас сум пишал...

ама тогаш ќе рипаат разни наши јунаци... ќе не убедуваат дека буш ни е пријател :roll:

имаше неколку топици на форумов каде шо беше убаво елаборирано дека членството во ЕУ и Нато се само дебели мамци, а ние сомови...

Нато: или кје потпишите пример договор, или нема нато за вас...
ЕУ: ако потпишите пример договор, нема ЕУ за вас

угоре високо
удолу длабоко

во мозоко плитко = во џепот плитко

а вие пак да гласате за бране, бучко и ханџиски...

ајт кје одам да се журам, испијанам и можи издрогирам, барем ќе се изнаповраќам и ќе ми излези горчината шо ми се бери во стомако, ко ќе (ви) ги читам глупостите :evil:

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Znam edno sas sigurnost,che Albania nikoga nqma da vleze v NATO!Harvatska shte e skoro ima nema 1-2 godini.Nikoi na Balkanie nqma interes da ima voini i bezredici.Trebe ni MIR!Znaete li zashto Makednia ne be napadnata 1991 godina kogato se otcepi i poluchi nezavisimost ot Jugoslavia?Polglednete Harvatska,Slovenia,Bosna i Hercegovina.Samo Makedonia ne beshe napadnata.I tova ne go kazvam samo az,a mi go kaza policai v Beograd pri patuvaneto mi kam Avstria.Ta toi mi kaza:
"Brato nie nepadnahme Makedonia v 1991 godina shtoto vie parvi q priznahte i shtqhte da okajite pomosht na Makedonia,dori ojeshe da se vkluchite vav voinata!"Neka da podchertaq che Balgarskata armiq e nai silna v godinite 1991-1993.Neznam dali tova e istina ili ne no tova mi kaza samia policai v Belgrad.Taka che spokoino,i da ne vlezete v NATO imate edin po-golqma "sestra" koqto vi pazi,pone okato moje.Neeka da ne zabravqme che Balgaria dade na Makedonia prez 2001 godina tankove,poepripasi i artileria.I nie q dadohme tova urajie bez nito evro!Sega pazim vasheto vazdushno prostanstvo i letim nad Makedonia i Albania za da gi pazim.Tezi vsichkite pari idvat ot naroda.Taka che kolkoto po barzo vleznete v NATO tolkova po dobre za vas i vsichki na Balkanite!

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Треба нам мир, то је тачно. Слажем се.

ink напиша:
"Brato nie nepadnahme Makedonia v 1991 godina shtoto vie parvi q priznahte i shtqhte da okajite pomosht na Makedonia,dori ojeshe da se vkluchite vav voinata!"Neka da podchertaq che Balgarskata armiq e nai silna v godinite 1991-1993.Neznam dali tova e istina ili ne no tova mi kaza samia policai v Belgrad.
:roll: no comment

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
иако последниот текст на инк е полн со глупости, за жал морам да потврдам дека ЈНА имаше план/опција „преземање на контролата врз територијата на (тогашна) СР Македонија„

меѓутоа отворање на „јужен фронт„ се сметаше како нетактичко и рамно на „самоубиство„, и воената опција се остави „на мраз„, се сметаше на наше „опаметување„ од ко „ќе се среди„ во Хрватска...

само шо ништо од тоа нема никаква врска со темава...

ако некој го интересираат ситници од случувањата меѓу 25-26 јуни `91 и `94 - `95, можи да праша приватно, ако знам ќе му одговорам

бек 2 сабџект, плис

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Sled kato JNA imashe plan za napadenie zashto ne napadna Makedonia?Slovenia e po malka po teritoria ot Makedonia,no q napadnaha,nali?
Az nqma da zabravq kak bashta mi beshe derujen v armiata i im zapovqdaha da prebazirat 30 samoleta ot Turskata granica v Sofia.1 sedmica bqha v Sofia i bqha v gotovnost.Da ne govorim,che 30 tanka ot Haskovo(moq grad) bqha otkarani za granicata sas Sarbia i novata darjava Makedonia.Ako imashe namesa na Juigoslavia v Makedonia,balgarskata armiq beshe gotova da vleze v Jugoslavia i novata Makedonia.sled godii kato se razsekretatdokumenti ot armiqta ni shte vidite kakva e bila gotovnostta na Balgaria da se vavleche v edna voina s Jugoslavia.Az tova koeto go kazvam sam go videl s ochite si.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
ink напиша:
Sled kato JNA imashe plan za napadenie zashto ne napadna Makedonia?Slovenia e po malka po teritoria ot Makedonia,no q napadnaha,nali?
Az nqma da zabravq kak bashta mi beshe derujen v armiata i im zapovqdaha da prebazirat 30 samoleta ot Turskata granica v Sofia.1 sedmica bqha v Sofia i bqha v gotovnost.Da ne govorim,che 30 tanka ot Haskovo(moq grad) bqha otkarani za granicata sas Sarbia i novata darjava Makedonia.Ako imashe namesa na Juigoslavia v Makedonia,balgarskata armiq beshe gotova da vleze v Jugoslavia i novata Makedonia.sled godii kato se razsekretatdokumenti ot armiqta ni shte vidite kakva e bila gotovnostta na Balgaria da se vavleche v edna voina s Jugoslavia.Az tova koeto go kazvam sam go videl s ochite si.
А бе вие татарите никако ум да ви диојде дека не ве сакаме, сетики се оикате кај што не ви е место. Ај да релеме дека вистина говориш. кажи ми, кој ви рекол дека ќе бевте добредијени пвоторно како и секогаш во историјата да сакате да не "ослободите" од нас самите или другите, се со цел нели, да бидеме сшто като исто. Еднија нароТ, а??
А бе ајде, гитла, не не замарај, со идиотизми.
ќе јадевте ќотек и од нас, и само од мое маало. Ќе ви пуштевме Деф лепард на звучки ќе се разбегавте ко пичиња.

ink

Член од
19 август 2005
Мислења
144
Поени од реакции
0
Ami Balgaria e nqmala interes da ima voina do neinata teritoria,zatova mojeshe da se namesi.Kogato ima voina i to na 50 km ot granicata to tazi voina vodi do bqgane na investiciite,povishavane na cenata na iznosa minavasht prez Sarbia i nai veche.Kakto vinagi Balgaria e zaemala centralno mqsto na Balkanite i nemoje da ne bade namesena v edna ili druga voina.Nie zagubihme mnogo pazari i investicii zaradi voinata v Slovenia,Hrvatska i posledno v Kosovo.
Pak i nie balgarite nqmalo e da vi oslobojdavame.Prosto shte sme se bili nameseli vav voinata ot nashata teritoria(nie sashto imame granica sas Sarbia).Nashite samoleti ot Sofia sa bili za otbrana na Skopije i otbrana na Sofia.Pehotata e trqbvalo da prevzema Nish i da spira novi Srabski voiski kam Makedonia.Tova e bila strategiata.Dali e trqbvalo da ima voiski na Balgaria v Makedonia,neznam.Samo znam che e trqbvalo da pazim Makedonia po susha i vazduh pri edna voina sas Sarbia.Az tova znam i tova vi kazvam.

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.412
Поени од реакции
598
А да го прашаме Милчин што мисли за ова прашање а :?: нели беше Европа сега,уствари НАТО сега :dudlac:

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Garfield напиша:
А бе вие татарите никако ум да ви диојде дека не ве сакаме, сетики се оикате кај што не ви е место. Ај да релеме дека вистина говориш. кажи ми, кој ви рекол дека ќе бевте добредијени пвоторно како и секогаш во историјата да сакате да не "ослободите" од нас самите или другите, се со цел нели, да бидеме сшто като исто. Еднија нароТ, а??
А бе ајде, гитла, не не замарај, со идиотизми.
ќе јадевте ќотек и од нас, и само од мое маало. Ќе ви пуштевме Деф лепард на звучки ќе се разбегавте ко дундиња.
колко и да не ни сакате, рано или к'сно ке требе да се посакаме взаимно, штом и Македонија иска членство в НАТО и особено в ЕС. С'седи сме и между нас рано или к'сно нема да има и граница. Б'лгарија може да е НАТО и ЕС без значение к'де е Македонија сега, ама обратното не може - за да стане член на ЕС Македонија трјабва да имат нормални отношенија с нас.
Отношенијата на ниво правителства и бизнес и сега са прилични, ама оттам нататат'к всички спорни в'проси си стојат или просто се отлагат от двете правителства по различни причини.

Kajgana Shop

На врв Bottom