На што се базира бугарската пропаганда?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.505
Поени од реакции
621
"Имаме си ние и од Грчките болештии"......

"НАШ ДОЛГ Е СЕКАКО ДА НЕ СЕ ПРЕДАВАМЕ НА ОВИЕ БОЛЕШТИНИ"...

Ах бре татар, остаре со овие глупости ама памет не ти дојде...:neetaka:
Прво научи литературен бугарски јазик, а потоа анализирај ги пишувањата на Гоце Делчев... Како да анализирам текст на српски без да го знам јазикот...
 
Член од
29 март 2024
Мислења
385
Поени од реакции
771
Прво научи литературен бугарски јазик, а потоа анализирај ги пишувањата на Гоце Делчев... Како да анализирам текст на српски без да го знам јазикот...
Како не те мрзи на секоја тема за историја да спамираш, имаш приватен живот жена деца?
И така си одроден Македонец, кисни на некој татарски форум. Овде цитрони ни ги направи долниве топки.
Автоматски споено мислење:

Eве сте
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.505
Поени од реакции
621
Како не те мрзи на секоја тема за историја да спамираш, имаш приватен живот жена деца?
И така си одроден Македонец, кисни на некој татарски форум. Овде цитрони ни ги направи долниве топки.
Автоматски споено мислење:

Eве сте
Не знам зошто треба да навлегуваш во секој муабет. bilbili го коментираше мојот пост и јас му одговорив.
Видеото покажува не нас, туку го покажува ниското ниво на култура на граѓанин на Северна Македонија.
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
226
Поени од реакции
198
Прво научи литературен бугарски јазик, а потоа анализирај ги пишувањата на Гоце Делчев... Како да анализирам текст на српски без да го знам јазикот...
Моооре искомплексираност од нашиот БРАТСКИ СРПСКИ НАРОД... Но шала на страна, ни на крај памет не ми е да учам литературен бг јазик, фала богу не ми треба ваш пасош.
Сепак си делумно во право, зборот болештии го употребуваме како израз во источна македонија од каде потекнувам ама требаше да употребам чист македонски збор те болест, како што направил и Гоце.

Ти пак дркаш поими, Делчев бил етнички македонец те припаѓал на македонскиот народ но бидејќи тогаш немало македонска држава и нација живеел и примал плата од бг држава и припаѓал на бг нација.

За дефиниција за НАРОД(етнос) види Пулевски од 1875 год

NsIU6hzKk70.jpg


Кога еден народ на одредена територија ќе формира држава се создава НАЦИЈА и во таа нација влегуваат сите народи што живеат на таа територија.

Крај, тоа се дефиниции и нема разговори, нам ни се допаѓале или не.
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.505
Поени од реакции
621
Моооре искомплексираност од нашиот БРАТСКИ СРПСКИ НАРОД... Но шала на страна, ни на крај памет не ми е да учам литературен бг јазик, фала богу не ми треба ваш пасош.
Сепак си делумно во право, зборот болештии го употребуваме како израз во источна македонија од каде потекнувам ама требаше да употребам чист македонски збор те болест, како што направил и Гоце.

Ти пак дркаш поими, Делчев бил етнички македонец те припаѓал на македонскиот народ но бидејќи тогаш немало македонска држава и нација живеел и примал плата од бг држава и припаѓал на бг нација.

За дефиниција за НАРОД(етнос) види Пулевски од 1875 год

Прегледај го приврзокот 420000

Кога еден народ на одредена територија ќе формира држава се создава НАЦИЈА и во таа нација влегуваат сите народи што живеат на таа територија.
Крај, тоа се дефиниции и нема разговори.
Сите документи и писма на Гоце Делчев се напишани на литературен бугарски јазик. Нема ни „М“ од македонски говор. Ако сакаш добро да разбереш што напишал Гоце Делчев - научете го јазикот на кој пишувал.

Делчев јасно напишал дека е Бугарин. Ова е факт.

Пулевски еднаш бил Бугарин, еднаш стар Србин, еднаш Македонец. Неговите дефиниции навистина не се важни. За Пулевски има многу напишано и многу документи, прочитај малку, а можеме и за него да разговараме.

1718182954416.png

1718182884553.png
 
Последно уредено:
Член од
7 октомври 2008
Мислења
226
Поени од реакции
198
О потатарен, која ти беше дијагнозата??? Многу јасно ти напишав дека во времето на Делчев и Пулевски немало македонска држава и затоа по нација се пишувале или Бг или Срби а етнички си биле македонци. На крај ако си толку сигурен во ставовите на Бг зошто во комисијата не прифатат помош од странски историчари и експерти туку инсистирате да најдат политичко решение.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.505
Поени од реакции
621
О потатарен, која ти беше дијагнозата??? Многу јасно ти напишав дека во времето на Делчев и Пулевски немало македонска држава и затоа по нација се пишувале или Бг или Срби а етнички си биле македонци. На крај ако си толку сигурен во ставовите на Бг зошто во комисијата не прифатат помош од странски историчари и експерти туку инсистирате да најдат политичко решение.
Гоце Делчев напишал дека е Бугарин, не Бугарин по нација. Да не зборуваме дека во времето на Гоце Делчев никој не зборувал за нации, туку за народи и народности (што денес го знаеме како „етничка група“).

Каква помош и зошто треба да ја бараат? Комисијата работи и има резултати во некои случаи, во други нема - кога има одлуки, ќе има ЕУ. Тоа е толку едноставно.
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
41
Поени од реакции
10
О потатарен, која ти беше дијагнозата??? Многу јасно ти напишав дека во времето на Делчев и Пулевски немало македонска држава и затоа по нација се пишувале или Бг или Срби а етнички си биле македонци. На крај ако си толку сигурен во ставовите на Бг зошто во комисијата не прифатат помош од странски историчари и експерти туку инсистирате да најдат политичко решение.
потатарен е од татко ти синот, наместо дпмне лавчета сте мачиња, кои се премногу силни ама само позади тастатура.Наместо славеjче користиш турско Bülbül, а татари не ги вадиш од уста. Лажни сте патриоти, со ширење лаѓа уште долго ќе не убедувате коj бил Гоце кога он сам си напишал што е. Конечно, признаjте jа вистинана дека, ете денес сте македонци, а пред тоа не сте биле и го слагаме краj на спорот. Србомани като овоj џорџе пулевиќ воопшто не ми ги спомнуваjте како посебен доказ. Они биле исти ко воjвода мицко и jован бабунски. Кога велите македонци и македонско вие одработувате за великосрпскиот шовинизам и цинично сакате да сте дел од тоа за инает на бугарите и пошно не знаете накаj да терате. А ние 150 години ве чекаме да се освестите, ќе чекаме уште толку ако е потребно дур сфатите дека сте бугари наjедноставно.
 
Член од
19 февруари 2011
Мислења
511
Поени од реакции
540
потатарен е од татко ти синот, наместо дпмне лавчета сте мачиња, кои се премногу силни ама само позади тастатура.Наместо славеjче користиш турско Bülbül, а татари не ги вадиш од уста. Лажни сте патриоти, со ширење лаѓа уште долго ќе не убедувате коj бил Гоце кога он сам си напишал што е. Конечно, признаjте jа вистинана дека, ете денес сте македонци, а пред тоа не сте биле и го слагаме краj на спорот. Србомани като овоj џорџе пулевиќ воопшто не ми ги спомнуваjте како посебен доказ. Они биле исти ко воjвода мицко и jован бабунски. Кога велите македонци и македонско вие одработувате за великосрпскиот шовинизам и цинично сакате да сте дел од тоа за инает на бугарите и пошно не знаете накаj да терате. А ние 150 години ве чекаме да се освестите, ќе чекаме уште толку ако е потребно дур сфатите дека сте бугари наjедноставно.
Ти си преставник на еден типичен денешен бугарин кој мисли дека се се сведува на Србија и Бугарија и ништо друго. како и тој со постот пред тебе демек тој научно излагање има.
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
41
Поени од реакции
10
О потатарен, која ти беше дијагнозата??? Многу јасно ти напишав дека во времето на Делчев и Пулевски немало македонска држава и затоа по нација се пишувале или Бг или Срби а етнички си биле македонци. На крај ако си толку сигурен во ставовите на Бг зошто во комисијата не прифатат помош од странски историчари и експерти туку инсистирате да најдат политичко решение.
потатарен е од татко ти синот, наместо дпмне лавчета сте мачиња, кои се премногу силни ама само позади тастатура. Лажни патриоти, со ширење лаѓа уште долго ќе не убедувате коj бил Гоце кога он сам си напишал што е. Конечно, признаjте jа вистинана дека, ете денес сте македонци, а пред тоа не сте биле и го слагаме краj на спорот. Србомани като овоj џорџе пулевиќ воопшто не ми ги спомнуваjте како посебен доказ. Они биле исти ко воjвода мицко и jован бабунски. Кога велите македонци и македонско вие одработувате за великосрпскиот шовинизам и цинично сакате да сте дел од тоа за инает на бугарите и пошно не знаете накаj да терате. А ние 150 години ве чекаме да се освестите, ќе чекаме уште толку ако е потребно дур сфатите дека сте бугари наjедноставно.
Ти си преставник на еден типичен денешен бугарин кој мисли дека се се сведува на Србија и Бугарија и ништо друго. како и тој со постот пред тебе демек тој научно излагање има.
за жал на тоа се сведува
 
Член од
19 февруари 2011
Мислења
511
Поени од реакции
540
за жал на тоа се сведува
Ама така КП на Живков ве издресирала. И тогаш и сега ако некој и малку посака да си биде само македонец во Бугарија одма се лепи етикета дека тоа значи србин, Србија а нели тие ви се првиот непријател и знаеме како околината ги третираше тие луѓе и нормално повеќето да си ја гледаат живеачката и да си ѓутат. Нас нашите родители и предци не учеа декља во тоа време имало многу србомани и бугарофили а тоа е многу различно од србин и бугарин. Значи тоа ти се одродени македонци кои сакаат да бидат поголеми срби од самите срби и поголеми бугари од самите бугари. Сакајќи да си ја исперат совеста дека од македонци станале бугари и срби настојуваат и оние кои денес се горди македонци да признаат такво нешто. Жив пример ти е оној Атанас Величков сопственик на порталот Трибуна каде 20 и кусур години бил горд македонец за сега да е уште погорд бугарин тој ти е тип кој додека бил македонец јадел гомна за бугарите за сега кога е буггарин јаде гомна за македонците. Е на таквите им е ептен потребно македонците да си признаеме дека нашите предци биле бугари, за тој величков да заборави дека јадел лајна за бугарите.
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
41
Поени од реакции
10
Ама така КП на Живков ве издресирала. И тогаш и сега ако некој и малку посака да си биде само македонец во Бугарија одма се лепи етикета дека тоа значи србин, Србија а нели тие ви се првиот непријател и знаеме како околината ги третираше тие луѓе и нормално повеќето да си ја гледаат живеачката и да си ѓутат. Нас нашите родители и предци не учеа декља во тоа време имало многу србомани и бугарофили а тоа е многу различно од србин и бугарин. Значи тоа ти се одродени македонци кои сакаат да бидат поголеми срби од самите срби и поголеми бугари од самите бугари. Сакајќи да си ја исперат совеста дека од македонци станале бугари и срби настојуваат и оние кои денес се горди македонци да признаат такво нешто. Жив пример ти е оној Атанас Величков сопственик на порталот Трибуна каде 20 и кусур години бил горд македонец за сега да е уште погорд бугарин тој ти е тип кој додека бил македонец јадел гомна за бугарите за сега кога е буггарин јаде гомна за македонците. Е на таквите им е ептен потребно македонците да си признаеме дека нашите предци биле бугари, за тој величков да заборави дека јадел лајна за бугарите.
македонци во Бугариjа нема ама мешетарење од страна на српската амбадаса во Бугариjа во 90те имало. Со цел стварање на македонско малцинство. Вас тешко ќе ви падне на памет дека Живков нема ни блага врска со тоа.А сите докази наjеднозначно покажуват дека населението со сосема мали исклучоци во сите 3 дела на реонот Македониjа се чувствувало като бугарско. И да наjдете некаде податоци дека се користел поединично зборот македонец и македонски тоа било како поим не за етничка припадност туку за потекло од овоj дел на Балканот. Во пракса поимите бугарин и македонец биле изедначени. Повеќето преродбеници и револуционери ги користеле обете и сепак бугарин преовладувало. Има едно што забележувам каj вас стално да се користи а тоа е дека имало 3 пропаганди. Тоа е истото што Киро Глигоров го зборел за еквидистанцата. Демек ние сме македонци а имаме 4 волка од 4те страни кои сакаат да го распарчат македонското ткиво. Антрополошки, jазично и во свеста во тоа време предност имала Бугариjа. Од друга страна Србиjа, Грциjа и Романиjа го искористиле фактот дека биле слободни со 30-50 години порано и имале веќе институции кои барале проширување. Самата Србиjа кога била нем посматрач на состоjбите вложувала многу пари, за да jа промени свеста. А како ќе одговориш на податоците дека кога лугето и во Бугариjа и во Македониjа биле под турскиот jарем во денешна Македониjа пред воопшто да имало било какви пропаганди и егзархиjа еснафите по градови, првите школи биле основани како бугарски. Каква била таа свест коjа поттикнувала лугето да се изjаснуват како бугари, кога можело слободно да кажат дека се македонци. Па на краjот од денот зошто не се пишале jужносрбиjанци или прави грци? Зошто после сите воjни бегалците завршувале во Бугариjа? Зошно не друга од соседните земjи? Зошто речиси сите потомци на наjзначаjните преродбеници и револуционери денес живеат во Бугариjа, коjа ете не им го признава идентитетот?
 
Последно уредено:
Член од
19 февруари 2011
Мислења
511
Поени од реакции
540
македонци во Бугариjа нема ама мешетарење од страна на српската амбадаса во Бугариjа во 90те имало. Со цел стварање на македонско малцинство. Вас тешко ќе ви падне на памет дека Живков нема ни блага врска со тоа.
Гледаш дека како чипирани сте сите бугари? Правиме муабет за македонци одма во муабетот мора да се вметне Србија. Има и тоа како има и покрај пропагандата дека етнички македонец означува по автоматизам српска пропаганда, српска УДБА. Има пишани документи после 1945 за прогон и затвор за оние кои и покрај таа пропаганда не се откажувале од македонскиот идентитет.
 
Член од
28 октомври 2012
Мислења
41
Поени од реакции
10
Гледаш дека како чипирани сте сите бугари? Правиме муабет за македонци одма во муабетот мора да се вметне Србија. Има и тоа како има и покрај пропагандата дека етнички македонец означува по автоматизам српска пропаганда, српска УДБА. Има пишани документи после 1945 за прогон и затвор за оние кои и покрај таа пропаганда не се откажувале од македонскиот идентитет.
дополнив со неколку прашања, отговори си сам. Во однос на Србиjа, па она кога ги изгубила шансите да го прошири Белградскиот пашалук со вистинските српски земjи во Босна, Косово и Црна гора вложила се да припои бугарски краеви како Ниш, Пирот, Врање, Лесковац, Заjечар. Кога со помош на великите сили им успеала намерата истото го прошириле и во Македониjа. И конечно се спротивставили на Бугариjа. И секоj пат биле тепани. Добро за нив дека биле големите држави па денес Србиjа сеуште постои. Така да она си има наjбитна улога во нашава приказна. Вие немате аргументи и секогаш кога пробувате со аргументи jас имам чувство дека не разговарам со Скопjе туку со Белград. Србиjа 100 години гради стратегиjа како да го зачува украденото. Вие сте една од тие алки кои по никоjа цена нема да ви дозволат да избегате од Српскиот свет. Да бевте вистински независна земjа а не како сега на белградски синџир овие проблеми ќе беа решени и ќе се одеше напред и никакви комисии и протоколи немаше да бидат потребни.
 
Член од
19 февруари 2011
Мислења
511
Поени од реакции
540
дополнив со неколку прашања, отговори си сам. Во однос на Србиjа, па она кога ги изгубила шансите да го прошири Белградскиот пашалук со вистинските српски земjи во Босна, Косово и Црна гора вложила се да припои бугарски краеви како Ниш, Пирот, Врање, Лесковац, Заjечар. Кога со помош на великите сили им успеала намерата истото го прошириле и во Македониjа. И конечно се спротивставили на Бугариjа. И секоj пат биле тепани. Добро за нив дека биле големите држави па денес Србиjа сеуште постои. Така да она си има наjбитна улога во нашава приказна. Вие немате аргументи и секогаш кога пробувате со аргументи jас имам чувство дека не разговарам со Скопjе туку со Белград. Србиjа 100 години гради стратегиjа како да го зачува украденото. Вие сте една од тие алки кои по никоjа цена нема да ви дозволат да избегате од Српскиот свет. Да бевте вистински независна земjа а не како сега на белградски синџир овие проблеми ќе беа решени и ќе се одеше напред и никакви комисии и протоколи немаше да бидат потребни.
Сите до еден терате еден ист муабет. Ама најинтересни ми се поимањата бугарски краеви аналогно србите си имаат поим стара србија нели како оправдување за нешто што го освоиле воено одкако станале посебни држави издвоени од османлиското царство. На кој начин се станува бугарски крај, или српски крај, или еве ако сакаш и германски земји, грчки земји? Има ли византиски краеви? Персиски краеви, Австроунгарски краеви, пруски краеви?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom