Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво :)

За греење на соба 20-25 m2 (јужна ориентација), каква клима би препорачале, која големина (инвертер секако планирам)?
И колку би идела сметка за струја, имајќи предвид дека досега сме се грееле со дрва, а сметката за струја за станот изнесува околу 1500 денари (плус-минус)?

Фала однапред

Moj predlog ili Ovoj model

Ili ovoj

Inaku greenje so klimatizer prosecen trosok opsto za sekoj 3.5kw klimatizer e 2.000 denari samo za klimatizerot

Lele, lele izgore za toj pusti japonec, ha, ha, ha.
Ova e sosema vistinita i relevantna informacija, koja sekoj koj ima namera da nabavuva klima treba da ja ima vo obzir.
I pred ova znaev deka HISENS nisko moduliraat no tie od srednata klasa no ete i vleznite modeli možat isto taka iako se so kapilara, znači i bez EEV ne e prečka.
Na primer za Gree nema vakvi svedoštva, nema ni da ima osven prazni zborovi i pogreši podatoci po brošuri ili testovi za klimi so drugi izmešani oznaki.
Kosta ubavo bi bilo da navedeš so koj fan raboteše i kolkava e T na izduv, ako e okolu 37C će bide top.
Može da se sluči i kaj mene da visi na fasadata pokraj tvojot ušte eden WHIRLPOOL!!!
Ако сакаш Вирпул, ова ти е последната шанса, ги има уште само неколку парчиња; https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=74863
Досега откриениот главен проблем со Вирпулот - глупаво даљинско и проблем со ВиФи, се надминува со TYUA-та за 12 $.
Овој модел е појак од мојот (SEER 8,5 i SCOP 4,6), со тие бројки многу веројатно е и со EEV.
А ако и ти подлегнуваш на овдешната пропаганда дека се е кинеско, се е исто што и да земеш (што јасно, го наметнуваат и им оди во прилог продавачите на кинези), тогаш за Хисенс имаш време и голем избор. Колку што гледам кај синот, не се лоши машини (зборам за почетниот модел Хисенс од пред 2 години), ама не сум вршел таму никакви мерења ниту имам некои искуства, освен звукот, внатрешната е прилично тивка, а надворешната се слуша да речеме, некаде во рамки на просекот за кинеска клима.

Modulira na +13? Ne e toa +13 koga preku den bilo +30 :D pocekajte malku da fati zimo pa ke moduliraat i kinezi i japanci .
I ja vcera vecer ja pustiv prv pat Gree Eco lomo 3.5 napravi banja za 1 saat so pocetni 1000w pa spusti na 250-300w i potoa spusti na 4w (ja iskluciv posto nese trpese zeskoto)

Modulira na +13? Ne e toa +13 koga preku den bilo +30 :D pocekajte malku da fati zimo pa ke moduliraat i kinezi i japanci .
I ja vcera vecer ja pustiv prv pat Gree Eco lomo 3.5 napravi banja za 1 saat so pocetni 1000w pa spusti na 250-300w i potoa spusti na 4w (ja iskluciv posto nese trpese zeskoto)
Problem e baš na +12C i nagore nisko da sleguva i da ne se gasi, na niski T site dobro rabotat, sekoja kako znae i ume će gree, nekoja poveće nekoja pomalce....
Lomo izgleda podobro modulira od 90% modeli na Gree.

Problem e baš na +12C i nagore nisko da sleguva i da ne se gasi, na niski T site dobro rabotat, sekoja kako znae i ume će gree, nekoja poveće nekoja pomalce....
Lomo izgleda podobro modulira od 90% modeli na Gree.
Vcera Amber Premium + , 12K , nadvoresna temp 11C, modulira na 125W, alal da mu e.
Steta sto ne si kupi, pomina promocijata.

Последно уредено:
Да, толку е +13, туку да појаснам како одеше; почна со 1050-1070В, па во рок од немолку минути намали до 200-210 и така стоеше уште 5-6 мин. (не го следам постојано - мерачот и штекерот ми се надвор), потоа сроз исклучи компресорот и падна на 22 Вати. По кратко време внатрешната перка се дига скроз горе, остава мал отвор и не може да се регулира нејзината позиција се додека не се вклучи компресорот, по што се враќа на првобитно зададената положба. Ваљда е така и кај другите.

Ne se kolni ti veruvam, ha, ha, ha, ha.
Tebe da ti veruvam ili na jadnikov so PREMIUM model https://forum.benchmark.rs/threads/klima-uredjaji-opšta-diskusija.479833/page-397#post-6989066 kaj nego ispod 600W ne sleguva , kaj tebe i ne e bitno što sakaš možeš da napišeš.
Hahaha, ajde kupi veke edna klima, se utepa soveti davanje…
Автоматски споено мислење:

Да, толку е +13, туку да појаснам како одеше; почна со 1050-1070В, па во рок од немолку минути намали до 200-210 и така стоеше уште 5-6 мин. (не го следам постојано - мерачот и штекерот ми се надвор), потоа сроз исклучи компресорот и падна на 22 Вати. По кратко време внатрешната перка се дига скроз горе, остава мал отвор и не може да се регулира нејзината позиција се додека не се вклучи компресорот, по што се враќа на првобитно зададената положба. Ваљда е така и кај другите.
Ne e dobro, tzlatko veke ne ja saka…hahaha

Ne se kolni ti veruvam, ha, ha, ha, ha.
Tebe da ti veruvam ili na jadnikov so PREMIUM model https://forum.benchmark.rs/threads/klima-uredjaji-opšta-diskusija.479833/page-397#post-6989066 kaj nego ispod 600W ne sleguva , kaj tebe i ne e bitno što sakaš možeš da napišeš.
За овој модел збори дечкото од Црна Гора Amber Premium GWH12YD, очигледно овој модел за тој пазар има додавка премиум и се продава како таков, кај нас е само Амбер GWH12YD, веројатно сосема истиот модел:)

Последно уредено:
За овој модел збори дечкото од Црна Гора Amber Premium GWH12YD, очигледно овој модел за тој пазар има додавка премиум и се продава како таков, кај нас е само Амбер GWH12YD, веројатно сосема истиот модел:)
Amber Premium vo Srbija e Amber Nordic kaj nas.
Naucete se da kazete celosna sifra na modelot, za da znaeme za sto zborime. Ako neznaete , prasajte ili pobarajte celosan sifra na modelot, najdobro energetska …na nejze se pisuva.

Amber Premium vo Srbija e Amber Nordic kaj nas.
Naucete se da kazete celosna sifra na modelot, za da znaeme za sto zborime. Ako neznaete , prasajte ili pobarajte celosan sifra na modelot, najdobro energetska …na nejze se pisuva.
Ама ние понешто и си знаеме кога сакаме, мене по ознаката ми беше очигледно. Ама зошто така од Gree, за секоја вукојебина друго име?

Ама ние понешто и си знаеме кога сакаме, мене по ознаката ми беше очигледно. Ама зошто така од Gree, за секоја вукојебина друго име?
Oficijalno e Amber Nordic, kako sto e kaj nas. Zosto vo Srbija si go krstile premium , nemam pojma, toa neka si kazat tie.

/// U pravi si, ... samo u vokojebinama je tako sa Gree //// Ajde da li mogu bez AHRI-a da podaju u USA ? Svaki split tamo ima sertifikat ///////

Kajgana Shop

Постови на неделата

Недела од 12 јули 2025

Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
Многу изгубија Вмро, Мицковски и Тошковски со ова. 30 години политички партии, еден не се најде да им каже дека не можат да идат со глава во ѕид, и дека не идат лично против Арсовска, туку против функцијата градоначалник на Град Скопје. Толкави...
Фан Клуб: Вардар
убаво е да се знае, не сите комити го делат ставот на “комити“
не може мене никој да ми наметнуваат како да размислувам.

иститие тие пред неколку години во ерата на најуспешните години на вардар бараа вардар да се повардарел. се повардари, си...
Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија
тошковски постапува по судски налози. Конкретно за ова кај судот треба да ја бараш кривицата. Судот моментално не е под влада него ете е независен. ВМРО не смени ниеден судија кога дојде него тие што беа за време на СДС.

Аха, значи ако некој...
Back
На врв Bottom