Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Среќна нова, многу здравје на сите.
Пошто декември заврши еве и колку имам потрошено за претходниот месец.
1641075549282.png
Тошиба Даисеикаи 9 3.5ка за просторот и се друго во претходните постови...

Сетирана 24 степени ауто фан - цело време освен од 14-16h и од 05-07h наутро, тогаш дува на 26 степени 4 ниво.

Другата клима во спална се пушта по потреба, самсунг 2.5ка - SmartThings вели 85kwh потрошени, нека се и 100 пошто сеуште чекам мерач за неа неможам да потврдам точно.

Среќна нова, многу здравје на сите.
Пошто декември заврши еве и колку имам потрошено за претходниот месец.
Прегледај го приврзокот 318106
Тошиба Даисеикаи 9 3.5ка за просторот и се друго во претходните постови...

Сетирана 24 степени ауто фан - цело време освен од 14-16h и од 05-07h наутро, тогаш дува на 26 степени 4 ниво.

Другата клима во спална се пушта по потреба, самсунг 2.5ка - SmartThings вели 85kwh потрошени, нека се и 100 пошто сеуште чекам мерач за неа неможам да потврдам точно.

Станче си е станче....
Грееме слична квадратура, ама јас во куќа... па имам 100kw повеќе... додуша ја држев фиксирана на 25С и 4ка фан дење/ноќе скоро цел Декември до пред некој ден кога затопли бааги па морам преку ден да намалувам :)

Еве од самата апликација на Broadlink SP3S мерачот каде може да се зададат и цени на електричната енергија во ефтина и скапа тарифа па да пресмета и цена во долари (по нашки денари)

photo 1.PNG

Денес упдатирав цени на електрична енергија во Broadlink апликацијава, па направив и една ретроспектива на потрошната од Mitsu LN35 од цела 2021 греење и ладење, еве како беше со старите цени кои важеа до вчера:

photo 2.PNG photo 3.PNG

И еве откако упдатирав цени според измените од 01.01.2022 и апликацијата направи рекалкулација
Ceni2022.png

photo 3 (new).PNG photo 4.PNG

Bebe123 се враќа на форумот за да ви соопшти една вест: Клима уредите на Фонко се произведуваа од страна на Mitsubishi Electric. Денеска фирмата Фонко иако е во стечај тука во Македонија, во Полска врши монтажа на Mitsubishi Electric клима уреди.
1641135045316.png1641135059273.png1641135070083.png

На првата слика, текстот обележан со жолто преведено од полски значи „клима уред произведен од Mitsubishi Electric за ФОНКО“

Do pred 3 god koristev dva ureda isti kako na slikata, edniot ušte raboti treta zima kaj eden prijatel.
Samo ne mi e jasno zošto imaat Toshiba kompresor i se na R407b freon....

Имаме низа на топли денови, и понатаму ќе ги имаме, па еве сепак зошто е важно да се има клима со солидна модулација, не е за џабе.Capture.PNG

Ti fali DDV od 5%. Sega dnevnata e 7.7 Den, nocnata 3.85 Den.....
Да пресметките ми се без данок...
Ќе видиме од годинава дали ќе продолжи да биде 5%.... или ќе крене на 10% или можда веднаш на 18% уште од Јануари.
Најавено беше лани дека го намалија на 5% колку да не се осети покачувањето и дека во 2022ра постепено ќе го вратат назад на 18%...

Да пресметките ми се без данок...
Ќе видиме од годинава дали ќе продолжи да биде 5%.... или ќе крене на 10% или можда веднаш на 18% уште од Јануари.
Најавено беше лани дека го намалија на 5% колку да не се осети покачувањето и дека во 2022ра постепено ќе го вратат назад на 18%...
Znači ne ti e točna cenata po KWh....mene mi e bitna vkupnata cena bez razlika na danokot, bidejći jas go plaćam danokot, a ne nekoj drug.
Inače dvotarifnive merači ne se sposobni da dadat točen presmetan iznos poradi intervalite so dvočasovna dnevna i vikennd eftina tarifa. Pred poskapuvanjevo prosečna cena KWh beše okolu 5,5 Den/KWh so mojot način na koristenje na klimata. Sega će odi na 6 Den/KWh plus iznosot poradi ukinatata dnevna eftina tarifa.
Po moite presmetki moeto domaćinstvo ukinuvanjeto na dnevnata tarifa će me čini od 300 do 500 den, taka da pokačuvanjeto ne e 9,5% tuku najmalku 20%.

Ако може прашање за Lg инвертер клима ... ако е подесена на 25 степени дува млако, не топло, а ако е на 30 тогаш дува топло ... ова нормално е или нешто не е во ред? Колку топло треба да е издувот?

Ако може прашање за Lg инвертер клима ... ако е подесена на 25 степени дува млако, не топло, а ако е на 30 тогаш дува топло ... ова нормално е или нешто не е во ред? Колку топло треба да е издувот?
Koga e postavena na 30 C ili bilo koja T povisoka od 2-3 C od T vo prostorijata i pri toa se izbere najvisok izduv, sekoj inverter toa go podrazbira kako signal da dade se od sebe i se trudi što pobrzo da se približi do pobaranoto, a toa go pravi preku što potopol vozduh.
Ako se izbere voobičaena i "ponormalna" T normalno e inverterot da isporačuva mlak vozduh koj na dolgi stazi sepak ja gree prostorijata.
Po mene bitno e na rastojanie od 5-6 m od klimata so nekoj sreden izduv da ne se čustvuva promaja, a toa se nekade od 400-500W modulacija. Ne e ni bitno koja e T na izduv, bitno e da nema provev.
Inače moja preporaka e drženje na edna ista zadadena T, a ne izbor na ekspresno turbo greenje so zadadeni 30 C, klimite ne se panelni grealki i vaka ako se koristat ne se ni mnogu štedlivi, će odat non stop vo defrosti ako e nador pod i okolu 0 C.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom