Научни чуда во Ку`ран

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.134
Ете гледаш како може да се разбереме...

Европа имаше научници кои до ден денес имаат влијание во своите откритиа како Да Винчи,Галилео Галилеј,Њутон..итн...кои првите двајца работеле на резултатите на истражувања на муслиманските научници.

А за тоа дека Муслиманите не се ослободиле од влијанието на религијата,нема тука шо да се ослободат...Исламот на никој ништо не му забрануваше во врска со науката...
Може да се разбереме и тоа како, само треба малку повеќе иницијатива, а не како некои... :)

И сега за таа последната реченица:
Црквата во средниот век забрануваше повеќе научни откритија, теории... Исламот не забранувал. (според тебе, јас не знам дали забранувале или не)

Европјаните се побунија, се ослободија од влијанието на црквата, и оп, на сцена се појавија огромен број откритија, и тоа доста корисни, кои како за иронија го проширија Христијанството насекаде во светот.
Значи тоа што го забрануваше црквата, тоа го прошири Христијанството во светот. Иронија...

Зошто ако Исламот не ја забранува науката, зошто нема позначајни научни откритија од муслиманите?
Да одговорам јас на ова прашање или ќе одговориш ти?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Абе остај се чудо до чудо и тоа НАУЧНИ чуда не разбирам како до сега сите не се преобратиле во мухамедини покрај толку големи чуда и докази па и научни абе ејјјјј до сега и атеистите требаче да се преобратат во ислам на волку ЧУДА НАУЧНИ

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Муслиманските научници се најзаслужни за денешните стандарди во полињата на оптиката,механиката,медицината,архитектурата,мерењето на времето итн...
Зошто ако Исламот не ја забранува науката, зошто нема позначајни научни откритија од муслиманите?
Да одговорам јас на ова прашање или ќе одговориш ти?
. . .

S

smart ass

Гостин
Куран и наука=Свинско и вино!!

Религија за верници,наука за научници.

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
ОК, изгледа не се разбираме...
Ај вака, ај кажи неколку позначајни откритија направени од муслимани?

Со Багдатската батерија шо прајме ? :tv:Некој од Европа случајно да не ја откри ?

П.С Шестар,компас,лупа,медицински инструменти..итн...итн... :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.134
Со Багдатската батерија шо прајме ? :tv:Некој од Европа случајно да не ја откри ?

Компасот е измислен во Европа, од немуслимани.

ОК, тоа лупа, мед. инструменти, (еве пр. телескопот е покорисен од лупата ама ок тоа), ама зошто не ми е јасно, не го освоија светот со своите иновации?! Не мора да го освоеа, барем некакво влијание да имаа...

И на крај краева, тоа се единствените изуми на муслиманите???
Што е со индустријата, возилата, производствените технологи, оружјата.....

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016

ОК, тоа лупа, мед. инструменти, (еве пр. телескопот е покорисен од лупата ама ок тоа), ама зошто не ми е јасно, не го освоија светот со своите иновации?! Не мора да го освоеа, барем некакво влијание да имаа...

Всушност,некој вид компас направиле Кинезите...потоа го усовршиле Арапите.
Арапите компсаот го пренеле во Европа околу XII век.

Брат,кажи ми како да ти објаснам за влијанието ???? Пишав во претходните постови..

Колку што знам,немаат некој изум во врска со индустријата ( возила,оружја итн инт...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

Ехејјјјјјјј бре полека кај трчаш се сопна се раскости, не лупај глупости багдадтската патерија е направена МНОГУУУУУУУУУУУ пред оној да јава ангели речи го де мухамед многууууууууууу пред мухамединството, исто и за медицинските инструменти итн итн итн не ги крадете египетските откритија кој се од пред нашата ера а многу постари од тој де шизофреничарот мухамед и од самата религија

Всушност,некој вид компас направиле Кинезите...потоа го усовршиле Арапите.
Арапите компсаот го пренеле во Европа околу XII век.

Брат,кажи ми како да ти објаснам за влијанието ???? Пишав во претходните постови..

Колку што знам,немаат некој изум во врска со индустријата ( возила,оружја итн инт...

Иначе компас на медитеранот се употребувал уште од времето на рим колку за информација, само што не изгледал како денешниот компас туку парче магнетит врзано за штичка се ставало во сад со вода и види ЧУДО секогаш го покажувал север:tapp:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549

Ни ти ни Human не сте во право. Компасот е кинеска измислица, првин извезена во Арапските земји преку трговија па преку крстоносните војни донесена во Европа.
Повеќето од другите изуми се ПРЕД појавувањето на Исламската религија па затоа е погрешно етикетирањето на истите изуми како муслимански.

Патем, кај муслиманите е забранета аутопсијата, без која што е НЕВОЗМОЖНО да се постигне медицински напредок.

Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1

Aj gledaj gi video sto gi postirav. Tuka imas seto nauka sto e od muslimanstvoto. Dovolno e samo da gledas. Site odgovori gi imas tuka, ne maci se da prasas eden po eden.

Ехејјјјјјјј бре полека кај трчаш се сопна се раскости, не лупај глупости багдадтската патерија е направена МНОГУУУУУУУУУУУ пред оној да јава ангели речи го де мухамед многууууууууууу пред мухамединството, исто и за медицинските инструменти итн итн итн не ги крадете египетските откритија кој се од пред нашата ера а многу постари од тој де шизофреничарот мухамед и од самата религија

Иначе компас на медитеранот се употребувал уште од времето на рим колку за информација, само што не изгледал како денешниот компас туку парче магнетит врзано за штичка се ставало во сад со вода и види ЧУДО секогаш го покажувал север:tapp:
Kako prvo prijaven si so ovie navredi na edna religija i eden prorok.
Kako vtoro se vidi deka ne si vaspitan.
Kako treto pazi uste ednas koga navreduvas.
.
Kako peto ke ti se petlat ocite ako nastavis vaka.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
kako cetvrto WOW LOL
ете чудо религија која пропагира мир немој бе до толку да се нервираш

Kajgana Shop

На врв Bottom