Над 35,000 издадени Бугарски пасоши ?!

Статус
Затворена за нови мислења.
N

n/a

Гостин
A kolku do gradeznite rabotnici i deckite so elektro sredno...(od kaj nas)..tie se besceneti vo Bugarija,ne za drugo tuku zaradi toa sto nivnite se majstor kvaris(povekjeto)!
Eden drugar digna hacienda vo Sofija...majstorite bea od nekoe palanecko selo...sega celo maalo go pravat posto vidoa deka kvalitetno i brzo rabotat...ama deckite...rabotat za 30 eu dnevnica!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
7
Поени од реакции
0
... sekoj eden bugarin ekonomskite parametri i parite gi mesa so politika i so nacionalni cuvstva,sto edno so drugo e nespoivo!

Sega za sega...nezavisimo 4e imam gotovi proekti,gordosta ne mi pozvoliava da investiram v stranata vi!

dokolku sfakjam i tebe ne se ti jasni nekoj raboti:)

N

n/a

Гостин
halflife напиша:
... sekoj eden bugarin ekonomskite parametri i parite gi mesa so politika i so nacionalni cuvstva,sto edno so drugo e nespoivo!

Sega za sega...nezavisimo 4e imam gotovi proekti,gordosta ne mi pozvoliava da investiram v stranata vi!

dokolku sfakjam i tebe ne se ti jasni nekoj raboti:)
Prav si!I sam sum uvidel deka e taka i sum se prasal zosto....
Nemam odgovor pred samiot sebe,sto me pravi nervozen!
Nizata na odgovori pocnuva so toa deka sakam doma vo Makedonija kade sto sum zastiten da investiram,i deka se plasam da investiram na teren koj sto iako dobro go poznavam e neprijatelski nastroen kon nasiot kapital i ne smetaat(i toa otvoreno) za priglupite,neuki i bedni brakja...
Stom e taka...jas gubam zelba da pravam pari...i stanuvam tipicen balkanec,sto e loso,pred se i za mojot djep!
Ali parite i ne se se na ovoj zivot!
Pa ja gordo im pejam Trba trbi Gevgelija-Vaska Ilieva!

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
pirinec напиша:
Здравејте на всички. Отскоро ви чета и ако може да се вклјуча в дискусијата
Без значение, че с'м от Пиринска Македонија, не знам официалнијат македонски език, рискувам да напиша нјакоја глупост или да б'да криворазбран, затова с ваше позволение, ште пиша на б'лгарски.
Като п'рво, имате много погрешна представа какво е в момента Б'лгарија. Вашите представи може да са верни за преди 10 години, но не и за сега.
Четох, че в Скопие имало американска фирма дето давала 1000 долара заплата. ште ви кажа само, че в Софија такава заплата вземат средноспециализираните кадри и може да се каже че вече е масова. Вјарно е че има хора с ниски доходи, но ви уверјавам, че в момента е наст'пил так'в глад за кадри навсјак'де, че заплати от по 1000 евро чисто, след дан'ци за сравнително добри специалисти, не висша класа, са нешто нормално. Да не говорим, за строителни работници как'в е глада. Само в моја рајон е п'лно с'с строителни (градежни) работници от Кочани, Струмица, штип и Крива паланка, идват с хилјади и т'рсјат работа. Всичките те, с којто и да с'м говорил кандидатсва за гражданство, за ад работи в Б'лгарија. В Македонија ако работи и с'бота и неделја ја докарат по 200 евро, ја не не, в Банско и Сандански правјат по 800-900 без с'бота и неделја. Това е по техни думи.
Така че, слезнете на земјата хора, живота е един и трјабва да се живее, тези граници дето сте ги сложили в главите си, за ваше добро е да ги махнете.
Поздрави и извиненија, че пиша на б'лгарски.
Види, можеме да се вртиме во круг во недоглед, но реалноста е сосема поинаква :)

Читај подолу:

Бугарската полиција е во толку лоша финансиска состојба, што не може да си дозволи ниту хартија и пенкала за фаќање белешки при испрашување на осомничените, пренесуваат локалните бугарски медиуми.

Полицајците во Софија секој ден се трудат да најдат начин за извршување на нивната работа без основни средства.

„Немаме повеќе пенкала и блокови, па сега кога имаме испрашување одиме во најблиската продавница да побараме лист и пенкало да ни дадат на заем“, се пожалил пред медиумите Кирил Киров, претставник од полицијата .

Другите претставници на полицијата велат дека за пишување на извештај користат машини за пишување стари повеќе од 40 години и веќе во фаза на распаѓање.

Во еден инцидент кој неодамна се случил полицајците биле принудени да бараат на заем трака со која би можеле да го осигураат местото на злосторството, бидејќи немале доволно материјал.

Член од
27 јануари 2007
Мислења
19
Поени од реакции
0
humanoid напиша:
Види, можеме да се вртиме во круг во недоглед, но реалноста е сосема поинаква :)

Читај подолу:

Бугарската полиција е во толку лоша финансиска состојба, што не може да си дозволи ниту хартија и пенкала за фаќање белешки при испрашување на осомничените, пренесуваат локалните бугарски медиуми.

Полицајците во Софија секој ден се трудат да најдат начин за извршување на нивната работа без основни средства.

„Немаме повеќе пенкала и блокови, па сега кога имаме испрашување одиме во најблиската продавница да побараме лист и пенкало да ни дадат на заем“, се пожалил пред медиумите Кирил Киров, претставник од полицијата .

Другите претставници на полицијата велат дека за пишување на извештај користат машини за пишување стари повеќе од 40 години и веќе во фаза на распаѓање.

Во еден инцидент кој неодамна се случил полицајците биле принудени да бараат на заем трака со која би можеле да го осигураат местото на злосторството, бидејќи немале доволно материјал.
Makedonskite mediumi pisat ili losho ili nishto za bugaria. Zosto ne napishat deka Bugaria e na prvo mesto izmedu 10 te novi chlenki na EU po direktni investicii kako kazuva doklad svetske banke http://www.worldbank.bg/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/BULGARIAEXTN/0,,contentMDK:21194560~menuPK:305444~pagePK:2865066~piPK:2865079~theSitePK:305439,00.html . Koga K. Topalolov stana svetski sampion po shah i Albena Denkova i Stavinski svetski sampioni po ice scating vo 2006 , ni jeden zbor ni se pojavi vo MK mediumite. Tova za policiata e izmislica , cico mi raboti tamo i ima i komputer naj nov i se sto trebe.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
127
Поени од реакции
2
DARS Da zemis bugarski pasos si vo ist kos so ljubco georgievski.Za da znajs kako e slikovito da zemis bugarski pasos toa e kako figo koga zamina od barcelona vo real , i ti za mene si JUDA oti nasite dedovci skapuvale po bugarski zatvori, a ti se prodavas za internet(poeftin).

Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
ernesto ce напиша:
Aj be otkacetegi tatarite so tie registracite pa vo bugarija dete na spiene ke ti ukradat a ne kola, do lani za bugarija ne vazese ni osigurane ni nisto.Pa na nekoj kafani gazdite i den denes imat klaeno cuvar so cifte da gi cuva kolite.
сега б'лгарското каско /за кражба/ не важи за Македонија, Албанија и за Косово. За С'рбија важи.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Нашето каско СЕУШТЕ не важи за Бугарија, ако сте во ЕУ.

Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
Bacillus gagous напиша:
Бидејќи во Студентскиов дом кај што сум во германија има дури три Бугарки кои студираат архитектура, и едната пред три четири месеци ми кажуваше дека ситуацијата со платите воопшто не е добра и дека целата ситуација ќе се влоши со влегување во ЕУ зошто цените ќе се дигнеле. А за три месеци да има раст на просечната плата од 300% индицира на многу голема инфлација, а сигурен сум дека ЕУ нешто што нејќе да види во своите редови е висока инфлација.
Така да малку проаналлизрај си ги тврдењата кои ги напиша.
И назад на темата.
влезнахме в ЕС, ама цените са си с'штите..едни нешта станаха малко по-евтини, други малко по-ск'пи, обшто взето таја си е.
Пиринеца е прав, че заплата от 1000 долара е нешто нормално за квалифициран специалист в Софија, особено ако работи за чужда фирма. А чужди фирми в Софија има много.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ај дајте линк од Бугарскиот завод за статистика, па да видиме официјално и плати и се, и да се вратиме на темата, а тоа не е платата, туку нешто сосема трето.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
7
Поени од реакции
0
Струмикс напиша:
Ај дајте линк од Бугарскиот завод за статистика, па да видиме официјално и плати и се, и да се вратиме на темата, а тоа не е платата, туку нешто сосема трето.
Как да ви отговорjа бе, брате Зевсус и Струмиксе, като ми забранjавате достапа до форумите? Това ли ви е уважението кам пиринските македонци?
Официалните данни, Струмикс, вклjучват всичко в кjупа - и заплатите на хората които се осигурjават на палната заплата и тези които се осигурjават на минимума за д'ржавата. Без значение, че државата се стреми постоjанно да вдига минимумите за осигурjаване, за ад увеличи собираемостта на даноците, все пак едно 70-80% от работештите се осигурjават на минимума. Така че ако по официални данни средната заплата е 200 евро, то реалните доходи на населението са поне два пати по високи. Виж по интернет има неб'лгарски, международни данни за паритета на б'лгарскиja потребител и уверjавам те, с п'ти е по-висок от македонскиjа. Сажалjавам, ама това е истината. Преди 10 години наистина бeхте много по-добре от нас, но сега сме с десетилетие пред вас - и като доходи, и като бизнес климат и като д'ржава и като обштество.
Аз работам вам финансовата сфера и изпитваме наистина глад за кадри. Требват ни кадри, гледаме и за македонци, заштото е минимална езиковата бариера. Сред вас наистина има невероjатни умове, отворени и работешти добре, но гледаме да вземаме хора дето за први пат почват работа. С работели в МК кадри имаме проблеми с манталитета и начина им на работа. Но свикват и те, леко по-леко. Та мисалта ми беше, че от взелите блгарски паспорти и студентите които вземат блгарски паспорти, главната им цел е да останат тук да работат и реализират, тези които не успjават да се наложат тук, просто се враштат в Македониjа.
Поздрави за всички, извинjаваjте пак че ви пиша на блгарски.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
127
Поени од реакции
2
PIRINEC ti si najkulturniot clen od bugarija na forumot,da se site kako tebe ke nema raspravane od tipot tatari ova tatari ona i tn.Spored mene se so napisa pogore e tocno osven toa nie sme pred vas, spored mene i nie i vie sme FINANSISKI ISTI SO MALI ISKLUCOCI.Isto e fakt deka vie ste najsiromasna zemja vo evropa i toa e fakt.Treta rabota vasite pasosi ne vi vredat mnogu oti vo evropa se raboti so RABOTNA VIZA(GREEN CARD),a procedurata da se zemi rabotnata viza e ista kako i porano,odnosno tie sto vredat i dopsega rabotea vo evropa(pretezno informaticari).I ZA KRAJ AKO STE VO EVROPA NE BEGAJTE OD BUGARIA RABOTETESI VO NEA AKO E EVROPSKA DRZAVA NEMA PRICINA DA BEGATE NADVOR...

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
ernesto ce напиша:
PIRINEC ti si najkulturniot clen od bugarija na forumot,da se site kako tebe ke nema raspravane od tipot tatari ova tatari ona i tn.Spored mene se so napisa pogore e tocno osven toa nie sme pred vas, spored mene i nie i vie sme FINANSISKI ISTI SO MALI ISKLUCOCI.Isto e fakt deka vie ste najsiromasna zemja vo evropa i toa e fakt.Treta rabota vasite pasosi ne vi vredat mnogu oti vo evropa se raboti so RABOTNA VIZA(GREEN CARD),a procedurata da se zemi rabotnata viza e ista kako i porano,odnosno tie sto vredat i dopsega rabotea vo evropa(pretezno informaticari).I ZA KRAJ AKO STE VO EVROPA NE BEGAJTE OD BUGARIA RABOTETESI VO NEA AKO E EVROPSKA DRZAVA NEMA PRICINA DA BEGATE NADVOR...
Ернесто, и аз мога да претендирам за нај-културен член от Б'лгарија - имам цели 95 мненија до момента, а оште не с'м баннат:) Това в рамките на шегата, разбира се.
Види се, при вас има голјама пропаганда против Б'лгарија. Това е нешто нормално, имајки предвид настојаштата ситуација около приемането ни в ЕС. Наистина не сме кој знае колко по-богати от вас, но не сме нај-бедната европејска страна. Нај-бедни сме в ЕС, но така или иначе все нјакој трјабва да е последен, в случаја това сме ние. Но, замислете се, пријатели от вардарско - штјаха ли да ни приемат в ЕС, ако не изп'лнјавахме минималните изискванија за това? В една голјама к'шта, каквато е ЕС (ЕУ), винаги има по-бедни и по-богати и е нормално богатите да помагат на бедните ( не даром, естествено). Цената, којато нашата страна плашта за членството си в ЕУ, се изразјава в милионите напуснали (или предстојашти да напуснат) страната. Все повече се усешта ост'р недостиг на квалифицирани кадри и именно това ште доведе в скоро време до реално повишаване на доходите на хората, които остават в Б'лгарија. Надјавам се това да стане в разумни срокове (нито прекалено б'рзо, нито много бавно), за да може голјама част от хората, които сега напускат Б'лгарија, да се зав'рнат и за да се наричаме истински европејци.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Јас Пиринец разбирам што е вклучено во официјалните податоци, исто е во секоја држава, значи просечна плата, така?
Искрено, многу надуено ми изгледаат оние податоци кои си ги пласирал погоре.
Не дека можеби некои не примаат толкави плати, но колку се таквите према оние „бедните”, пензионерите и сл.? Каков е воопшто животот? Со драстични контрасти?
Случајно, еден линк од еден член од Бугарија ме донесе до ова.
Пиринец, ти си тоа? Јак фраер!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Ијаааа, очигледно Кајгана ги разгневи. Да го цитирам бугарскиот фраер: штЕ ВИ ЕБА МАјКАТА НЕштАСТНА, КОПЕЛЕТА МР'СНИ!

Ц, ц, ц, вистински европски манири:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom