Toкму националните интереси НЕ СЕ релативна работа.
Се обидов погоре да го опишам тоа со паралела, со која на лична основа би можел да разбереш што ти зборувам. Ајде директно прашање до тебе:
- Може ли да дискутираме за тоа дали ти треба воздух? Дали Ти воздухот би го тргувал за нешто?
Епа тоа што е воздухот е за тебе, тоа за националните интерси се суверенитетот, безбедоноста, идентитетот... Обиди се да го разбереш тоа.
И обиди се да не дишеш, пред да дискутираш дали потребата за воздух е „релативна“ работа.
Кај пише тоа дека сите ние мораме да ги гледаме националните интереси низ иста призма?
Батали дишење воздух.
Ето сам си кажа, суверенитет, безбедност и идентитет. Основата на секоја држава. Океј. И сега? Шо правиме ние во врска со тоа? Го одржуваме суверенитетот?
Безбедноста ни е швајцарско сирење и освен за монтирани полициски акции против политички противници, се друго ни е гола вода. Му теквит на некој, го снимат пола народ, другиов ја носит опремата на преса па на дробилица, третиов им ги гасит лифтојте на пензионерине.... Од друга страна, воајериве од СДСМ си ги уценват противниците со секс снимки, пошо нели, им се може...
Идентитет? Раскажи ми те молам. Јас ево не сум историчар, меѓутоа низ времето сум пројавил интерес за нашата историја, географија, геополитика... од чисто хоби си се занимавам со тие тематики. Па најискрено јас не можам да најдам книга или друг вид на извор каде што се наведени корените на нашето постоење. Кој Македонци сме ние? Античките сме? Оние од зад Карпатите? Кој сме ние? Зошто одговорот на тоа прашање е темел за градење на национално единство. Зошто Европскава и светската историја се контрадикторни со нашата? Масонски заговор? Ам така де..
Мора тука да се отворат картите на маса. Каде е МАНУ? На што ја темелиме нашата приказна?
Имавме убав почеток. Колку држави не признаа под уставно име? Со БЈРМ ќе влезевме и во ЕУ и во НАТО. Што се случи знаеш? Почна Грујо да се тупа гради со Скопје 2014, а Паско Кузман кој подоцна беше колатерала, ја презентира идеологијата и надворешнот значење што произлегоја од тој проект. Екстра провокација беа имињата на аеродромите и автопатите. И тука застана све. Нашето европско тркало секако беше споро, ама тука Грујо крена рачна.
И СЕГА АЈДЕ, ќе браниме идентитет, ќе браниме име, ќе браниме слободен удар од Роберто Карлос. Сигурно.
Замисли, ама од 10 обиди - 10 пати ме промаши.
Да им се измочам ја од керамиди, на вемерото (денешново, не тоа историското), да им се намочам уште повеќе и на Шител, Анал и Алфа, и на Јанко и на Миленко... И се разбира дека тука мора да додадам и: Да им се искењам (од керамиди) и на разните зајковци, петтоколонаши и предавници кои се проституираат за парите на Сорос, делени преку многуте предавнички институции кои се нарекуваат „невладини организации“.
Сеа што правиме?
Не сум вемерОвец ама сепак сум родољуб. Не можеш ти тоа да го разбереш, се ми се чини.
Родољуб си, ама борбата е политичка. Мора да се крене свеста на народот и да се запре политичката војна. Ние сме школски пример на Раздели па Владеј.
Прво национално единство, па после ќе прајме муабет за родољубие.
Па повеќето Македонци и сега се на питачки стап. Слабо нешто е исплатливо дудлањето на западните патлаци, а?
Ти велам јас, требало да ги прашаш курвите колку е исплатливо проституирањето, на долги патеки.
Кое дудлање? 10 години царува Грујче со неговата фамилија. Фрла корка леб за народот, лапа коцка чоколада за него.
Грујо во суштина е некој мутиран студент од Бранковата школа, кој го усовршил и унапредил пирамидалниот криминал, ги узурпирал државните институции за да ја оствари својата желба за власт и пари, и го претвори народот во слеп послушник. Со уцени, со закани, со све! Дури и убиства.
А од друга страна, Косово доби држава, и влезе во НАТО. (во контекст на дудлањето). Ама тие од Бил Клинтон ставија споменици, америчко знаме има на секоја бандера, и улиците ги крстија Хилари
Туку да ти соопштам нешто што си го пропуштил, најверојатно гледајќи про-западни медиуми: СВЕТОВ Е МУЛТИПОЛАРЕН, постојат и други можности за сојузништво од ’мурканците. Немој само да ме прашуваш кој би бил тоа, кој и да е само нека не биде таков „пријател и сојузник“ кој ќе тера да капитулираме без воен пораз, и да потпишуваме нови капитулации рамковни договори со овдешните локални вазали на ’мурика.
Можеби постојат други сојузи, меѓутоа што ќе им понудиме? Нафта? Некој голем пазар со оружје сме? Каква корист имаат од нас?
Ето земи ја Србија за пример. Нивните односи со Русија одсекогаш биле братски. Ама сега се со пола нога во НАТО.
Значи сакам да ме разбериш. ДА ИМАВМЕ ние некакви алтернативи, да можевме да изиграме неутрално и паметно....ќе беше идеално. За жал, такви опции немаме, ниту ќе имаме.
Зошто да се залажуваме?
Која посериозна странска инвестиција ќе инвестира во држава што не е под капата на НАТО?
Ама џабе... луѓево живеат во розевиот свет на Сител.
Ова е единственото паметно нешто што го напиша денес. Пак ќе повторам, штета што како единствено решение предлагаш пружање орален секс на ’мурканците.
Спушти се малку на земја. Јас сум далеку од совршен, можеби и погрешно размислувам.
Ама тебе што ти се чини? Целосно ја познаваш ситуацијата, и го знаеш најдоброто решенине?
Calma друже, calma...