NikolaP
Команданат Флик
- Член од
- 30 октомври 2005
- Мислења
- 1.095
- Поени од реакции
- 16
2.40 O children of Israel! call to mind My favor which I bestowed on you and be faithful to (your) covenant with Me, I will fulfill (My) covenant with you; and of Me, Me alone, should you be afraid.
2.53 And when We gave Musa the Book and the distinction that you might walk aright.
2.54 And when Musa said to his people: O my people! you have surely been unjust to yourselves by taking the calf (for a god), therefore turn to your Creator (penitently), so kill your people, that is best for you with your Creator: so He turned to you (mercifully), for surely He is the Oft-returning (to mercy), the Merciful.
2.124 And when his Lord tried Ibrahim with certain words, he fulfilled them. He said: Surely I will make you an Imam of men. Ibrahim said: And of my offspring? My covenant does not include the unjust, said He.
Препознаваш некои имиња? Да ти помогнам: Адам = Адам, Муса = Мојсие, Ибрахим = Абрахам.
Да не набрајам безброј други. За разлика од тебе, мене не ми треба теолог да ми ги објасни тие работи. Сите главни религии се исти во својата суштина. И ГЛУПО е тривијална работа како религија да ме двои од таа што ја љубам.
Јебига, на вас тесноградите можеби ви смета тоа, јас разликите ги прифаќам само како поголемо богатство.
Slack напиша:Во Коранот се вели - не верувај во Светото Тројство. Христијаните за основа го имаат Светото Тројство - Отецот, Синот и Светиот Дух. Алах е моќ, Алах е авторитет, Алах е убавина Алах е уште сто други работи според муслиманите. Господ е се она што е убаво според христијаните (на пр. ЉУБОВ). Според муслиманите Исус е пророк исто и Мухамед. Според христијаните Исус е дел од Тројството значи Исус е самиот Господ. Според муслиманите Исус не воскреснал тој не бил ни убиен од страна Евреите а воскреснувањето за нив е илузија. Според христијаните Исус воскреснал после три дена од неговото распнување. одењето во рајот или пеколот според муслиманите ќе се случи кога ќе дојде Судниот ден. Според христијаните тоа се случува веднаш по смртта. Според муслиманите секој човек се раѓа без грев а гревовите ги прави во текот на животот. Според христијаните луѓето се раѓаат грешни и само крстењето и вербата во исус може да ги избави од гревовите. постојат многу различни толкувања од страна на Коранот за Библиските приказни. Коранот ја става жената во подредена положба и дозволува полигамија. Библијата тоа не го дозволува. Ретко која од исламските држави е секуларна - скоро сите христијански држави се секуларни. Секојдневните ритуали на муслиманите се многу прецизно дадени (секој муслиман мора да користи тоалет соодветно, молитви во одредено време, самоказнување и тн.) христијаните немаат такви детали. Секој муслиман треба пет дена во одреден период да се моли - христијаните немаат временски определни молитви и молитви се еден вид на конверзација со Господ. Ова е интересно муслиманите не смеат со сила некого да го тераат да се преобрати (дури ни вербална сила ама не пошитуваат ова изгледа) а секој христијанин е должен да дејствува така што да ги преобрати другите во неговата вера - оттаму и мисионерите. Коцкањето е забрането на секој муслиман - Библијата не е стриктна во врска со ова прашање. Само жените смеат да носат злато според Коранот - Библијата дозволува на секого. И така натака... ту би континјуд.