Муслиманството vs Рисјанството, разлики и сличности

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
2.35 And We said: O Adam! Dwell you and your wife in the garden and eat from it a plenteous (food) wherever you wish and do not approach this tree, for then you will be of the unjust.
2.40 O children of Israel! call to mind My favor which I bestowed on you and be faithful to (your) covenant with Me, I will fulfill (My) covenant with you; and of Me, Me alone, should you be afraid.
2.53 And when We gave Musa the Book and the distinction that you might walk aright.
2.54 And when Musa said to his people: O my people! you have surely been unjust to yourselves by taking the calf (for a god), therefore turn to your Creator (penitently), so kill your people, that is best for you with your Creator: so He turned to you (mercifully), for surely He is the Oft-returning (to mercy), the Merciful.
2.124 And when his Lord tried Ibrahim with certain words, he fulfilled them. He said: Surely I will make you an Imam of men. Ibrahim said: And of my offspring? My covenant does not include the unjust, said He.

Препознаваш некои имиња? Да ти помогнам: Адам = Адам, Муса = Мојсие, Ибрахим = Абрахам.
Да не набрајам безброј други. За разлика од тебе, мене не ми треба теолог да ми ги објасни тие работи. Сите главни религии се исти во својата суштина. И ГЛУПО е тривијална работа како религија да ме двои од таа што ја љубам.
Јебига, на вас тесноградите можеби ви смета тоа, јас разликите ги прифаќам само како поголемо богатство.
Slack напиша:
Во Коранот се вели - не верувај во Светото Тројство. Христијаните за основа го имаат Светото Тројство - Отецот, Синот и Светиот Дух. Алах е моќ, Алах е авторитет, Алах е убавина Алах е уште сто други работи според муслиманите. Господ е се она што е убаво според христијаните (на пр. ЉУБОВ). Според муслиманите Исус е пророк исто и Мухамед. Според христијаните Исус е дел од Тројството значи Исус е самиот Господ. Според муслиманите Исус не воскреснал тој не бил ни убиен од страна Евреите а воскреснувањето за нив е илузија. Според христијаните Исус воскреснал после три дена од неговото распнување. одењето во рајот или пеколот според муслиманите ќе се случи кога ќе дојде Судниот ден. Според христијаните тоа се случува веднаш по смртта. Според муслиманите секој човек се раѓа без грев а гревовите ги прави во текот на животот. Според христијаните луѓето се раѓаат грешни и само крстењето и вербата во исус може да ги избави од гревовите. постојат многу различни толкувања од страна на Коранот за Библиските приказни. Коранот ја става жената во подредена положба и дозволува полигамија. Библијата тоа не го дозволува. Ретко која од исламските држави е секуларна - скоро сите христијански држави се секуларни. Секојдневните ритуали на муслиманите се многу прецизно дадени (секој муслиман мора да користи тоалет соодветно, молитви во одредено време, самоказнување и тн.) христијаните немаат такви детали. Секој муслиман треба пет дена во одреден период да се моли - христијаните немаат временски определни молитви и молитви се еден вид на конверзација со Господ. Ова е интересно муслиманите не смеат со сила некого да го тераат да се преобрати (дури ни вербална сила ама не пошитуваат ова изгледа) а секој христијанин е должен да дејствува така што да ги преобрати другите во неговата вера - оттаму и мисионерите. Коцкањето е забрането на секој муслиман - Библијата не е стриктна во врска со ова прашање. Само жените смеат да носат злато според Коранот - Библијата дозволува на секого. И така натака... ту би континјуд.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
И ја таа прикаска со тројството не ја купувам. Некако ептен ми е нелогична и како со пљунка залепена. Не знам што им требало...
А Џизас, и за мене е само :star:, ок де можда бил и „син божји”, али не у таа смисла како што е кажан и како единствен син божји, па да иде у дрим тимот(тројката). А осим ако не станал зомби, не верувам и дека воскреснал. Таа прикаска е скрпена за човекот да се помири со смртта.

А за судниот ден... Исто е и у двете. Знам дека и у библијата пишува дека грешниците после Апокалипсата ќе се поделат у грешни и негрешни, и оние правите ќе воскреснат и па ќе шетаат по земјата, а грешниците добиваат неповратна за адот. СУДНИОТ ДЕН. Исто е.
За полигамијата. И Евреите живеле полигамно. Имале повише жени.
А за подреденоста на жената...
Хм, христијанскиот свет толку либерален бил???
Значи онаа суфражетката џабе се палела, јадната.
Се на се у глобала христијанството ми е некако помазохистичко.
И она, МОРА да преобратуваш некого во својата вера. АЛО!
Али ти наведе овде ситни разлики. У суштина, се многу слични.
А за она Господ е Љубов, Добрина, Милост и остало...
Голема глупост...
Прво љубовта е независна сила, ако ништо друго, се надевам дека стварателот стварал со љубов и самиот бил створен од љубов.
А пошто он као створил се(според главните религии), и пошто универзумот ни е дефакто составен од дуалности, Господ е се: Љубов/Омраза, Добро/Лошо, Милост/Гневност и така даље.
П.С.
Уште една сличност на христијанството со старите многубошки религии:
Иако христијанството признава само еден бог(или 3 во еден, според некои), многубоштвото итро е решено преку светците.
Пантеонот на старите богови и заменет со пантеон на светци кои го преземаат нивното место. Не знам само дали ова е подсвесно или намерно.

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Некои разлики помеѓу Мухамед и Исус Христос
- Мухамед е само пророк - Исус е дел од Светото Тројство тој е дел од самиот Господ.
- Исус Христос никогаш не направил грев - муслиманите истото го велат и за Мухамед но всушност тој направил неколку гревови
1. Прекршил договор - Додека владеел со Медина рекол дека нема да ја напаѓа Мека десет години, следната година ја нападнал.
2. Насилство и убиства - Мухамед се користел со убиства и насилство за да ги преобрати луѓето во Ислам. исус ги преобраќал своите следбеници со проповеди и примери. Тој никогаш не употребил сила дури и кога бил напаѓан од непријателите. Никогаш не им дозволувал на своите ученици да употребат сила.
3. Полигамија - Мухамед имал 12 жени и 2 конкубини за време на својот живот.
4. Се ставил себеси над другите - Мухамед проповедал дека луѓето не смеат да имаат повеќе од 4 жени. Но, сепак за себе рекол дека може да има повеќе и тоа и го направил имал 12 жени кога умрел.
Рекол дека никој не смее да се земе со своја блиска роднина. Сепак тој тоа го направил се земал со жената на својот посвоен син.
- Исус Христос направил многу чуда за време на својот живот. Тоа го потврдиле многу сведоци, тоа го потврдува Библијата, тоа го пишува и во Коранот. Сите чуда што ги направил Исус биле за да ја исполни својата мисија на Земјата. вакви сведоштва за чуда кои ги направил Мухамед нема никаде.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
SLaCk напиша:
- Исус Христос никогаш не направил грев.
за ова неможе да се зборува многу мал дел од животот на исус е запишан да знаеме дали има згрешено во животот
не сум сигурен од која година му се губеше трагата на Исус мислам од 7 дека беше доколку грешам нека ме исправи некој од 7 до негови 30 години Ништо не знаеме за Исус Христос:star:

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
NikolaP напиша:
П.С.
Уште една сличност на христијанството со старите многубошки религии:
Иако христијанството признава само еден бог(или 3 во еден, според некои), многубоштвото итро е решено преку светците.
Пантеонот на старите богови и заменет со пантеон на светци кои го преземаат нивното место. Не знам само дали ова е подсвесно или намерно.
Грешка тука... Во христијанството нема светци... И никогаш ни немало.

Светците се измислица на католичката и православната секта на христијанството...

Во библијата не постојат!!!

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Целиот животен пат негов е опишан, тоа го има и во Коранот. И Коранот тврди дека Исус бил безгрешен.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
SLaCk напиша:
Целиот животен пат негов е опишан, тоа го има и во Коранот. И Коранот тврди дека Исус бил безгрешен.
некако не сум сигурен во ова мислење а незнам зошто

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
NikolaP напиша:
Се на се у глобала христијанството ми е некако помазохистичко.
И она, МОРА да преобратуваш некого во својата вера. АЛО!
Али ти наведе овде ситни разлики. У суштина, се многу слични.
А за она Господ е Љубов, Добрина, Милост и остало...
Голема глупост...
Прво љубовта е независна сила, ако ништо друго, се надевам дека стварателот стварал со љубов и самиот бил створен од љубов.
А пошто он као створил се(според главните религии), и пошто универзумот ни е дефакто составен од дуалности, Господ е се: Љубов/Омраза, Добро/Лошо, Милост/Гневност и така даље.
Христијанството не вели МОРА да преобратуваш некого туку вели да ги придобиеш оние БЕЗ вера.Исто така поддржува објаснување на предностите на христијанството пред другите религии но не НАМЕТНУВАЊЕ.Значи пред се -се зборува за придобивање на тие БЕЗ вера а никако преобратување на тие со вера.И ипак-христијанството е најстарата религија многу постара од муслиманството.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Dani^^^ напиша:
Христијанството не вели МОРА да преобратуваш некого туку вели да ги придобиеш оние БЕЗ вера.Исто така поддржува објаснување на предностите на христијанството пред другите религии но не НАМЕТНУВАЊЕ.Значи пред се -се зборува за придобивање на тие БЕЗ вера а никако преобратување на тие со вера.И ипак-христијанството е најстарата религија многу постара од муслиманството.
Јас немислам дека Христијанството е најстара религиа овде згреши ама ај нема везе христијанството не е толку стара религија

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
CopyOfDeath напиша:
Јас немислам дека Христијанството е најстара религиа овде згреши ама ај нема везе христијанството не е толку стара религија
Koja РЕЛИГИЈА постои пред христијанството?И те потсеќа на нешто-времето пред и после Христа?

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Dani^^^ напиша:
Koja РЕЛИГИЈА постои пред христијанството?И те потсеќа на нешто-времето пред и после Христа?
Паганството е пред Христа затоа да не навлегуваме у други теми
да се вратиме на оваа

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
CopyOfDeath напиша:
Паганството е пред Христа затоа да не навлегуваме у други теми
да се вратиме на оваа
Па ова е во контекст на темата..паганството не е религија-тука се зборува за две религии Муслиманство или Ислам и Христијанство- Рисјанство.Христијанството е многу постара религија од Муслиманството а тоа го кажав во контекст на предходниот одговор-дека кога се појавило Христијанството немало религии туку луѓето биле пагани и неверници.Затоа оваа религија се обидела да ги придобие оние кои не веруваат а не да ги преобрати оние кои верувале.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Dani^^^ напиша:
Па ова е во контекст на темата..паганството не е религија-тука се зборува за две религии Муслиманство или Ислам и Христијанство- Рисјанство.Христијанството е многу постара религија од Муслиманството а тоа го кажав во контекст на предходниот одговор-дека кога се појавило Христијанството немало религии туку луѓето биле пагани и неверници.Затоа оваа религија се обидела да ги придобие оние кои не веруваат а не да ги преобрати оние кои верувале.
да но рече најстара религија христијанството
Христијанството е после христа Крстот доага некаде 4 век го прифакаат како симбол на христијанството мислам одамна не сум читал Литература од овој вид ако сум промашил нешо поправете ме

Пред Христијанството Постоеле Религии

Инаку Не сум информиран за Муслиманството затоа овде Стопирам да постувам на темата Благодарам

постовите имаат забегано од темата Една Молба до модераторите доколку ја средуваат темата да не бидат бришани постовите туку да се префрлат у муабетчилница

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
CopyOfDeath напиша:
да но рече најстара религија христијанството
Христијанството е после христа Крстот доага некаде 4 век го прифакаат како симбол на христијанството мислам одамна не сум читал Литература од овој вид ако сум промашил нешо поправете ме

Пред Христијанството Постоеле Религии

Инаку Не сум информиран за Муслиманството затоа овде Стопирам да постувам на темата Благодарам

постовите имаат забегано од темата Една Молба до модераторите доколку ја средуваат темата да не бидат бришани постовите туку да се префрлат у муабетчилница

Jaс не глеам тука пост за бришење освен овој што го пишувам така да не би сакала ниеден мој пост од оваа тема да биде префрлуван или бришен.фала

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
SLaCk напиша:
Некои разлики помеѓу Мухамед и Исус Христос
- Мухамед е само пророк - Исус е дел од Светото Тројство тој е дел од самиот Господ.
Дај објасни го малце тоа тројство, штом толку запињаш за него. Али мислам дека нашио балаклавски генерал го објасни тоа многу јасно. Од политики е.

- Исус Христос никогаш не направил грев - муслиманите истото го велат и за Мухамед но всушност тој направил неколку гревови
Де, докажи го тоа. Писанијата се ептен објективни(наводно напишани од неговите апостоли, кои го сретнале у 30), па да им верувам?
И што е тоа финтата кој бил безгрешен а кој не. Секој прави грешки. На грешките се учиме. Грешките се кул.

1. Прекршил договор - Додека владеел со Медина рекол дека нема да ја напаѓа Мека десет години, следната година ја нападнал.
Јебига му здосадило да чека. Или пак играл мудро и ги начекал неспремни. Мислам ретко на кој му се најавуеш дека ќе го напаѓаш(осим арогантните Амери).
2. Насилство и убиства - Мухамед се користел со убиства и насилство за да ги преобрати луѓето во Ислам. исус ги преобраќал своите следбеници со проповеди и примери. Тој никогаш не употребил сила дури и кога бил напаѓан од непријателите. Никогаш не им дозволувал на своите ученици да употребат сила.
Од кај ти е оваа информација? Ма и да е точна, следбениците на исус(црквата) се служела со насилства и убиства за преобраќане исто. Да ги спомнам само Инквизицијата и Крстоносните војни. Никој не е имун.

3. Полигамија - Мухамед имал 12 жени и 2 конкубини за време на својот живот.
Пак ти со полигамијата како лоша работа. Не гледам ништо лошо во тоа, ако некој човек е богат и може да ги издржува да има повише жени(ако му се сака и ако тие сакаат да бидат во брак). Тоа е само разлика во култура. Дали ќе земеш една или више.Ја пошто само од љубов мислам да се женам, комада један.
4. Се ставил себеси над другите - Мухамед проповедал дека луѓето не смеат да имаат повеќе од 4 жени. Но, сепак за себе рекол дека може да има повеќе и тоа и го направил имал 12 жени кога умрел.
Рекол дека никој не смее да се земе со своја блиска роднина. Сепак тој тоа го направил се земал со жената на својот посвоен син.
Жената на својот син, не е роднина, технички. Али тоа е више шпанскосеријски... И нормално, газда бил, неговата важела, он ги правел правилата, он можел да ги крши.
- Исус Христос направил многу чуда за време на својот живот. Тоа го потврдиле многу сведоци, тоа го потврдува Библијата, тоа го пишува и во Коранот. Сите чуда што ги направил Исус биле за да ја исполни својата мисија на Земјата. вакви сведоштва за чуда кои ги направил Мухамед нема никаде.
Маркетиншки трикови. Од кај знам дека биле чуда? Исти хокус покус и сега може да се направи, уште поуверливо.

@Дани
Кај бе најстаро христијанството?
Паганските религии се нарекувале пагански од христијаните и тие другите. Иако биле многубошки сепак биле религии. И тоа многу попочитувани од култот кон Јахве(ако таму сакаш да го почнеш христијанството). А Алах е само арапско име за Бог, како евреите што го имаат Јахве.

@Долфин
Па не викам во библијата де. Ама кога луѓето се префрлиле од многубоштво во христијанство, старите навики тешко умирале, и нормално го каналишеле многубоштвото преку светците. Дева Марија има поголем статус у христијанството, отколку Хера кај грците.
А да, и празниците. Спомнав ова негде другде. Исус уоште не е роден 25. декември, него негде у март. 25 декември бил празник на сонцето и после бил само преземен од христијаните, ист датум другачија намена. Да се олесни преодот.
Уствари затоа и викав дека Бадник е пагански празник. Обичаите на Бадник од тој празник останале.

И пред да ме оптужите дека у ствари ја го фејворизирам муслиманството, сакам да ви кажам дека и двете религии мене лично не ми одговараат.
Овде е само цел да се покаже дека и не се толку различни у суштина. И вадење очи заради нив и нема некоја смисла, осим ако не си space monkey.

Kajgana Shop

На врв Bottom