Нити ми недостигаат, нити ми требаат...
Имате бе луѓе картички, користете ги паметно. Или убо изгледа цифрата на банкомат од 2 плати лимит, па ги повлекувате до 0 и после кукате како сте во минус... Е неможи да си 2 плати во минус на кредитна + да бараш чекови.
Да се зачленам во клубот на оние на кои нити им недостигаат нити им требаат...
Имав на времето и јас чековна книшка... до 2006 или 2007 кога беше кога ги укинаа...
ОК... си напишам чек, си платам, т.е. го напишам тогаш на 1000 ден. 400ден. на пр. платам, 600 во џеб. Ме мрзеше да вадам пари на шалтер
Ако правиме муабет за плаќање на рати, давам во продавница чекови колку што се рати, ги пуштат у банка по дата како што сум договорил.
Сега ми е супер со картичките. Од дебитната вадам кеш или плаќам нешто, и многу внимавам да трошам колку имам, со некои минуси понекогаш до 4-5000 ден., кои гледам да ги покријам најбрзо што можам (2-3 месеци), а на кредитна купувам на рати, а повеќето трговци (зборувам за оние големи синџири маркети како Нептун, Техномаркет и сл.) при плаќање со кредитна картичка даваат на рати без камата дури. Останатите... си плаќам, па самата картичка во зависност од износот ми дели на 6, 12 или 24 рати, се разбира со камата.
Е сега членарина на кредитната... епа да го ебам... се се плаќа. Нема ништо бесплатно на овој свет. Мислам дека ми е некои 900 денари годишно, или така нешто...