Ми недостигаат чековите!

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
So chekovite bese zakon, zemav bilo kakva roba, se dogovarav so prodavachite i mi pustaa po eden cek sekoj mesec bez da osetam deka mi se namalilo saldoto i sl.Sega bankive praat finti so akrtichki demek na rati koga ustvari ne e na rati, ti ja odzimaat celata suma a i plus plakjas godishni clanarini za karticki. Zimi se ke strajkuvam pred site banki da se vratat chekovite.mene ne mi e jasno, sekade postojat a kaj nas se praime na tosho. Nikogas ne sum zemal kreditna karticka i nema da zemam, nema da me nateraat na nivnite finti.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Сега ќе ја воведат заклучницата, фино лепо ќе си пополнуваш меница од 500денари и на нотар ќе си ја завериш. ТАка според договор пример 20/ 30 дена ќе ти ги повлечат парите од сметка за одложено плаќање. Слична верзија на чек, само што имаш дополнителни трошоци за заверка.
Чекови нема да се вратат на сцена. Како инаку би се богател банкарскиот сектор? :)

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Во соседна Србија луѓето се уште живеат со чекови. Кога неодамна ги посетив, се изненадив што во сите маркети имаа одложено плаќање по 180, а некаде и до 240 дена. И не е така само за храна, туку за сите видови производи. Во спротивно, нема да имаат од што да живеат, и ќе кренат општонародна револуција - така барем ми кажаа;)
И мене многу ми недостигаат чековите, streetbond.
Уште ги имам последните кондури кои ги купив со нив:D

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Во Англија функционираат чековите најнормално и луѓето ги користат.Незнам во Македонија што глумат лудило?

L

.Lost Angel.

Гостин
Во Англија функционираат чековите најнормално и луѓето ги користат.Незнам во Македонија што глумат лудило?
Во Македонија се глуми лудило веќе 21 год. Се што нема да го видиш во светот тука ќе го видиш на дело. :facepalm:

F

FARANG

Гостин
Секаде на запад постојат чекови само што таму правилно се користат а кај нас на балкан се злоупотребуваат. На лугето не им фали чекот како платежно средство него им фали како инструмент со кој можат да манипулираат. Јас кога купувам роба на чек во Австралија чекот истиот ден очекувам да биде банкиран и за 3 дена максимум парите да бидат префрлени од една сметка на друга.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
И јас сум за да се вратат чековите.
Во време кога скоро секаде има интернет лесно е за заштита од крадење, издавање чекови без покритие и останати далавери

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Нити ми недостигаат, нити ми требаат...

Имате бе луѓе картички, користете ги паметно. Или убо изгледа цифрата на банкомат од 2 плати лимит, па ги повлекувате до 0 и после кукате како сте во минус... Е неможи да си 2 плати во минус на кредитна + да бараш чекови.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Нити ми недостигаат, нити ми требаат...

Имате бе луѓе картички, користете ги паметно. Или убо изгледа цифрата на банкомат од 2 плати лимит, па ги повлекувате до 0 и после кукате како сте во минус... Е неможи да си 2 плати во минус на кредитна + да бараш чекови.
Да се зачленам во клубот на оние на кои нити им недостигаат нити им требаат...
Имав на времето и јас чековна книшка... до 2006 или 2007 кога беше кога ги укинаа...
ОК... си напишам чек, си платам, т.е. го напишам тогаш на 1000 ден. 400ден. на пр. платам, 600 во џеб. Ме мрзеше да вадам пари на шалтер :)
Ако правиме муабет за плаќање на рати, давам во продавница чекови колку што се рати, ги пуштат у банка по дата како што сум договорил.
Сега ми е супер со картичките. Од дебитната вадам кеш или плаќам нешто, и многу внимавам да трошам колку имам, со некои минуси понекогаш до 4-5000 ден., кои гледам да ги покријам најбрзо што можам (2-3 месеци), а на кредитна купувам на рати, а повеќето трговци (зборувам за оние големи синџири маркети како Нептун, Техномаркет и сл.) при плаќање со кредитна картичка даваат на рати без камата дури. Останатите... си плаќам, па самата картичка во зависност од износот ми дели на 6, 12 или 24 рати, се разбира со камата.
Е сега членарина на кредитната... епа да го ебам... се се плаќа. Нема ништо бесплатно на овој свет. Мислам дека ми е некои 900 денари годишно, или така нешто...

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
cekovite bea zakon odevme kupuvavme pari ne davavme napisi 5-6 ceka aj so zdravje imase razbrani dukjani ti pustaa po eden cek mesecno i ti nemase da setis deka si kupil nesto zamislete vo amerika seuste funkcioniraat cekovi

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
E pa ne mozes da tvrdis deka so karticki e super a da vikas jebi ga se se plaka.So chekovite ne se plakjashe ni kamata ni nisto, ni clanarina ni nisto, i za razlika od tebe ne vlagav vo minusi zatoa sto nemase potreba, so toa sto mi pustaa chekovi sekoj mesec ili nekogas sekoj vtor mesec jas i ne vlagav vo minusi a sekogas imav pari.I aj uste ednas da vidam zosto kartickite ti se podobri? Ili onaka da bladas samo?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
So chekovite ne se plakjashe ni kamata ni nisto, ni clanarina ni nisto
И лесно се фалсификуваа, а банките беа државни и прогледуваа низ прсти. Сега да одиш да извадиш пари на шалтер, наплаќаат 10 денари за услугата.

ne vlagav vo minusi zatoa sto nemase potreba, so toa sto mi pustaa chekovi sekoj mesec ili nekogas sekoj vtor mesec jas i ne vlagav vo minusi a sekogas imav pari.
Со самото то шо ти дале 10 чека на располагање, (ако претпоставиме дека максимално еден чек е 1000 денари) ти по автоматизам си 10.000 денари во минус. Само шо не ти е то никаде запишано, парите ти се исти. То шо си имал пари, се должело најверојатно на друга работа...

I aj uste ednas da vidam zosto kartickite ti se podobri? Ili onaka da bladas samo?
Онлајн трговија... Преглед на сметка во секој момент. Следење на трансакциите.

И најбитното: плаќање сметки преку интернет - читај плаќам мобилен телефон од дома без да одам да чекам ред во некое продажно место на Т-мобиле или Вип. За Оне незнам дали имаат таква опција. Онлајн купување на производи. Штета што кај нас народот е премногу скептичен за таква работа, иако Виса картицата на било која банка во Македонија е признаена ем кај нас, ем секаде во светот, па иако немаме ПејПал со Виса можиме да си ги завршиме сите трансакции...

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
Slobodno trosi si od akrtici, davaj na banki, jas nikogas nema da zemam niti ke trosam moi pari so niv samo za da udovolam na banki.Ne ti se validni komentarite ali ako te pravi sreken da kupuvas so akrtica teraj si, jas znam kako mi bese so chekovi kako e sega i vo NIEDNA osnova ne e podobro sega.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Slobodno trosi si od akrtici, davaj na banki, jas nikogas nema da zemam niti ke trosam moi pari so niv samo za da udovolam na banki.Ne ti se validni komentarite ali ako te pravi sreken da kupuvas so akrtica teraj si, jas znam kako mi bese so chekovi kako e sega i vo NIEDNA osnova ne e podobro sega.
Глеј сеа... то шо тебе ти е опаднат стандардот (споредено со времето ко имаше чекови и сега), и шо се осеќаш посиромашен... нема никаква врска со укинувањето на чековите.

За да не даваш пари на банка, треба да немаш сметка во ниедна банка. А како ќе ти пристигне плата? Колку и да се буниш, и да сакаш неможиш да се откачиш од банките. Ни јас не сум љубител на нивните “услуги“ (особено онаа чекање ред појќе од 1 сат пред шалтер), ама сум приморан да ги користам...

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
Nema vrska so standardot.Eve ti prost primer. Togas imav na saldo da receme 20.000 denari vo PLUS, zemam chekovi teram zemam roba na 6 rati, eden chek mi pustaat, saldoto mi e sega 18.800 (eden chek e ednakov na 1.200 denari) taka da dali me razbiras deka voopsto ne ni vlagav vo minus? A i si imashe minus da si vlezesh fino lepo i pak samo rata ke ti odbivaa od toa saldo pa so platata pak ke go dignese na plus i se vo krug. Sega mozes da odis vo minus da ama troshish celo saldo, troshish na kamati troshish na provizii i troshish na godishni clanarini..Znaci ne e rabotata deka imam poslab standard(togas platata mi bese 15000 sega mi e 21000) tuku problemot e sto sega bankite na sekoj nacin ti zemaat pari bez da ti dadat nekakvi povolnosti.Najdoa nachin da drpaat od tebe.

Kajgana Shop

На врв Bottom