Мито во Образованието

Член од
6 февруари 2009
Мислења
50
Поени од реакции
5
Веќе сум студентка и послободно можам да зборувам за ова.Насекаде се зборуваше дека на факлутетите се појавуваат некои професори кои бараат пари за да те пуштат да поминеш.Но истата ситуација се случува у во средните училишта.Мегутоа учениците несмејат јавно да ги обвинат или на било каков начин да се осободат од нив.Сведок сум на некои такви ситуации мегутоа учениците неможат ништо да преземат околу тоа.Зарем тоа е уште една униформа во образованието да трпиме а со нас да прават што сакат ?? Образованието стана бизнис со учениците, бидејки со нив најдобро може да се манипулира.Како да ставиме на крај на таквите ситуации??

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
во моето средно училиште мн е присутно..многу дури не е нешто тајно се знае...двојче кај стојче(скара ручек)

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
јас кога бев во средно мислев дека не постојат професори што бараат пари од средношколците се додека не видов со свои очи што и направија на една другарка...а за на факултет незнам...затоа што на мојот универзитет зборот МИТО е забранет...

Член од
22 септември 2009
Мислења
199
Поени од реакции
26
Па нормално дека ќе има кога на пола од студентите/средношколците им се исплати да ги дадат парите затоа што на поинаков начин не можат да завршат. Па од нив, страдаат и тие чесните, талентираните и тие што ги бива за учење. Затоа денес неписмени дипломирани ни се шетаат. Да се кренат сите да се побунат и никој да не дава, да видиме дали некој ќе побара. Колку е крив тој што бара, толку е крив и тој што дава.
Зошто тој што го дава митото не избере да го пријави професорот, туку се снаоѓа и дава пари. Секој вака да размислува, нема да има толку корупција. Ама далеку сме од тоа. :smir:

Б

Бат Елохим

Гостин
Дур има кој дава, ќе има и такви што земаат. Бар така јас мислам. Во мое време нит се даваше нит се земаше.
Место да прашаат кај да платат, да си побараат комисија, да си се јават во инспекторат фино лепо написмено, во краен случај обележани банкноти па деде да ги гледа на телевизија бруките професорски.

pAnDa`

Original..
Член од
5 ноември 2009
Мислења
578
Поени од реакции
35
Тие што имаат ќе даваат. А оние со среден и понизок животен стандард ќе си трпат и ќе се борат за да добијат подобра оцена.. Така ти е тоа државата ни е таква.. :wink:

506

Член од
24 март 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
Не го поистоветувајте мито си професорите многи малпроцент од нив користат мито. Многу е поголем бројот на оние што го нудат митото

С

Спенсер

Гостин
Тие што имаат ќе даваат. А оние со среден и понизок животен стандард ќе си трпат и ќе се борат за да добијат подобра оцена.. Така ти е тоа државата ни е таква.. :wink:
Доколку професор му побара мито на ученик кој е стварно вреден и учи многу,а нема висок животен стандард... решенито е ќотек! па нека искочи прог на Тв и да каже зошто е истепан... :salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom