Мистериозно потекло на човекот

Дискусија во форумот 'Мистерии' започната од El Bohemio, 6 септември 2011.

 1. нихилист

  нихилист Гостин

  Не вика, да се поправам, мислев на directed panspermia. Теоријата која Зелен ја застапува.
   
 2. Атеист

  Атеист Дежурен Шаман

  Член од:
  2 февруари 2010
  Мислења:
  7.282
  Допаѓања:
  4.559
  ОК тогаш

  Но има нешто и во тоа. Не како што тој замислува, но не исклучувам можност. Нешто и мене не ми штима во таа човечка „земска“ еволуција.
   
 3. Според теоријата на Дарвин човекот и мајмунот имаат заеднички предок, не дека мајмуните еволуирале во луѓе.

  bdw за скептиците : http://www.newscientist.com/article/dn14094-bacteria-make-major-evolutionary-shift-in-the-lab.html
   
  На Gunner_L му/ѝ се допаѓа ова.
 4. Атеист

  Атеист Дежурен Шаман

  Член од:
  2 февруари 2010
  Мислења:
  7.282
  Допаѓања:
  4.559
  Нема ништо лошо во скептицизмот. Секуларните верници се „бог да чува“ бетер од теистиве. :D
   
 5. Секој може да си верува во што сака. Ја се држам до онаа на Карл Саган “ Еволуцијата не е теорија, таа е факт. “
   
  На PurplePuma и Атеист им се допаѓа ова.
 6. Атеист

  Атеист Дежурен Шаман

  Член од:
  2 февруари 2010
  Мислења:
  7.282
  Допаѓања:
  4.559
  Точно другарче. И јас го велам истото. Не знам колку пати го имам напишано истото (болдот).
  Овде станува збор за скептицизам кон еден дел од еволуцијата (човечката, дали е баш таков редоследот и дали се случила на земјава). Инаку еволуцијата не е спорна. Очигледна е.
  И секако за Абиогенезата (во која и тоа како се сомневам), кои многумина од незнаење ја пикаат во еволуција.
   
  tiger22, PurplePuma, Donald Sikert и на уште 1 друга личност им се допаѓа ова.
 7. Shellshock nam67

  Shellshock nam67 Гостин

   
 8. Што знам. Ancient Aliens теоријава и Деникен фациве ми се навистина смешни. Некако ми е премногу sc-fi тоа дека животот на земјата настанал од некоја интелегентна раса вонземјани. Случајна панспермија преку метеор, астероид е поголема веројатност. Иако не исклучувам дека животот настанал и тука на Земјата, но некако Милер-Јуриевиот експеримент ми е ептен сумљив. :D
   
 9. Shellshock nam67

  Shellshock nam67 Гостин

  za zabava videovo e dobro ama za naucni celi sucks :) (n)
  zosto? eve zosto kaj covekot od vreme na vreme se javuvaat na sekoja edna generacija zivotiski oblici atavizam (znaci pojava na vlakna po celo telo, opaska i razni drugi belezi koi ukazuvaat na zivotinsko poteklo na covekot a ne na ufo, drugo kako ne delime isti geni pa so rastenijata i ostanatiot zivotinski svet delime okolu 40 posto od nasite geni sto ukazuva na covekot deka e ovozmski proizvod, drugo site fetusi se razvivaat vo vodena sredina uste eden dokaz nepobiten( siot ziv svet na zemjata prvo nastanal vo voda ) pa duri i koncepcijata za boga e gresna vo videoto. vakvi videa imas eden kup na you tub tamu ima vakov komentar pod sekoe video, fake and gay
  --- надополнето: Sep 6, 2011 8:46 PM ---
  za zabava kako misteriite na Artur Klark zosto da ne ama za nauka treba dlaboko da kopaat so dokazi
   
  На PurplePuma му/ѝ се допаѓа ова.
 10. Sagan

  Sagan Гостин

  Видеото постирано од Дмт отвора дискусија по една тема, која кога би се разработила целосно, би обединила делови од т.н. Стар Завет, делови од филозофските гледишта на Платон, египетската и нордиска религија, современата астрономија и теориите / доказите за постоење на вонземски цивилизации (не знам дали ваков муабет е воден на друго место на форумот).

  Ја би сакал некој поупатен од мене да допринесе на темава.

  Стар Завет, Битие 1

  24 И Бог рече: „Земјата нека произведе живи суштества, секое според неговиот вид: добиток, лазачи и земни ѕверови според нивниот вид!” И бидна така...
  26. И Бог рече: „Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата сличност, и нека владеат над морските риби, над небесните птици и над добитокот - над сета земја - и над сите лазачи што ползат по земјата!”
  27. Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик; ги создаде машко и женско.

  Битие 2

  17. но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”
  18. И Господ, Бог, рече: „Не е добро човекот да биде сам, ќе му направам помошник соодветен нему.”
  21. Тогаш Господ, Бог, му нанесе длабок сон на човекот та тој заспа, и му извади едно од неговите ребра, а местото го исполни со месо.
  22. Од реброто што го зеде од човекот Господ, Бог, обликува жена и ја доведе при човекот.

  Битие 3

  24. И го истера човекот; и насели источно од Еденската Градина, херувими со пламенен меч, кој се вртеше околу, за да го штитат патот, кон дрвото на животот.

  Битие 5

  1. Ова е книгата на родословието Адамово: кога Господ го создаде човекот, го направи според Божјото подобие;
  2. создаде машко и женско. А кога ги создаде, ги благослови и ги нарече - човек.
  3. Кога на Адама му беа сто и триесет години му се роди син, сличен нему, според неговиот лик и подобие, му го даде името Сит.
  4. По Ситовото раѓање, Адам живееше осум стотини години; и му се родија уште синови и ќерки.
  5. Адам поживеа вкупно девет стотини и триесет години. Потоа умре.
  6. Кога на Сит му беа сто и пет години, му се роди Енос.
  7. По Еносовото раѓање Сит живееше осум стотини и седум години, па му се родија уште синови и ќерки.
  8. Сит поживеа вкупно девет стотини и дванаесет години. Потоа умре...
  (се редат уште 11ина до Ное кои живееле по 800-900 години).

  Битие 6

  1. Кога луѓето почнаа да се множат по земјата и им се народија ќерки,
  2. Божјите синови гледаа дека човечките ќерки се убави, па си ги земаа за жени, кои ќе ги избереа.
  3. Тогаш Господ рече: „Мојот Дух нема да остане довека во човекот; човекот е телесен, па векот нека му биде сто и дваесет години.”
  4. Во оние времиња - а и подоцна - на земјата беа Нефили, кога Божјите синови општеа со човечките ќерки, па тие им ги раѓаа оние деца. Тоа се оние, од стари времиња, по сила прочуени луѓе.
  5. Господ виде колку е голема човековата расипаност на земјата и дека секоја мисла во неговата памет секогаш е само зло.
  6. Господ воздивна и се натажи во Своето срце дека го создаде човекот на земјата.
  7. Господ рече: „Ќе ги истребам луѓето што ги создадов од лицето на земјата - од човекот до ѕверот, ползачите и птиците во воздухот - зашто се покајав што ги создадов.”
  8. Ама Ное најде благодат во Господовите очи...

  Секој човек кога го чита Генезисот од човечки аспект, останува во недоумица: Господ првин ги создал животните, па потоа човекот. Човекот го создал според својот лик, што значи создавачот личи на човекот. Му забранил на Адам да јаде од дрвото на спознанието, ама Ева ја создал подоцна, а не стои дали Адам и кажал дека плодовите се забранети. Ева е создадена од ДНК на Адам, со хируршка интервенција. И заради тоа што каснале од дрвото на сознанието (значи, сознанието), биле изгонети на друго место. Во новото место првин се случува братоубиство. Запрепастувачко е што сите од Адам до Ное живееле десетина-петнаесет пати подолго од денешните луѓе (ако Црквата во ова гледала проблем, овие делови ќе биле модификувани, ама немало проблем во годините, оти најверојатно се вистинити). И одеднаш, Господ гледа дека творевината создадена според неговиот лик - е зло. Господ се покајал што го создал човекот според неговиот лик!

  Арно ама: нели Ное е потомок на Адам, а Адам е создаден од Господ. Само неговото семејство е поштедено, а од Стариот Завет е очигледно дека другите луѓе на Земјата воопшто не се директни потомци на Адам, зошто родословот е јасен кој на кого е син.

  Сега иде најтешкото: да го замислиме Господ како вонземјанин, Адам како негов син создаден со бесполово размножување, Ева како генетска креација на вонземјанинот од ДНК на Адам и тогашните примати (двополови), а потомците на Адам и Ева како 3/4 вонземјани и 1/4 примати од Земјата. Како поинаку да се толкува долговечноста на сите нивни потомци, и животниот век од 800-900 се скратува на само 120 баш во моментот кога “божјите синови“ -полубоговите/ 3/4 вонземјани, почнале да се размножуваат со помош на “божјата креација“ -жената, која носи приматска ДНК?
  --- надополнето: Sep 9, 2011 8:25 PM ---
  Ако ја земеме во предвид дрејковата равенка, глупава е и самата помисла дека не постои вонземска цивилизација со поголема интелигенција од нашата и со невидена, за човекот, технологија на комуникација и транспорт низ универзумот (ние веќе половина век праќаме летечки објекти кон други планети, а радио и тв-програмите се шират на повеќе од 50 светлосни години од Земјата, на сите страни во универзумот).

  Платон спомнува дека 9 милениуми пред него (пред 11.500 години) постоела цивилизација на запад од Европа и Африка, на континент на кој заедно во хармонија живееле “богови“, “полубогови“ и “луѓе“ (“рајот“?) (Атлантида, во средината на океанот кој го носи името според континентот).

  Битие 3, 24. И го истера човекот; и насели источно од Еденската Градина...
  [​IMG][​IMG]
  Прва мапа: длабочинска карта на Атлантски Океан; втора мапа: Кирчерова карта на Атлантида според Платон, 1669 година, Мундус Субтеренус.
   
  На PurplePuma, ROBBEN, Farscape и уште 2 други им се допаѓа ова.
 11. Shellshock nam67

  Shellshock nam67 Гостин

  --- надополнето: Sep 9, 2011 9:12 PM ---
  Evolution of the great apes


  [​IMG]

  [​IMG]
  Plesiadapis
  The evolutionary history of the primates can be traced back 65 million years, as one of the oldest of all surviving placental mammal groups. The oldest known primate-like mammal species, the Plesiadapis, come from North America, but they were widespread in Eurasia and Africa during the tropical conditions of the Paleocene and Eocene.

  [​IMG]

  [​IMG]
  Notharctus
  The beginning of modern climates was marked by the formation of the first Antarctic ice in the early Oligocene around 30 million years ago. A primate from this time was Notharctus. Fossil evidence found in Germany in the 1980s was determined to be about 16.5 million years old, some 1.5 million years older than similar species from East Africa and challenging the original theory regarding human ancestry originating on the African continent.
  David Begun[12] says that these primates flourished in Eurasia and that the lineage leading to the African apes and humans— including Dryopithecus—migrated south from Europe or Western Asia into Africa. The surviving tropical population, which is seen most completely in the upper Eocene and lowermost Oligocene fossil beds of the Fayum depression southwest of Cairo, gave rise to all living primates—lemurs of Madagascar, lorises of Southeast Asia, galagos or "bush babies" of Africa, and the anthropoids; platyrrhines or New World monkeys, and catarrhines or Old World monkeys and the great apes and humans.
  The earliest known catarrhine is Kamoyapithecus from uppermost Oligocene at Eragaleit in the northern Kenya Rift Valley, dated to 24 million years ago. Its ancestry is generally thought to be species related to Aegyptopithecus, Propliopithecus, and Parapithecus from the Fayum, at around 35 million years ago.[citation needed] In 2010, Saadanius was described as a close relative of the last common ancestor of the crown catarrhines, and tentatively dated to 29–28 million years ago, helping to fill an 11-million-year gap in the fossil record.[13]

  [​IMG]

  [​IMG]
  Reconstructed tailless Proconsul skeleton
  In the early Miocene, about 22 million years ago, the many kinds of arboreally adapted primitive catarrhines from East Africa suggest a long history of prior diversification. Fossils at 20 million years ago include fragments attributed to Victoriapithecus, the earliest Old World Monkey. Among the genera thought to be in the ape lineage leading up to 13 million years ago are Proconsul, Rangwapithecus, Dendropithecus, Limnopithecus, Nacholapithecus, Equatorius, Nyanzapithecus, Afropithecus, Heliopithecus, and Kenyapithecus, all from East Africa. The presence of other generalized non-cercopithecids of middle Miocene age from sites far distant—Otavipithecus from cave deposits in Namibia, and Pierolapithecus and Dryopithecus from France, Spain and Austria—is evidence of a wide diversity of forms across Africa and the Mediterranean basin during the relatively warm and equable climatic regimes of the early and middle Miocene. The youngest of the Miocene hominoids, Oreopithecus, is from 9 million year old coal beds in Italy.
  Molecular evidence indicates that the lineage of gibbons (family Hylobatidae) became distinct from Great Apes between 18 and 12 million years ago, and that of orangutans (subfamily Ponginae) became distinct from the other Great Apes at about 12 million years; there are no fossils that clearly document the ancestry of gibbons, which may have originated in a so-far-unknown South East Asian hominoid population, but fossil proto-orangutans may be represented by Ramapithecus from India and Griphopithecus from Turkey, dated to around 10 million years ago.
  [edit] Divergence of the human lineage from other Great Apes

  Species close to the last common ancestor of gorillas, chimpanzees and humans may be represented by Nakalipithecus fossils found in Kenya and Ouranopithecus found in Greece. Molecular evidence suggests that between 8 and 4 million years ago, first the gorillas, and then the chimpanzees (genus Pan) split off from the line leading to the humans; human DNA is approximately 98.4% identical to that of chimpanzees when comparing single nucleotide polymorphisms (see human evolutionary genetics). The fossil record of gorillas and chimpanzees is quite limited. Both poor preservation (rain forest soils tend to be acidic and dissolve bone) and sampling bias probably contribute to this problem.
  Other hominines likely adapted to the drier environments outside the equatorial belt, along with antelopes, hyenas, dogs, pigs, elephants, and horses. The equatorial belt contracted after about 8 million years ago. Fossils of these hominans - the species in the human lineage following divergence from the chimpanzees - are relatively well known.
  The earliest are Sahelanthropus tchadensis (7 Ma) and Orrorin tugenensis (6 Ma), followed by:
  --- надополнето: Sep 9, 2011 9:14 PM ---
  znaci ovi se slikite na najraniot predok na lugjeto zaednicki za homosapiensot i majmunite od kade od nego se razvivaat dve granki humanoidite ili lugjeto i majmunite od druga strana
   
 12. Sagan

  Sagan Гостин

  Мене најмалку ми се зборува за религија. Цитатите од Мојсеевите списи не се во религиски контекст, туку во историски за настанокот на денешните раси на човекот, погрешно интерпретирани од Црквата.
  --- надополнето: Sep 9, 2011 9:23 PM ---
  Видеото, напротив, зборува за денешниот човек како микс од 250 вонземски гени и останатото гени од приматите. Ако атавизмот е превладување на приматските гени врз вонземските, тогаш кога вторите ќе надвладеат, која е последицата?
   
  На PurplePuma му/ѝ се допаѓа ова.
 13. Shellshock nam67

  Shellshock nam67 Гостин

  da ja ostavime religijata taa si ima svoja teorija
  ova se faktite so gi prezentirav pogore e sega go spomnuvas platon pa platon ne znam kolku ti e verodostoen i kolku e verodostoen negoviot mit za atlantida, kako prvo toa ako se slucilo daleku pred nego znaci pred uste toj da se rodi drugo, ne mu e jasno precizirano kade mu bila taa negova atlandida de na sredozemno more de atlanski okean znaci se e izmesano, drugo kade materijalni ostatoci na egejot imame ostatoci od mikenska kultura, taka da golema e verojatnosta deka stanuva zbor za fake prikazna.
  e sega dali ancient alien se nasite dalecni predci teorijata e daleku od pamet od kade takvi dokazi deka ufo so nekakov si misk na semen materijal ce pravi covek, i pazi od majmun :pos:
  pa ako ja zememe samata evolucija na covekot i ja rasporedime kako eden den toa bi izgledalo vaka znaci do 18 casot e kameno vreme ili paleoli, vo 18 30 e novo kameno vreme ili neolit vo toa vreme se otkriva oganot znaci viskoa civilizacija, pa potoa sleduvaat ostanatite dobi taka da eden dobar del od coveckata evolucija e vo predhodno spomenatiot period, paralelno so toa rastela i coveckata intelegencija.
  e sega kaj bile tie ufo da gi ucat lugjeto dokolku imale vlijanie ;
  znaci ne velam deka gi nema ufo. znaci istite postojat i sigurno se napredni a mozi i nazadni od nas ali toa e druga tema za muabet.
  --- надополнето: Sep 9, 2011 9:38 PM ---
  sekoja edna generacija so sebe nosi mutirani genovi koi treba da ja podobray slednata generacija da bide posilna i poumna.
  ne e sporno deka zemjata e bombardirana so meteori koi vo sostav imale organska materija jaglen vodorod sulfur i ostanati elementi so cii soedninenija se pravi organska materija.
  ali ufo da imala vlijani ne bi rekol za da tvrdis deka sme produkt na ufo treba dlaboko da se kopa da se potvrdi so dokazi a mutacii ima prisutni se
  evolucijata postoela i postoi i vo densno vrem so znatno vlijanie na covekot vo sozdavanje na novi rasi i vidovi za zal si igrame gopod
   
 14. Nessa Alcarin

  Nessa Alcarin Гостин

  Како и да е интересен пост на Van der Heights. Ако не друго ме натера да почнам да го читам Стариот завет. Стигнав до Genesis 6, но се изгубив. „Who the fu*k are the Nephilims?“
  Како и да е објснувањето за мешањето на вонземјанското и приматското (според Стариот завет) за сега ми стои најлогично.
  П.С. Се враќам на читање јас (кога ќе стигнам до Платон и Дарвин пак ќе пишам)
   
 15. Shellshock nam67

  Shellshock nam67 Гостин

  ne primatski tuku zivotinski covekot ne poteknuva od majmun toa e razlikata samata nasa genetika se razlikuva od majmunskata, a imas li ti vonzemjanin pa da sporedime genetika ????
  ne se plasi covekot e produkt na zemjata.
  --- надополнето: Sep 9, 2011 9:44 PM ---
  abe naprajvte film :)

  znaci od ova nastanuva cel ziv svet ova e genezisot na zemjata bila pred nas a i ce bide posle nas vo nasite geni gi imame kodovodite od ovaa bakterija

  i drugo po tvojava teorija znaci vo poslednoto poglavje ufo treba da im sudi na site nevernici a :pos:
   

Сподели преку: