Месојади (Carnivore Diet)

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.328
Поени од реакции
13.265
Со лаички зборови си јадел како стока не си се движел и ти дошол умот конечно, месото нема врска, количината има, и со другата исхрана сеа шо ја конзумираш рационално и вежбаш, престани и земи јади по две кила од истата и не се движи, ќе се осеќаш срање пак. :)
Јас сум јадел по едно прасе 6 кг,со два литра шприцер и кутија малборо црвено,на седнување,у најбољи денови) ))))))

C

CoolIris

Гостин
Колку е тоа претерано внес на пр. 1,2 3, 4 гр по телесна тежина за кај здрава особа да направи проблем.
According to the Dietary Reference Intake report for macronutrients, a sedentary adult should consume 0.8 grams of protein per kilogram of body weight, or 0.36 grams per pound. That means that the average sedentary man should eat about 56 grams of protein per day, and the average woman should eat about 46 grams.

So, when it comes to protein, how much is too much?
It's hard to provide a specific answer since so much is still uncertain and the experts themselves don't agree. However, for the average person (who is not an elite athlete or heavily involved in body building) it's probably best to aim for no more than 2 gm/kg; that would be about 125 grams/day for a 140-pound person. New information could change our thinking about the maximum safe amount, but until we know more about the safety, risks and benefits of high protein diets, this seems like a reasonable recommendation.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.746
Поени од реакции
18.496
Се будам у 6, 1 лажица рибино масло,3 цедени портокали,100гр јадки.
Трчам по 12-15км со 2 литра вода.
Потоа доручкувам, oatmeal, gritz или 5 јајца варени со црн леб путер и урда и павлака.
На работа доаѓам јадам 300 гр овошна салата со ѓумбир и мед.Тоа до 12.
У 14 јадам лајт шо има.
У 16 јадам салата зеленлукова 300гр.
У 18 три овошја.
У 20 ако сум гладен може 1 литар кефир или млеко да спукам.
Премногу казеин + калциум + хормони. Намали на млечни, гуглај нутритивен квасец.
Автоматски споено мислење:

Да, знам. Затоа гледам во исхраната да имам што повеќе масти. На пример, повеќе црвено месо (најмногу телешко), мрсно сирење, путер, жолчки, мрсна риба (пр. лосос).
Зошто е инсулинот лош, и преку кои механизми ни наштетува? Ако дознаеш дека путерот кој го јадеш е бетер, ќе ја смениш исхраната?

Свесни ли сте колку го оптеретувате кардиоваскуларниот систем, и крвните садови со диетава?

Последно уредено:
Член од
27 декември 2020
Мислења
74
Поени од реакции
210
Премногу казеин + калциум + хормони. Намали на млечни, гуглај нутритивен квасец.
Автоматски споено мислење:

Зошто е инсулинот лош, и преку кои механизми ни наштетува? Ако дознаеш дека путерот кој го јадеш е бетер, ќе ја смениш исхраната?

Свесни ли сте колку го оптеретувате кардиоваскуларниот систем, и крвните садови со диетава?
Еден поим е доволен: инсулинска резистенција, која ако не се фати и регулира навреме води до дијабетес и уште еден куп метаболички болести што се вистинската епидемија на нашето време.
Освен тоа, инсулинот е т.н. хормон за складирање. Зголемено складирање масти = дебелина или обезност, како што е модерно да се нарекува во последно време.

И не, путерот не е лош, барем не е полош од маргаринот, сончогледовото масло и сите останати растителни масла.
Напротив, корисен е, ако човек не јаде по една коцка на ден

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.746
Поени од реакции
18.496
Еден поим е доволен: инсулинска резистенција.
Освен тоа, инсулинот е т.н. хормон за складирање. Зголемено складирање масти = дебелина или обезност, како што е модерно да се нарекува во последно време.

И не, путерот не е лош, барем не е полош од маргаринот, сончогледовото масло и сите останати растителни масла.
Напротив, корисен е, ако човек не јаде по една коцка на ден
Хипотезата за инсулинот и гојазност е демантирана на едно 30 студии + до сега. Не е онака една рандом студија. Проблемот е во прекумерен внес на калории, а не на било кој поединечен макронутриент.

Сеедно тоа башка, 1 коцка путер може да е од 5 до 50 грама..... ефектите на истиот - дисфункција на епител/ намален крвоток при конзумација се добро познати, тие ефекти се слични како кај индивидуи кои патат од дијабет - резистенција, овој механизам е еден од главните фактори за почеток или прогрес на срцева болест, истиот ги "парализира" артериите и до цели 6 часа.

Пример, мафин од брашно и шеќер vs порција путер, мафинот не предизвикува акутна дисфункција на епителот. Додека путерот сам предизвикува, тоа е сигнал дека таа храна не е добра за кардиоваскуларниот систем, а постои и научен консензус дека заситени масти предизвикуваат срцева болест, сем ако не веруваш во консензусот на нутритивната науката?

Последно уредено:
Член од
27 декември 2020
Мислења
74
Поени од реакции
210
Хипотезата за инсулинот и гојазност е демантирана на едно 30 студии + до сега. Не е онака една рандом студија. Проблемот е во прекумерен внес на калории, а не на било кој поединечен макронутриент.

Сеедно тоа башка, 1 коцка путер може да е од 5 до 50 грама..... ефектите на истиот - дисфункција на епител/ намален крвоток при конзумација се добро познати, тие ефекти се слични како кај индивидуи кои патат од дијабет - резистенција, овој механизам е еден од главните фактори за почеток или прогрес на срцева болест, истиот ги "парализира" артериите и до цели 6 часа.

Пример, мафин од брашно и шеќер vs порција путер, мафинот не предизвикува акутна дисфункција на епителот. Додека путерот сам предизвикува, тоа е сигнал дека таа храна не е добра за кардиоваскуларниот систем, а постои и научен консензус дека заситени масти предизвикуваат срцева болест, сем ако не веруваш во консензусот во нутритивена науката?
Јас можам да ти најдам исто толкав број на студии (од поново време), во чиј заклучок стои точно спротивното од тоа што го кажуваш ти.
Каков консензус? Ако ја видиш пирамидата на правилната исхрана, во неа се препорачуваат, ако не се лажам. 6 до 11 порции житарици на ден. Тоа ли го нарекуваш правилно и тој консензус ли треба да го следам?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.746
Поени од реакции
18.496
Јас можам да ти најдам исто толкав број на студии (од поново време), во чиј заклучок стои точно спротивното од тоа што го кажуваш ти.
Повели да ги видиме.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.515
Поени од реакции
3.763
Нема поздрава храна од месо па кој што сака нека збори. Проблеми имаат тие што гнетат само сланина.

Член од
27 декември 2020
Мислења
74
Поени од реакции
210
Нема поздрава храна од месо па кој што сака нека збори. Проблеми имаат тие што гнетат само сланина.
Ова држи вода донекаде. Јас многу внимавам на тоа да избирам квалитетно месо и сум особено стриктна во врска со тоа, не купувам што било и генерално избегнувам сувомеснати во кои има додадено шеќер и разни други не толку добри работи.
Ама сланина во умерени количини е сосема во ред :) Особено препорачувам панцета, посебен вид италијанска сланина.

Член од
19 декември 2017
Мислења
258
Поени од реакции
319

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.507
Поени од реакции
31.090
Aboriginite se bukvalno najzaostanatata nacija.

Член од
19 декември 2017
Мислења
258
Поени од реакции
319
Aboriginite se bukvalno najzaostanatata nacija.
Не збориме тука за кој се најзаостанати и напредни. Мене не ме интересира колку се глупи овие битно ми е нивниот генетски макеап и психофизичка состојба и како се хранат.
Дарлинг ајде да видиме ти како изгледаш
1609919422219.png

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.507
Поени од реакции
31.090
Не збориме тука за кој се најзаостанати и напредни. Мене не ме интересира колку се глупи овие битно ми е нивниот генетски макеап и психофизичка состојба и како се хранат.
Дарлинг ајде да видиме ти како изгледаш
Ocigledno po nivnata "civilizacija", mozeme da zaklucime deka agrokulturata e ona koja go naprednala mozokot na lugeto i pridonela kon evolucijata na covekot.
Ja sakam da se dvizam natamu.

ocigledno mesozderskava hrana ne ti go pothranuva egoto dovolno :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom