Машински Факултет

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.225
Поени од реакции
9.134
Колеги здраво


Знам дека прашањево не е за тука, ама не можам да најдам соодветна тема.
Ме интересира мислење за фимата ОзонАир (климатизација, грење и ладење).

Во наредниве денови имам интервју, па се мислам дали да одам или не, зошто гледам дека често пуштаат огласи.
koga vekje si apliciral/kontaktiral, korektno e da se pojavis.
ako imas nekoi prasanja/somnezi, prasaj si na intervjuto.

nemam iskustvo konkretno so ovaa firma, sum rabotel vo servis za kotli i gorilnici.
ako si vo odrzavka/montiranje, znae da ima cesto rabota na teren i da se ostanuva do kasno,
takva e karakteristika na strukata, pak zavisi i od kompanijata.

sto imaat cesto oglasi, moze prosiruvaat, ili imaat nekoi proekti fateno plus.
na kraj na den, ako pocnis da rabotis tamu, ne si vrzan, ako vidis nesto so ne ti odgovara,
mozes da gledas drugi opcii.
 
Член од
20 април 2022
Мислења
1
Поени од реакции
0
Ако може некој да ме информира повеќе за индустриско инженерство и мемаџмент далине многу тешко и како се професорите
 
Член од
4 јуни 2022
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво колеги.
Сакам да ве прашам дали некој ја има во електронска форма (pdf) збирката задачи по предметот
,,МЕХАНИЗМИ, ОСЦИЛАЦИИ И ДИНАМИКА НА МАШИНИТЕ,, од авторите: Емилија Ветаџоковска, Љубица Тодоровска Ажиевска и Кочо Анѓушев. Па ако сака некој да ми ја прати или само сликите ама скриншот од pdf документот од задача 9 (страна 37), задача 16 (страна 64) и задача 18 (страна 77). Јас ја имам испечатено и кога сликам и ставам слика во ворд за семинарска решена задача професорот не ми ја признава таква морало да биде од збирката иста со бела позадина не слика или поново нацртана. И да пробав да ги скенирам сликите од збирката во книжара не изглегуваат чисти и не се разбирливи ознаките на цртежите. Фала однапред и среќно со студиите.:vozbud::vozbud::vozbud:
 
Член од
8 октомври 2009
Мислења
759
Поени од реакции
361
„Науката може да нѐ забавува и фасцинира сите нас, но инженерството е тоа кое го менува светот.”
(Исак Асимов, американски писател и професор по биохемија)

Честит ден на инженерството 04.03.2023!
 
Член од
1 декември 2020
Мислења
16
Поени од реакции
1
Дали има опција да слушаме некој предмет кај друг професор (не кај тој одреден по насоки од служба)?
 
Член од
27 јануари 2024
Мислења
5
Поени од реакции
2
ПОМОШ за задача:
Цврсто гориво лигнит сo топлинска моќ Hd = 11575 [kJ/kg], се користи во парен котел со следните параметри:

- максимална продукција на пара е Dm = 4.4 [kg/s],

- напојна вода со :

притисок pa = 49 [bar],

температура ta = 140 °C.

- притисок на котелската постројка pk = 39,2 [bar],

- притисок на парата на излез од првиот степен на прегревачот на пара изнесува

p1 = 37,30 [bar],

- температура на излез од првиот степен на прегревачот на пара t1 = 420 °C,

- притисок на произведената пара p4 = 37,3 [bar],

- степен на корисност на котелот ηk = 0,83.

Последниот степен од загревачот на вода работи како испарувач и работниот флуид од него излегува со влажнoст x = 5 %.

Регулацијата на температурата на парата се врши со ладилник со директно

вбризгуваое на вода, со параметри:

- проток Dn = 0,2 [kg/s],

- притисок pn = 38 [bar],

- темперература tn = 110 *C

Работниот медиум во вториот степен од прегревачoт на пара прима топлина Q2 = 800 [KW].

Да се одредат:

а) Температурата на прегреаната пара на излез од првиот степен на

прегревачот на пара t3 = ?

б) Температурата на прегреаната пара на излез од котелот t4 = ?,

в) Потрошената количина на гориво Bg [kg/s] = ?,

г) Количината на топлина потребна за загревање на водата Qe, за испарување Qi, за загревање на парата во првиот степен од прегревачот на пара Q1?

д) Вкупната количина на искористена топлина Q?
 

Attachments

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.240
Поени од реакции
6.662
ПОМОШ за задача:
Цврсто гориво лигнит сo топлинска моќ Hd = 11575 [kJ/kg], се користи во парен котел со следните параметри:

- максимална продукција на пара е Dm = 4.4 [kg/s],

- напојна вода со :

притисок pa = 49 [bar],

температура ta = 140 °C.

- притисок на котелската постројка pk = 39,2 [bar],

- притисок на парата на излез од првиот степен на прегревачот на пара изнесува

p1 = 37,30 [bar],

- температура на излез од првиот степен на прегревачот на пара t1 = 420 °C,

- притисок на произведената пара p4 = 37,3 [bar],

- степен на корисност на котелот ηk = 0,83.

Последниот степен од загревачот на вода работи како испарувач и работниот флуид од него излегува со влажнoст x = 5 %.

Регулацијата на температурата на парата се врши со ладилник со директно

вбризгуваое на вода, со параметри:

- проток Dn = 0,2 [kg/s],

- притисок pn = 38 [bar],

- темперература tn = 110 *C

Работниот медиум во вториот степен од прегревачoт на пара прима топлина Q2 = 800 [KW].

Да се одредат:

а) Температурата на прегреаната пара на излез од првиот степен на

прегревачот на пара t3 = ?

б) Температурата на прегреаната пара на излез од котелот t4 = ?,

в) Потрошената количина на гориво Bg [kg/s] = ?,

г) Количината на топлина потребна за загревање на водата Qe, за испарување Qi, за загревање на парата во првиот степен од прегревачот на пара Q1?

д) Вкупната количина на искористена топлина Q?
Abe ushte na nekoja tema da ja napisheshe zadacava????
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.225
Поени од реакции
9.134
ПОМОШ за задача:
Цврсто гориво лигнит сo топлинска моќ Hd = 11575 [kJ/kg], се користи во парен котел со следните параметри:

- максимална продукција на пара е Dm = 4.4 [kg/s],

- напојна вода со :

притисок pa = 49 [bar],

температура ta = 140 °C.

- притисок на котелската постројка pk = 39,2 [bar],

- притисок на парата на излез од првиот степен на прегревачот на пара изнесува

p1 = 37,30 [bar],

- температура на излез од првиот степен на прегревачот на пара t1 = 420 °C,

- притисок на произведената пара p4 = 37,3 [bar],

- степен на корисност на котелот ηk = 0,83.

Последниот степен од загревачот на вода работи како испарувач и работниот флуид од него излегува со влажнoст x = 5 %.

Регулацијата на температурата на парата се врши со ладилник со директно

вбризгуваое на вода, со параметри:

- проток Dn = 0,2 [kg/s],

- притисок pn = 38 [bar],

- темперература tn = 110 *C

Работниот медиум во вториот степен од прегревачoт на пара прима топлина Q2 = 800 [KW].

Да се одредат:

а) Температурата на прегреаната пара на излез од првиот степен на

прегревачот на пара t3 = ?

б) Температурата на прегреаната пара на излез од котелот t4 = ?,

в) Потрошената количина на гориво Bg [kg/s] = ?,

г) Количината на топлина потребна за загревање на водата Qe, за испарување Qi, за загревање на парата во првиот степен од прегревачот на пара Q1?

д) Вкупната количина на искористена топлина Q?
Za koj del od zadacata ti treba pomos?
Ednostavna presmetka na toplinoizmenuvaci e.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom