Материјална култура; дома или во странство?

Материјална култура на Македонија

  • Сум за да остане дома

    Гласови: 0 0,0%
  • Сум за да се презентира во странство

    Гласови: 1 100,0%

  • Вкупно гласачи
    1
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.648
Поени од реакции
13.112
Пред одредено време падна тешка дискусија помеѓу неколку мои колеги во врска со археологијата. Да бидам попрецизен вака беше поставено прашањето; Се случува да се ископа артефакт со непроценлива вредност во некој наш археолошки локалитет (Стоби, Скупи, Кале, Плаошник...)
Што би избрале вие: Да замине тој артефакт во некој познат музеј (Британски, Лувр (ако самите тие се понудат)) или да остане дома во некој од нашите музеи?
Да напоменам, зборам за ситуација кога на табличката пишува дека артефактот е пронајден во Република Македонија. Значи???
 

ФлоуБТ

Потпис: Clever Bastard
Член од
17 февруари 2008
Мислења
1.582
Поени од реакции
66
Апсолутно дома да остане.

Без разлика колкава цена нудат тие странски музеи за да го земат артефактот, јас не би го дал, од проста причина што тој артефакт е значаен за нашата историја, за нашето минато. Може да помогне да се расчистат многу сомневања.
 
Член од
2 јануари 2009
Мислења
239
Поени од реакции
16
Obicno tie artefakti, se davaat na odredeno vreme, na golemite muzei, za razni izlozbi, za potoa da bidat vrateni vo maticnata zemja...
Toa e voedno i dobra promocija na kulturnoto nasledstvo na zemjata od koja poteknuva artefaktot.
Eden artefakt najden vo Ohrid, ke go vidat,a so toa i ke cujat za Makedonija,mnogu poveke lugje dokolku e izlozen vo Luvr, pri komparacija, ako toj ostane vo Ohridskiot Muzej.
Zatoa mislam ovie pozajmuvanja na artefakti od pogolemite muzei e pozitivna rabota...
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.648
Поени од реакции
13.112
Ќе се сложам со мислењето на Diesirae иако одамна бев стрикно кон зачувување комплетно на сите артефакти во матичните земји. Би ги издвоил за пример сите оние земји кои многу од артефактите им се по поголемиве музеи (Египет, Месопотамија (Сумер, Асирија, Вавилон), Микена, Крит (Грчка), Персија...) Благодарејќи на тоа дека овие земји ги пласираат многу од своите артефакти надвор од границите, денес повеќе се знае за нив.
Би потенцирал не на продавање на националното богатство по музеите туку како што кажа членот пред мене на давање (промовирање) на одреден временски период.
 

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Надвор од дискусија е секаква друга опција освен артефактите да останат дома.Ако сакаме публицитет надвор и промоција на културното богатство постојат изложби, гостувања и сл.
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Дефинитивно да замине во познат музеј надвор од тука.
Причините се едноставни. Ние тука немаме навика да шетаме по музеи и не сме воопшто заинтересирани за нашите историски и културни богатства, па зошто да скапуваат затворени тука? Ако некој непроценлив артефакт биде сместен и зачуван кај нас, пак ќе биде виден само од туристите, доколку им го овозможи тоа нивниот водич. Затоа е подобро да се во познат музеј надвор, каде и без водич повеќе луѓе би го виделе, со што можеби и би се заинтересирале повеќе да дојдат тука и со свои очи да ја видат земјата од каде потекнува тоа парче.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom