Мали трикови за поубав изглед!

.

• .

Гласови: 25 47,2%
  • .

Гласови: 7 13,2%
  • .

Гласови: 15 28,3%
  • .

Гласови: 6 11,3%

• Вкупно гласачи
    53

I am a bitch

Мачкица
Член од
24 февруари 2006
Мислења
2.016
Поени од реакции
2
Станете неодолива и шармантна :)

Станете апсолутно неодолива и шармантна
Најголемите заводнички, кои редовно го привлекуваат вниманието на машките, не изгледаат секогаш совршено како девојките од филмовите.

Нивната тајна е во тоа да се осеќаат добро и удобно во сопствената кожа поради што делуваат и по опуштено и попривлечно. Сакате ли да тргнете по нивните стапки, запрашајте се какво мислење имате околу сопственото тело. Мислите ли дека изгледате непривлечно, размислете зошто е тоа така.

Можеби сте пробале да наследите нешто од вашите родители или додека сте биле мали ве зафркавале другарите. Одлучите сите лоши искуства од минатото да ги замените со нови, со позитивно мислење.

Запамтите: секси сте онолку колку што се чувствувате сами. Додадете и сила на вашата фантазија - замислете се во улога на некоја жена која на вас ви делува привлечно и понашајте се складно како неа.

Разбудете ја вашата сензуалност

Разбудете го вашето тело и никако немојте да се срамите од ситните несовршености. Играњето може многу да ви помогне да го пробудите вашето тело и да започнете да го доживувате како позитивно. Исто така тоа ќе ви помогне да ги научите сите секси движења.

Стомачниот танц е идеално будење на сензуалноста, но и другите игри ќе ги направат сите чуда за вашето расположение.

Ставете сјај за усни

Полните и сјајните усни секогаш се возбудливи бидејќи потсетуваат на сексуално возбудување. Набавете квалитетен сјај за усни и нанесете го обилно. Очите можете визуелно да ги зголемите со темен туш, и потоа слободно може да се служите со погледот со кој секогаш ќе привлечете внимание.

Големината на листовите

Сакате ли за момент да се претворите во заводница, кога ќе одите практично фрлајте ги колковите да летаат. Не грижете се поради големината на листовите, на машките тоа никогаш не им смета. За подобро да ги истакнете вашите атрибути, обавезно облечете високи потпетици. Одберете модел што делува младешки и е исполнет со сексипил​

I am a bitch

Мачкица
Член од
24 февруари 2006
Мислења
2.016
Поени од реакции
2
Природна козметика (усни и гради)
Маските и масажите ќе ви помогнат да го остварите тоа што навистина го посакувате - чувствителни и нежни усни, како и гради во "добра форма".

Маска од мед
Медот е идеално средство за испукани усни. 1 – 2 пати дневно една недела масирајте ги усните со четкичка за заби на која ќе капнете две – три капки мед. По оваа едноставна продецура усните ќе ви бидат меки и нежни.
Совет: за исушени и испукан иусни добро средство е и бадемово, маслиново масло како и млеко од краставица.

Масажа
На четкичка за заби истурете ( посолете ) малку сол и со неа измасирајте ги усните. Масирајќи ги усните го подобрувате крвотокот и размената на материи.
Совет: купете од аптека АД капки и секоја вечер нанесете од нив на вашите усни.

ГРАДИ
За добра форма:
Соеднинете ги дланките пред себе во висина на градите. Притискајте ги со сета сила една со друга, а лактите држете ги во иста висина како дланките. Задржете ги десет секунди. Повторете ја вежбата 5 пати.
Совет: вежбајте додека се туширате, на крај завршете со ладен туш.

Ладна маска:
Масирајте ги градите со коцки мраз. Мразот ќе ја зацврсти кожата и ќе ја направи еластична.
Совет: Масирајте ја кожата на градите додека се туширате со кружни движења на тушот обратно од смерот на стрелките на часовникот.

I am a bitch

Мачкица
Член од
24 февруари 2006
Мислења
2.016
Поени од реакции
2
Нега на раце и нокти
Најлошиот период за одржување на рацете и ноктите сигурно е зимата. Кожата на рацете лесно пука од ветерот, а ноктите почнуваат да се расцветуваат. Неизбежено се пропратени со пасинокти, кои покрај тоа што неубаво изгледаат, уште се и болни. Совети околу оваа тема никогаш не се доста. Најкраткиот совет е да носите некоја добра крема за раце секаде со вас и да се мачкате после секое миење на рацете.
Подноктици
Користете витамин Е во секаков облик. Многу производи на светски познатите козметички куќи во своите колекции имаат лосиони кои содржат витамин Е. Но препорачливо е директно нанесување на капсули на витамин Е или витаминско уље. Нанесете го на кожата околу ноктите и тријте го.
Ако сакате да заборавите на постоењето на пасиноктите, секогаш мачкајте ги рацете со крем.
Нега на нокти
Бадем. Содржи линолинска киселина, која ги одржава келиите на ноктите подмачкани. Покрај тоа што е многу вкусен, бадемот е и корисен.
Користете зацрстувачи за нокти со калциум. Тие ке ги ојачаат и зацврстат ноктите. Нанесете од таквиот лак и под врвовите од ноктите, па така ке добиете и дополнителна цврстина.
Обликување на ноктите
Секако дека обликот на ноктите е по свој вкус. Некои жени сакаат ноктите да им се квадратни, т.е. аглести, некои па сакаат да се со зашилени врвови или округли, кои спаѓаат во класика. Еден од новите облици е овално-квадратни. Врвовите на ноктите се аглести, но ивицата на ноктот која оди до врвот е округла, т.е. им дава овален изглед.

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
секси сте онолку колку што се чувствувате сами. Додадете и сила на вашата фантазија - замислете се во улога на некоја жена која на вас ви делува привлечно и понашајте се складно како неа.

Полните и сјајните усни секогаш се возбудливи бидејќи потсетуваат на сексуално возбудување. Набавете квалитетен сјај за усни и нанесете го обилно!
Мн.точно!Ако сами не се чуствувате така неможете од другите да очекувате да ве гледаат секси!Да се ставате во улога на друга жена и да се понаште како неа,нема некој ефект тогаш ќе бидете само нејзина бледа копија и никогаш нема да го постигнете тоа што сте го замислиле,емитацијата не е убава работа,бидете свои и натерајте ги луѓето вас да ве доживуваат како нешто посебно!

Обилно нанесен сјај:nenene: Сигурно не би сакале дечкото кој се обидувате да го заведете да го шлапнете со тие усни!
Значи нанесете сјај онолку колку што вашите усни би го добиле оној секси изглед!Не претерувајте!

Ч

Чек Он Ит

Гостин
На секоја жена и е потребна нега која ќе ја штити од надворешните услови. Исто така на секоја жена и е потребна нега која ќе ја штити од годините, затоа што годините се оние кои ја уништуваат кожата. Затоа, прочитајте ги внимателно потребите на кожата за таа да биде млада, нежна и здрава, и придржувајте се на основните правила за нега.

20-те
Никогаш не е рано да се започне да се мисли за брчките. На оваа возраст повеќето од нас се научиле како да ги надитруваат акните, кафеавите кругови под очите и дури предвремени брчки. Последните неколку се дело на сончевите зраци.

Хидратација
Пробајте ги продуктите што содржат цинк или зелен чај за мрсна кожа, задолжителен е SPF минимум 15-и фактор. Грижата за оваа возраст е превентивна. Лесните, хидратантни креми доволно ја хранат кожата и ја прават кожата мека и нежна. Прдуктите за масна кожа се најдбриот избор на оваа возраст. За подобар резултат користете ги продуктите на влажна кожа.

Antiage
На оваа возраст нема потреба од ваквите продукти. Природно е дека кожата нема да ви остане вечно млада, но секој тип на козметика има определен период на користење. Ако користите вакви продукти ќе ја натерате кожата да навикне со елементи, кои во овој период може и самата да си ги создава.

Пилинг и ексфолиација
Редовно правење на оваа процедураќе ви помогне да ги залечите акните и да ја освежите кожата. Многу од жените сакаат и микродермоабразио, кое ако межете да си го дозволите со неколку третмани би имал видлив ефект на вашата кожа. Оваа процедура е важна само за оние кои го имаат проблемот акни.

30-те
Време е да се замислите за вашиот имиџ, затоа што најверојатно имате деловни ангажмани. Како што веќе знаете: првиот контакт е најважен..., така што, ако сакате да оставите добар впечаток, потребно е да се потрудите за подобар резултат. Пигметацијата постепено се зголемува и зголеменото излагање на сонце во претходните години веќе започнува да се одмаздува.

Хидратација
Време е за кремови со погуста тектура, маски со хидратирачки и ревитализирачки ефекти, кои ќе ви ја обноват закубата на блесок и тонус на кожата. Витаминот Е ќе ви помогне за заштитата од сончевите зраци. Користете креми со поголем SPF фактор. Се почеста е појавата на сува кожа. Кремовите за очи треба да се дел од вашето секојдневие.

Козметички процедури

На оваа возраст и особено кон крајот на 30-те може да се користат најразлични процедури. Од ботокс до микродермоабразио или IPL (против сончеви изгореници и брчки).

Antiage
Овој тип на продукти добро е во себе да користат алфа-хидрокиселини, ретинол, витамин С, екстракти од растенија.

Скалпел
Тука можате да ја користите вашата фантазија и да си дозволите нешто, што холивудските ѕвезди го прават секојдневно. Корекции на градите, усните, носот, бечези, липосукција, т.е. нашта кои се поврзани со корекции од естетски капризи, а не со борбата против возраста.

40-те

Сега веќе работите стануваат сериозни. Целата негрижа од изминатите години сега се покажува на вашето лице, плус генетските промени, кои се неизбежни. Кафеавите дамки се множат, зоната околу усните и очите е со повеќе брчки, а тенот нерамномерен. Кожата започнува да се отпушта заради соте тие фактори и нејмногу заради слабеењето на колагеновите и еластичните нишки, како и заради промената на хормонското ниво.

Хидратација

Веќе нема сомневање, дека се потребни посилни и длабоко навлегувачки козметички сретства. Пробајте продукти со гликолова киселина, ретинол, витамински комплекси со повеќе витамини А и Е. Овие елементи се со докажан ефект во борбата со возрастаи за закрепнување на кожата.

Козметички процедури
Одговараат ласерската обработка на дамки и испакнати вени, ботокс или слични процедури, кои ја пополнуваат и подигнуваат лицевата контура.

Скалпел
Лифтинг, специфични процедури за подигање на клепачите, стегање на кожата, а исто така и отстранување на мастите од телото.

Ч

Чек Он Ит

Гостин
Мед и липа за кадифена кожа

Пролетта ви ја раздразнила кожата со непријатни акни, а немате време да отидете кај специјалист-козметичар.

Рецептот, кој ви го препорачуваме, е волшебен:

Мед и чај от липа (без конкретен сооднос на вода и билка).
Земете мала чаша и во неа ставете од чајот од липа и малку мед.
Додека мешавината е уште топла, поминете го лицето со тампон и исплакнете го со вода после 15-20 минути.
Останатата мешавина чувајте ја во фрижидер и другото утро повторете ја процедурата, без да го затоплувате чајот.
Навечер пред да ја нанесете мешавината, стоплете ја.
За неколку дена одново кожата ќе ви стане мека како кадифе.

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Што се мојуете да напражите за 1 долар?

Понекогаш треба да заборавите на зафатите на естетската хирургија, скапите третмани и препарати, затоа што убавината може да ви е на дофат на рацете...во фрижидерот или во чинијата за овошје!!
За сјајна коса како Ева.....употребете пиво!!!

Преливањето на косата со пиво, може да дејствува баш привлечно, но протеинскиот состав на овој, прилично хранлив пијалок, ќе го зголеми волуменот на вашата коса и ќе го врати нејзиниот сјај! После миењето со шампон, прелијте ја вашата коса со пиво, а потоа со вода за да го избегнете карактеристичниот мирис на пивото!

За совршени нокти како Кетрин З.Џонс....употребете лимон!!

Дали вашите нокти се пожолтени после константната употреба на лак за нокти,? Со Половина лимон добро истријте ги ноктите и оставете лимонската кислеина да делува 15тина минути. После тоа, измијте ги рацете и намачкајте ги со хидратантна крема.

За сјаен поглед како Камерон Диаз...употребете маст против хемороиди!

Иако звучи крајно бизарно и одбивно, глем број од глумиците и манекенките се клнат во ефикасноста на овие сретства. Содржат материи кои ја хидратизираат кожата и ги облажуваат отоците околу очите. Но, со обзир на тоа дека овие сретстав се со прилично јако дејство, не е препорачливо нивно често користење. кОРИСТЕТЕ ГО ОВОЈ ТРИК САМО ВО ПОСЕБНО ИТНИ СЛУЧАИ.

За чиста кожа како Сара Џ. Паркер...употребете паста за заби?

Мала количина паста за заби која пред спиењето ќе ја нанесете на мозолчето, ќе направи чудо. Пастата ќе го ублажи црвенилото, а она што ќе преживее од дејството на пастата, утрото лесно може да се камуфлира со коректор.

За затегнато лице како на Џенифер Лопез...употребете маска од квасец и млеко!!

За вашата кожа да биде затегната и да има убава боја, употребете маска која ќе ја направигте така што ќе помешате половина пекарски квасец со неколку капки млеко. Оваа маска, освен тоа што ја затега кожата, истата ја снабдува со витамините Б комплекс. После некое време, вашата кожа ќе добие преубава боја на кајсија!

SCORPIO__20

Your sex is on fire
Член од
1 февруари 2007
Мислења
4.380
Поени од реакции
71
Тангите и воспаленијата

Танги и стринг гакички.

Тангите и стринг гакичките не се ни најмалку здрави и предизвикуваат многу бројни воспаленија предупредуваат гинеколозите од целиот свет.
За популарноста на ваквата zенската долна облека виновни се манекенките кои ги промовираат и машката наклонетост кон нив.
-Повеќето од девојките и zените попрво ке бидат болни отколку да носат нормлани ѓаки. Стринг ѓаќичките моzатда ја изгребат и да ја повредат чуствителната коza во гениталната зона, особено ако се птресни или ако се направени од синтетички материјал.
Објаснувањето дека : повредата на козата го олеснува ширењето на бакнтерии што доверуваат до инфекции . Zените што најчесто носат танга се најподлозни на такви инфекции.

Епа според Вас Дали би прифатиле да постанете болесни или да zrтвувате еден уметнички детаљ од вашата долна облека само да останете здрави
Дали го оспорувате ваквото сознание или го прифакате ставот на повекето гинеколози од целиот свет ?!

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Мали трикови за поубав изглед-тука!

Ако сте прочитале,или веќе знаете некој трик за поубав изглед на кожа,коса,тело и слично-споделете го тука!

За почеток:
Интензивен поглед

Доколку имате пооддалечени очи потенцирајте го внатрешниот агол на окото со темна сенка за очи. Потоа нанесете посветла сенка на надворешниот агол, завршувајќи ја линијата на крајот од очните капаци.

Ако вашите очи се блиску поставени, за да ги раздалечите нанесете посветла сенка на внатрешниот агол од окото. Нанесете потемна сенка за очи, почнувајќи од центарот на окото до надворешниот агол на очните капаци.
Убаво обликуваните веѓи може да дадат посебен впечаток на вашите очи и да ја потенцираат шминката, дури и мала промена може да го подобри вашиот изгед.
Понекогаш обликувањето на веѓите може да боли, за да ја намалите болката поминете ја кожата со коцка мраз.
Секогаш носете очила за сонце, за да ја заштитите чувствителната коша околу очите и создавањето на брчки.

Чувајте го гелот за очи во фрижидер, затоа што ефикасноста на гелот се зголемува.
Секогаш навечер отстранувајте ја маскарата, во спротивно може да се оштетат трепките.
Кога се шминкате, прво нанесете ја сенката за очи, потоа моливот за очи и завршете со маскарата.

Скулгрл

Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Нашите стапалата имаат 26 коски, 19 мускули и повеќе од 100 лигаменти. Сето ова го игнорираме се додека нашите стапала не почнат да ни создаваат болка. Сето ова можеме да го избегнеме ако негата на нозете и стапалата стане дел од нашата секојдневна нега и грижа за телото.Отстранете го стариот лак од ноктите. Оставајќи го подолго време може да предизвика оштетување на ноктите.
Почесто навлажнувајте ја кожата на петиците, затоа што во тој дел жлездите содржат помала влажност од потребната.
Редовната нега на стапалата влијае на целосната здравствена состојба на телото!

Скулгрл

Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Нега на косата

Користењето на премногу шампон е грешка. Измијте ја косата двапати само ако е навистина нечиста.

Најдобрите четки за коса се направени од природни материјали. Секогаш нежно четкајте ја косата; грубото четкање повеќе го стимулира производството на маснотија, отколку циркулацијата на кожата на главата.

На третираната или обоена коса им е потребна дополнителна нега. Почесто употребувајте маска за коса и избегнувајте директно изложување на сонце, тоа може да ја промени бојата на вашата коса и да доведе до екстремно сушење.

Направете домашна маска за коса: измешајте една лажица јаболков оцет со две лажици маслиново масло и оставете ја да делува 15 - 20 минути. По овој третман вашата коса ќе биде мека и сјајна.

Користењето на соодветни производи за нега, редовниот сон, конзумирањето протеини, свежо овошје и зеленчук ќе ја подобри состојбата на косата.

Ч

Чек Он Ит

Гостин
ОЧИТЕ, СОВЕТИ И ПРЕДЛОЗИ

Не е потребно да го имате талентот на Рембранд за да го нашминкате своето лице и да ги остварите своите идеи кои одамна се вртат во вашата глава. Пред се, убавата шминка бара систематски експерименти пред огледалото и многу козметички сретства.

Еве неколку совети и од нас со кои се надеваме дека ќе постигнете поголемо совршенство в уметноста на шминката.
Пред се би сакале да ве сопреме од копирање на моделите, кои веројатно ви оставаат впечаток по тв каналите за мода. Не заборавајте дека тоа е шминка за на сцена со која дизајнерите сакаат да ве изненадат и да ве натераат да ги посакате нивните идеи. Така што буквалното копирање повеќе би довело до комични ситуации, одколку до естетски резултати.

Не ви советуваме да ги користите и боите на вашите пријателки. Секое лице има индивидуални карактеристики кои бараат и различен пристап кон шминкањето. За да можете да ги изберете своите бои најдобро е да се консултирате с професионален шминкер кој ќе прецени најточно што ви одговара и ќе ви покаже некои трикове со кои ќе можете да ги прикриете недостатоците и да ја истакнете убавината на вашето лице. За среќа, не е потребно да ги имате способностите на голем уметник за да се нашминкате пред огледалото за некоја средба.

Освен специфичните бои за вас добро е да знаете и некои општи закони. Едни од најважните закономерности се однесуваат до шминкањето на очите:

1.Ако имате важна пригода потребно е прво да завршите некои работи. На прво место добро е да го приготвите теренот за дејствување така што нежно ќе го исчистите целото лице. После тоа нанесете крем насекаде, дури и по вратот и деколтето. Доаѓа ред и на околу очите. Земете од кремот за ваа зона и со нежни движења разнесете го околу очите. Откако ќе почекате неколку минути.

2. На клепките нанесете пудра во прав. За сува и истоштена кожа се препорачува лицето редовно да се пудри и да проверувате дали кожата нема потреба од уште. Нанесувањето на пудрата после кремот е итар и корисен трик. Ако не ја напудрите кожата около очите, пигментите на сенките под дејството на топлината на кожата ќе се разтворат и ќе се замешаат во кремот и мрсењето на кожата. Од друга страна, со кремот и пудрата образувате заштитен слој помеѓу кожата и сенките. Така вие ја чувате кожата од појавата на алергии.

3. Следната етапа е нанасувањето сенките. Потрудете се равномерно да ги нанесувате боите, но и не треба да земате големи количини. Интензивноста на боите треба да се зголемува постепено. Ако користите неколку бои (а обично се потрбни барем две), треба да се потрудите со танка и мека четка да намалите реските граници меѓу нив. Ефектот ќе биде совршен. Сувите или пастелни сенки може да ги нанесете и со прсти.

4. Откако ќе ги нанесете сенките, напудрете ја уште еднаш зоната за да го "запечатите" ефектот. Така ќе си осигурате подолг живот за шминката и нема да ви се собира бојата од сенките по крајот на капаците. Мрсните или пастелните сенки не треба да се користат често во летните денови бидејќи жештината и потта се трупаат по аглите и брчките околу очите. Добри се но за зимката сезона, а за лето користете сенки во прав.

5. Трик за израз на погледот си останува црната линија на долниот капак, која може да ја нацртате со молив или eye liner. Задолжително моливот треба да го наострите добро за линијата да биде полна и темна. Ако раката ви се тресе и не сте сигурни во резултатот подпрете го палецот на јаболкницата. Ако користите eye liner може да ја дооформите со тврда и куса четкичка со заострен крај. Обидете се да ја нацртате линијата само со едно движење. Се започнува од внатрешниот агол на окото кон надворешниот. Итар трик со кој окото ќе ви изгледа поголемо е скоро незабележливото задебелување на линијата во средината. Окото за да изгледа поголемо може да ја нацртате линијата и во внатрешната страна на окото. Но, ова не се препорачува на оние со чувствителна кожа.
Ако очите ви се мали, црната боја не се препорачува бидејќи ќе изгледаат уште помали. Можете да ги искористите истите трикови, но со светол молив, еден или најмногу два тона потемен от вашиот тен на кожата. Сосема малку од сенките за очи нанесете под долниот кaпак а може да ја намокрите четкичката.

6. Следниот важен пункт за шминката на очите се трепките. Маскарата е едно от најубавите откритија во областа на шминката. Таа го прави погледот уникатен а очите побистри и поголеми. Маскарата е дел од шминката на сите суперзвезди, актерки и дури актери и пејачи, кои користат шминка за на сцена. Во употребата на маскарата исто има специфични итринки, кои ви ги предлагаме.
Пред да ги нанесете сенките, ичешлајте ги убаво трепките со чешле за трепки така што секое влакненце ќе биде одделено едно од друго. Потоа напудрете и дури тогаш ставете од маскарата. Непретерувајте со количината, бидејќи колку повеќе ставате, толку повеќе се зголемува можноста трепките да се слепат. Започнете го "бојадисувањето" от корењате на трепките и влечете ја четкичката нагоре. Обрнете внимание на врвчињата. И не брзајте! почекајте барем пет минути пред да го нанесете вториот слој. Потоа може пак да ги разделите трепките со чешлето. Меѓу првото и второто нанесување можете да ги напудрите трепките. Така тие ќе ви изгледаат неверојатно долги и густи. Ако имате прави трепки, може да користите штипка за да ги свиете, но внимавајте, кога ќе ја употребувате да не ја приближите многу до корењата на трепките.

7. И последно сакаме да ве предупредиме да не користите секогаш ефтина козметика посебно за очите. Зоната околу очите е многу чувствителна и со неа не треба да се експериментира.

Ч

Чек Он Ит

Гостин
Зошто парфемот ми изветрува толку брзо?

Често пати нанесуваме капки парфем и се жалиме, дека воопшто не се осеќа.

Француските производители на парфеми даваат совети за тоа како треба да се користи парфемот. Еве неколку:

Парфемот достигнува апогеја врз кожата, ако се нанесува на местата каде се осеќа пулсот на срцето и тоа на китките, на ватрешната страна на лактите, зад ушите, во основата на вратот.

Не заборавајте дека фирмите предлагаат зимни и летни аромати. За лето се користат лесни и свежи аромати, додека пак за студената зима потребно е парфемите да се со благи и малку по тешки ароми.

Кон шишенцето со парфемот однесувајте се со почит. Запомнете, дека тие не сакаат директна сончева светлина и влага. Држете ги на суво и темно место.

Кога спортувате користете тоалетна вода, а не тешки парфеми. Дење прскајте се со полесни аромати, а за навечер посилни.
Добро е да користите сапун, дезодоранс, парфем и крем од иста козметичка марка.

Ако сакате да ја засилите аромата, напрскајте ги и алиштата – под јаката. Во фиоките ставете си тампони, напоени со вашиот омилен парфем.

Ч

Чек Он Ит

Гостин
За несаканите влакненца по телото

Оваа состојба е еден од најчестите козметички недостатоци. Тоа е сложен дијагностичен проблем, затоа што причините се индивидуални и зависат од возраста, полот, расата... Состојбата, во која фините влакненца по телото и нозете на жената се зголемуваат, задебелуваат и пигментираат се нарекува хипертрихоза.

Постојат внатрешни и надворешни фактори, кои го стимулираат растот на влакната. Еден од надворешните фактори е систематското механичко дразнење на влакнестата површина преку бричење, кубење, сончева радијација, а внатрешни фактори се хормонското пореметување и некои лекарства како кортикостероидите, контрацептивите. Ете зошто, жена која има вакви проблеми треба прво да се консултира со лекар-дерматолог, ендокринолог или гинеколог и после тоа да се обрати кај козметичар.

Машкиот тип на влакнетост се должи на жлездите со внатрешна секреција. Оваа состојба е наречена хирзутизам и е сврзана со влијанието на андрогените хормони или на повишена чувствителност на фоликулот на влакното на нив. Најчесто кај жената се јавуваат влакна на брадата, над усните, по челото, пред ушите формирајќи брада и мустаќи. Рацете и нозете исто така се многу влакнести. Хиртуизмот најчесто се јавува ако има хормонски нарушувања на јајниците, надбубрежните жлезди и хипофизата. Кај полицистични овариуми (синдром на Штајн-Левентал) има патолошка влакнетост, нарушување на менструалниот циклус и појава на акни. Тука лечењето е само оперативно. Ако има единични цисти може да се лекува и со билки.

Пронајдете го правилниот начин за решавањето на проблемот.

Како што гледате овој проблем е доста сложен, но не е нерешлив. Прво што треба да направите е да разберете од каде произлегува вашиот проблем.

Најголемата грешка е кога девојчињата навлегувајќи во пубертетот, започнуваат да се бричат, кубат или да се депилираат со восок. Но, со време гледаат дека само ја влошиле состојбата. За да ги избегнат тие проблеми, прво треба да се консултираат со лекар, кој ќе реши како ќе се спроведе лечењето. Но, жените обично одат прво на козметичар, а ако процесот е хормонски тогаш проблемите можат да станат дури и поголеми.

Начини на отстранување

Има два вида на методи, и тоа временски и трајни. Временските се бричење, кубење со пинсета, потсртижување со ножичка, восок и депилатори. Додека пак, во трајно спаѓаат елетродепилација и ласерска депилација.

Дали ласерската депилација е засекогаш?

Овој метод во прво време е откриен за отстранување на тетоважи со помошта на рубинов ласер. Со повторувањето на процедурата забележано е дека влакната на местата каде биле тетоважите растат многу побавно. Подоцна настапил бум, во користењето на овој вид ласери во 90-те години на минатиот век. Но, се појавиле и проблеми затоа што многу луѓе добиле изгореници и нарушувања на пигментацијата. Но денес најсигурниот ласер е оној кој користи кристал неодим. Тој е универзален, и може да се користи за најразлични процедури.

Ако некој ви вика дека прави депилација која е засекогаш, тоа апсолутно не е вистина.

Има три стадиуми на растење на влакното. Тоа само по себе кажува дека процедурата треба да се повторува, не помалку од 4-5 пати. Влакната на здрав човек се менуваат на 6-7 години, и од тука е изводот дека трајната депилација не постои.

Дали трајно се отстрануваат влакната на лицето?

Ако влакнетоста е наследна особина, тоа е причина на генетски и растежни фактори. Трајното лечење е со разрушување на корените на влакната, а тоа е болен и макотрпен процес, дури можат да останат белези. Оваа процедура е со ласер и се извршува од висококвалифицирани специјалисти. Откако ќе се отстранат влакната можат да се добијат и темни точки, кои многу тешко се отстрануваат. Воопшто козметичната хирургија бара многу специјални услови и затоа е многу скапа.

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Proletno osvezuvanje

Iscisteto go liceto.

Prv cekor e cistenjeto na liceto ,na koe treba da mu se posveti osobeno vnimanie.Mlekoto za cistenje e idelano za otstanuvanje tragi od sminka i stetni materii nastanati pod vlijanie na atmosferskite zagaduvaci: nanesete go na parce vata i lesno masirajte go liceto.kozata izmijte ja za da gi otstranite evntualnite ostatoci od mlekoto za cistenje, izmesani so necistotijata.Cistenjeto zavrsete go so mienje na liceto vo ladna voda- toa e dobro za steganje na kapilarite i pottiknuvanje na mikrocirkulacijata.
Rezultat:Kozata povtorno ke izgleda svezo.

Na kozata vratete i ja vlagata.

Po zimata i prestojot vo zatvoreni i zagreani prostorii kozata e suva i bez sjaj.Za da i gi vratite elasticnosta i svezinata morate da i dadete mnogu vlaga.Hidratacijata treba da pocne odnatre.Procistete go organizmot od otrovi piejki najmalki devet casi voda na den, so dodatok na nekolku kapki limon.Otkazete se od utrinskoto kafe i denot zapocnete go so sok od jabolko i morkov: toa e zdrav i osvezuvacki "pojadok" za vasata koza.Dobar sojuznik na vasata ubavina e i zeleniot caj:sodrzi polidenoli neophodni za borbata protiv slobodnite radikali, koi go zabrzuvaat procesto na stareenje na kozata.

Masaza za bleskav ten

Ako vaseto lice veke od rano utre izgleda sivo i bez sjaj, dodeka go nanesuvate hidratantniot krem,isprobajte ja ovaa samomasaza koja uspesno go snabduva tkivoto so kislorod.Nezno stipkajte ja kozata pocnuvajki od korenot na nosot i so kruzni dvizenja prodolzete kon rabovite na liceto.Sekogas koga ke imate moznost napravete masaza nna liceto vo kozmeticki salon.Osven sto na vaseto lice ke mu dadete strucna nega, ke se pocuvstvuvate opusteno.Najdobriot metod e limfodrenatazata: otsranuvanje na tecnosta polna so stetni bakterii koja se akumulira vo tkivoto i na kozata i dava siv ton.

Iscisteto go organizmot od otrovi

Mnogu problemi povrzani so promena na godisnite vreminja i doaganjeto na proletta se posledica na otpadnite materii, koi vo organizmot se talozat vo tekot na zimata.Eve recept za caj za cistenje na organizmot: navecer pred spienje,naviknete se da piete caj od kopriva ili breza, koi go olesnuvaat isfrlanjeto na otrovite od organizmot i go namaluvaat cuvstvoto na poduenost.Osven toa,cajot e korisen i za dobar son.Zagrejte polovina litar voda, koga ke zovrie stavete dve lazici od odbranoto rastenie i varete nekolku sekundi.Potoa poklopete go cajot i ostavete go da otstoi 15 minuti.Iscedete go cajot i ispijte go dodeka e mlak.

Vratete mu go sjajot na pogledot

Po dolgotrajnata rabota na kompjute i prestoj vo prostorii so vestacko osvetluvanje, ocite izgledaat umorno, a pogledot go gubi sjajot.Toa moze da se popravi so oblogi od neven: vo solja vrela voda stavete edna lazica suvi cvetovi od neven.ostavete da otstoi nekolku minuti pa procedete.Koga vodata ke se oladi vo nea natopete dve parcinja vata stavete gi na zatvroeni oci i ostavete da dejstvuva 20 minuti.

Podgotvete gi stapalata za sandali

Po zimata kozata na stapalata e debela i suva.Stavete gi stapalata vo vrela kupka dodeka kozata da omekne.Potoa izmasirajte gi so cetka so ostri vlakna, nanesete piling i dobro istrijte gi grubite delovi na peticite i tabanite.Obilno namackajte gi so hidranten krem za telo i ostavete da dejstvuva polovina cas.

Kajgana Shop

На врв Bottom