Македонци во Германија

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.926
Поени од реакции
3.270
Дечки здраво, доколку некој работи како доктор (без разлика во која област) во Германија би сакал ако може да ми пише пп да сподели малку совет за целата постапка, барав по нет ама гледам доста агенции и посредници ми се појавуваат но сакав ако има некој од лично искуство да сподели. Доктор по општа медицина сум, имам солидно работно искуство (90% работа во болница, во сала на поле како асистент, во анестезија: вовед во анестезија, цвк, спроведување артериска линија, мониторинг итн), германски Б1 (моментално), 10% како матичен лекар, ова со искуството е се со цел само да ви дадам на увид дека во идеален свет доколку би добил прилика во клиника/болница да работам (веројатно) за брзо би можел да се навикнам на работната средина и темпо, конкретно сум заинтересиран за некоја хируршка гранка, или пак анестезиологија но без разлика за почеток и како матичен би работел. Специјализација немам, не сум моментално вработен.
За медицинска сестра Б2 е минимумот,за доктор е Ц1, не е доволно Б1 ни за сестра а камоли доктор, зборам од искуство, имам работено во Германска болница.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.160
Поени од реакции
11.869
За медицинска сестра Б2 е минимумот,за доктор е Ц1, не е доволно Б1 ни за сестра а камоли доктор, зборам од искуство, имам работено во Германска болница.
Ти сигурно од богатото искуство ко чистачка нешто си наслушнала па ајде сега ќе му ебаваме филмот на рајата.
Со Б2 ќе го примат со отворени раце, не му го ебавај филмот бадијала, затоа постојат интервјуа, затоа постои пробна недела на работа - Германија е ова, никој нема да го вработи само гледајќи некое негово CV макар и да стои таму дека C2 ниво има. Ќе го видат на интервју и на пракса, не бери гајле.
Недостаток на кадар има леле мори мајко. Не го ставаат началник на одделение за да не можи да почни процедура за порамнување/признавање на образование и да почни како специјализант некаде, буквално во секоја една болница ќе биди посакуван кадар. Јазикот е нешто шо тековно се учи и се надградува, битно е само основата да е добра и непречено да комуницира - што секако може со B2 ниво да го прави.

Човекот побара „лично искуство“, те молам во иднина не давај погрешно инфо на луѓе кои имаат мака оти така си наслушнала или оти така мислиш. Тоа шо си работела во болница не значи дека си работела на таа позиција за која тој се интересира, ниту дека ги имаш вистинските информации според тоа што си наслушнала, најмалку дека секоја една болница работи на ист начин, побогу одделение со одделение се разликуваат, камоли клиники кои ги има да ги пребираш.

Dobro, fala ti na odgovorot.

Dokolku bi dobil ponuda za rabota, vo koj range bi trebalo da se dvizi platata, za da ne bidam potplaten? Pozz
Било кој огласник да го превртиш ќе ти ја даде реалната слика од тоа што плата да очекуваш на пазарот на трудот. Така да спотни газот и прошетај прстите по тастатура.

Обичен гугл срч ќе ти даде резултати.

Еве на пример тука може да најдеш која е платата за било која професија или гранка што те интересира.
Гуд лак.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.926
Поени од реакции
3.270
Ти сигурно од богатото искуство ко чистачка нешто си наслушнала па ајде сега ќе му ебаваме филмот на рајата.
Со Б2 ќе го примат со отворени раце, не му го ебавај филмот бадијала, затоа постојат интервјуа, затоа постои пробна недела на работа - Германија е ова, никој нема да го вработи само гледајќи некое негово CV макар и да стои таму дека C2 ниво има. Ќе го видат на интервју и на пракса, не бери гајле.
Недостаток на кадар има леле мори мајко. Не го ставаат началник на одделение за да не можи да почни процедура за порамнување/признавање на образование и да почни како специјализант некаде, буквално во секоја една болница ќе биди посакуван кадар. Јазикот е нешто шо тековно се учи и се надградува, битно е само основата да е добра и непречено да комуницира - што секако може со B2 ниво да го прави.

Човекот побара „лично искуство“, те молам во иднина не давај погрешно инфо на луѓе кои имаат мака оти така си наслушнала или оти така мислиш. Тоа шо си работела во болница не значи дека си работела на таа позиција за која тој се интересира, ниту дека ги имаш вистинските информации според тоа што си наслушнала, најмалку дека секоја една болница работи на ист начин, побогу одделение со одделение се разликуваат, камоли клиники кои ги има да ги пребираш.

Било кој огласник да го превртиш ќе ти ја даде реалната слика од тоа што плата да очекуваш на пазарот на трудот. Така да спотни газот и прошетај прстите по тастатура.

Еве на пример тука може да најдеш која е платата за било која професија или гранка што те интересира.
Гуд лак.
Имам работено како мед.сестра, затоа и реков, без Ц1 нема шанси за доктор, не измислувам ништо, што е толку чудно не знам.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.472
Поени од реакции
8.202

Гуд лак.
Da se nadovrzam,
Nema firma koja ja interesira mnogu mnogu diplomata kako kaj nas shto si mislat.
Im davash CV i ti veruvaat taka rechi. Dobivash probno rabotno vreme i za 2-3 dena znaat dali Diplomata si ja kupil vo Mala rechica ili stvarno te biduva.
A toa so jazikot ne e nikakva prechka ! primer vo https://www.evgroup.com/careers pola vraboteni ne znaat ni D od Deutch da kazhat.Inache firmava plajcha odlichno!

Druga firma vo komshilukov ima Eden Makedonec Inzhiner IT koj znae kolku tolku da gukni Germanski ama Taa negovata isto e so nego vrabotena ne znae ni bukva da zucni. I celo oddelenie so nejze samo na Angliski komunicirta.

Sakam da kazham, ako imash kvalitet i znaenje drugo nisht ne e strashno.

A i platata e tolkava kolku shto ti e znaenjeto i golema Vilicata za da se nagodish.
Akko si nekoj shto che znae samo Ok Chef nema mnogu daleku da dogurash! Mora da si go cenish kvalitetot

Последно уредено:
Член од
1 јануари 2025
Мислења
12
Поени од реакции
32
Јазикот ти е најмал проблем, за почеток, посебно во ИТ ќе се снајдеш без проблем. Ако имаш волја за учење и разговарање, јазикот за една година ќе го научиш бар на ниво да разговараш нормално со луѓе и да се разбираш за работа/живот.
Јас пред една година знаев само данке и бите мит карте, сега лабаво разговарам со колеги, шефови еве и девојка имам германка и немам проблем да зборам германски со неа, 99% ме разбира и ја разбирам, факт е дека правам мал милион грешки пошто јазикот им е глупав ама тоа не треба да те кочи воопшто, едноставно што повеќе се опуштај и збори и пред да се освестиш, ќе сфатиш дека ти комуницираш без проблем, кој го боли кур дали си 100% исправен. :D
Имаш дуолинго, јутуб и милион материјал што за брзо време ќе те оспособи да немаш ама апсолутно никаков проблем.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.323

Bildschirmfoto 2025-02-02 um 20.30.19.png
Автоматски споено мислење:

Dobro, fala ti na odgovorot.

Dokolku bi dobil ponuda za rabota, vo koj range bi trebalo da se dvizi platata, za da ne bidam potplaten? Pozz
Каков инженер си и колку години работно искуство имаш?

Имам работено како мед.сестра, затоа и реков, без Ц1 нема шанси за доктор, не измислувам ништо, што е толку чудно не знам.
Има шанси. Пракса е докторите со тек на време да го учат јазикот на старт ретко кој има Ц1 ама учат покрај работа. Е сега дали после некоја година работа пак им проверуваат јазик не знам ама со некоја година пракса никој нема да избрка стручен и потребен кадар.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.160
Поени од реакции
11.869
Дај бе те молам сфати еднаш колку си контрадикторна.
Викаш имам работено како медицинска сестра, а одговараш прашање за работа за доктор. Човекот бара ЛИЧНО искуство од некој што бил ДОКТОР во Германија, аман за аман.

КАКО бе? Како не ми е јасно?
Си била доктор? Си била на интервју за доктор? Си била 2-3 дена на хоспитација или недела дена или повеќе па да видат колку ти фаќа лејката, колку можеш на германски да комуницираш утре со пациенти, дали имаш Д од Дијагностика во тебе и Д од Доктор, што си научил на тоа факултетот и слично?

Искрено, те жалам понекогаш ама тоа е мое индивидуално чувство кога ќе прочитам нешто од тебе напишано на форумот, али мора да си ставиш кочница кога му даваш „памет“ на некој шо сака да се куртули од вукојебинава како треба да биди со C1 оти никој немало да го прими на работа.

Колку ти шо си била со реален B2 кога си работела како мед сестра, толку и тој некој би бил со реален C1.

На страна муабетот, секој треба да е свесен дека влегување во здравство е само по себе еквивалентно со добар германски пошто самата работа те тера денес да пополниш документација, да си во контакт со лекари и колеги, да си во контакт со пациенти. Тоа АПСОЛУТНО се прави со добар B2. Никаков C1 не ти треба за да стапниш некаде на работа, ќе го усовршиш до C1 за година дена затоа што секојдневната комуникација и папирологија ќе го направи своето, а дали ќе го имаш потоа на папиру или не е веќе лична желба и потоа секако работа со институции доколку ја имаш.

Da se nadovrzam,
Nema firma koja ja interesira mnogu mnogu diplomata kako kaj nas shto si mislat.
Im davash CV i ti veruvaat taka rechi. Dobivash probno rabotno vreme i za 2-3 dena znaat dali Diplomata si ja kupil vo Mala rechica ili stvarno te biduva.
A toa so jazikot ne e nikakva prechka ! primer vo https://www.evgroup.com/careers pola vraboteni ne znaat ni D od Deutch da kazhat.Inache firmava plajcha odlichno!

Druga firma vo komshilukov ima Eden Makedonec Inzhiner IT koj znae kolku tolku da gukni Germanski ama Taa negovata isto e so nego vrabotena ne znae ni bukva da zucni. I celo oddelenie so nejze samo na Angliski komunicirta.

Sakam da kazham, ako imash kvalitet i znaenje drugo nisht ne e strashno.

A i platata e tolkava kolku shto ti e znaenjeto i golema Vilicata za da se nagodish.
Akko si nekoj shto che znae samo Ok Chef nema mnogu daleku da dogurash! Mora da si go cenish kvalitetot
Апсолутно точно, од збор до збор, особено во медицина. 200 дилпоми и сертификати имај, додека не поминеш првичен филтер на интервјуа и потоа на пробна работа договор не добиваш. Тука се гледа реално дали има основа да почниш некаде да работиш или дипломите ти се купени.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.192
Поени од реакции
8.929
Дај бе те молам сфати еднаш колку си контрадикторна.
Викаш имам работено како медицинска сестра, а одговараш прашање за работа за доктор. Човекот бара ЛИЧНО искуство од некој што бил ДОКТОР во Германија, аман за аман.

КАКО бе? Како не ми е јасно?
Си била доктор? Си била на интервју за доктор? Си била 2-3 дена на хоспитација или недела дена или повеќе па да видат колку ти фаќа лејката, колку можеш на германски да комуницираш утре со пациенти, дали имаш Д од Дијагностика во тебе и Д од Доктор, што си научил на тоа факултетот и слично?

Искрено, те жалам понекогаш ама тоа е мое индивидуално чувство кога ќе прочитам нешто од тебе напишано на форумот, али мора да си ставиш кочница кога му даваш „памет“ на некој шо сака да се куртули од вукојебинава како треба да биди со C1 оти никој немало да го прими на работа.

Колку ти шо си била со реален B2 кога си работела како мед сестра, толку и тој некој би бил со реален C1.

На страна муабетот, секој треба да е свесен дека влегување во здравство е само по себе еквивалентно со добар германски пошто самата работа те тера денес да пополниш документација, да си во контакт со лекари и колеги, да си во контакт со пациенти. Тоа АПСОЛУТНО се прави со добар B2. Никаков C1 не ти треба за да стапниш некаде на работа, ќе го усовршиш до C1 за година дена затоа што секојдневната комуникација и папирологија ќе го направи своето, а дали ќе го имаш потоа на папиру или не е веќе лична желба и потоа секако работа со институции доколку ја имаш.

Апсолутно точно, од збор до збор, особено во медицина. 200 дилпоми и сертификати имај, додека не поминеш првичен филтер на интервјуа и потоа на пробна работа договор не добиваш. Тука се гледа реално дали има основа да почниш некаде да работиш или дипломите ти се купени.
Условите за да добие лиценца за работа и тоа привремена додека да положи испит за постојана лиценца е да положи јазичен тест во регионалната лекарската комора кој одговара на ниво C1.
Работите се менуваат и во Германија. Во меѓувреме има голем прилив на доктори од странство, па критериумите се заоструваат.

До пред 2 години можеше слободно да си подадеш домументи и да го полагаш јазичниот испит во комората.

Сега бараат како услов да се пријавиш на испит да хоспитираш бесплатно во дадена болница и да имаш престој во Германија. После откако ќе положиш а тоа ќе се одолговлечи неколку месеци, за да ти дадат лиценца че му бараат потврда од болница дека ќе го вработи, нешто што во денешно време на економска криза, реформи во здравството и бран од болници кои се банкрот, тешко дека ќе го добиеш.

Со еден збор, патот е доста потежок.

Член од
1 февруари 2025
Мислења
4
Поени од реакции
0
@Staufer, elektro inzener so ~3 godini iskustvo vo proizvodstvo/industrija.

Sakam da gi prasam lugjeto koi podolgo vreme se vo Germanija, kako e porazlicna sostojbata vo prednodnive nekolku godini-vo sporedba so porano? Site kazuvaat deka ima dosta stvari promeneto i trosocite se dosta otideni nagore. Dali e toa vistina i vase mislenje za zivotot vo Germanija momentalno? Pozz

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.472
Поени од реакции
8.202

Sakam da gi prasam lugjeto koi podolgo vreme se vo Germanija, kako e porazlicna sostojbata vo prednodnive nekolku godini-vo sporedba so porano? Site kazuvaat deka ima dosta stvari promeneto i trosocite se dosta otideni nagore. Dali e toa vistina i vase mislenje za zivotot vo Germanija momentalno? Pozz
Abe ete ti prativ i link i ete baraat elektrichari/inzhineri i ti kazhav kako stojat rabotite!
Shto ushte ne ti e jasno??
Patot pod tebe i baraj si ja srejchata. Nema mesen obesen po forumi shto kako.
Se e individualno i se zavisi samo od tebe!
Pogotovo za Elektro Inzhiner!

Kolku ti raboti televizorot, kolku si dinamichen, prilagodliv, kolku znaenje nosish so tebe, zhelen za uchenje..................
Veruvaj vo poslednata firma posle 10g Stazh mi trebaa nekoi dokumenti od moeto CV shto im go dadov. 3 Nedeli gi baraja i se odkazhaja so zborovite "Shto ce ti se tie gluposti"! Znachi celi 10g nikoj ni diploma videl nitu pobaral da vidi!
I da bidi najlosho za Firmata, ne znaea dali imam voopshto pravo za rabotenje vo drzhavata :pos: mislele deka imam nivno drzhavjanstvo

Ne e ova Makedonija eve vi diploma i kaj me e kancelarijata so sekretarkata.

P.S. Nemoj da chitash selektivno i samo postovi koi ti odgovaraat !

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.160
Поени од реакции
11.869
Условите за да добие лиценца за работа и тоа привремена додека да положи испит за постојана лиценца е да положи јазичен тест во регионалната лекарската комора кој одговара на ниво C1.
Работите се менуваат и во Германија. Во меѓувреме има голем прилив на доктори од странство, па критериумите се заоструваат.

До пред 2 години можеше слободно да си подадеш домументи и да го полагаш јазичниот испит во комората.

Сега бараат како услов да се пријавиш на испит да хоспитираш бесплатно во дадена болница и да имаш престој во Германија. После откако ќе положиш а тоа ќе се одолговлечи неколку месеци, за да ти дадат лиценца че му бараат потврда од болница дека ќе го вработи, нешто што во денешно време на економска криза, реформи во здравството и бран од болници кои се банкрот, тешко дека ќе го добиеш.

Со еден збор, патот е доста потежок.
Да се согласувам дека патот е потежок, но тоа не го решава „проблемот“ на тој што се интересира со едноставниот одговор на Очајната - не може.

Така некој ќе се разочара и ќе си го врзи во крпче уште од старт, па додека не ги земи дипломите тука до C1 нема ни да се обидува да контактира болници со надеж дека ќе најде работа = ќе изгуби драгоцено време.
Тоа е цела поента на муабетот.
Ликот може комотно да си земе B2 Medizin, да го тури тоа во ЦВ и да контактира болници за интервју, а со намера да изврши хоспитација кај нив. Радо би го примиле за интервју и хоспитација со тоа ниво на јазик.

Така да, вистинскиот одговор е: ДА, може, начинот е тој кој го пишуваш и тоа претходно јас што го напишав во однос на интервјуа и хоспитација - таму реално ќе го видат дали B2 во CV напишан или C1 е тоа нивно или не знај да гугни кога ќе му дојде колега, не знај да пополни анемнеза за пациент и слично. Сите тие работи ќе ги знае со B2 и ќе ги направи со B2.

Тие се работи на дневно ниво што ги прави, а за беруферлаубнис и за FSP посекако ќе мора да ги добие за да работи како доктор и тогаш ќе мора да го има тој фамозен C1 на папиру - секако и договорот за работа од болница (кога ќе ги поднесува документите) т.е. потврдата дека ќе добие работа од конкретниот работодавец.

Инаку, моментално во правилникот во покраината каде јас живеам и функционирам може да почнеш постапка со b2/c1, додека во друга покраина одат дотаму да покрај медицински C1 ти бараат и Allgemein.
Така да, во однос на законските прописи тоа е што можам да кажам на тематикава, кој како ќе се снајди и во која покраина што бараат.

За делот дека болниците тешко даваат такви потврди заради тоа што е економска криза, апсолутно не се согласувам и е неточно како такво. Болниците бараат добар кадар на кој ќе се потпрат следни години, секако дека ако ти како потенцијален кандидат си тоа во нивните очи ќе ја добиеш таа потврда.
Доколку немаат интерес за тебе и треба да вложат трпение (кое го немаат) за да доучиш јазик (како во примерот со лицето кое се интересира, имаш само B1 и можеби тој ти е на стаклени нозе) тогаш ќе те заобиколат во најширок круг за интервју и нема ни да го добиеш тоа интервју.

За напливот на доктори од странство, а со тоа нормално и неквалитет (особено козоебачите од источните земји) си апсолутно во право, тоа се причините што ги заострија условите во однос на јазикот.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.594
Поени од реакции
22.323

Завсит од фирма некаде 50.000 - 60.000 ЕУР годишно. Вака од ракав. Со повеќе искуство во Германија и поќе.

Искрено муабетите се небитни. Секое време има предности и слабости. Сите викаат порано било подобро ама како е тој паушален муабет? Има работи кои се подобри и работи кои се полоши и за тебе што први разлика кога немаш споредба? Споредбата треба да ти биде дали ќе ти биде подобро од сега. Иначе ако ми текне како било во 2000дите посебно за работници, далеку полошо беше. Сега како квалификуван буквално можеш да работиш каде сакаш а порано требаше да молиш. Кириите кренаа тоа е факт. Факт е, дека и храната е поскапа од порано, инфлација. Ама во споредба не се толку високи како во други држави. Сакам да кажам, нема црно бело.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.192
Поени од реакции
8.929
За делот дека болниците тешко даваат такви потврди заради тоа што е економска криза, апсолутно не се согласувам и е неточно како такво. Болниците бараат добар кадар на кој ќе се потпрат следни години, секако дека ако ти како потенцијален кандидат си тоа во нивните очи ќе ја добиеш таа потврда.
Доколку немаат интерес за тебе и треба да вложат трпение (кое го немаат) за да доучиш јазик (како во примерот со лицето кое се интересира, имаш само B1 и можеби тој ти е на стаклени нозе) тогаш ќе те заобиколат во најширок круг за интервју и нема ни да го добиеш тоа интервју.
Во регионот каде што работам 4 болници пријавија банкрот, некои се комплетно затворени од помалите места. Некои се приватизираа и ги реструктурираат со што некои шефови на одделенија, главни доктори беа прогласени за "технолошки вишок" а одделенијата затворени, административците се намалени и тие дактилографките, секретарки се заменети со AI.

Хоспитанти доаѓаат кај нас на одделение, но само за една недела и некои од нив не добиваат потврда. Значи зборам за почетници е доста потешко.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.160
Поени од реакции
11.869
Во регионот каде што работам 4 болници пријавија банкрот, некои се комплетно затворени од помалите места. Некои се приватизираа и ги реструктурираат со што некои шефови на одделенија, главни доктори беа прогласени за "технолошки вишок" а одделенијата затворени, административците се намалени и тие дактилографките, секретарки се заменети со AI.

Хоспитанти доаѓаат кај нас на одделение, но само за една недела и некои од нив не добиваат потврда. Значи зборам за почетници е доста потешко.
Тоа е точно, администрацијата насекаде и во сите индустрии ќе претрпи во следно време, дури и некои гранки во медицината како рентген техничари и слично ќе превземи АИ и роботизацијата. Неизбежно е.
Во конзорциумот каде имам контакти ги споија тие што носеа храна со мед сестри т.е. или преквалификација или бркање од работа. Мед сестра да дели и храна покрај др обврски шо е нонсенс, али така штедат.

Ти верувам и за банкротот, не е само кај болниците појава, општо мн мали фирми се имаат затворено, моментално не цветаат рози во Германија ама хеј каде па цветаат, во МКД никако.

Во однос за хоспитантите, секако дека сите нема да добијат договор туку тие што се најспособни и ќе остават најдобар впечаток - затоа е и таа хоспитација. Суров капитализам, се бира најдоброто или најкорисното во тој момент за конкретниот работодавач.
Дека се затегнати работите, ите како се, дека е тешко и невозможно без C1 (како Очајната шо претстави), тоа ни под точка разно.

Kajgana Shop

На врв Bottom