Македонско - српските односи по заслуга на Јован

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Ух... Видим да се диже велика прашина и бука. Грађани Македоније има да подлежу њеним законима и то је једноставна чињеница. Шта ту ико може да уради? Ништа. Чак ни македонска Влада. Ако је закон лоше примењен то је опет ствар македонског судства, а никако ствар где одлучује власт, а камоли СПЦ или МПЦ.

Што се тиче јавности у Србији, ја лично као и велика већина осталих грађана Србије имам масу других проблема, и чини ми се да код обичних људи све ово не може да битно промени слику о Македонији. Наши (српски) политичари чини ми се да се и не сналазе најбоље у овој причи, а чини ми се да би најбоље било да једноставно заћуте и баве се оним што им је посао.

Што се тиче државних македонско-српских односа, ја мислим да постоје услови да будемо пример добросуседских односа на Балкану. Пустимо дакле цркве нека раде своје, политичари своје, судови своје. Искрено једва чекам да се питање МПЦ реши онако како МПЦ то жели, али не треба очекивати од Тадића или Коштунице да ту утичу зар не?

Поздрав свима и не обраћајте много пажње на "Курир" који је најгори дневни лист на Балкану.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Синиша, баш ми е драго кога ќе прочитам некое вакво размислување со реално согледување на ситуацијата. Добредојде на форумов, пријатен престој и плодни дискусии пријателе!

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Мистичен напиша:
Синиша, баш ми е драго кога ќе прочитам некое вакво размислување со реално согледување на ситуацијата. Добредојде на форумов, пријатен престој и плодни дискусии пријателе!
Хвала лепо, јако ми се свиђа и изглед и квалитет овог форума и мислим да ћу бити чест гост, и на политици а вероватно још више на другим одељцима. Извињавам се што не говорим ваш лепи језик довољно добро да би га писао, али га одлично разумем, надам се да Македонци са форума неће имати проблема да разумеју мене.

Срдачан поздрав из Београда за све на форуму

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Sinisa напиша:
Хвала лепо, јако ми се свиђа и изглед и квалитет овог форума и мислим да ћу бити чест гост, и на политици а вероватно још више на другим одељцима. Извињавам се што не говорим ваш лепи језик довољно добро да би га писао, али га одлично разумем, надам се да Македонци са форума неће имати проблема да разумеју мене.

Добредојде и од мене и благодарам за твојот пост којшто најискрено ми се допадна многу. Нема ништо лошо во твоето изразување : и ние го разбираме твојот прекрасен јазик и нема да ни претставува ништо да го читаме таков каков што е :wink:

Пријатен престој!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Sinisa напиша:
Мистичен напиша:

Мене навистина би ми било интересно да прочитам некоја тема за дискусија која ќе би ја отворил ти по твоја инспирација. Многу поинтересно е кога на форуми можеш да видиш и прочиташ размислувања на луѓе од различни држави.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мистичен напиша:
Sinisa напиша:
Мистичен напиша:

Мене навистина би ми било интересно да прочитам некоја тема за дискусија која ќе би ја отворил ти по твоја инспирација. Многу поинтересно е кога на форуми можеш да видиш и прочиташ размислувања на луѓе од различни држави.
E sega dokolku razmisluvanjata se od Bukari ne e "bash" prijatno ili malku e dosadno neli?

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
ABC напиша:
E sega dokolku razmisluvanjata se od Bukari ne e "bash" prijatno ili malku e dosadno neli?
Што се мене тиче више људи увек је боље. И пријатно ме изненадило кад сам видео да има доста људи из Бугарске, баш сам сад читао неке занимљиве дискусије. Видим да делимо и неке позитивне и негативне балканске особине. Бугарска је једина од суседних земаља у којој никад нисам био. (Да, био сам и у Албанији, ове године, и тамо сам срео и Македонце).

Член од
1 мај 2005
Мислења
2.612
Поени од реакции
32
Sinisa напиша:
Извињавам се што не говорим ваш лепи језик довољно добро да би га писао, али га одлично разумем, надам се да Македонци са форума неће имати проблема да разумеју мене.
ska probljem :wink:

добродојде

иначе, така е брат, галама и бука, дури и „букари„ се креват, еден дел од комшиите просто ко да се натпреваруваат кој по-антимакедонец...

шо кој миле им смета 2 милиони народ на една педа земја.... :cry:

Член од
15 мај 2005
Мислења
134
Поени од реакции
0
Serdarot напиша:
Sinisa напиша:
Извињавам се што не говорим ваш лепи језик довољно добро да би га писао, али га одлично разумем, надам се да Македонци са форума неће имати проблема да разумеју мене.
ska probljem :wink:

добродојде

иначе, така е брат, галама и бука, дури и „букари„ се креват, еден дел од комшиите просто ко да се натпреваруваат кој по-антимакедонец...

шо кој миле им смета 2 милиони народ на една педа земја.... :cry:
Б'лгари антимакедонци нема. Дори б'лгарските шовинисти като мене желајат нај-доброто на Македонија - независима ц'рква, признаване на конституционното име, скорошно членство в НАТО и ЕС.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
shovinist напиша:
Б'лгари антимакедонци нема. Дори б'лгарските шовинисти като мене желајат нај-доброто на Македонија - независима ц'рква, признаване на конституционното име, скорошно членство в НАТО и ЕС.
Реч "шовиниста" има изразито негативно значење у српском језику, не знам да ли је и у бугарском тако исто. На енглеском такође има јасно негативно значење:

Noun 1. chauvinist - a person with a prejudiced belief in the superiority of his or her own kind
bigot - a prejudiced person who is intolerant of any opinions differing from his own
2. chauvinist - an extreme bellicose nationalist
flag-waver, hundred-percenter, jingo, jingoist, patrioteer

Реч је иначе француског порекла, потиче од имена Николе Шовина, француског ветерана из Наполеонових ратова.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Моје мишљење је да где год има некаквих спорења или сукоба, то је магнет за различите опортунисте, па били они псеудоисторичари или чак истински историчари који хоће брзу лову. Погледај колико је само написано историја о подручјима ex-yu у задњих петнаестак година. Узми за пример само Босну.

Што се тиче шовинисте, па ја сам апсолутно задовољан било чијим ником, и наравно да је то фол, међутим ја нисам коментарисао то, већ део који сам цитирао и где се човек декларише као шовиниста.

Член од
15 мај 2005
Мислења
134
Поени од реакции
0
Sinisa напиша:
Моје мишљење је да где год има некаквих спорења или сукоба, то је магнет за различите опортунисте, па били они псеудоисторичари или чак истински историчари који хоће брзу лову. Погледај колико је само написано историја о подручјима ex-yu у задњих петнаестак година. Узми за пример само Босну.

Што се тиче шовинисте, па ја сам апсолутно задовољан било чијим ником, и наравно да је то фол, међутим ја нисам коментарисао то, већ део који сам цитирао и где се човек декларише као шовиниста.
Моја псевдоним следва да се разбира като предизкателство к'м демократичността и толератността на този форум, а не буквално.
штом като б'лгарски шовинист може да пише на македонски форум, значи форума е демократичен.
На б'лгарски шовинист значи с'штото като на ср'бски, никаква разлика

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Misirkov напиша:
Eve uste eden "oportunist" preku koj sto Vraniskovski t.e. bandata pozadi nego se promovira:

http://www.poa-info.org/frameset.php?l=mk&r=prasanja
НЕИЗВОЈУВАНО ПРАВОСЛАВИЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ

Imeno, se raboti za HEINZ GSTREIN koj sto rabopti kako urednik za spisanieto na Institutot G2W. Gstrein e avstriec, ne e svajcarec i ne e nikakov profesor kako sto Vraniskovski propagira za da si dade na znacenje. Doktoriral vo Linz t.e. Viena na tema na crkovnite pisanija na starite crkovni tatkovci od 3ti, 4ti i 6ti vek so poseben osvrt na Mt. Atos.

Spored podatocite na odredeni relevantni organizacii, Gstrein dobar del od zivotot pominal vo Egipet ziveejkji vo "grckata zaednica". Tolku gi zasakal grcite sto se preselil vo Atina, kade sto 10-12 godini bil korespodent za "Neue Zuriche Zeitung". Znaci covekot e nesto kako Kristijana Amanpur vo svajcarska verzija. Zatoa toj kolku i da zbruva za crkvata, ubavo si ja iskazuva (ili mu ja zapakuvale) grcko-bugarskata laga za nepostoenje na Makedoncite - procitajte vo intervjuto.

Inaku Istitutot G2W e sozdaden za vreme na studenata vojna od odredeni strukturi na Zapad so cel da im dade forum na "obespravenite vernici" vo Istocniot blok. Otkako padna Sovetskiot sojuz i otkako uvidele deka vekje nema leb, G2W se presaltuva na borbata so Islam-ot vkl. i na Balkanot. Vo 2004ta pravat konferencija za Koptite vo Egipet i sega kje publikuvaat kniga. Tipicna ne-vladina organizacija. Znaci tipicna tezga.
-Vo edna prilika razgovarajki so Prof. Dr.Dr. Karl Gabriel vo Germanija a po odnos na "Makedonskoto prashanje" i postoenje na Makedonija vo Biblijata zaednicki konstatiravme deka Makedonskiot narod zavzema "klucno" mesto vo shirenjeto na hristijanstvoto niz Evropa.Doktor Karl kako shto imav navika da mu se obrakam,iako trebashe Prof. Dr.Dr.Karl spored negovite disertacii,mnogu ubavo i realno gi poznavashe prilikite i neprilikite na "makedonskata kauza" niz vekovite.-"Ostavete vremeto da ve donese na svoe mesto" mi rece doktorot.Vashite sosedi gi kamenuvaa prvite hristijani a sega go negiraat znacenjeto na ona shto go napravija Makedoncite vo prvite migovi od "hristijanska Evropa".Sepak nema da mozat da ja smenat Biblijata i da go izbrishat Makedonskoto ime od nea.
Makar i samo eden Makedonec da ostane niz vekovite vie pak ke si go imate imeto i mestoto od boga dadeno i oznaceno vo Biblijata i nikoj nema da moze da vi go odzeme.
Toa bea zborovite na doktorot po teologija i doktorot po sociologija a i profesorot Karl Gabriel so kogo se najdovme vo umetnickata galerija Kefer vo Marburg kade shto rabotev izvesno vreme a toj se odmarashe razgleduvajki gi slikite i skulpturite shto bea izlozeni vo galerijata.
Nepristrasen,realen i neobremenet so nikakvi Grcki vlijanija covekot na zacuduvacko nivo ja znaeshe nashata a i Grckata istorija,odlicno gi poznavashe Albancite i Srbite kako narod a beshe i "kompetentna" licnost so koja vredi da se diskutira zatoa shto sekoj zbor mu beshe vreden kolku eden "altan" kako shto ima "obicaj" nashiot narod da kaze.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Eve edna lista od "oportunistite" na britanskata razuznuvacka sluzba popoznata kako MI6, medju koi se Paddy Ashdown, ambasador Monckton i cela galerija interesni likovi. Dadena e godinata i lokacijata kade sto sluzele (no linkovite sporo se otvaraat):

http://cryptome.org/mi6-list3.htm

http://cryptome.org/mi6-list2.htm

http://cryptome.org/mi6-list.htm

Vo Skopje vo 1999 godina rovarel nekakov Richard William Potter, roden vo 1960 godina, a koj prethodno bil 4 godini vo Saraevo.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Sepak spored iminjata skoro 80% se evreji.Mozebi shestokrakata ima simbolika so ona Mi6,ili pak evreite se izvonredno dobri shpijuni.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom