Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Силен аз знам дека ти не си от тие кои лажат на форума навистина си видел нешто но се пак една ваква находка не би останала незабелјазана то научниа свет.Возможно ли да не е било кирилица или да е фалшификат ?
Силен аз знам дека ти не си от тие кои лажат на форума навистина си видел нешто но се пак една ваква находка не би останала незабелјазана то научниа свет.Возможно ли да не е било кирилица или да е фалшификат ?
Топорчо, погледни го готското писмо од линкот http://www.omniglot.com/writing/gothic.htm) па сам пресуди. Мене ми личи многу на кирилица со некои латински букви направено во Nicopolis ad Istrum (20 км од Велико Трново) создадено за превод на Библијата на готски јазик во 4 век! Значи Кирил многу добро знаел за неговото постоење.
Даj да видиме нешто напишано со тоа писмо, штом е постоело значи на него веке е пишувано
Благодарам за одговорите. Моето мислење е доста слично.
Уште две прашања.
Дали дозволуваш дека е можно античкиот македонски јазик да е истиот што го говориме денес или сметаш дека бил сосема друг јазик? (го прочитав твојот претходен пост но ме интересира со каква сигурност настапуваш дека бил изолат?)
Имаш ли било какви сознанија за пеонскиот јазик?
Тие се најверојатно Старо-европски јазици.Индоевропски не се затоа што се постари од Индоевропскиот,но се составен дел на денешните индоевропски јазици затоа што во самата креација на Индоевропскиот во голема мерка имаат учествувано и Староевропските јазици преку миграцијата на Прото-пелазгите од Балканот во Украина.Дали старите антички јазици, особено Илирскиот и Македонскиот се воопшто Европски јазици, потоа дали се ИндоЕвропски, и колку преживеало од тие јазици во денешните балкански јазици?
Епа од твоjот линк : It is based on the Greek alphabet, with some extra letters from the Latin and Runic alphabets.
Базирана е на грчката азбука исто како и кирилицата. Спореди со таа кирилица :
![]()
За мене освен постоенето на Ч и во двете азбуки, други букви кои се припокриват помегу двете азбуки и ги нема во грчката не виждам.
Oди во Пехчево,музеј, и тражи да ти ја покажат плочата со кирилица од I век. После ше говорим.
:helou: