ABC
“градител“
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 15.696
- Поени од реакции
- 193
Работодавците веќе немаат обврска да им исплатат отштета и заостанати придонеси на работниците што ги отпуштиле, а судот потоа ги вратил на работа. Исто така, ако работникот не сака да се врати на работното место, нема да добие ништо. Ова се дел од измените во Законот за работните односи, кои Собранието вчера ги донесе по итна постапка. Сојузот на синдикатите на Македонија реагираше на законските измени бидејќи биле на штета на работниците. Според Синдикатот, Законот е сменет во итна и нетранспарентна постапка, без да бидат консултирани синдикалците и работодавците. Од ССМ за денеска најавија прес-конференција на која ќе побараат итна седница на Економско-социјалниот совет.Според новиот закон, работниците што не ги искористиле сите денови од годишниот одмор не може да побараат паричен надомест за нив. Такво право имаат само тие што не го потрошиле целиот годишен одмор бидејќи работодавецот не им дозволил. Пратениците изгласаа договорите за вработување на определено време да се продолжат од четири на пет години. Одредбата дека право на годишен одмор се стекнува по шест месеци од основањето работен однос сега важи само за тие што првпат добиваат вработување. Новиот закон ги укина и работничките книшки.Значајна измена во Законот е тоа што работодавците веќе не смеат да склучуваат договори за вработување директно со работниците, туку претходно мора јавно да го огласат работното место. Скратување на правата има кај работниците што работат во ноќна смена. Претходно беше дозволено трета смена да се работи најмногу една недела. Такво ограничување сега не постои.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=6CD00BB4F50953479A8CF50C001972DF
П.С.:-Отидовме први курбан за новата ГВУЈОВА ТЕХНОКРАТИЈА која кај нас најмногу личи на олигархијска диктатура,или само мене така ми изгледа?
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=6CD00BB4F50953479A8CF50C001972DF
П.С.:-Отидовме први курбан за новата ГВУЈОВА ТЕХНОКРАТИЈА која кај нас најмногу личи на олигархијска диктатура,или само мене така ми изгледа?