Македонија пред банкрот

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
абе каков банкрот??? ова повеќе ми личи на непријателска пропаганда и сеење страв. дали има ова врска со знамете на аватарот од отварачот на темата???

да, не е розова ситуациата, но секаде е така, дури и полошо. македонија е НИСКО задолжена земја и може да истрпи уште многу погрешни чекори додека да дојде до банкрот.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
абе каков банкрот??? ова повеќе ми личи на непријателска пропаганда и сеење страв. дали има ова врска со знамете на аватарот од отварачот на темата???

да, не е розова ситуациата, но секаде е така, дури и полошо. македонија е НИСКО задолжена земја и може да истрпи уште многу погрешни чекори додека да дојде до банкрот.
Така е момче!Прекинете со лажни пропаганди дека буџетот е празен,девизните резерви стопени,а стопанството мртво.Еве има светлина во тунелот,удри брате на задолжување,проектирај дефицит од 50% на буџет и чекај ги инвеститорите од гугл што се на граница.Ние не сме Исланд да банкротираме,ние сме многу повеќе од нив.
Патем имам чувство дека не се прави граница помеѓу макро и микро економија.Овој подфорум дроби теми од макро,значи на ниво на држава,а не на ниво на поединец како што е буцио.Кога ќе падне макро,на микро ќе му остане само тумпалото да чука сред село (што би рекол Ѓорѓи Колозов).

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150

Иако сме ниско задолжени, сепак не треба да правиме пробни балони со финансиско задолжување, треба трезвено да се води финансова политика ,пошто секое задолжување е терет на народот и државата.....

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554

Moeto zname e poblisku do Makedonija od kulata vo tvojot avatar :smir:

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Така е момче!Прекинете со лажни пропаганди дека буџетот е празен,девизните резерви стопени,а стопанството мртво.Еве има светлина во тунелот,удри брате на задолжување,проектирај дефицит од 50% на буџет и чекај ги инвеститорите од гугл што се на граница.Ние не сме Исланд да банкротираме,ние сме многу повеќе од нив.
Патем имам чувство дека не се прави граница помеѓу макро и микро економија.Овој подфорум дроби теми од макро,значи на ниво на држава,а не на ниво на поединец како што е буцио.Кога ќе падне макро,на микро ќе му остане само тумпалото да чука сред село (што би рекол Ѓорѓи Колозов).
Не знам кој рече дека буџетот не е празен??? Тоа сепак не значи дека сме „пред банкрот“.
Девизните резерви не се стопени. Далеку се од стопени. Да, се топат, ама тоа им е намената. А од друга страна, не се ни потрошени. За исто толку пари има помалку денари во оптек. Кога не ќе му требаат денари, ќе ги врати еврата, кои не се потрошени, туку само ПОЗАЈМНИ на некој кој имал денари.
Не знам за какви инвеститори од гугл на граница зборуваш. Твоја тема. Не ти се мешам, само НЕ СМЕ ПРЕД БАНКРОТ.
Не знам ни од каде ти се уврте во глава дали има и дали треба да има разлика помеѓу микро и макро економија на овој форум? Темата му е „Економија и бизнис“? Значи и макро економија и се друго. Ако ти беше поентата дека во Македонија сите се експерти за макро економија, а никој врска нема за (микро) економија, иако треба да биде потполно обратно и треба сие да се бават со произвоство, услуги итн. а да ја остават НБРМ да си со макроекономија, те поддржувам 100%. Не треба некој си таму милојко да се грижи за макроекономијата. тој нека си постави прашање што произвел денес. малце мотика и сл.

Значи, не е прашањето дали Македонија е пред банкрот или не. Прашањето е ШТО СИ НАПРАВИЛ ТИ за да произведеш нешто во нашиот заеднички БДП !

Moeto zname e poblisku do Makedonija od kulata vo tvojot avatar :smir:

Не сум баш сигурен. Има во Србија некои 20% ретроградни луѓе кои немаат потреба да живеат добро, туку само им е битно сите околу нив да живет лошо. Од нив си патиме и ние и албанците и босанците и црногорците и хрватите, а најмногу патат останатите 80% нормални срби.

Се плашам дека информацијава ти е од некој од тие, што уживаат да банкротира македонија. Да ги разочарам од одма - НЕМА.

А мојата кула е само симболично, повеќе дека ми се свиѓа сликата. Нема врска со пропаганда. Не е впрочем знаме на туѓа (полу-непријателска) држава?

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Не знам кој рече дека буџетот не е празен??? Тоа сепак не значи дека сме „пред банкрот“.
Девизните резерви не се стопени. Далеку се од стопени. Да, се топат, ама тоа им е намената. А од друга страна, не се ни потрошени. За исто толку пари има помалку денари во оптек. Кога не ќе му требаат денари, ќе ги врати еврата, кои не се потрошени, туку само ПОЗАЈМНИ на некој кој имал денари.
Не знам за какви инвеститори од гугл на граница зборуваш. Твоја тема. Не ти се мешам, само НЕ СМЕ ПРЕД БАНКРОТ.
Не знам ни од каде ти се уврте во глава дали има и дали треба да има разлика помеѓу микро и макро економија на овој форум? Темата му е „Економија и бизнис“? Значи и макро економија и се друго. Ако ти беше поентата дека во Македонија сите се експерти за макро економија, а никој врска нема за (микро) економија, иако треба да биде потполно обратно и треба сие да се бават со произвоство, услуги итн. а да ја остават НБРМ да си со макроекономија, те поддржувам 100%. Не треба некој си таму милојко да се грижи за макроекономијата. тој нека си постави прашање што произвел денес. малце мотика и сл.

Значи, не е прашањето дали Македонија е пред банкрот или не. Прашањето е ШТО СИ НАПРАВИЛ ТИ за да произведеш нешто во нашиот заеднички БДП !

Не сум баш сигурен. Има во Србија некои 20% ретроградни луѓе кои немаат потреба да живеат добро, туку само им е битно сите околу нив да живет лошо. Од нив си патиме и ние и албанците и босанците и црногорците и хрватите, а најмногу патат останатите 80% нормални срби.

Се плашам дека информацијава ти е од некој од тие, што уживаат да банкротира македонија. Да ги разочарам од одма - НЕМА.

А мојата кула е само симболично, повеќе дека ми се свиѓа сликата. Нема врска со пропаганда. Не е впрочем знаме на туѓа (полу-непријателска) држава?
Vo Srbija nema ni eden covek koj razmisluva retrogradno. Ako ima toj ne e Srbin. A so samoto toa sto za Srbija vikas "poluprijatelska" mozes da zaklucis koj e retrograden ovde. Ne bi trebalo da te zaslepi slepata politika na tvojot poglavica. Site se svesni deka toa kon podobro ne vodi. Inace Leandra, ABC, Concerte i ostali nemaa Srpsko zname u avatar. Ne bidi povrsen, nadgradi se, razmisluvaj podlaboko i ne vregaj.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Ќе почнам од првата реченица каде самиот потврдуваш дека буџетот е празен.Ќе морам да те демантирам,тоа сепак значи дека сме пред банкрот.Буџетските пари се крвоток,ако тој прекине,ниту еден орган нема да работи,нели:)и ќе дојде до смрт,во економијата познат како банкрот.
Втората и третата реченица,веќе ги слушнав на дебатата за финансискиот извештај на НБРМ,девизните резерви служат за да се топат ова само вмровец може да го каже и никој друг!Девизните резерви служат само и само за одбрана на девизен курс,да не ги криеше Гошев сега ќе имаше девалвација и колапс на државата.Тие не се за топење,туку за крајна инстанца како денешнава ситуација,да може да ни го исперат газот уште некој месец.И денес не треба да се топат,туку да се полнат со странски пари како еврообврзницава или евентуален договор со ммф.
Четвртата и петата реченица не ти ги разбирам,кој позајмил,кој не потрошил,кој ќе врати евра?
Понатаму,може да го потврдиш ставот НЕ СМЕ ПРЕД БАНКРОТ со некој аргумент или онака на збор да веруваме?
Судејќи по мерките кои ги предлагаш а се сите криминални кои се користат пред свршен чин,верувам дека сфаќаш во каква макроекономска ситуација сме со јажето околу врат.Е сега оти група морони од претходниот ешалон чита кајгана и користи изрази од типот Стивен Сигал,јас или останатите членови не сме криви што звучиме како кобници на власта.Свети вмро да беа,јас итото ќе го напишев.
Значи прашањето е како да го одбегнеме банкротот,а не дали сме пред него:smir: За мојот учинок во бдп сигурно не очекуваш да се расплинам и се да раскажам како ми поминува денот,ќе мораш да ми веруваш на збор дека дебело учествувам:smir:

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
alek34....., ako ti treba preporaka.......javi se.. :) vo Wiena imam epten doobri vrski...., a ke tu trebaat , ako nekoj im go prevede ova...http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2721719&postcount=65

Што е тоа Wiena? Мислиш на Виена, или Wien, или Vienna?

Кој си па ти фактор за врски и што ќе ми се врски??????

И што не ти е јасно, па да ти треба превод???? МАКЕДОНИЈА НЕ Е ПРЕД БАНКРОТ. Времето ќе покаже. Криза ДА, секаде има криза па и во „Wiena“, а особено во „Nju York“, но нема исландски банкрот.

толку... со типови со негативни мисли не ми се ни прави муабет...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.300
Да, да, пред банкрот. Све што градеа СДСМ 17 години во оваја држава, ВМРО го избанкротира за еден и пол мандат. Ах, златен Бранко ти коа беше - мед и млеко течеше.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Оптимистите ни го исцедоа буџетот,на ред се реалистите,а песимистите веќе прогласија банкрот:smir:
1307 напиша:
Да, да, пред банкрот. Све што градеа СДСМ 17 години во оваја држава, ВМРО го избанкротира за еден и пол мандат. Ах, златен Бранко ти коа беше - мед и млеко течеше.
Иронија.Уште поиронично е кога се немаат аргументи,па се бутка ешаков како начин на оцрнување на соговорникот.Досадно,навистина досадно.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Оптимистите ни го исцедоа буџетот,на ред се реалистите,а песимистите веќе прогласија банкрот:smir:
На крај реалистите ќе бидат прогласени за дежурни виновници,што и да се случи.:smir:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
На крај реалистите ќе бидат прогласени за дежурни виновници,што и да се случи.:smir:
Зарем веќе не се прогласени?Не шутираат од двете страни,на слепо.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Ќе почнам од првата реченица каде самиот потврдуваш дека буџетот е празен.Ќе морам да те демантирам,тоа сепак значи дека сме пред банкрот.Буџетските пари се крвоток,ако тој прекине,ниту еден орган нема да работи,нели:)и ќе дојде до смрт,во економијата познат како банкрот.
Погрешна ти е претпоставката дека е крвоток, па и заклучоците. Повеќе е како дигестивен систем - ХРАНА, а без храна се живее многу денови, храна се позајмува, дури и се краде...
Кога пишувам буџет, тоа е чисто фигуративно - тргнав со твоите поими. Инаку мислам на трезорска сметка, која е празна. Буџет е план за трошење и тој е полн со идеи. Ако нема пари, некои може и да не се остварат.

Втората и третата реченица,веќе ги слушнав на дебатата за финансискиот извештај на НБРМ,девизните резерви служат за да се топат ова само вмровец може да го каже и никој друг!
За жал и ова (како и констатацијта дека сме пред банкрот) не ти е точна. Оваа ти е 100% грешка, затоа што не сум „вмровец“, а јас сум единствен кој може тоа да го каже.
Банкрот може и ќе биде, ама јас вмровец не сум.

А пак ќе ти повторам - резервите се за кризни времиња. Имаш ли ти резерви дома? Што им правиш кога ти треба нешто, а немаш прилив?

Девизните резерви служат само и само за одбрана на девизен курс,да не ги криеше Гошев сега ќе имаше девалвација и колапс на државата.Тие не се за топење,туку за крајна инстанца како денешнава ситуација,да може да ни го исперат газот уште некој месец.И денес не треба да се топат,туку да се полнат со странски пари како еврообврзницава или евентуален договор со ммф.
Не бе девојченце, не се за одбрана на девизниот курс. Туку за компензирање на увозот, додека не се направи извоз (или на друг начин не се дојде до прилив). Пошто многу добро ти оди крвотокот, тие се како црн дроб - чуваат крв за кога ќе му притреба на организмот да ја ослободи. Не за стално да бидат таму. После кога ќе има доволно девизи, како што имаше од 2005 до 2008 до септември, ПАК ЌЕ СЕ НАПОЛНАТ. Нормално, за тоа ќе отидат повеќе денари во оптек.

Инаку тезите за девалвација, исто како и за „банкрот“ се пласирани од разно разни пропаганди кои не ја сакаат македонија и сакаат на нејзин грб (тоа значи на грбот на сите нас) да направат екстра профит. Нема потреба од девалвација. Како што паѓа моќта во германија, така паѓа и во македонија. таму паѓа повеќе, овде повеќе се плашиме - се заедно на нула сме. Зошто би паднал денарот, кога цел свет паѓа? Да сме реални, да не се плашевме многу - требаше да рипне.

конечно, девизните резерви не се топат еве веќе 3 месеци.
а обврзница да земеш (и тоа ваква :-( значи да дадеш 10%), па потоа да ги чуваш во резерва со камата од 2-3 % е жив зијан. Повеќе сум да ги потрошат за изградба на нешто капитално (само да не е споменик)

Четвртата и петата реченица не ти ги разбирам,кој позајмил,кој не потрошил,кој ќе врати евра?
ај да видам што се, па ќе ти ги напишам во следниот пост. и така овој е многу голем.

Понатаму,може да го потврдиш ставот НЕ СМЕ ПРЕД БАНКРОТ со некој аргумент или онака на збор да веруваме?
Нема јас што да ти потврдувам. Ти потврдија 175 милиони пати странците. Ти би му дала пари на некој што ќе отиде во банкрот? Оти ако отиде, нема да ти ги врати.
И дека не сме во банкрот, погледај наоколу - сите возат коли, на кеј -покрај вардар е преполно, ... да си банкрот, по твоите биолошки споредби, значи да си умрен => да не мрдаш.

Криза има (има секаде во светот), и кога секој ќе ја осети ќе мора да си ги скрати задоволствата (пр. Владата да ги намали платите на државните службеници, овие нема да возат коли, па нема да трошат бензин, па пумпаџиите ќе намалат нешто други и така оди тоа), но НЕМА ДА ПРОПАДНЕМЕ. НЕМА БАНКРОТ.

А можеш ти со нешто да потврдиш дека ни следи банкрот? Нешто КОНКРЕТНО? Како јас што ти укажав на 175 милиони потврди? Или само си на страната на пропагандистите (испрана или со умисла, не знам?).

Баш ме интересира КОГА ќе настапи? Денес, за 1 месец, 1 година --- кога?

За мојот учинок во бдп сигурно не очекуваш да се расплинам и се да раскажам како ми поминува денот,ќе мораш да ми веруваш на збор дека дебело учествувам:smir:
Да бидам искрен - не ти верувам. Извини, така ми личи некако.:smir:
Ако сакаш може да ми раскажеш, макар и на приватна порака...

Ама ако создаваш, не би сакал банкрот. Секој кој нешто прави во оваа држава (создава приход и гради) не му е сеедно пропагандисти да му ја рушат. Само сеирџии сакаат да има банкрот.

За ова мислиш: „А од друга страна, не се ни потрошени. За исто толку пари има помалку денари во оптек. Кога не ќе му требаат денари, ќе ги врати еврата, кои не се потрошени, туку само ПОЗАЈМНИ на некој кој имал денари.“?

Значи не ти е јасно зошто девизните резерви НЕ СЕ ПОТРОШЕНИ? Па пробувам да ти објаснам, дека за да се намалат девизните резерви, НБРМ ги дала на НЕКОЈ кои и ВРАТИЛ денари. Значи не се потрошени, само се поминати од една форма (евра) во друга (денари). Гледано како девизни резерви, да намалени се - нема девизи. Но гледано како актива и пасива на НБРМ - нема промени: Нема евра, но нема ни денари. Значи нема евра, но нема ни обврска на НБРМ да врати евра (бидејќи веќе ги врати), значи ние што имаме денари сега сме помалку и денарите вредат исто. И сите 18 милијарди денари што се оптек да се вратат во НБРМ, таа ќе има од останатите 1,3 милијарди евра да им врати евра.

Понатаму, кога на некој ќе му требаат денари - кај ќе ги најде? Ќе мора да донесе ЕВРА (или нешто слично). Значи ќе донесе евра и НБРМ ќе му даде денари. Затоа може да речеш дека не се потрошени, туку позајмени.

Џабе сите паники. Не е ова Србија на Милошевиќ, па кога на некој ќе му требаат динари, тој фино и лепо ќе ги отпечати на Топчидер, БЕЗ ДА ПРИМИ ЕВРА.

Ако не ме разбра, да пробам пак?:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom