Македонија под српска окупација

V

Vollstandig

Гостин
Bratot грешно си се осетил повикан и грешно мислење имаш создадено. Не беше муабетот за глобало туку локално население, каде што имало поголем авторитет од страна на тогашната власт или режим...
 
Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Се осетив повикан да ти обратам внимание бидејќи користиш потполна шпекулација, а сепак наметнуваш генерална слика за една поширока популација, која во реалноста можеби се сведува само на твојата.. баба.

За разлика од бугарската асимилација, во Македонија главно се спроведувала српска колонизација, меѓутоа асимилирањето за среќа не постигнало некаков резултат, освен кај некој изолиран дел од повисоките општествени кругови кои се обидувале преку придобивање на српските симпатии да живеат попривилегирано под нивниот режим.
--- надополнето: 2 октомври 2012 во 22:38 ---Па тоа, у слободно време ние шетаме по селана и прашуваме стари луѓе како се осеќаат, анкета демек им правиме :)
Јас не се шегувам,вистината е..секогаш ги прашувам како живееле во нивните времиња.
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.103
Поени од реакции
15.394
Ми дојде една книшка во раце,печатена кон крајот на 1944г.од автор Александар Ранковиќ, кога Југославија не била се уште целосно ослободена.

Еве што пишува таму:

Што се однесуе до Македониа, македонскиот народ исто така донесе решение за устројство на Македониа како федерација во рамките на Југославија. Со тоа се симна от дневен ред едно от многу важните прашанија на нашата внатрешна политика и едно от многу важните прашанија на нашата надворешна политика. Денеска векје нема спорови мегју македонскиот и српскиот народ ј во Македониа не се испракјаат најлошите најнеспособните чиновници и джандари. Нова Србиа,партизанска Србиа сакана е во Македониа и денеска и покрај тешкото минало,после заедничката борба на македонските и српските единици,на српскиот и македонскиот народ,се искова цврсто браство мегју овие две земји. Денеска никој во Бугариа и Грциа не може да ги поставуе своите права на Македониа, дека Македонија не е векје предмет на делба и плјачка мегју разни балкански хегомонисти и империалисти,туку е слободна федерална единица во слободна Југославија. Македонскиот народ е засебен народ и Македониа припагја на македонскот народ во рамките на федератифна Југославија.„
-----------------------------

Се помачив ама го напишав (препишано оригинално (и тоа од друго место,бидејќи дома немам веќе месец дена интернет и за тоа не сум толку активен).

Има уште интересни работи во оваа книга од само десет страни,печатена во Скопје-Култура - цена 30 лева.
 

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Немаш потреба да ги наоѓаш, спомнав низ муабет дека србизирањето имало голем удел во одамнешни времиња, и некаде сеуште останало.Примерот е моја баба која живее во таков предел, на прашањето како се изјаснува се помисли и вика Србинка...
И викам ние не збораме српски, па кратко и јасно го заврши муабетот со “Низ животот се и сешто бев само човек не“.
Јас имам потреба да кажам за бугаризирањето.
Мојата мајка за време окупацијата кога бугарите ја прашале како се вика им го кажувала името тие и враќале ,, нема така да се викаш, тоа име е српско,, и го преименувале истото име но во бугарска варијанта.

Што значи, заедно со православните христијански срби сме биле во отоманската империја турскиот башибозук 500 години и подобро православно христијанско име отколку тогаш да биле прекрстувани во муслимански имиња.

Ако ги тргнеме сите минати времиња во кои сме биле и под турците, уавтсроунгарија, бугарија, кралството СХС ќе се дојде до заклучок дека не били само србизирање туку и исламизирање, бугаризирање итн.

Едно конкретно прашање: да ги тргнеме бабите и дедовците од тогашно време, КАКО СИ СЕ ИЗЈАСНУВАЛ на ПОПИСИ после втората светска војна кога Македонија беше во ДФЈ, ФНРЈ, СФРЈ? Ако си бил роден и си имал право на изјаснување, ако НЕ прашај ги твоите родители како се изјаснувале.

Како што помтењето ме служи, а со меморијата немам проблеми, моите и јас сме се изјаснувале како Македонци.
 
Член од
20 јуни 2011
Мислења
192
Поени од реакции
13
извинете вака што се мешам ,но може ли некој да ми објасни што биле четниците итн.
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.406
Поени од реакции
1.716
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.254
Презимињата на -СКИ значат припадност на поголема родова заедница и повикување на некој подалечен предок, а презимињата на -ОВ значат припадност на поблизок предок и помала општествена/родова заедница. На пример - кога се каже за некого : “Петров“ тоа значи воглавно дека е тој син на некој Петре, или евентуално внук. Тие некогаш обично живееле во иста куќа или куќи блиску една до друга и припаѓале на иста родова заедница. Доколку се повикувале на некој подалечен предок (пример - Илија), тогаш се користел суфиксот - СКИ. На пример : “Никола ПетрОВ ИлиеСКИ“ Притоа дотичниот прадедо или пра-пра-пра дедо Илија е предок и на Петре и на Сандре и на Митре и т.н. па сите нивни чеда се викале на -ОВ според своите татковци (Петров, Сандрев, Митрев...)
Со големината на популацијата се отишло веќе далеку со именување на огромни општествени заедници во кои не се сите роднини. Пример : никој не вели ГерманОВ народ туку ГерманСКИ народ, никој не вели ХоландОВИ сликари туку ХоландСКИ сликари, не е ФранцОВ јазик туку ФранцуСКИ јазик и т.н.
И двете форми се граматички исправни па право на слободен избор е како некој ќе се презива, дури може да се презива и Артудиту (Р2Д2) ако сака.
Единствено наставката -ИЌ нема врска со Македонската граматика и е воглавно деминутив (означува некој малечок (потомок). Дури и повеќето српски презимиња се градени врз македонска основа со македонски суфикс -ОВ на кој што механички е додавана наставката -ИЌ. Пример : НиколОВ-иќ, ПетрОВ-иќ, АнастасијЕВ-иќ, ЈованОВ-иќ и т.н. и т.н.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.163
Поени од реакции
411
Презимињата на -СКИ значат припадност на поголема родова заедница и повикување на некој подалечен предок, а презимињата на -ОВ значат припадност на поблизок предок и помала општествена/родова заедница. На пример - кога се каже за некого : “Петров“ тоа значи воглавно дека е тој син на некој Петре, или евентуално внук. Тие некогаш обично живееле во иста куќа или куќи блиску една до друга и припаѓале на иста родова заедница. Доколку се повикувале на некој подалечен предок (пример - Илија), тогаш се користел суфиксот - СКИ. На пример : “Никола ПетрОВ ИлиеСКИ“ Притоа дотичниот прадедо или пра-пра-пра дедо Илија е предок и на Петре и на Сандре и на Митре и т.н. па сите нивни чеда се викале на -ОВ според своите татковци (Петров, Сандрев, Митрев...)
Со големината на популацијата се отишло веќе далеку со именување на огромни општествени заедници во кои не се сите роднини. Пример : никој не вели ГерманОВ народ туку ГерманСКИ народ, никој не вели ХоландОВИ сликари туку ХоландСКИ сликари, не е ФранцОВ јазик туку ФранцуСКИ јазик и т.н.
И двете форми се граматички исправни па право на слободен избор е како некој ќе се презива, дури може да се презива и Артудиту (Р2Д2) ако сака.
Единствено наставката -ИЌ нема врска со Македонската граматика и е воглавно деминутив (означува некој малечок (потомок). Дури и повеќето српски презимиња се градени врз македонска основа со македонски суфикс -ОВ на кој што механички е додавана наставката -ИЌ. Пример : НиколОВ-иќ, ПетрОВ-иќ, АнастасијЕВ-иќ, ЈованОВ-иќ и т.н. и т.н.
Всушност, вистината е прилично едноставна. Идејата е да се создаде нова наставка за новата држава и новата нација. На бугарски "-ски", се користи основноо за презимиња што се поврзани со географски објекти, Беровски, Софијански, Батембергски, Балкански итн. Оттаму, логично е секој во географската област на Македонија да има географски наставки „-ски“.

Ова е глупост за големите родови заедници. Според оваа логика, огромдиот дел од големите родови заедници се во Западна Вардарска Македонија, а во Източна се многу малку...
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.537
Поени од реакции
7.199
Всушност, вистината е прилично едноставна. Идејата е да се создаде нова наставка за новата држава и новата нација. На бугарски "-ски", се користи основноо за презимиња што се поврзани со географски објекти, Беровски, Софијански, Батембергски, Балкански итн. Оттаму, логично е секој во географската област на Македонија да има географски наставки „-ски“.

Ова е глупост за големите родови заедници. Според оваа логика, огромдиот дел од големите родови заедници се во Западна Вардарска Македонија, а во Източна се многу малку...
Да, да. Јовановски, Поповски, Бојаџиоски, Ѓаконовски, Смокварски , Зографски. Сѐ е тоа географска наставка. :icon_lol:
 
Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.617
Поени од реакции
1.549
Какви глупости се напишани на темава од страна на еден член , болно да се чита. Објаснува што било окупација . Македонија во тој период не била окупирана , ма немој молим те . Во денешни рамки би можело да се спореди со курдите мада не е исто , ама тука некаде . Разликата е што Бугарија и Србија се далеку послаби од Иран и Турција па во склоп на околнисти ни се наместија коцките за сопствена национална држава.
За жал , ни се лизга од раце.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.163
Поени од реакции
411
Да, да. Јовановски, Поповски, Бојаџиоски, Ѓаконовски, Смокварски , Зографски. Сѐ е тоа географска наставка. :icon_lol:
Ова е во државата Македонија. Во Бугарија, ваквите случаи се ретки.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.009
Поени од реакции
4.652
Какви се глупости ке прочиташ на темава (n)
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.009
Поени од реакции
4.652
„Окупатори“
https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/skopski-legendi/македонска-куќа-палата-на-градона-2/?fbclid=IwAR2UmgMBvSGtFpLG-W9r5dL7YYyPCqolx-F2dMXtLQ_WVewvQ04xPdpsx80

Така, „Македонска куќа“ не само што била палата за градоначалникот, туку тој самиот ја градел за себе бидејќи бил архитект и градител на други објекти во Скопје. Јосиф Михајловиќ бил градоначалник во два мандата, од 1929 до 1936-та, а потоа со еден прекин, имал и втор мандат до 1941 година кога починал. Во неговото време Скопје интензивно се гради, ги добива своите модерни урбани белези. Покрај другите објекти, се изградени железничката станица и Народната банка, поштата, зградата на денешното собрание, водоводот Рашче, хидроцентралата Матка, направен е геодетски премер и урбанистички план на градот. Во тој премер и план од 1929 година, прв ме упати Александар Карев од тогашниот Завод за заштита на спомениците на Скопје, кој е посебно заслужен овој значаен документ да биде зачуван до денес.
Михајловиќ е еден од ретките градоначалници што пред граѓаните држел предавања на теми од урбанизмот и архитектурата и новото модерно обликување на градот. Тој е по потекло од Западна Македонија, роден е во селото Тресонче 1887 година, бил сестрано талентиран, и го сметале за еден вид олицетворение на мијачката генијалност и градителскиот дух. Во записите открив еден интересен детаљ дека граѓаните често му скандирале, „Да живее нашиот Мијак, г. Јосиф Михајловиќ“.
 
Член од
20 април 2012
Мислења
3.563
Поени од реакции
9.285
За волја на вистината под србска окупација многу турски села се раселени и населени со Македонци.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom