Македонија доби визни олеснувања од ЕУ

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Биљана Секуловска
13.04.2007 Визно олеснување за Македонија, договорено после неколку месечно преговарање со унијата. Парафирано синоќа. Во визното олеснување влегуваат 20 категории на граѓани, меѓу нив пензионери, деца до шест години, бизнисмени, туристи, студенти, новинари и научници.
Од мисијата на ЕУ во Скопје велат: „Ова претставува јасен сигнал дека унијата е отворена за граѓаните од Македонија”.
„Република Македонија ги доби максимално можните визни олеснувања”, изјави за А1 Агнеса Руси, шефица на македонскиот преговарачки тим.
Руси денеска не дојде во Скопје, заради штрајкот на пожарникарите во Брисел, портпаролот на МНР го сублимира ставот.
„Ќе има ефекти кои ќе можат да се почувствуваат, напоменуваме ова е преодна фаза, за жал сега зборуваме за категории, се надеваме дека наскоро ќе зборуваме за целосна либерализација”, рече Шпреса Јусуфи, портпарол на МНР.
А во меѓувреме, СДСМ ја критикува владата.
„Јас не можам да ги коментирам критиките на било која политичка партија”, вели Агнеса Руси.
Но, дали Босна навистина е добитничка?
„Мислам дека нема”, додаде Руси.
Спогодбата за олеснување на визниот режим треба да се потпише и следи одобрување на текстот во ЕУ. Европскиот парламент дава согласност, Советот донесува одлука за склучување на спогодбата.
Македонското собрание ратификува, спогодбата се очекува да стапи во сила најдоцна до крајот на оваа година.

Мој коментар : доказ дека оваа влада работи, за разлика од другите.

N

n/a

Гостин
Mnogu bitna rabota zavrsile...
Vizniot rezim smeta vo sekoja edna oblast,dejnost...se oteznuva!
Pozdravi za zavrsenata rabota...
Naredno ocekuvam celosno trganje na vizniot rezim...
A posle toa ke im pluknam megju oci na site sto se otkazaa od samite sebe si i nivnite familii za eden bugarski pasosh!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
И да им плукнеш! Ќе ти се придружам :star:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Конечно нешто убаво да прочитам на политика!
А за плукањето по одродниците...count me in!!!

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Go pozdravuvam ovoj uspeh na vladata:helou:
I na mene racunajte vo plukanjeto! So vas sum:salut:

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
Lady напиша:
Go pozdravuvam ovoj uspeh na vladata:helou:
I na mene racunajte vo plukanjeto! So vas sum:salut:
Koga idesh pried konsulata i ti dadat brzo viza togava se pozdravuvajte.Mnogo e verojatno da se okazete neprijatno iznenadani.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Logistik напиша:
Koga idesh pried konsulata i ti dadat brzo viza togava se pozdravuvajte.Mnogo e verojatno da se okazete neprijatno iznenadani.
Досеа сум бил неколку пати пред американски и грчки конзули и никогаш ништо не ми одбиле со македонски пасош ниту пак ме натерале да си одам без да ми дадат образложување зошто. Имам впечаток дека сите сакате нешто без да ги задоволите општите критериуми. Мислам ало!!! :lud:

Ни во фурна по леб не се оди без ред а камоли по виза. :star:

N

n/a

Гостин
Logistik напиша:
Logistik...da te prasam jas tebe ednaska i direktno,onaka kako sto e red!
Koja e celta na tvoeto pishuvanje tuka na forumov>???
Koj ti ja dade adresata,od kade info...itn.
Sto rabotish ti u momentov?
Generalno bugarite ovde na forumov...nemate cuvstvo deka ne ste dobrodojdeni?
Pa zasto be onda picka mu mater na sekoja edna tema,bezrazlika dali e za dobro ili losho mora da ima post i od nekoj od vas?
Sto sakate da postignete...krajno ???
Koj ve barase tuka,koj kaza deka ve sakaat?Zasto koga kontas deka ne te sakaat prodolzuvas da pisuvas?Sto treba sega jas,da grabnam i da te pcujam?Sto si ti...nekoe mazohisticno kopile koe sto drka koga go pcujat?
Ej kolku za primer...mene u zivot ne mi se ima deseno da vlezam u bugarski forum!Nemam rabota tamu...
Ako ne si uvidel....site nie tuka pishuvame za se....
Za ljubov,za zivot,za fudbal,za trgovija,koli,telefoni,istorija i politika!
I imame pripadnost....nie sme edno celo!NIE SME MAKEDONIJA!
Ne ima najrazlicni...ama site si ja sakame drzavata!
Kazi mi ti so sto i kako pripagjas tuka...vo naseto celo???

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Да и е алал на владава, ни тргна државчево напред. Да им се мочам на сите продадени души бугарски, а да дајт Господ Љубчо Георгиевски да немат леб да јајт кај татарите таму. Со овие олеснувања полесно ќе се движиме низ Европа, а Љупчета го продаде газето на татарите за да може слободно да се расшетава пред сите...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Македонија треба да го подобри капацитетот за борба против организираниот криминал, корупција и нелегална миграција, како и да ја зацврсти граничната контрола пред да се укине визниот режим за ЕУ.

Ова се наведува во соопштението од Мисијата на ЕУ во Македонија, по повод вчерашното завршување на преговорите за олеснување на визниот режим и договорите за реадмисија и нивно парафирање.

Договорот за олеснување на визниот режим ќе биде од корист македонските граѓани „во смисла на намалување на таксата за издавање на виза и забрзано проследување на процедурите за апликација”, се наведува во соопштението.

Ќе се поедностават процедурите за документите за виза , за одредени групи -студентите, лицата од деловниот сектор, новинарите, учесниците во научните и културните активности и претставниците на граѓанскиот сектор.

Овие групи полесно ќе биде да добијат виза за повеќе влезови, а за студентите и пензионерите, визите ќе се издаваат бесплатно.

„Договорите може да стапат на сила 6 или 7 месеци после нивното парафирање”, се наведува во соопштението, пред да стапат на сила, договорите треба да бидат одобрени од Советот на ЕУ и Македонија.
Ќе стигнеме и до тоа, ама уште сега ви гарантирам дека ќе има пречки од Бугарите и од Грците...Од Бугарите затоа што им одговара да вадат нашиве нивни пасоши, пошто на тој начин ги бугаризираат Македонците...а Грците...ни они веќе незнаат зошто...

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
Супер! :) За 5,5 месеци планирам да студирам во ЕУ, така да ова ќе ми биди големо олеснувањe. :icon_lol:

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
TpH_Bo_OkO напиша:
Ќе стигнеме и до тоа, ама уште сега ви гарантирам дека ќе има пречки од Бугарите и од Грците...Од Бугарите затоа што им одговара да вадат нашиве нивни пасоши, пошто на тој начин ги бугаризираат Македонците...а Грците...ни они веќе незнаат зошто...
Abe za Tatarija ili za BORGrcija ne mi treba viza. Da im e*am mater. A cekor po cekor ke se stigne i do bez vizi, nego nemozi toa naednas se taka :)

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
диме напиша:
Супер! :) За 5,5 месеци планирам да студирам во ЕУ, така да ова ќе ми биди големо олеснувањe. :icon_lol:
Istite dokumenti shte ti barat kako i predi ovae olesnuvanije.Minal sam po toz pat veke.Olesnuvanjeto e samo na hartija.

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
Logistik напиша:
Istite dokumenti shte ti barat kako i predi ovae olesnuvanije.Minal sam po toz pat veke.Olesnuvanjeto e samo na hartija.
Вервам дека ќе има олеснувања. Ако не па барем за студентите визите ќе бидат 0 ден. Тоа е едно олеснување.

Член од
20 февруари 2007
Мислења
267
Поени од реакции
0
диме напиша:
Вервам дека ќе има олеснувања. Ако не па барем за студентите визите ќе бидат 0 ден. Тоа е едно олеснување.
Ovie vizi si imat standartna cena ot 30 evra i sa samo za 3 meseca.Posle si otivash po standartna procedura v saotvetnata drzava da si barash viza za godina ili 2.Samo za prevod i legalizacija ke potroshish mnogo pari.Inache uspeh i po ot rano pochni da si podgotvjash dokumentite.

P.P V koja strana mislish da studirash ako ne e tajna?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom