Лупус

Член од
12 мај 2013
Мислења
28
Поени од реакции
12
Има ли некој што му е дијагностицирано Лупус?
Едитирано:
Системскиот лупус е хронична и потенцијално животно загрозувачка болест која има автоимуно потекло и се карактеризира со непредвидливи егзацербрации и ремисии со клинички манифестации. Органи кои се афектирани од лупусот се зглобовите, кожата, бубрезите, мозокот, белите дробови, срцето и гастроинтестиналниот тракт. Од системски лупус заболува најчесто младата женска популација и има многу сличности со ХИВ инфекцијата поради заболувањето на повеќе органи, потенцијално животно-загрозувачи епизоди и потреба од софистициран третман и константно мониторирање.
За среќа прогнозата за овие пациенти со текот на годините е значително подобрена и сега некаде околу 80-90% од пациентите преживуваат десет или повеќе години. Превентивните мерки како вакцинација од грипот, тестирање за туберкулоза, здрава исхрана и вежби, можат да го подобрат здравствениот статус на заболениот.
Можни причини за појава на Системски Лупус (СЛ)
Причината за појава на СЛ е сеуште непозната. Но експертите се согласуваат дека генетската предиспозиција, половите хормони, и факторите од околината влијаат врз развитокот на оваа болест.
Извор
@Админка во иднина кога ќе отвараш теми напиши поопширен вовед.
 

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Лупусот нели помагаше за заздравување на пукнатини на коски ? Барем знам еден таков случај.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Знам дека еднаш во Хаус ја спомнаа како организмот да е алергичен самиот на себе и дека нема лек туку само третман.
 
Член од
12 мај 2013
Мислења
28
Поени од реакции
12
ima lugje sto se izlecile od lupus ali najverojatno toa zavisi od organizmot i od toa kolku covekot vnimava na sebe zosto e ponezen organizmot i treba povekje odmor i polesna fizicka rabota... jas imam citano lugje so lupus koi imaat tolku bolki sto ne mrdaat od krevet a jas imam sila za 100 dusi nikakvi simptomi i mislam deka mi e gresna dijagnozata zatoa me interesira drugi lugje sto imaa vakva dijagnoza kako se cuvstvuvaat kako se leceni kaj kogo se lecat i.t.n.
 
Член од
21 април 2012
Мислења
5
Поени од реакции
0
Здраво на сите ќе ве замолам за некаква помош или совет.Мајка ми има лупус тоа е болест што ткивата наместо да го бранат организмот тие го напраѓаат и доаѓа до отоци на кожата болки во коските и може да биде смртоносна..Ве молам ако има некое чаре ако некој нешто знае во врска со оваа болетс нека помага..Благодарам однапред
 

Kajgana Shop

На врв Bottom