Лукот како топач на масти?

  • Креатор на темата Stef Bachatero
  • Време на започнување

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
Најмалку два примера ќе споделам со вас во врска со лукот.
Татко ми јадеше лук а го има и пиено она што многу луѓе го користат.Незнам точно како е рецептата само знам дека го земаше во вид на капки,почнува со една па оди со покачување па се враќа назад на една.Редовно јадеше со краставица (таратор) печени пиперки,пинџур,она суви пиперки со пире и лук...маснотиите не успеа да ги симне исто и шеќерот не го намали.
Свекрва ми главно јадење и беше лукот и кромидот...од кожата испаруваше да не се изразам грубо,ама смрдеа од лук на километар,да не кажам за здивот.Умре од излив на мозок.
Лукот и кромидот за мене не постои....:cautious:
1. Лукот не е магија. Не можеш да земеш лук и да јадеш се што сакаш. Да беше тоа вистина никој немаше да умира од срцев или мозочен удар. Познати се и докажани својствата на лукот како помош во спречување на разни болести или помош при лечење на разни болести, особено поврзани со метаболизам и ендокринологија. Откажување од цигари исто помага за намалување на холестерол и шеќер, физичка активност намалува ризик од кардиоваскуларни болести до 30%. Тоа се „помошни средства“, а не „дозвола за убивање“ на прасечко и јагнешко во енормни количини. „кило“ леб на ден итн.
2. Мислам дека кромидот ги нема својсtвата на лукот. Само се во иста фамилија....
3. Воопшто не знаеш да пишуваш. Застрашувачки...
 

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Најмалку 5 пати го конзумирам неделно.

Кој не пробал тавче гравче со лук, не е Македонец!:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom