koskar
Џон Клиз
- Член од
- 27 август 2005
- Мислења
- 566
- Поени од реакции
- 360
1. Лукот не е магија. Не можеш да земеш лук и да јадеш се што сакаш. Да беше тоа вистина никој немаше да умира од срцев или мозочен удар. Познати се и докажани својствата на лукот како помош во спречување на разни болести или помош при лечење на разни болести, особено поврзани со метаболизам и ендокринологија. Откажување од цигари исто помага за намалување на холестерол и шеќер, физичка активност намалува ризик од кардиоваскуларни болести до 30%. Тоа се „помошни средства“, а не „дозвола за убивање“ на прасечко и јагнешко во енормни количини. „кило“ леб на ден итн.Најмалку два примера ќе споделам со вас во врска со лукот.
Татко ми јадеше лук а го има и пиено она што многу луѓе го користат.Незнам точно како е рецептата само знам дека го земаше во вид на капки,почнува со една па оди со покачување па се враќа назад на една.Редовно јадеше со краставица (таратор) печени пиперки,пинџур,она суви пиперки со пире и лук...маснотиите не успеа да ги симне исто и шеќерот не го намали.
Свекрва ми главно јадење и беше лукот и кромидот...од кожата испаруваше да не се изразам грубо,ама смрдеа од лук на километар,да не кажам за здивот.Умре од излив на мозок.
Лукот и кромидот за мене не постои....
2. Мислам дека кромидот ги нема својсtвата на лукот. Само се во иста фамилија....
3. Воопшто не знаеш да пишуваш. Застрашувачки...