Криза е, а просечната плата првпат над 20.000 денари!

H

^HITMAN^

Гостин
Ама ти изгледа не разбираш дека цели градови живеат со приход од 6000 денари,а не 18 000 :)
Разбирам, но сите тие градови не бројат ниту една четвртина од жителите на Скопје. Се работи за Делчево - 8,000 жители, Пехчево - 4,000 жители, Демир Хисар - 6,000 жители, па еве и Велес цел нека е со примања од под 6,000 денари па и половина Прилеп, тоа пак е една четвртина од Скопје. А и патем не живеат сите во тие градови со примања од под 6,000 денари.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Разбирам, но сите тие градови не бројат ниту една четвртина од жителите на Скопје. Се работи за Делчево - 8,000 жители, Пехчево - 4,000 жители, Демир Хисар - 6,000 жители, па еве и Велес цел нека е со примања од под 6,000 денари па и половина Прилеп, тоа пак е една четвртина од Скопје. А и патем не живеат сите во тие градови со примања од под 6,000 денари.
А како у Скопје сите зимаат над 20.000 :)))
Дај малку пореално.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
A што воопшто има врска кој каде живее ? И статистиките велат дека Скопје е no.1 во Македонија , ама кога ќе го погледнеш Скопје и скопјани не е баш толку за радување (со исклучок на снобот, кој навистина е најброен во главниот град). Гевгелија според статистиката е no.2 ама и таму работите не се така сјајни како што изгледаат на хартиите за статистики. Најголем дел од вработените се жени во грчки конфекции со плата од 9.000 - 10.000 денари, никакви работнички права, работни саботи, прекувремени часови и тн...
Зар започнавме да се гордееме со ваквите достигнувања ? :tapp:

M

marsovka

Гостин
многу големи трошоци бе.
шо содржат тие, фул парно, фул телевизија, бојлер на скапа струја, вегера за доручек, кафанче за ручек, фаст-фуд за вечера, џепарац за искачање и 20 гига интернет + кабловска?

пред 3-4 години, татко ми работеше во ЕМО, а мајка ми кај приватњак. Татко ми зимаше 0 денари месечно (пошо каснеа со плата со месеци) а мајка ми зимаше 6000...Денар не сме чачнале од заштедата, дури и одмор у струга извлековме годината. Јадевме леб и маргарин и ако се посреќи и патлиџан, и светеше само една сијалица во цела куќа - само по потреба (за ја и брат ми да учиме) и тоа беше халогенка за да не трошиме. 4ца сме во семејството.

17500 жими к*ров.

тие ако не знаат колку пари се потребни за да опстои 4члено семејство, нека не прашуваат гаталец, нека прашаат паталец.
hold your horses my son ...

Пред 4 години не се бришеа социјалци според квота и пред 4 години не се бараа пун кур документи за да добиваш социјална помош. Што значи дека има илјадници таму кои не ни ПОСТОЈАТ во системот, превод не ни биле вклучени во статистика.

Второ пред три години мене ми стигаше најголема сметка од 5 000 во месеци кога мразови паѓаа на глава сеа во декември кога само една недела онака застуде останатите денови беше онака chill ми стигна 8000 и нешто сметка за струја(термото го пуштавме таа недела) . Нејќум ни да мислам колкава сметка ќе ми стигне за овој месец.Што значи сметките се зголемени, каде се тука домументациите кои треба да ги поднесеш , додатните давачки кои се појавија преку ноќ и ред други срања кој секој што има сметка каде ја зема платата му се одбива.

Трето пред 4 години не се плаќаше извршителите кои ти стигаат на врата за да ти наплатат заостанат долг за сметки за струја .

каде се тука ванвселенски камати кои се наплаќаат за секое каснење на плаќање рати или сметки

Така да синко има ред други фушераи кои се дешаваат а ти не ги гледаш зошто твоите секој месец трчкаат наоколу да платат. Прашај ја мајка ти колку поскапеле продуктите и што глупости се дешаваа. :back:

H

^HITMAN^

Гостин
А како у Скопје сите зимаат над 20.000 :)))
Дај малку пореално.
Не кажав дека сите зимаат над 20,000. Но 99% зимаат над 9,000, така? И со двајца вработени во семејство се добива покривање на трошоците за живот, така? А оние кај што работи 1 во семејството, ако тој зима 18,000 што не е science fiction за во Скопје барем, тогаш пак се покриваат трошоците, така?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Најголем дел од вработените се жени во грчки конфекции со плата од 9.000 - 10.000 денари
За жал, најголем број (како што се сеќавам од темите за администрацијата, школство и здравство) се токму државна, јавна администрација, здравствени и образовни работници. Тие се и носители на овој просек -плата од грубо 15 до 30 илјади. А сите тие се сконцентрирани во Скопје, во другите градови се многу помал број. Во Скопје е сконцентрирано и финансиските институции, фирми за осигурување (за телекомуникации не сум сигурен-неам инфо) и слични каде платите се многу многу повисоки него просекот.

сметка од 5 000 во месеци кога мразови паѓаа на глава сеа во декември кога само една недела онака застуде останатите денови беше онака chill ми стигна 8000 и нешто сметка за струја(термото го пуштавме таа недела)
Нас овде не спремаат за ледено доба-не челичат, термо е строго забрането :)

каде се тука ванвселенски камати кои се наплаќаат за секое каснење на плаќање рати или сметки

Така да синко има ред други фушераи кои се дешаваат а ти не ги гледаш зошто твоите секој месец трчкаат наоколу да платат. Прашај ја мајка ти колку поскапеле продуктите и што глупости се дешаваа. :back:
Тоа е драга Марсовке она што го пишав погоре-реална и номинална плата. Само ти го кажа подиректно и поопипливо :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не кажав дека сите зимаат над 20,000. Но 99% зимаат над 9,000, така? И со двајца вработени во семејство се добива покривање на трошоците за живот, така? А оние кај што работи 1 во семејството, ако тој зима 18,000 што не е science fiction за во Скопје барем, тогаш пак се покриваат трошоците, така?
Абе се е така ако двајца работат и двајца земаат плата од 9000.Поверојатно од она што го гледам е дека еден работи и нема плата над 18 000.
А ако еден зема 18 000 а рани 4 усти,тоагш приказната ќе испадне преживување.
А ние се залагаме за нормален живот,нормален е освен со маргарин да имаат и за сирење.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Леандра, очигледно предложената математика се однесува на едноставен збир на трошоци за живот плус комуналии. Но во месецот има многу други планирани и непланирани трошоци. Како прво облека, второ, школување, посета на забар, лекар...сите тие се нормални трошоци. Да не споменуваме случајни трошоци (од расипување чешма до викање мајстор) плус акумулација на средства за обнова на постоечкиот дом (макар и мала). Плус од Марсовка спомнатите трошоци. А сето тоа оди и над 40 и 50 илјади за 4-члено семејство. Само за струја прошлиот(топол) месец сметка беше околу 8000, а за овој?
Дома едно, на пазар друго :)
Но можеби премногу отидовме во микро -семејна економија :wink:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Живеачката во Македонија средна

Коментари (11)
26.01.2010 10:13

Македонија е рангирана на 59. место на годинашната листа најдобри земји за живеење што традиционално ја објавува меѓународниот интернет магазин „Интернешнал ливинг“.
Листата се изработува врз основа на девет критериуми: трошоци на живот, култура и слободно време, економија, животна средина, слобода, здравство, инфраструктура, безбедност и климатски услови.
Најдобри оценки Македонија има за климата, безбедноста и животната средина, а најлоши за економијата и инфраструктурата.
Земја каде што најубаво се живее петта година по ред е Франција, а по неа се Австралија, Швајцарија, Германија и Нов Зеланд. Во топ-10 се и Луксембург, САД, Белгија, Канада и Италија.
Од државите во регионот, со највисок квалитет на живот е Словенија на 27. место, Грција е 28, Хрватска 37, а Бугарија е 44. По Македонија се Албанија и Босна и Херцеговина на 65. односно на 66. место, како и Турција на 72 позиција.
Најлоши за живеење, според листата објавена на веб страницата на магазинот www.internacional living.com, на која се рангирани 194 земји, се Авганистан, Чад, Судан, Јемен и Сомалија.

За информација лани била 65 а преклани 69 :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom