- Член од
- 26 јануари 2010
- Мислења
- 149
- Поени од реакции
- 7
A kolko evro se 20 000 denari?
Околу 320 евра.A kolko evro se 20 000 denari?
Pa ne ste bili hic zle.Околу 320 евра.
Очигледно не ја сфаќаш смислата.Pa ne ste bili hic zle.
Ne sam citala vsicki strani a i makedonskiat mi hodi trudno.Очигледно не ја сфаќаш смислата.
Разбирам, но сите тие градови не бројат ниту една четвртина од жителите на Скопје. Се работи за Делчево - 8,000 жители, Пехчево - 4,000 жители, Демир Хисар - 6,000 жители, па еве и Велес цел нека е со примања од под 6,000 денари па и половина Прилеп, тоа пак е една четвртина од Скопје. А и патем не живеат сите во тие градови со примања од под 6,000 денари.Ама ти изгледа не разбираш дека цели градови живеат со приход од 6000 денари,а не 18 000
А како у Скопје сите зимаат над 20.000 ))Разбирам, но сите тие градови не бројат ниту една четвртина од жителите на Скопје. Се работи за Делчево - 8,000 жители, Пехчево - 4,000 жители, Демир Хисар - 6,000 жители, па еве и Велес цел нека е со примања од под 6,000 денари па и половина Прилеп, тоа пак е една четвртина од Скопје. А и патем не живеат сите во тие градови со примања од под 6,000 денари.
hold your horses my son ...многу големи трошоци бе.
шо содржат тие, фул парно, фул телевизија, бојлер на скапа струја, вегера за доручек, кафанче за ручек, фаст-фуд за вечера, џепарац за искачање и 20 гига интернет + кабловска?
пред 3-4 години, татко ми работеше во ЕМО, а мајка ми кај приватњак. Татко ми зимаше 0 денари месечно (пошо каснеа со плата со месеци) а мајка ми зимаше 6000...Денар не сме чачнале од заштедата, дури и одмор у струга извлековме годината. Јадевме леб и маргарин и ако се посреќи и патлиџан, и светеше само една сијалица во цела куќа - само по потреба (за ја и брат ми да учиме) и тоа беше халогенка за да не трошиме. 4ца сме во семејството.
17500 жими к*ров.
тие ако не знаат колку пари се потребни за да опстои 4члено семејство, нека не прашуваат гаталец, нека прашаат паталец.
Не кажав дека сите зимаат над 20,000. Но 99% зимаат над 9,000, така? И со двајца вработени во семејство се добива покривање на трошоците за живот, така? А оние кај што работи 1 во семејството, ако тој зима 18,000 што не е science fiction за во Скопје барем, тогаш пак се покриваат трошоците, така?А како у Скопје сите зимаат над 20.000 ))
Дај малку пореално.
За жал, најголем број (како што се сеќавам од темите за администрацијата, школство и здравство) се токму државна, јавна администрација, здравствени и образовни работници. Тие се и носители на овој просек -плата од грубо 15 до 30 илјади. А сите тие се сконцентрирани во Скопје, во другите градови се многу помал број. Во Скопје е сконцентрирано и финансиските институции, фирми за осигурување (за телекомуникации не сум сигурен-неам инфо) и слични каде платите се многу многу повисоки него просекот.Најголем дел од вработените се жени во грчки конфекции со плата од 9.000 - 10.000 денари
Нас овде не спремаат за ледено доба-не челичат, термо е строго забранетосметка од 5 000 во месеци кога мразови паѓаа на глава сеа во декември кога само една недела онака застуде останатите денови беше онака chill ми стигна 8000 и нешто сметка за струја(термото го пуштавме таа недела)
Тоа е драга Марсовке она што го пишав погоре-реална и номинална плата. Само ти го кажа подиректно и поопипливокаде се тука ванвселенски камати кои се наплаќаат за секое каснење на плаќање рати или сметки
Така да синко има ред други фушераи кои се дешаваат а ти не ги гледаш зошто твоите секој месец трчкаат наоколу да платат. Прашај ја мајка ти колку поскапеле продуктите и што глупости се дешаваа. :back:
Абе се е така ако двајца работат и двајца земаат плата од 9000.Поверојатно од она што го гледам е дека еден работи и нема плата над 18 000.Не кажав дека сите зимаат над 20,000. Но 99% зимаат над 9,000, така? И со двајца вработени во семејство се добива покривање на трошоците за живот, така? А оние кај што работи 1 во семејството, ако тој зима 18,000 што не е science fiction за во Скопје барем, тогаш пак се покриваат трошоците, така?